LANG WEEKEND HERFST
oktober 2011

 

EINDE CAMPER SEIZOEN 2011

20, 21, 22 en 23 oktober 2011
Nog even met de camper er op uit voordat wij deze weer naar de stalling brengen.
We hadden een reis gepland richting Maastricht. We wilden hier twee locaties bezoeken.
Valkenburg, waar wij in 1984 al eens waren geweest, en het Fort Eben Emael, een bunkercomplex uit de Tweede Wereld Oorlog.
In Valkenburg zijn er de verschillende grotten, eigenlijk zijn het mergel steen groeves, op het lijstje stond de Fluweelengrot, de Kasteel Ru´ne, en de in aanbouw zijnde zand sculpturen.
Het Fort Eben Emael had ik gevonden op het internet via het Camperforum. Omdat dit bunker complex er bijzonder uitzag besloten wij om dit fort mee te nemen in deze laatste trip van het seizoen 2011.

Het geplande weekend hadden wij geluk, het was nog schitterend weer. Als wij lekker relaxed in en om de camper waren konden wij overdag de grote schuifdeur open hebben en genieten van de heerlijke en laatste zonnestralen.

We hadden onze normale fietsen (in de camper hebben we ook nog vouwfietsen) meegenomen, dat kon nu weer omdat we onze HAWK fietsendrager hadden laten modificeren. De fietsen hebben we niet hoeven gebruiken. We hebben alles te voet kunnen doen.
 
20 oktober 2011
We zijn op ons gemak tegen 10.00uur 's ochtends vertrokken richting Maastricht. Wederom reden wij via de A73 langs Venray. In Venray woont familie van ons en we besloten om hun nu eens spontaan een bezoek te brengen. Door het spontane karakter vonden wij het erg gezellig en zijn bijna 2 uur gebleven. Omdat wij voor donker op de eerste overnachtingsplek wilden zijn, zijn wij niet te laat weer vertrokken. Het laatste stuk lekker binnendoor.

CAMPERPLEK REKEM (B), KANAALOEVER

Start KM stand: 206147.
Donderdag 20 oktober  2011
Vrijdag 21 oktober 2011
Stop KM stand:
Co÷rdinaten:
 
206485. (338km)
N 50.92149
E 5.70467
We besloten om voor de eerste nacht een camperplek te kiezen in de buurt van het Fort Eben Emael. De dichts bijzijnde camperplek was in dit geval de camperplek bij Rekem aan de Kanaaloever. Vanzelfsprekend op voorwaarde dat de camperplek vertrouwd is. Als ons gevoel zegt; NEEN wij vertrouwen het niet, dan hadden wij eventueel een alternatief op een camping in Lanaken direct nabij.
Bij de camperplek aangekomen bleken er al meerdere campers te staan. Daarnaast hadden wij een goed gevoel over deze camperplek. We besloten om onze camper er ook neer te zetten voor de eerste overnachting.
We arriveerden hier rond 16.00uur en we konden ook nog even van het zonnetje genieten. We troffen het met het weer, het was in ieder geval droog en de zon scheen nog lekker.
Om 17.00uur werd het toch snel kouder, dit betekende dat de schuifdeur van de camper niet langer open kon staan. Kort daarna was het ook nodig om de kachel aan te zetten.
Na het eten hebben wij nog even een wandeling door het kleine naast liggende stadje
Oud-Rekem gemaakt. Dit gedeelte is erg leuk en authentiek. Het is de moeite waard om even door het stadje te lopen.
 

FORT EBEN EMAEL (B)


Vrijdag 21 oktober 2011
 
Stop KM stand:
Co÷rdinaten:
 
206501. (21km)
N 50.79653
E 5.67257
Vandaag naar het Fort Eben Emael, een bunkercomplex uit de Tweede Wereld Oorlog.
Het bestaan van dit fort vond ik via een item op het camperforum waar ik vervolgens verschillende foto's vond van het fort.
Hieronder de informatie betreffende het fort:
http://www.fortissimus.be/
WIKIPEDIA: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Eben-Emael

Merkwaardig duurde is het Fort na een hevige strijd, die "slechts" 36uur duurde gevallen.
 
We arriveerden om ca. 11.00uur. Helaas zijn er openingstijden; individueel bezoek kan op bepaalde dagen op zaterdags en zondags vanaf 13.30uur.
Dit betekent dat wij nog een keer terug willen om de binnenkant van het bunker complex te bekijken.

De bunkers liggen over een flink terrein verspreid. Het is een mooie wandeling om alle bunkers van dichtbij te bekijken. Helaas is het niet mogelijk om de bunker binnen te gaan.
Wel zijn er op vele (uitkijk en schiet) koepels van de bunkers inslagen te zien. Het effect van granaten is nu duidelijk zichtbaar. Je kan goed zien dat de granaten de bunkers niet zijn binnengedrongen.
 
Locatie 1.
Foto's van het Fort Eben Emael.
Zie tevens bovenstaande plattegrond.
De meeste bunkers zijn met een nummer aangegeven. Wij zijn in omgekeerde volgorde naar de bunkers gelopen.
De foto's van de verschillende bunkers zijn als locaties corresponderend met de bovenstaande plattegrond aangegeven. Enkele bunkers hebben geen nummer maar liggen dan tussen de bunkers in en zijn dan aangegeven met een combinatie van nummers.

 
Locatie 1.
Locatie 1.


Foto links: De ingang van het bunker complex. We konden snel even een blik werpen.
De gang was zeker 500meter lang.
Locatie 9. Locatie 8.
Locatie 8.
Locatie 8.
Het ziet er naar uit dat dit een ontluchtingskoepel is. Let op de granaat inslag.
Locatie 9-8.
Locatie 9-8.
Locatie CENTER.
Locatie CENTER.
Locatie CENTER. Locatie CENTER.
Locatie 7. Locatie 5.
Locatie 5.
Locatie 5.
Locatie 4. Uitzicht op de sluizen.
Locatie 5-3.
Locatie 5-3.
Locatie 5-3.
Locatie 3.
Locatie 2.
Locatie 2.
Locatie 2.

SLUIZEN EBEN EMAEL (B)+(NL)


Vrijdag 21 oktober 2011
 
Stop KM stand:
Co÷rdinaten:
 
206510. (9km)
 
Vanaf locatie 4 waren de sluizen te zien van het Albert kanaal naar de Maas. Omdat deze sluizen dichtbij waren hebben wij deze ook direct meegenomen om te bekijken.
Dichtbij zagen was te zien dat er een schip de sluis invoer om van het Albertkanaal naar de Maas te varen. Verbazend was de snelheid waarmee het schip zakte, er zit een verval in van bijna 14 meter.
 

Locatie 4. In het midden bunker 4.
     

CAMPING DEN DRIESCH, VALKENBURG (NL)


Vrijdag 21 oktober 2011
Zondag 23 oktober 2011
Stop KM stand:
Co÷rdinaten:
 
206544. (34km)
N 50.85966
E 5.83136
Na deze bezoek locaties zijn wij vervolgens via de vele kleine binnenweggetjes naar Valkenburg gereden. We hadden daar een camping gevonden direct nabij het centrum van Valkenburg.
Doordat Camping Den Driesch op de berg ligt van de Fluweelengrot met daarbij de Kasteel Ru´ne konden wij alles lopend bezichtigen. Wel is het nodig om af en toe een flinke heuvel te overwinnen.
Verder hebben wij hier nog lekker kunnen genieten van de heerlijke zon, die zeer aangenaam was. 's Middags hadden wij zelfs de passagierdeur en de schuifdeur geheel open gezet.
Lekker genieten van de laatste zon met een mooi boek en een lekker natje en droogje.
 

We hebben bewust voor deze (camper) plek gekozen, we hadden de indruk dat wij hier het langst konden genieten van de laatste zon. Dit bleek later ook zo te zijn.
Deze plekken zijn camperplekken met een stroom automaat. Deze plekken zijn niet van te voren te reserveren, zijn kleiner, voor ons groot genoeg, en kosten slechts 15,00Euro. Je kan/mag wel gebruik maken van het sanitair op de camping.

VALKENBURG (NL), STAD


Vrijdag 21 oktober 2011
Zaterdag 22 oktober 2011

 

 
Vrijdag en zaterdag leuke wandelingen gemaakt door het stadje Valkenburg. Het stadje is erg toeristisch maar zeker gezellig. Er zijn nog vele mooie en authentieke gebouwen.
In het centrum vind je vele terrasjes.

VALKENBURG (NL), FLUWEELENGROT (GROEVE)


Zaterdag 22 oktober 2011
 

 

 
Hier kwamen wij voor; De Fluweelengrot.
De grot is een voormalige Mergel steengroeve. De stenen voor het kasteel van Valkenburg, nu de Kasteel Ru´ne zijn hier uitgehouwen.
Het bijzonder van deze grot is dat in de loop van de eeuwen vele houtskool tekeningen op de grot wanden zijn gemaakt. Elke tekening heeft zijn eigen tijd en zijn eigen verhaal.

VALKENBURG (NL), KASTEEL RU¤NE


Zaterdag 22 oktober 2011
 

 

 
De Kasteel Ru´ne van Valkenburg, gewoon een impressie met enkele foto's.
Op het Internet is genoeg informatie te vinden.

VALKENBURG (NL), ZANDSCULPTUREN


Zaterdag 22 oktober 2011
 

 

 
In verband met de kerstviering is in de Wilhelminagrot een zand sculptuur project gestart.
Een aantal "Sandcarvers" zijn hier bezig om ondergronds in de grotten zand sculpturen te maken. Wij hebben een aantal sculpturen in aanbouw bekeken. Bijzonder mooi.

THUIS


Zondag 23 oktober 2011
Stop KM stand:

 
206871. (327km)
 
HOME

SITE UPDATE: 30 oktober 2011