OVERWINTEREN SPANJE
december 2008 t/m januari 2009

 

Dit jaar weer alle dagen opgespaard om voor de tweede maal voor een langere tijd naar Spanje te kunnen gaan. Relatief gezien hebben wij ongeveer 4,5week aan vakantie dagen hoeven opnemen om in totaliteit ruim zes weken op vakantie te gaan. Gedurende kerst en oud en nieuw hebben wij meestal enkele dagen vrij zo ook dit jaar, wat ook nu weer ruim 14 dagen was. Reden voor ons om maar weer te overwinteren in Spanje.
Deze vakantie voor het eerst een laptop mee. Ik ben van plan om tijdens de vakantie de reisverslagen te schrijven, scheelt thuis weer een hoop werk. De laptop is een simpele HP530 Intel Celeron M, 1600GHz, 2MB intern en 120GB HardDisk, wel met een behoorlijk goede beeldscherm adapter en beeldscherm.

Start KM stand: 165082.


Klik op de foto's voor een vergroting!
Als jullie geïnteresseerd zijn in foto's in origineel formaat stuur een mail.
(If you are interrested in pictures with original format send me an email!)

 
Donderdag 27 november 2008:
07.00uur het vertrek.

Omdat wij een aantal files op de route door Nederland verwachtten zijn wij maar vroeg vertrokken. Via Meppel, Zwolle, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Venlo tenslotte bij Maastricht de Belgische grens over. De files waren er wel maar vielen gelukkig mee. We konden wel doorrijden. Onder weg in België was in de bermen nog veel sneeuw te zien. Het was de bedoeling om onder in België te stoppen op een camping, maar omdat de reis voorspoedig verliep zijn wij maar doorgereden naar Charmes aan de Moezel, in de Vogezen hier is een uitstekende camperplek waar ook stroom aanwezig is. Eventueel zijn er toiletten en douches beschikbaar(waren nu gesloten).
Om de één of andere reden hadden ze het grasveld direct grenzend aan de Moezel met hekken afgezet. Mogelijk dat er een dorpsfeest is geweest.

Stop KM stand: 165771. (68km)
Coördinaten:
N 48° 22' 21"
E 06° 17' 45"
Kosten/nacht
5,00, inclusief stroom.
Temperatuur;
Aankomst 16.00uur 3,1°C
's Nachts 05.00uur -2,5°C

Vrijdag 28 november 2008: 08.00uur.
Vandaag wilden wij weer flink opschieten, mogelijk dat wij vanaf hier Cap Leucate kunnen halen, hetgeen toch gauw 850km is. Onderweg de benodigde rust pauzes ingelast om te kunnen eten en drinken. Onderweg in Frankrijk een behoorlijk winterachtig weer. Met de zon er bij lekker warm achter het raam van de camper.
Al gauw bleek dat het voor ons doen onmogelijk was om Cap Leucate te halen. Wij besloten om eerder te gaan stoppen, en kozen als overnachtingsplek Saintes Maries de la Mer in de Camarque uit. Hier in dit erg toeristische vissersdorpje is een grote centrale parkeerplek

welke gebruikt wordt als camperplek. Wij hadden hadden hier al tweemaal eerder gestaan en was voor ons bekend terrein. Vanaf hier was het nog ruim 200KM naar Cap Leucate op het tijdstip van aankomst in Saintes Maries de la Mer veel te ver. Ook de rit moet een vakantie blijven. Voor de toekomst betekent dit dat wij in een dag of drie naar Spanje kunnen rijden. Fijn om te weten als je een extra lange vakantie week zomaar tussendoor opneemt.

Stop KM stand: 166507. (736km)
Coördinaten:
N 43° 27' 19"
E 04° 25' 40"
Kosten/nacht
8,00,
Temperatuur;
Aankomst 16.15uur 12°C (Het wordt al warmer)

Zaterdag 29 november 2008, 09.00uur.
Vandaag hoeven wij niet ver te rijden. Het is nog slechts 400KM tot aan een van onze favoriete stekjes, Camping Bon Repos in Santa Susanne. Hier is het mogelijk om pal aan zee op het strand te gaan staan met de camper. Na een fijne rit, via de autobaan, het weer werd steeds mooier om ca. 13.00uur de grens overgestoken van Frankrijk naar Spanje. 

 


Bij aankomst op camping Bon Repos, gevraagd of er nog voldoende plek was aan het strand, dat was er maar wij werden gewaarschuwd door de camping beheerder(ster). De afgelopen dagen had het behoorlijk gestormd en er waren flinke stukken strand weggespoeld.

Net als wij een echte huismus.
 

Enkele campers hadden hun camper verzet omdat het water tot aan de deur was opgespat.
Wij hebben wel een plek op het strand direct aan het water opgezocht. Hiervoor gaan wij tenslotte op deze camping staan. Het is de bedoeling om hier enkele dagen te genieten van de zon en het strand. Ondanks de zon blijft het behoorlijk fris door de harde wind. Buiten zitten in de korte broek is er deze keer niet bij erg jammer.

Hier gaan wij de komende dagen eerst uitrusten en ont-stressen. De afgelopen weken thuis heeft weer heel wat van ons gevergd.
Omdat wij tijdens de vakanties veel wandelen (flink lopen) gaan wij weer alles te voet doen, de omliggende dorpjes bezoeken, strandwandelingen, inkopen doen bij de supermarkten, gewoon lekker bezig zijn.

Stop KM stand: 166892. (385km)
Coördinaten:
N 41° 37' 51"
E 02° 43' 15"
Kosten/nacht
15,75,
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 13°C
 

Zondag 30 november 2008,
Maandag 01 december 2008,
Dinsdag 02 december 2008,

Vandaag, maandag,  rustig aangedaan, wat gewandeld en 's avond s nog even met de LapTop TV gekeken totdat ik mij niet goed begon te voelen. Het was een naar aanhoudend drukkend gevoel rond de hartstreek wat wel heel erg lang duurde. Omdat wij het niet vertrouwden toch maar even naar de "emergency" van het ziekenhuis in Calilla een dorpje verderop. Jammer maar voordat je het weet is het al weer laat in de middag van de volgende dag. Maar goed je bent wel weer door de molen gehaald, en naar alles bleek dat het geen hartproblemen waren. Gelukkig, maar anders was de vakantie al weer ten einde geweest. In overleg met mijn eigen huisarts waren er mogelijk ook nog andere oorzaken. Geen redenen om op dit moment de vakantie af te breken. Afwachten en opletten maar.
Woensdag 03 december 2008,
Na de consternatie van de afgelopen dagen doen wij het voorlopig maar even rustig aan. We hebben eerst lekker uitgeslapen en in het begin van de middag hebben we een presentje gehaald voor onze dochters en de aardige Duitse buurtjes die aan de andere kant van de weg op camping staan. Nadat wij gisteren hals over kop zijn vertrokken naar het ziekenhuis hebben wij hun even ingelicht. Wij hadden namelijk al meerdere malen contact met elkaar gezocht en gehad en wij vonden het prettig om hun in ieder geval onze problemen even te laten weten door hun in te lichten. Tevens hebben wij hun gevraagd om een oogje in het zeil te houden voor wat betreft onze onbeheerde camper die wij achter lieten. Later bleek dat zij zich onwillekeurig toch wel zorgen hadden gemaakt, zij wilden al informeren bij de receptie hoe en wat. Een bedankje was op zijn plaats.
Ook vandaag hebben wij weer lekker van de zon genoten. In de camper met de deur open is het goed uit te houden maar als je buiten de camper komt waai je bijna uit je broek van de wind. Daarnaast is het erg koud. Wederom hadden wij weer bezoek van onze huismusjes en aten zij brood uit de hand. Nu was er ook een tweede musje die op mijn hand ging zitten om brood te pikken. Ook zijn hier veel duiven, een van de duiven viel op toen deze zo rond hupte, hij had wat aan zijn poot hangen. Het bleek een kluwen met draad te zijn vol met klitten. Nu was alles droog, maar wat als deze kluwen nat zou worden? Ik besloot met mijn geduld een kans te wagen om de duif te vangen. Na enkele minuten kwam de duif in mijn handbereik en met een snelle greep had ik de duif gevangen. Bij inspectie van zijn poot bleek dat de draad strak in één van zijn tenen was gesneden. Zijn achterste teen was hij al kwijt. Heel voorzichtig hebben wij met een mes de draad dicht bij zijn teen door gesneden. Bevrijd! Na nogmaals gekeken te hebben, hebben wij de duif weer los gelaten. In ieder geval geen last meer aan zijn poot.

Donderdag 04 december 2008,
Het zag er vandaag naar uit dat wij buiten konden zitten, het was windstil en voor de camper was het een aangenaam temperatuurtje. Maar snel de stoelen naar buiten, helaas was dit plezier van korte duur. Al gauw begon het weer te waaien. Het lekkere temperatuurtje was verdwenen. Omdat morgen weer het vertrek naar een andere locatie op het programma staat, hebben wij eerst maar even het water bijgevuld en toilet leeggegooid en schoongemaakt. Morgen gooien wij bij het wegrijden de vuilwatertank nog even leeg. Ook deze dag hebben wij gebruikt om bij te komen van de consternatie van de afgelopen dagen. De in het ziekenhuis gekregen medicijnen zijn nog een hevige mate aanwezig en zorgen ervoor dat ik nog niet veel kan. Nog maar even uitrusten voor morgen omdat wij dan weer gaan rijden.
Vrijdag 05 december 2008,
Vandaag om 09.00uur vertrokken nadat wij nog even vers brood hadden gehaald en de camping hadden betaald. Gelukkig is de afstand voor een andere plek niet erg groot. Wij hoeven slechts ca. 300km te rijden. Peniscola, Camping Eden was het reisdoel. Wij hebben daar vorig jaar ook gestaan een mooie camping met uitstekend sanitair. De route om Barcelona via de AP7 (AutoPista 7) ging ook zeer voorspoedig ondanks dat wij hier in een aantal files terecht kwamen.
Tenslotte vanaf Tarragona nog even doorgereden naar Cambrils waar wij de AP7 hebben verlaten om via de provinciale weg verder te rijden. Tevens wilden wij de delta van de Ebro, een natuurgebied, bezoeken.
Dit is een soort van "wet lands" waar wij het idee kregen dat er katoen werd verbouwd. Op zich was dit een mooie trip maar veel dieren of (aparte) vogels hebben wij niet gezien. Wel zag je vele witte reigers en op een bepaald moment in de middle of nowhere, liep een kudde "longhorns" los over het weiland (over de weg).
Na het bezoek aan de delta van de Ebro zijn wij via de provinciale wegen verder gereden naar Peniscola. Wij kozen weer voor Camping Eden omdat deze camping ons vorig jaar goed bevallen was. Goed sanitair en een mooie plek waar je de camper kon neerzetten. De camping beschikt over een WIFI netwerk. Wij konden even contact via het Internet zoeken met het thuisfront.

Stop KM stand: 167244. (352km)
Coördinaten:
N 40° 22' 19"
W 0° 24' 12"
Kosten/nacht
14,00,
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 22°C
Zaterdag 06 december 2008,
6 december is een nationale feestdag in Spanje, 't is maar dat je het weet. Vanochtend wilden wij naar het fort op de rots van Peniscola wandelen, langs het strand de boulevard en door het stadje. Wij kwamen op een bepaald moment uit bij de haven van peniscola. Aan de zeer drukke, doorgaande, weg nabij de haven is een soort van camperplek (met een stinkende zeiklucht!), er stonden een aantal campers maar op de camping hoorden wij dat het best eens zou kunnen zijn dat je om 10uur 's avonds door de politie wordt weggestuurd! Geen plek voor ons dus! In de haven aangekomen lagen vele schepen aangemeerd.

Ondanks de nationale feestdag werden de netten weer opgelapt.

Wij hadden een afspraak met de dochters om via het Internet contact te zoeken met SKYPE. Wij hadden hier een tijd voor afgesproken. Omdat wij de dochters een week al niet hadden gezien en natuurlijk ook dit communicatie middel willen uitproberen vonden wij het belangrijker dan de burcht bezoeken.
Direct aan de haven was een opgang naar het fort. Wij waren hier eerder geweest en wilden kijken wat de openingstijden van de burcht op het fort waren. Helaas ontbrak ons de tijd om de burcht te bezoeken.Via mooie straatjes op de rots gingen wij terug naar de drukke straatjes beneden in het stadje Peniscola.
De communicatie verliep uitstekend via het WIFI netwerk. Gedurende een half uur konden wij met onze dochters even alle informatie uitwisselen en hadden daar ook gezichten bij. Dit was één van de redenen waarom wij een LapTop hadden aangeschaft.
's Middags arriveerden ook onze buurtjes, Helmut und Ursul, van Santa Susanna en werden door hun eerder gemaakte vrienden, Annemarie und Hans, uitgenodigd voor "Kafee und Kuchen mit Sahne". Gezellig buiten bij elkaar zitten met hele lieve mensen.
Inmiddels was het al weer donker geworden, wij zijn daarom maar terug naar de camper gegaan. Na het avond eten nog even naar de boulevard om te kijken hoe het er 's avonds hier uit ziet. Al met al kunnen wij ons voorstellen hoe DRUK het zomers hier moet zijn. Wij moeten er niet aan denken wat voor een mierenhoop dat is. Brrrrrrrr. Nu rond deze tijd is het gewoon lekker rustig. Je hoeft niet over de koppen te lopen.


De burcht ligt er mooi bij in het donker. Mooi genoeg om er een mooi plaatje van te maken.
Zondag 07 december 2008,
Zondag na de koffie de (vouw) fietsen achter uit de camper gehaald en gereed gemaakt voor een trip naar een dorpje naast Peniscola, Benicarlo. Via de boulevard nog een behoorlijke afstand om te lopen maar op de fiets iets gemakkelijker. In elk dorpje vind je wel een aantal bazars of todo's, ze verkopen hier van allerlei goedkope zooi. Wel leuk om af en toe daar te sneupen. 't Is maar net wat je nodig hebt. Het was een lekker fietstochtje in de zon in een mooi land.
's Middags onze Duitse buurtjes uitgenodigd voor thee of koffie en een lekker borreltje. Wij hebben weer genoten van het geweldige weer, wij hebben weer de gehele middag buiten kunnen zitten. Helaas is dit voor ons al weer de laatste dag in Peniscola, en weer zijn wij er niet aan toe gekomen om de burcht op de rots te bezoeken. Dit houdt natuurlijk in dat wij zeker nog een keer terug moeten komen.
Maandag 08 december 2008,
Vandaag wilden wij weer gaan rijden naar een andere locatie. Ondanks dat wij het in Peniscola het erg naar de zin hebben gehad. Ditmaal ging de trip richting Benidorm om net hiervoor op CamperPark Costa Blanca te overnachten, in totaal een tocht van ca. 300km. 
Wij gingen vanaf Peniscola, via de proviciale wegen naar Valencia, hier hebben wij de tolvrije AutoPista genomen om de stad Valencia te vermijden. Na Valencia hebben wij de AutoPista weer verlaten bij Sueca, en vanaf daar via Gandia, Oliva, Denia, Xabia, via een aantal mooie kleine binnen weggetjes tenslotte naar Calpe gereden. Op onderstaande foto op de achtergrond de  Penyal d'Infac. Let ook op de afdaling van de onderstaande weg, 8% naar beneden.

 


Hier is de Penyal d'Infac (rechts), een 332mtr hoge imposante rots in zee wat tot een beschermd natuur gebied is verklaard. Op de rots vind je vele meeuwen. Wij kwamen tot de ontdekking dat er een pad tot een behoorlijk eind de rots op gaat. Wij zijn ditmaal niet daar naar boven gegaan, een volgende keer maar.

 
 
Tenslotte aangekomen op CamperPark Costa Blanca, in L'Alfaz del Pi, een luxe overnachtingsplek voor alleen campers. Er zijn alle sanitaire voorzieningen, douchen alleen tijdens kantooruren, voor een paar centen krijg je de sleutel van de douches. Er is gratis onbeperkt Internet. 


Het was de bedoeling geweest om hier een tweetal nachten te blijven doch het weer liet het niet toe, het was goed weer om een mooie trip te maken. Buiten zitten was er niet bij.
Tip aan camperaars: wij zagen dit bij een Finse camper, als het licht op de camper schijnt zie je de camper flink schudden op bepaalde intieme momenten!

Foto links, 's ochtends vroeg wakker worden met de zon op de omringende bergen.

Stop KM stand: 167568. (324km)
Coördinaten:
N 38° 35' 01"
W 0° 04' 52"
Kosten/nacht
12,00,
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 20°C
Dinsdag 09 december 2008,
Zoals al eerder aangegeven besloten wij om vandaag toch maar weer te gaan rijden. Dit vanwege een aantal redenen. Omdat ik het rijden (met de camper) ook als een vakantie beschouw heb ik hier dan ook niets op tegen. Wij besloten om ca, 200km geheel via de provinciale en toeristische wegen te rijden. Zo zie je tenminste wat. De route ging eerst naar Benidorm, dwars door Alicante gereden, een behoorlijk drukke stad, Santa Pola, Torrevieja,
La Union en Cartegena. Onderweg wel genoten van de mooie natuur en temperatuur. Doch er was niets om even uit te stappen en extra te bekijken. Het enige wat wij hebben gezien waren de grote en hoge hotel flats. In Benidorm was dit helemaal verschrikkelijk. Wij stellen ons zo voor dat wanneer alle hotel flats vol zijn met mensen, dat op het strand zeker geen plaats is voor al deze mensen! Wij moeten er niet aan denken om dan in deze mierenhoop van mensen te moeten zijn.
Tenslotte na Cartegena in Puerto de Mazzaron gearriveerd op camping Las Torres. Ook hier waren wij eerder geweest. Er was nog een mooie plaats met voldoende zon beschikbaar en wij besloten om hier tot aan maandag 15 december te blijven staan.

Stop KM stand: 167770. (202km)
Coördinaten:
N 37° 35' 24"
W 1° 13' 48"
Kosten/nacht
17,00,
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 25°C


Dit is een gezellige camping met ruime plaatsen, wel vind je hier vele Nederlanders die hier overwinteren. Een leuk praatje is dan erg gemakkelijk. Vandaag was er volop zon en wij hebben dit nog even snel meegenomen door direct de tafel en stoelen naar buiten te zetten, korte broek aan en zitten! Lekker met een natje en droogje, en hier doen wij het tenslotte voor.

En niet voor niets komen de meeste sinaasappelen uit Spanje. Ook op de camping vindt je op een bepaald gedeelte van de camping de sinaasappelbomen op je plek waar je de camper of anders neerzet.


 
DE SPAANSE ZON. Op Camping Las Torres gaan wij gewoon even helemaal niets doen, even tot rust komen van de stress van het afgelopen jaar 2008. Natuurlijk gaan wij wel even in de omgeving wat bekijken maar flinke trips of uitstapjes doen wij hier even niet.
 
Woensdag 10 december 2008,
Vanochtend om 6.00uur wakker geworden van een flinke storm die over de camping buldert! Omdat ik verwachtte dat de tafel en stoelen weg zouden waaien en mogelijk schade aan de camper zouden kunnen toebrengen maar even uit bed, jas aan, en alles plat neergelegd. Na het opstaan enkele uren later bleek het weer eerst donker bewolkt maar langzamerhand verdwenen de donkere wolken en de hemel werd weer (bijna) stralend blauw. Helaas bleef de harde wind hardnekkig aanhouden. Toch wilden wij even buiten de camping kijken, we hebben een flinke wandeling gemaakt door de woeste wildernis rondom de camping.
Na een dik uur buiten hadden wij het toch wel koud gekregen. Toch besloten wij om nog even te genieten van het heerlijke winter zwembad, een overdekt zwembad met heerlijk warm aangenaam water. Helaas was de tocht naar de camper weer koud. Na het douchen maar gauw een lekker natje en droogje.


Ons straatje op de camping en BEWUST tegen de zon in richting de Middellandse zee. Dit is om 16:36uur, mooi lekker zonnetje, in de camper met de grote schuifdeur open is het goed uit te houden.

Donderdag 11 december 2008,
Vanochtend weer lekker op ons gemak wakker geworden. Wij verschilden beide even van interessen. Monica wilde lekker bij de camper blijven hangen, maar daar had ik even geen zin in. Wel moesten wij een aantal boodschappen gaan halen, het voornaamste hiervan was drinkwater. Wat dat betreft zijn wij voor wat het drinkwater in Nederland echt verwend. Wij drinken het zo uit de kraan maar dat hoeven wij hier in Spanje niet te doen. Het is mogelijk dat wij er ziek van worden. Wij laten het toch wel omdat het water naar chloor stinkt als het uit de kraan komt. Mijn voorstel was dan ook, boodschappen doen en dan toch maar even een tour door de omgeving. Het natuur gebied Sierra de Espuña ligt niet erg ver van Puerto de Mazarron en wij besloten om hier de trip doorheen te laten leiden. Eerst gingen wij via Puerto de Mazarron


 
naar Bolnuevo een aangrenzende badplaats te gaan. Wij hadden gezien dat wij een doodlopende straat inreden, wij wilden gewoon hier langs het strand rijden. Op een bepaald moment zagen wij aan deze straat toch wel iets bijzonders wat wij wel even wilden bekijken. Dit zijn geërodeerde zandsteen sculpturen. Bijzonder om te zien en torenden enkele tientallen meters omhoog.
Coördinaten:
N 37° 33' 48"
W 1° 18' 46"

Mag je zeker niet missen!
 
Sierra de Espuña
Vanaf Bolnuevo ging het helemaal binnendoor via de N332 naar Pastrana, Campico de los Lopez en tenslotte door Lorca. Na Lorca wilden wij nog meer binnen door weggetjes nemen, hoe smaller hoe mooier maar ook slechter.


 


Toch zijn wij blij dat wij een BUS camper hebben. Deze manoeuvreert toch wel beter over de nauwe  en bochtige wegen.
Onderweg is het maximaal genieten van de natuur. Als je stopt voor een kleine "braek" hoor je gewoon helemaal,..................... niets, soms hoor je een vogel fluiten. Je bevindt je helemaal "in the middle of nowhere". Hier genieten wij nu van. De natuur, de bergen, met op de toppen sneeuw en de heerlijke rustige omgeving.Let op de bult precies in het midden van de foto links. Op deze bult waren nu al zichtbaar een radarstation en diverse zendmasten. Deze bult ligt midden in de Sierra de Espuña en via het natuurpark Sierra de Espuña rijdt je er heel dicht langs.

Na Lorca richting Zuniga, Casas Nuevas (C9) en tenslotte reden wij de Sierra de Espuña in richting Aledo (MU503). Gearriveerd in Aledo zagen wij dat wij een afslag hadden gemist en wel die van
wel die van de weg naar het meest bezienswaardige gedeelte in de Sierra de Espuña (zoals de kaart dit aangeeft). Wij besloten om toch maar terug te gaan en de afslag te zoeken en alsnog deze weg in te rijden. Wat bleek, daar waar wij foto's hadden genomen van een bord Sierra de Espuña was ook de inrit naar het natuurpark Sierra de Espuña.
Toch maar deze afslag genomen! Het bleek een "HEFTIG WEGGETJE" te zijn, smal of beter echt smal, steil omhoog en nog steiler naar beneden, maar wel met schitterende uitzichten. Door het heldere weer kon je kilometers ver kijken.
Op een uitzichtpunt bijna aan de top van de met de camper beklommen berg kon je tot aan de Middellandse Zee kijken. Schitterend uitzicht, dit is maximaal genieten. Alles zal verduidelijkt worden door de ingevoegde foto's. Het bleek een behoorlijke klim te zijn, maar het loonde zich de moeite.Op onderstaande foto's is heel in de verte de Middellandse Zee te zien, wij hebben genoten van dit schitterende uitzicht.

Sierra de Espuña,
Mirador del Collado Pilón,
Coördinaten:
N 37° 50' 48"
W 1° 34' 46"


Eerder hadden wij aangegeven dat midden in een foto een radarstation zichtbaar was. Na alle haarspeldbochten en beklimmingen tenslotte nog dichter bij dit radarstation gearriveerd. Helaas zijn nu geen elementen hiervan te zien. Wel is duidelijk wat voor een afstand wij hebben gereden.

Na een tijdje zijn wij weer verder gegaan, het was toch wel erg fris hier in de bergen. Het was nog een stukje klimmen waarna wij aan de afdaling konden beginnen.

Op onderstaande foto nogmaals het radarstation, dit is de andere kant van de bult.


 


 
Nou de afdaling was nog spannender. Een grote hoeveelheid haarspeldbochten waren tot een eind naar beneden al zichtbaar. Gelukkig dat er weinig tegenliggers waren, één kwamen wij tegen die niet op zat te letten en daarbij ook nog op mijn weggedeelte zat, even schrikken voor beide, heftig remmen van mij en terug uitwijken van hem kon een botsing voorkomen. Dit scheelde slechts enkele centimeters. Tot overmaat van ramp in een bocht dook er ook nog een betonmixer uit het niets op.
De TomTom gaf al duidelijk aan wat er komen zou. Verraderlijke smalle en kort om de bocht, haarspeldbochten.Na al deze haarspeldbochten waren wij weer beneden. Dit kost toch wel enige energie en inspanning. Ik vond dat ik genoeg gestuurd had en wij besloten om via de kortste weg terug te gaan naar de camping in Puerto de Mazarron.

Tenslotte moe maar voldaan van de wonder mooie dag in de bergen van de Sierra de Espuña arriveerden wij na 5 en een half uur en 188km op de camping.
Stop KM stand: 167958. (188km)

Vrijdag 12 december 2008,
Vandaag een rustdag gehouden, een wandelingetje over de camping, is wel leuk om ook eens met mensen een praatje te maken. Dit hoort bij het camping gevoel.
Eigenlijk hadden wij beide geen zin om nog te gaan zwemmen, maar het water is wel lekker warm en een beetje beweging kan nooit kwaad. Dus toch maar gezwommen. Het winterbad is erg aangenaam om hier even te gaan zwemmen, nu kan het nog.
 
Zaterdag 13 december 2008,
Om toch wat van de omgeving te zien en dan voornamelijk de zee en strand zijn wij om een uur of 11 's ochtends de richting van Isla Plana op gelopen. Voordat je het strand hebt bereikt moet je toch wel een eindje lopen, maar door een stuk af te snijden langs diverse tomatenkassen en hier tussendoor ben je binnen een half uur wel aan de kust. Helaas niet een zandstrand maar een strand van voornamelijk kiezels en keien. Jammer want hier kun je niet met je blote voeten overheen lopen.Wij vinden het een mooi stukje natuur en wildernis. Op de foto boven zie je een aantal hotel flats en een rots welke een flink stuk in zee steekt. Wij waren hier nog niet eerder geweest en kwamen tot de ontdekking dat je via een mooi voetpad (100meter) tot boven op de rots kon komen.De gehele dag was het mooi en warm weer, toch wel met een scherpe koude wind.
's Avonds hebben wij nog enige regen gehad.

Aan de andere kant van de hotel flats en de rots is een schitterende baai met mooi helder en schoon water.
Na het voetpad kun je nog een stukje verder lopen, weer een mooi stukje natuur met mooie cactussen. Let op deze zijn toch al gauw een meter hoog!Tevens had je een mooi overzicht over de zeen en land inwaarts.

De tomatenkassen zijn in de verte zichtbaar, de camping ligt geheel achter de tomatenkassen.

Tenslotte helemaal langs het strand richting Puerto de Mazarron gelopen en daarna een stuk door de wildernis en langs nieuwbouw van appartementen terug gelopen naar de camping. Even een lekkere inspannende maar ontspannende wandeling van enkele uren.
Zondag 14 december 2008,
Vandaag een echte "baaldag" genomen, dus gewoon even helemaal niets gedaan. Lekker ons natje en droogje, het is tenslotte ook zondag. Om toch even de benen te strekken even een kijkje genomen achter de camping. Wij hadden gezien dat hier een behoorlijk wildernis ligt. De volgende keer als wij hier zijn gaan wij meer en verder deze wildernis in achter de camping. Dit is een behoorlijk woest gebied.

Na deze wandeling zijn wij doorgelopen naar het restaurant, alwaar een zondags aanbieding was met een menu-tje. 2 Schnitzels, patat en sla. Lekker en gemakkelijk.

Maandag 15 december 2008,
Vandaag stond weer het vertrek naar een andere locatie op het programma. De camping in Puerto de Mazarron, camping Las Torres is goed. Helaas houden wij het nooit lang uit op één en dezelfde camping. Wij hadden hier nu bijna een week gestaan. Omdat wij een tour door de Sierra Nevada op het programma hadden staan was het voorstel om eerst een beetje in de buurt van dit berg massief te komen en dan van daaruit verder. Ook wilden wij nog een trip maken door een ander natuur gebied de Sierra del Cabo de Gata. Hier waren tevens nog een aantal bezienswaardigheden.
Vanaf Puerto de Mazarron, Mojacar en Carbonares naar de Cabo de Gata. Geheel via de provinciale wegen mooie tour door een schitterende natuur. Helaas een klein stukje over een vierbaans weg omdat er verder geen andere verbinding is.
 


Let op de wegen naar beneden, helemaal om een berg heen en tenslotte via een tweetal smalle bruggen een flink stuk naar beneden gereden.


Aangekomen bij het dorpje Cabo de Gata even doorgereden naar bijna het uiterste puntje van het natuurgebied. Onderweg een aantal oude gebouwen, zoals een oud uitzichtspunt, waarbij boven de deur is aangegeven Guardia Civil. Helaas kon je er niet naar binnen, misschien in de zomermaanden wel. De toegang in de muur was afgesloten. Aan het strand door de harde wind flinke golven.Even verderop is nog een kerk wat een oude moskee was geweest. Jammer dat dit tot een dergelijke bouwval is geworden.Tenslotte na deze bezoeken vroeg aangekomen op de camping in Cabo de Gata, camping Cabo de Gata. Op zich een mooie camping maar de plekken zijn niet echt verzorgd. Voor één nacht voldoende.
De camping heeft een ruimte waar je met je eigen laptop (met WIFI) gratis kunt internetten.Even in zoomen op het waarschuwings bord, helling 10%, gelukkig dat wij niet naar boven hoefden.
De weg maakt een haakse bocht naar rechts,wij zijn even gestopt in de bocht bij een schitterend uitzichtpunt op een mooie maar ontoegankelijke baai.
In de verte duidelijk zichtbaar de bergen van de Sierra Nevada. Op de bergtoppen is de sneeuw zichtbaar. Het is de bedoeling om hier naar toe te rijden en een tour door de bergen van de Sierra Nevada te rijden. Wij hopen dat de wegen daar iets breder zijn dan wat wij zo langzaam aan gewend zijn in de bergen van Spanje.
Stop KM stand: 168173. (215km)
Coördinaten:
N 36° 48' 03"
W 2° 14' 45"
Kosten/nacht
14,00,
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 20°C
Dinsdag 16 december 2008,
Vandaag weer een mooie tour op het programma, de Sierra Nevada.  Vanaf Cabo de Gata naar de autovia om zo snel naar de Sierra Nevada te komen maar ook om om Almeria te gaan. Dit is een behoorlijke drukke stad waar je niet echt makkelijk door heen kan komen. Wij hadden een principe route geplanned maar och, op een bepaald moment besluiten wij toch weer een andere route te nemen. Zo ook nu weer. Bij Adra de snelweg verlaten richting Berja, helaas was er weer een wegomlegging. Via zeer smalle wegen, gelukkig weinig tegenligger verkeer, door het dorpje El Rio Chico, erg smal en ook nog een weg opbreking tenslotte toch in Berja aangekomen.
 

 
Bij Adra de snelweg verlaten richting Berja, helaas was er weer een wegomlegging. Via zeer smalle wegen, gelukkig weinig tegenligger verkeer, door het dorpje El Rio Chico, erg smal en waar ook nog aan de weg gewerkt werd, tenslotte toch in Berja aangekomen.(Klik voor vergroting)
Via de route, richting Alcolea, Cherin, Ugijar, Cadiar, Torvizcon in Orgiva aangekomen. Een schitterende route, nieuwe wegen, slechte wegen, smalle wegen, zandpaden, aardverschuivingen en wat al niet meer.Onderweg een aantal aardverschuivingen vanaf de bovenliggende bergen. Een flink stuk van de redelijk nieuwe weg was bedolven onder het puin van de bergen. Hierboven zijn de arbeiders druk om de weg vrij te maken van het puin.

Terug aangekomen in Orgiva gingen wij op zoek naar de camping welke net buiten Orgiva zou liggen. Wij hebben weliswaar de camping gevonden , doch de camping stond ons niet aan, het zag er allemaal wat sjofel uit. Op zoek naar een andere camping, helaas was in de buurt weinig te vinden. Wij hadden eerder op een camping in Motril gestaan en besloten om daar weer naar toe te gaan, dit was de kortste en makkelijkste weg. Tevens wisten wij dat de camping, Playa de Poniente, goed was voor één nacht. Vanaf deze camping was het ook weer mogelijk om verder te trekken. Al met al een ontzettend mooie, maar zeer vermoeiende tour door een ontzettend mooi natuur gebied.
Vanaf verre waren de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada al te zien.

Omdat wij al vroeg op de plaats van bestemming waren (Orgiva) besloten wij nog even door te rijden om naar het hoogst gelegen dorpje Trevelez (1476meter) in de Sierra Nevada te rijden. (zie kaart) Vanaf Orgiva was de afstand ca. 40km, een afstand welke goed te doen is wel rekening houden met een rit door de bergen.

Een schitterende route, veel klimmen en vele bochten. De wegen waren goed en breed genoeg voor tegenliggers. In ieder geval breder dan de bergweggetjes die wij eerder hadden gereden.Maar, natuurlijk wisten wij dit wel, hoe hoger wij kwamen hoe meer sneeuw er lag. Toen, na 15km gereden te hebben en behoorlijk hoog in de bergen zaten, tot overmaat van ramp in verraderlijke en onoverzichtelijke bochten de sneeuw was platgereden tot een ijsbaan vonden wij het vanwege de gladheid en veiligheid van ons en de camper het onverantwoord verder te gaan en het leek ons raadzaam om te stoppen met deze tour.
Nog wel even een aantal foto's gemaakt.Wij wilden ook nog veilig terug naar beneden. Bij een benzine pomp, net na Pampaneira, ongeveer halverwege de tour zijn wij tenslotte gekeerd.


Stop KM stand: 168438. (265km)
Coördinaten:
N 36° 43' 09"
W 3° 32' 48"
Kosten/nacht
22,40 (aan de dure kant!)
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 17°C
 
Woensdag 17 december 2008,
Vandaag weer redelijk vroeg opgestaan. Wij wilden in één stuk van Motril naar Conil de la Frontera, een afstand van ca. 320km. Vanaf Motril naar, Nerja, om Malaga heen, Marbella, Estepona, La Linea, (Gibraltar), Algeciras, Tarifa, Vejer de la Frontera en tenslotte om ca. 15.00uur aangekomen op Conil de la Frontera, camping La Rosaleda. Onderweg een paar maal gestopt, de laatste stop was vanwege een geluid dat links voor te horen was als ik over een oneffenheid in de weg reed. Het geluid werd steeds harder. Toch maar even controleren wat dit was. Inspectie van wiel en remmen maakte niets duidelijk. Bij het kijken in de cabine zag ik dat het
afdekkapje van de bovenkant van de linker
schokbreker los lag. Deze weer op de schokbreker geklikt en wij hebben het geluid niet meer gehoord. Op Conil de la Frontera hadden vorig jaar ook gestaan bij onze kennissen. Bij onze aanmelding gaven wij al aan dat wij weer graag op het rijtje van plaats 85 en plaats 90 wilden staan. Hier heb je de meeste zon. Wat schets onze verbazing? Plaats 85, dezelfde plaats die wij vorig jaar hadden was vrij. Nadat wij de vuilwater tank hadden geleegd zijn wij op deze plaats gaan staan. Het viel ons op dat de camping vol staat met Engelsen. Hele vriendelijke mensen altijd bereid om een praatje te maken.

Stop KM stand: 168771. (333km)
Coördinaten:
N 36° 17' 37"
W 6° 05' 34"
Kosten/nacht
16,92 (Hoe langer je blijft hoe goedkoper het wordt. Elektriciteit wordt apart gerekend)
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 25°C
 
Donderdag 18 december 2008,
Vandaag een rustdag, gewoon helemaal niets doen. Wel wilden wij even een aantal boodschappen gaan doen. Bij het naderen van de camping zagen wij dat er verschillende nieuwe supermarkten bij waren gebouwd. Vorig jaar moesten wij helemaal het dorp in naar een supermarkt. Dit is nu niet meer nodig. Een paar 100meter vanaf de camping is een nieuwe supermarkt. Na het boodschappen doen zijn wij in de zon gaan zitten. Ondanks de vele mooie dagen die wij hebben gehad was dit de eerste van mooie zonnige en warme dagen. Heerlijk warm 25graden . Hier doen wij het voor. Tot ca, 18.00uur is het mogelijk om dan buiten te zitten. Als de zon verdwijnt is het heel plotseling donker en de temperatuur zakt daarbij ook heel snel.

Vrijdag 19 december 2008,
Vandaag hadden wij ons een beetje verslapen. geen probleem wij hebben vakantie, maar er is vrijdags markt,.................. aan de andere kant van het dorp. Toch nog een flink stuk lopen. Na het ontbijt zijn wij om 10.00uur, naar het strand gelopen. Vanaf de camping ingang kun via een aantal sluip weggetjes langs appartementen en huizen naar het strand lopen. Via het mooie en schone en zeer brede strand kwamen wij om 11.00uur aan op de markt. Toch nog een uur lopen maar dat is goed voor de beweging die je nodig hebt in de vakantie. Het is een kleding markt, waar wij het idee krijgen dat de mode iets achterloopt. Wij hebben niets gekocht. Via het dorp zijn wij later weer terug gelopen. Altijd even sneupen bij een paar TODO's of BAZAR's. In de

meeste kun je je kont niet keren zo vol opgepakt en opgestapeld. Tenslotte weer aangekomen op de camping waar het inmiddels al weer lekker warm geworden was. Toch maar weer maximaal genieten van deze heerlijk zon. Nu zelfs met blote buik!
Zaterdag 20 december 2008,
Deze dag stond in het teken van gewoon helemaal,................... niets doen. Ook daar is vakantie voor. Wij hadden beide ook nergens zin in.
Zondag 21 december 2008,
Vannacht harde wind gehad. De camper stond behoorlijk te schudden. 's Ochtends is het minder koud dan eerdere ochtenden. De kachel hoefde ditmaal niet aan. Ook komt de zon al vel door. Het wordt mogelijk weer een mooie dag. Wij besloten om vandaag een strand wandeling te maken. Wel wilden wij een andere weg gaan, langs de korte sluipdoor kruipdoor weg zijn vele kleine rot keffers die je toch wel dreigend benaderen, vervelend voor Monica, zij houdt hier niet van. Wij kwamen terecht in een wijk met voornamelijk een soort vakantie woningen, af en toe lijken het wel kleine kasteeltjes. De ene nog mooier dan de andere. Tenslotte kwamen wij bij een parkeerplaats waar mogelijk een strandopgang zou kunnen zijn, dit kostte toch nog wel enig klimwerk, door harde regen was het pad behoorlijk uitgesleten. Op het strand was nog een geschutsbunker in de rotsen gebouwd, verder op langs het strand, in zee een rotsblok, hetgeen een mooi plaatje opleverde.

   
 
Tenslotte bereikten wij het mooie en heerlijk brede rustige strand. Na enkele uren op het strand gelopen te hebben besloten wij om bij het restaurant weer omhoog te gaan en daar via de wandelpaden terug naar de camping te lopen. Ook dit was onbekend maar wel zeer mooi en ruig terrein waar waarschijnlijk in de toekomst hotels als ook vakantie woningen en appartementen gebouwd zullen worden.Op de camping aangekomen hebben wij weer genoten van de zon. Op een bepaald moment riep een van de Engelse buren ons en zei dat wij een camera mee moesten nemen.

 

 

 

 

Detail foto hiernaast is in origineel formaat.

Op een boom zat een reusachtige bid sprinkhaan een zogenaamde "Praying Mantis" een sprinkhaan van zeker 10cm groot. Zo groot hadden wij sprinkhanen nog nooit gezien.Het mooiste was dat naast de Praying Mantis een gewone sprinkhaan zat, de Praying Mantis maakte aanstalten om de normale sprinkhaan te vangen. Helaas de normale sprinkhaan sprong weg toen de Praying Mantis de aanval opende. Mooi gezicht deze gigantische sprinkhaan.


Maandag 22 december 2008,
Ook dit was weer een dag van niets doen, enkele boodschappen gehaald en lekker in de zon zitten, helaas was de wind af en toe nadelig aanwezig.
Dinsdag 23 december 2008,
Voor vandaag stond een trip gepland, ik heb zeker geen hekel aan autorijden en zeker niet als dit met onze camper is. we hadden gepland om richting Cadiz te gaan. Alles zo veel mogelijk over de provinciale wegen. Mogelijk dat wij ook via andere wegen kunnen genieten van de omgeving en natuur. Vanuit Conil de la Frontera, met het vermijden van autosnelwegen, naar Chiclana de la Frontera, San Fernando, Cadiz, ook de oude binnenstad doorgereden, El Puerto de Santa Maria, hier even de weg kwijt geraakt, weg vervolgd richting Rota, Chipiona, Sanlucar de Barrameda, Bonanza, La Algaida, Trebujena, tenslotte richting Lebrija, waar wij vanwege de tijd besloten om rechtstreeks via Jerez de la Frontera terug te rijden naar Conil.
In onderstaande maps.google.es foto's is globaal de route te volgen. Voor de route door de Doñana, en de SALINAS bekkens is een detail foto toegevoegd.
 
  
 
Vanaf Conil geheel binnendoor is een mooie route, wij hebben nog even inkopen gedaan in Chiclana, zoals gewoon drinkwater, wij hebben toch niet echt veel vertrouwen in het drinkwater in Spanje ondanks dat er wordt aangegeven dat uit aangegeven kranen drinkwater komt. Omdat wij eerder ziek zijn geweest van verkeerd drinkwater kopen wij maar drinkwater. Gelukkig per 5 liter voor ca. 0,52 Euro.
Cadiz, ontzettend druk met verkeer, waar je nauwelijks een personenauto kwijt kan, laat staan een camper van bijna 7mtr lang, wij zijn dan ook niet uit de auto geweest, wij vragen ons af waar je stil kan staan in Cadiz, ze gaan nog net niet OVER je heen. De auto's in het oude centrum staan bumper aan bumper, geen gaatje is onbenut. Daarnaast ben je in een ommezien het oude stadscentrum rond. Om te zeggen dat hetKathedraal van Cadiz, genomen tijdens het rijden.
een teleurstelling is geweest om hier naar toe te rijden, ..... nou nee. Mooie route, maar de volgende maal gewoon met een georganiseerde reis, soms vanaf de camping, droppen in de stad en  's avonds weer oppikken en terug naar de camping.
El Puerto de Santa Maria, een haven stadje met de bodega's van Osborne. Het is mogelijk om hier de wijnen van Osborne te proeven, wij hebben dit niet gedaan omdat er toch iemand moet rijden. Hier was er markt wederom ontzettend druk. Via kleine straatjes teruggekomen om onze doorgaande route richting Rota en Chipiona. Tussen Rota en Chipiona ligt militair gebied.
Na Chipiona kom je echt in een gebied terecht waar volgens ons niet de "rijkste" mensen wonen. Als je begrijpt wat ik bedoel. Het is hier erg rommelig. Na Sanlucar de Barrameda kwamen wij terecht in Bonanza. Waar kennen wij dit ook al weer van? Wij hadden inmiddels de TomTom maar weer aangezet, helaas, maar aan de andere kant wel leuk, DWARS door Bonanza heen, hoezo smalle straatjes. Wel op de uitstekende huizen letten als je je camperdak heel wil houden!
Na Bonanza waren wij wederom de weg kwijt. Door alle straatjes en andere zie je door de bomen het bos niet meer. Erger nog de weg hield na La Algaida gewoon op, voor je een breed zandpad zover je kon kijken! Waar leidt dit naar toe en volgens welke route.
Raadplegen van de TomTom WAS er een route en wij reden door een stuk van het natuur gebied de Doñana. Halverwege de rit door het gebied tijd voor een picknick en uitzoeken welke route wij gaan rijden.Na 5 tot 6 kilometer gereden te hebben waren wij weer uit de Doñana. Schitterende tour door een heel mooi gebied. Helaas laverend om de gaten in het zandpad.
De weg vervolgde zich richting Trebujena, wat alleen te bereiken was via een flinke omweg over een smalle geasfalteerde weg met vele, vele gaten waaromheen je wederom moest laveren. Wij kwamen in een gebied terecht waar zout werd gewonnen, de zogenaamde zoutpannen.
Bij het vervolgen van de weg maakten wij via een brug een bocht van 45° rechtsom. Voor ons een weg die ik alleen maar ken uit de USA, een rechte weg zover je kan zien.Geheel in de verte direct rechts naast de weg enkele witte punten, hier maak je de eerder genoemde bocht. De weg waarop je vervolgens terecht komt is de weg, op de foto hiernaast waar de camper op afgebeeld staat. Je rijdt vlak langs een waterrijk gebied. Ondanks dat je hier ook veel rotzooi ziet is het zeker een mooi natuurgebied.

Inmiddels was het al weer laat in de middag, wij besloten daarom om de geplande tour te laten voor wat het was en rechtstreeks terug te gaan naar Conil de la Frontera. Zo konden wij na deze tour ook nog even gaan zitten met een natje en een droogje. Na getankt te hebben waren wij
ca. 17.00uur terug op de camping. Een tour door een mooi gebied in een mooi land.

Daar waar zoutpannen zijn vindt je de algen waarvan de flamingo's leven.Stop KM stand: 169017. (246km)
Woensdag 24 december 2008,
Vandaag geen bijzondere dag, lekker op de camping gebleven, wij beide hadden een lekker boek. Wel hebben wij met onze engelse buren diverse wetenswaardigheden over en weer uitgewisseld. Zo kom je tenslotte te weten waar je moet zijn.
Donderdag 25 december 2008,
Eerste kerstdag.
De afgelopen nacht geen oog dicht gedaan, waarom? Geen idee! Ik heb wel eens van die nachten. Je ligt ergens over te piekeren en je blijft daardoor maar draaien in je bed. De gehele dag verder dan ook duf geweest. Voor onze engelse buren een feestdag, ze slepen af en aan met eten en wijn, maken het gezellig met al hun op de camping aanwezige landgenoten. Met een spontaan gebaar werd bij ons een fles lekkere wijn neergezet. Wij hebben het verder simpel gehouden zoals wij dat graag ook willen. Wel heeft Monica lekker gekookt. Samen met de wijn een heerlijke maaltijd.
Vrijdag 26 december 2008,
Tweede kerstdag.
Vandaag weer een dag van vertrek. Roerend afscheid genomen van alle kennissen die wij hadden opgedaan. Het was weer gezellig geweest op camping La Rosaleda in Conil de la Frontera. Wij hebben hier in totaal negen nachten gestaan. Voor ons al weer erg lang.
Vandaag weer verder naar El Rocio, we hoefden dit keer geen grote afstand te rijden. Wederom zijn wij helemaal binnen door gegaan. Omdat het natuurgebied de Doñana in de hoek ligt van Cadiz, Sevilla en Huelva, moet je via Sevilla omrijden. Er is geen brug of veerpont over de rivier welke door de Doñana loopt. Wij hebben wederom de snelwegen vermeden en zijn weer helemaal binnendoor gereden. Ook weer een schitterende route door een schitterend kaal en heuvelachtig gebied. Vanaf Conil de la Frontera eerst naar Chiclana gereden en vandaar via Medina Sidonia, Arcos de la Frontera, San Bernardino, Las Cabezas, Dos Hermanas, Sevilla, waar het helemaal potdicht zat van de mist die over de stad hing, Tomares, Bolllullos de la Mitación, Aznalcázar, Pilas en tenslotte doken wij weer het natuurgebied de Doñana in. Ook nu weer een schitterende weg om te rijden.
 

 
Tenslotte aan gekomen in El Rocio een pittoresk stadje waar je geen verharde wegen vindt, behalve dan de doorgaande weg welke langs het stadje loopt. Het stadje is in een Mexicaanse stijl gebouwd en alles staat in het teken van het paardrijden en de Heilige Maagd. In de kerk in
El Rocio is een altaar opgetrokken met goud waar de Heilige Maagd staat opgesteld.
Volgens onze Engelse buren was er nog ergens net voorbij El Rocio een jachthut te bezichtigen. Juist omdat dit voorbij het stadje lag hebben wij eerst de weg hier naar toe onderzocht voordat wij naar de camping gingen. Mogelijk dat wij de jachthut nog gaan bezoeken. Dit gaf ons tevens de gelegenheid om vanaf een andere locatie een een aantal foto's van het stadje te nemen.
Stop KM stand: 169267. (250km)
Coördinaten:
N 37° 08' 32"
W 6° 29' 22"
Kosten/nacht
14,00
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 21°C
Wij waren eerder in de kerk geweest en wilden de Heilige Maagd nog een keer zien. De mis die zondag wordt gehouden willen wij ook weer mee maken. De Spaanse kerkmuziek die hier wordt gespeeld is leuk om er naar te luisteren.Camping La Aldea was voor ons bekend en daar aangekomen weer een mooi plekje in de zon uitgezocht.
Zaterdag 27 december 2008,
Vanochtend vroeg was het koud, 4graden, maar snel de kachel aangezet. Ook was het lang donker, donkerder dan het op de voorgaande locaties was. In El Rocio wilden wij ansicht kaarten schrijven om te versturen naar de familieleden en onze kennissen. El Rocio is een plaats waarmee je de mensen met een ansichtkaart kunt wijzen op de bijzonderheid van dit stadje.
El Rocio is een plaats waar je eenmaal geweest moet zijn.
 

 
Bovenstaande foto; De ingang van het stadje als je vanaf de camping het stadje in loopt.
Kerk foto; De kerk waar de Heilige Maagd op het altaar staat.
Omdat wij zin hadden in een wandeling zijn wij weer naar het stadje gelopen. Dit stadje heeft een zeer bijzondere aantrekkingskracht met zijn schitterend altaar in de kerk voor de Heilige Maagd. Wij hebben nu enkele foto's kunnen maken van het altaar, ondanks dat dit niet is toegestaan. Bij het zien van de naast staande foto's krijgen wij in ieder geval het idee; dit moet je ooit gezien hebben.
 
Zondag 28 december 2008,
Zaterdag hadden wij even gekeken wanneer er een kerkdienst zou worden gehouden in de kerk van El Rocio. Wij wilden dan zorgen dat wij voor aanvang van de dienst een plekje konden bemachtigen in de kerk. Te meer daar het altijd heel erg druk is in de kerk. Door het slechte weer was het zeker rustig te noemen in de kerk en wij hadden ons een mooi plekje bezorgd waar wij de dienst konden bijwonen. Met een heel ritueel werd is het vaandel met een afbeelding in zilver van de Heilige Maagd de kerk binnengedragen.
Nadat de vaandeldragers bij het altaar zijn geïnstalleerd begint de priester met zijn preek,............. in het Spaans. Ook waren er andere sprekers.

 
Jammer dat wij geen Spaans spreken, wij hebben er geen woord van verstaan. Ondanks dat wij nimmer naar de kerk gaan moet je dit ooit een keer bijgewoond hebben. De kerk, de sfeer en de LIVE muziek die wordt gespeeld en gezongen, HEEL BIJZONDER. Wij maakten dit nu voor de tweede maal mee. Het zal zeker ook niet de laatste maal zijn!

Jammer  dat het voor de rest van de dag slecht weer bleef, gelukkig hadden wij genoeg leesboeken en hebben ons zeker niet verveeld.
Maandag 29 december 2008,
Vandaag niet al te laat opgestaan, nadat wij hadden ontbeten en koffie hadden gedronken wilden wij vertrekken. Een fietsende (Franssprekende) Belg stond in de kou zijn boeltje af te breken, wij hebben hem eerst een lekker bakje Hollandse koffie aangereikt, ontzettend dankbaar was hij hiervoor, kon hij in ieder geval even een beetje warm worden. Wij waren op tijd opgestaan omdat wij weer naar een nieuwe locatie wilden gaan, Isla Christina nabij de Portugese grens. Wij wilden hier naar camping Giralda.
We hoefden vandaag niet erg ver te rijden, ca. 130km. Over een schitterende weg vanaf
El Rocio naar de kust, vandaar via een schitterende weg langs de kust naar Huelva, dit is nog door een groot duinengebied van de Doñana, vervolgens via de provinciale wegen naar Isla Christina.Met borden wordt de camping aangegeven. Camping Giralda ligt net even buiten het vissersdorpje.

Stop KM stand: 169399. (132km)
Coördinaten:
N 37° 12' 02"
W 7° 18' 02"
Kosten/nacht
14,00
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 18°CNadat wij de camper op zijn plaats hadden gezet nog even naar het strand. Je kan vanaf de camping de weg oversteken en na
ca. 150 meter sta je op een mooi strand. Het leek erg mistig, dit van het opwaaiende zand en zeewater. Ook nu weer een mooi schoon strand.Ditmaal sta ik zelf ook een keer op de foto!

 
Dinsdag 30 december 2008,
Vandaag eerst even naar het strand geweest, het waaide behoorlijk en er stonden flinke golven. Monica wilde enkele grote schelpen zoeken, maar ja wij waren natuurlijk te laat. Hiervoor moet je als eerste op het strand zijn. We kregen de tip om via het vissersdorpje naar een soort van schiereiland te gaan, hier kon je zeker grote schelpen vinden.
Met onze vouwfietsen zijn wij vervolgens naar het vissersdorpje gegaan. Het was een mooi fietstochtje, en het was mooi weer, via één van de doorgaande wegen kwamen wij terecht bij de haven.Via vele smalle straatjes kwamen wij tenslotte in het centrum van Isla Christina terecht. Na enkele TODOS en BAZARS te hebben bezocht zijn wij richting het nabij gelegen strand gegaan.Hier is een brug waarmee je naar het schiereiland kan gaan. Ook hier waren wij weer te laat, geen enkele grote schelp te vinden.
Woensdag 31 december 2008,
Oudejaarsdag, een druilerige regendag, op een bepaald moment hadden wij een flinke waterplas voor de camperdeur. Wij moesten uitkijken waar wij de voeten neer gingen zetten.
's Avonds na de weerberichten te hebben gehoord, die aangaven dat de komende dagen ook nog slecht weer werd verwacht, en pas mooi weer verwacht kon worden na 4 januari 2009, en daarbij de tegenvallende camping met de modderpoelen en drek, besloten wij om donderdag
1 januari 2009 huiswaarts te vertrekken. Het in de camper hangen met slecht weer is ook niks.

Oh ja,............. het was oudejaarsavond! Wij hebben deze lekker met zijn tweeën uitgezeten, natje droogje en met spelletjes. 's Avonds na 0.00uur nog even naar buiten mogelijk dat er nog mensen buiten waren om elkaar de beste wensen voor 2009 te geven. Helaas, slechts twee Duitse stellen waren buiten, voor de rest gewoon,................. NIEMAND. Wij vonden dit erg raar en zeker erg ongezellig. Maar iedereen moet dit voor zichzelf weten. Wij zijn anders in ieder geval.
Donderdag 01 januari 2009,
Nieuwjaarsdag, wij hebben er een reisdag van gemaakt. Vroeg opgestaan, snel een ontbijt en de boel opgeruimd. Ik was alvast gaan betalen en kreeg de sleutel mee voor het de stroom af te koppelen. Om 08.00uur weggereden. In Isla Christina de tank nog volgegooid zodat wij de reis zonder oponthoud konden doen. Onderweg was het erg nat en erg mistig. Het was de bedoeling om in de buurt van Placensia een camping op te zoeken. De reis ging heel erg voorspoedig en we zouden ca. 13.30 op de camping kunnen zijn. Wij besloten om nog even door te rijden. Rondom Salamanca waren veel campings open. Wij kozen een camping uit het ACSI boek, aangekomen bij de camping bleek deze gesloten, ondanks dat in het ACSI boek vermeld stond dat deze camping het gehele jaar open was. In de buurt bleek nog een andere camping te zijn, daar maar naar toe gereden, tot onze schrik was de receptie van de camping NIET bezet. Een brief aan het raam vertelde in het Spaans dat aanmelden voor de camping bij de receptie van het hotel moest gebeuren. Gelukkig hadden wij een veilige slaapplek kunnen vinden op Camping Regio te Santa Marta de Tormes, nabij Salamanca.
 
Omdat het hoogseizoen natuurlijk al lang was afgelopen was er weinig aandacht besteed aan de camping en de plaatsen. Het sanitair was netjes wij hebben er goed gebruik van kunnen maken. Wij hebben het idee gekregen dat de camping tijdens het winter seizoen als doorgangscamping wordt gebruikt voor mensen die naar het zuiden van Spanje rijden.
Tot 's avonds laat kwamen de campers binnen, tenslotte stonden er 12 campers en caravans. Toch weer goed voor een aantal inkomsten.Stop KM stand: 170038. (639km)
Coördinaten:
N 40° 56' 50"
W 5° 36' 49"
Kosten/nacht
18,60
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 15°C
Vrijdag 02 januari 2009,
Vandaag iets later weggegaan, om 08.30uur, dit omdat wij de vorige dag een dikke 100km verder zijn doorgereden. Wij wilden vandaag tot aan Urrugne in Frankrijk rijden. In Urrugne is een camping, camping Larrouleta, die eveneens als doorgangscamping wordt gebruikt door velen die naar het zuiden van Spanje rijden. Wij hadden hier ook al eens eerder gestaan. Ondanks dat het minder ver was hadden wij wel meer tijd voor deze rit nodig. Wel hebben wij nog even bij een camperplek in Hendaye net over de Spaans-Franse grens gekeken. Wij hadden hele mooie foto's van deze plek gezien, maar dit valt behoorlijk tegen. Deze plek is aan een DOORGAAND weggetje tegenover een station van de SNCF. Je staat gewoon langs de rand van de weg open en bloot. Wij besloten om hier NIET te gaan staan, dit is geen VEILIGE plek voor ons.
Wij vinden het dan ook erg jammer dat een dergelijke camperplek als mooi en veilig wordt  aangegeven. Wij denken daar anders over.
Daar wij een goede en veilige plek wisten in Urrugne op de genoemde camping zijn wij maar gauw doorgereden en een plaats gezocht op camping Larrouleta.

Stop KM stand: 170573. (535km)
Coördinaten:
N 43° 22' 14"
W 1° 41' 12"
Kosten/nacht
16,00
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 18°C
Zaterdag 03 januari 2009,
Vandaag hebben wij een redelijke afstand af te leggen, wij willen zo ver mogelijk omhoog in Frankrijk terecht komen. Omdat in deze tijd niet overal campings en dergelijke open zijn is het nodig om eerst goed "huiswerk" te maken.
 
Wij zoeken dan meestal naar campings die nog open zijn, een wijnboer van France Passion welke gelegenheid heeft om te overnachten of wij zoeken een vertrouwde camperplek in de buurt waar wij denken te gaan stoppen. Wij hadden hier een betrouwbaar uitziende camperplek gevonden en er waren meerdere France Passion mogelijkheden. Wij kwamen tenslotte als eerste bij een boer van France Passion aan.Na even aarzelen, er is immers geen stroom ter beschikking en het zou koud worden, besloten wij toch te blijven. De vriendelijke boer wees ons een plek op het gras veld naast de vijver. Wij stonden  in Nourray, een France Passion boer Le Boël.
Wij hebben de camper zo neergezet dat wij nog even van de heerlijke zon en de heerlijke STILTE konden genieten. Al gauw kon de kachel weer aan, tenslotte waren wij beide zo moe dat wij besloten om vroeg te gaan slapen, zo vroeg dat wij.................................
Stop KM stand: 171175. (602km)
Coördinaten:
N 47° 43' 19"
O 1° 04' 20"
Kosten/nacht
0,00
Temperatuur;
Hoogste overdag 15.00uur 4°C
Zondag 04 januari 2009,
........................... om 05.00uur al klaar wakker waren. Tenslotte op 05.20uur maar opgestaan, ontbeten en de camper gereed gemaakt voor vertrek. Om klokslag 06.00uur vertokken, maar goed ook de wegen waren hier en daar erg glad waardoor het nodig was om de snelheid gedurende een 200km aan te passen. Inmiddels hadden wij de auto snelweg bereikt welke schoon en droog waren. Het was nu mogelijk om sneller te rijden. Na een bezoek in Almere, waar wij om 16.00uur arriveerden zijn wij tenslotte naar huis gereden. Om 18.15uur thuis wat tevens het einde van de vakantie betekent en het einde van een geweldig verblijf in Spanje is.

Deze tweede keer van overwinteren is zeker voor herhaling vatbaar en zeker aan te bevelen.

Stop KM stand (einde vakantie): 172137. (963km)
Totaal gereden kilometers: 7055km.
Maandag 05 januari 2009, THUIS
Dinsdag 06 januari 2009, THUIS
Woensdag 07 januari 2009, THUIS
Donderdag 08 januari 2009, THUIS
Vrijdag 09 januari 2009, THUIS
Zaterdag 10 januari 2009, THUIS
Zondag 11 januari 2009, THUIS
HOME

SITE UPDATE: 06 januari 2009