MAROKKO (AFRIKA) - SPANJE
november - december 2012 - januari 2013
 

 

 

INLEIDING

Woensdag avond 21 november 2012;
Tot vandaag was het de bedoeling geweest om een (half) rondje Spanje te maken waarbij wij eerder bezochte en enkele nieuwe locaties zouden aandoen. Deze vakantie zou in het teken staan van rust. Geen drukke bezigheden gewoon genieten van Spanje en omgeving en de mooie locaties die wij eerder hadden aangedaan. We zouden beginnen net boven Barcelona en tenslotte eindigen net onder Cadiz, waarbij wij ook een kort bezoek zouden brengen aan onze vrienden die in Castro Marim te Portugal overwinteren.

Zoals gewoonlijk kunnen gemaakte plannen heel snel wijzigen!
Zo ook nu weer. Via een SMS van onze Duitse vrienden kwam de wijziging snel en abrupt. Hun (door ons ge-triggerde) SMS bevatte de het bericht: "wir warten auf euch um nach Marokko zu fahren!" Eerder hadden wij een trip naar Marokko al uitvoerig besproken, doch de onbekendheid met het land Marokko weerhield ons er van om er daadwerkelijk naar toe te reizen. Wij overlegden met elkaar en zetten snel even een route uit om te bekijken hoe snel wij in Algeciras (ES) konden zijn. We berekenden dat wij hiervoor zeker vijf dagen voor nodig hadden. Niet zo zeer vanwege de afstand maar meer vanwege de campings die open moesten zijn aan het einde van het jaar. In onderstaande zijn de bezochte campings aangegeven, dit zoals inmiddels te doen gebruikelijk om onze gemaakte vakantie reizen te publiceren via onze site.

Nadat wij deze route planning hebben gemaakt hebben wij dit vervolgens overlegd met onze Duitse vrienden en omdat zij pas later vanaf hun huidige stek zouden vertrekken hebben wij vervolgens aangegeven dat we zaterdag 24 november 2012 om 18.00uur definitief een besluit zouden maken of we wel of niet mee zouden gaan.

Na enkele dagen beraad hebben we uiteindelijk besloten om WEL mee te gaan naar Marokko om dit land te ontdekken. We hebben dit dan vervolgens ook aangegeven. We hebben afgesproken om donderdag middag 29 november 2012 elkaar te ontmoeten op de LIDL parkeerplaats in Los Barrios nabij Algeciras.

Omdat wij al eerder plannen hadden om naar Marokko te reizen voor een vakantie hadden we al zeer veel voorbereidingen gemaakt met het oog op te bezoeken locaties en erg belangrijk de beschikbare campings. De eerder verzamelde informatie kwam nu uitstekend van pas.
Daar we nu met onze Duitse vrienden meegingen hadden we nog geen idee hoe de reis en route er uit zou zien. Die plannen zouden we later nog met elkaar bespreken.

We laten ons verrassen wat er te zien en te beleven valt in Marokko. Op deze site is onze indruk van de bezochte campings aangegeven. Door met de muis te klikken op de co÷rdinaten krijgt u via maps.google.nl direct een overzicht van de locatie van de campings.

Vanwege de abrupte wijzigingen in de plannen is er dit maal geen planning van deze vakantie te downloaden. De enige planning die we hebben gemaakt zijn de heen reis en de terugreis, dit vanwege de benodigde tijd.
 

ALGEMENE INDRUK MAROKKO

De verwachtingen van Marokko waren heel anders dan die we in gedachten hadden. We hebben genoten van al de aardige mensen die we zijn tegengekomen. De meeste Marokkanen steken al van verre hun hand op om te groeten. Het land en de natuur zijn schitterend, je kunt onderweg meerdere landschappen voorbij zien komen. De steden zijn erg vol en druk, het platteland en wijde omtrek daarentegen is erg rustig en je kunt er goed genieten van de heerlijke rust en stilte. Ook op de wegen niet nabij een stad of groot dorp is het erg rustig het kan zijn dat je heerlijk alleen op een weg rijdt en op korte termijn niemand tegenkomt.
De valuta is Dirham, voor het gemak nemen we voor 1,00Euro = 10,00Dirham.
Het is aan te bevelen om heel veel klein geld op zak te hebben. Bij het betalen van bijvoorbeeld de camping is het moeilijk om met 100,00Dirham te betalen, laat staan met 200,00Dirham, ze hebben gewoon geen wisselgeld.
Soms is het vervelend als je te maken krijgt met de handels drang van de mensen in de Soukhs (de markt), zodra je belangstelling toont voor een product krijg je de indruk dat je verplicht wordt om wat te kopen. We begrijpen dit best, een klein bedrag is voor de doorsnee Marokkaan al snel een hele week eten. Dus wat verdienen is de eerste noodzaak. Wij gaan niet in op het aandringen en lopen dan verder. Afdingen is een traditie maar soms worden extreem hoge prijzen verlangd voor iets wat je mee wilt nemen als souvenir.
Het brood, voornamelijk het ronde brood, is erg lekker en voedzaam, daarnaast kost het nagenoeg helemaal niets. Het eerder genoemde ronde brood kost tussen de 1 of 2Dirham. (10-20Eurocent). Overal is eten te krijgen, vlees, groente, fruit en brood, je verbaasd je wel op de manier zoals dat wordt aangeboden. Verder kun je in de wat grotere steden op een Europesche manier boodschappen doen bij de grote Marjane supermarkten.
Een erg belangrijk punt is de veiligheid; ondanks een tweetal voorvallen, zie verderop op deze site hebben wij ons nergens bedreigd of onbehaaglijk gevoeld in Marokko. Onderweg zijn wij verschillende controle posten voorbij gereden, we werden altijd doorgewuifd, we hebben nergens hoeven stoppen.

DEZE VAKANTIE IN MAROKKO 2012

Al met al is dit een vakantie geweest om lang over na te praten. We hebben zeer veel beleefd en zeer veel gezien. We hebben erg genoten van de vriendelijke mensen, de tourtochten van en naar onze bezochte locaties en de heerlijke temperatuur op de verschillende locaties. 's Avonds koelde het zeer snel af maar overdag maakt de zon aan de heldere en wolkenloze blauwe hemel weer alles goed. Het is zeker een vakantie om te herhalen.

DANKWORT AN UNSERE FREUNDE: HELMUT und URSUL

Auf diesen Internet seite m÷chten wir Helmut und Ursul bedanken fŘr diesen Wundervollen en sehr Sch÷nen Urlaub in Marokko. Wir haben miteinander sehr viel Spass gehabt, vieles Gesehen und viel Erlebt.

VERJAARDAG DOCHTERS 24-25 november 2012 (NL)

Zaterdag 24 november 2012 vieren we nog in Nederland de 26ste verjaardag van onze dochters. Zij hebben het vieren van hun verjaardag op zaterdag gepland ook voor de visite. Zondag 25 november zijn onze dochters dan echt jarig, we willen deze dag vertrekken richting Spanje maar kunnen hun in ieder geval feliciteren met hun verjaardag voordat we definitief vertrekken. Tenslotte vertrekken we om 9.30uur voor de eerste 450km naar de eerste locatie in Frankrijk. De vakantie is begonnen!

START KILOMTERSTAND 25 november 2012

START kilometerstand: 214642km
Almere: 214781km
 

SOISSONS - CAMPING MUNICIPAL du MAIL (F)

Van: 25-11-2012 (Zondag) (Almere) Tot: 26-11-2012 (Maandag)
Kilometerstand: 215227km Totaal gereden: 446km
Co÷rdinaten: N 49.39338░, E 3.3272░
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping nabij het dorpje. Aan de overkant van de rivier is een camperplek. Als er kermis in het dorp is, is de camperplek bezet met geparkeerde vrachtwagens.
Sanitair Zoals dat Frans is. WC met ge´ntegreerde keramiek WC bril. Sanitair is wel schoon en netjes.
Elektriciteit Euro stekker.  
Prijs Goedkope camping. 11-2012 - 13,50Euro.
Omgeving n.v.t.  

Voor ons een doorgangs camping. De camping zelf kan ons niet boeien. Opnieuw weer echte Franse toiletten. Geen hurk toiletten maar de gewone toiletten met een ge´ntegreerde toilet bril van keramiek. Voor ÚÚn overnachting is de camping goed genoeg, de prijs per nacht is OK.
Zoals in bovenstaande aangegeven is deze camping nog open gedurende de winterperiode. Vanaf onze woonplaats kunnen wij dit op ons gemak rijden. Voor die dag is het dan wel weer genoeg geweest. Aan de overkant van de rivier direct nabij het centrum is een camperplek, op het moment dat wij daar waren (11-2012) was er kermis en de camperplek stond vol met de vrachtwagens van de camping. De camperplek was in dit geval onbruikbaar.
 

POITIERS - CAMPING LE FUTURISTE (F) 

Van: 26-11-2012 (Maandag) Tot: 27-11-2012 (Dinsdag)
Kilometerstand: 215706km Totaal gereden: 479km
Co÷rdinaten: N 46.6639░ , E 0.395░
Tol kosten 13,80Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping nabij de Futuroscope. Schitterend overzicht over het terrein van de Futoroscope. Bij de Futuroscope is een camperplek, deze was niet beschikbaar op
11-2012.
Sanitair Normale WC met losse toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Euro stekker.  
Prijs Camping aardig aan de prijs. 11-2012 - 21,40Euro.
Omgeving Futuroscope. Wij hebben geen bezoek gebracht aan de Futoroscope.
Camping heeft een heerlijk verwarmd zwembad dat ook in de winterperiode open is.

Vanaf Soissons naar deze camping net boven Poitiers nabij de FUTUROSCOPE is het weer een kleine 500km rijden. Voor ons weer een afstand die we op ons gemak kunnen rijden. Voordeel van deze afstand is dat je meestal rond 15.00uur op de camping arriveert. Je kan dan nog even zitten en bijkomen van de rit.
We hebben nu geen foto's gemaakt, het is er gewoon bij in geschoten.
Persoonlijk vinden wij de prijs een beetje aan de hoge kant. Wel is dit een camping die ook in de winterperiode open is.

Op de terugweg hebben wij opnieuw op deze camping gestaan: TERUGWEG (klik)

We hebben voordat we naar deze camping zijn gereden nog even bij de camperplekken bij de Futoroscope gekeken. Helaas waar alle hekken gesloten. Wij maken dan direct een beslissing!

SPANJE KAART OVERZICHT BEZOCHTE LOCATIES

Klik op de hotspots om naar de locatie te navigeren op deze pagina.
(Rood = Heenreis / Blauw = Terugreis / Groen = Heen en terugreis)
 

URRUGNE - CAMPING LARROULETA (F)

Van: 27-11-2012 (Dinsdag) Tot: 28-11-2012 (Woensdag)
Kilometerstand: 216162km Totaal gereden: 456km
Co÷rdinaten: N 43.3703░, W 1.6864░
Tol kosten 5,10Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping. Doorgangscamping voor overwinteraars naar
Zuid-Spanje.
Sanitair Normale WC met losse toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin)  
Prijs Camping aardig aan de prijs.
Hanteert tegenwoordig wel weer ACSI CC prijs.
11-2012 -19,00Euro.
Wij hebben even niet opgelet, in het verleden hadden wij wel onze ACSI CC kaart aangeboden. Deze werd toen niet geaccepteerd. Tegenwoordig is de camping weer bij de ACSI CC aangesloten. (Kwamen we op de terugweg achter) Kosten voor ÚÚn overnachting dan dus 16,00Euro.
Omgeving n.v.t.  

Vanaf Poitiers naar Urrugne is er praktisch gezien een schitterende weg naar Biarritz die goed te rijden is. Dit is de N10. Op dit moment (2012) is de gehele N10 ÚÚn grote bouwput. Deze N10 wordt volledig omgebouwd naar een autosnelweg, Dit betekent dat er na voltooiing van deze autosnelweg weer tol betaald moet worden. De prijzen van de tol zijn ongehoord hoog. gemiddeld betaal je nu voor 100km zeker 13,50Euro. De tolpoorten zijn al geplaatst. We gaan zien wat de kosten voor deze autosnelweg zullen worden.

De camping Larrouleta in Urrugne nabij Biarritz ligt net voor de Spaanse grens en wordt door vele Spanje gangers als doorgangs camping gebruikt. De camping is goed, heeft met kleine kiezels verharde plekken en ligt direct naast de autosnelweg.
De afstand vanaf de vorige camping is ook weer een kleine 500km dus voor ons weer goed te doen zodat we weer niet te laat op de camping arriveren. We kunnen ook nu weer even bijkomen van de rit.
Vandaag heeft het de gehele dag geregend, we komen met regen aan op de camping. 's Avonds regent het zo hard dat we niet meer naar buiten gaan. We zullen in een ommezien flink nat worden. Dit betekent dat wij ook nu geen foto's hebben kunnen maken.

Op de terugweg hebben wij opnieuw op deze camping gestaan: TERUGWEG (klik)

TOP

CACERES - CAMPING CACERES (ES)

Van: 28-11-2012 (Woensdag) Tot: 29-11-2012 (Donderdag)
Kilometerstand: 216859km Totaal gereden: 679km
Co÷rdinaten: N 39.4888░, W 6.4125░
Tol kosten 24,55Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Schitterende camping. Schitterende camping en aan te raden voor Spanje gangers. CC camping.
Sanitair Eigen toilet ruimte met WC en douche op je eigen plek. Sanitair is schoon en netjes waar jezelf voor moet zorgen natuurlijk.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs CC prijs. 11-2012 -16,00Euro (CC)
Omgeving n.v.t.  

Vandaag willen we weer een flinke afstand overbruggen. We willen proberen om zover mogelijk beneden in Spanje te komen zodat wij de volgende dag begin van de middag in Algeciras kunnen zijn. We zullen daar Helmut en Ursul treffen die op de LIDL parkeerplaats staan en op ons staan te wachten.
Als we de afstand niet halen dan hebben we een aantal uitwijk mogelijkheden voor andere campings die in de winterperiode open zijn. We hebben een nieuwe camping uitgezocht waarvoor we vanaf Urrugne bijna 700km moeten rijden. Het is helaas nog steeds slecht weer.
In de bergen vanaf Urrugne via Burgos naar Valladolid hebben we ook nog natte sneeuw.  Vanzelfsprekend balen we als een stekker, we houden niet van sneeuw, daarom gaan we juist
's winters naar de zon in Spanje, met deze reis naar Marokko. Voorbij Salamanca begint het weer om te slaan, het wordt nu eindelijk zonnig, het wordt zelfs warm achter het voorraam van de camper. De reis gaat voorspoedig en uiteindelijk komen we in Caceres aan op camping Caceres. De camping is bijzonder, elke plek heeft zijn eigen sanitair voorziening. Erg handig dus. Dit betekent natuurlijk wel dat als je er een puinhoop van maakt in het sanitair dat je het zelf schoon moet maken. We arriveren weer op tijd om de camping we kunnen nu ook eindelijk genieten van het schitterende weer. De zon schijnt volop. Wel valt het op dat het 's avonds flink snel afkoelt, de kachel kan wel weer aan.

TOP

LOS BARRIOS - ALGECIRAS - MIX PARKING LIDL (ES)

Van: 29-11-2012 (Donderdag) Tot: 30-11-2012 (Vrijdag)
Kilometerstand: 217312km Totaal gereden: 453km
Co÷rdinaten: N 36.18167░, W 5.43972
Tol kosten 6,95Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Parkeerplek bij de LIDL. Plek wordt door vele Marokko gangers gebruikt voor de overtocht. Vanaf hier slechts 20min naar de terminal voor de overtocht.
Sanitair Geen.  
Elektriciteit Geen.  
Prijs n.v.t.  
Omgeving   Drukke parkeerplek.
Het is aan te bevelen om achter de McDonalds te gaan staan. Hier is het minder druk met het doorgaande verkeer.

We zijn er eindelijk, vijf dagen rijden om morgen te kunnen oversteken naar Marokko. Deze parkeerplaats bij de LIDL in Los bArrios (Algeciros) wordt veel gebruikt voor de overtocht naar Marokko. Vanaf deze parkeerplaats is het slechts 20minuten naar de terminal van Algeciras.
Het volgende voordeel is dat je vanaf hier naar Se˝or Guiterez kunt lopen alwaar je de tickets en de andere benodigde formulieren die je voor de overtocht naar Marokko nodig hebt.

Deze parkeerplek is erg druk en rumoerig, te meer daar de winkels tot 23.00uur geopend zijn.
het is een komen en gaan van auto's en mensen en natuurlijk ook campers. Tegen de avond staat er een flink aantal campers de de overtocht naar Marokko zullen maken. Mogelijk dat er zelfs campers terug zijn gekomen van Marokko.
Op de parkeerplaats achter de McDonalds staan op het einde van deze parkeerplaats ook een flink aantal campers. De volgende keer daar maar eens gaan staan, het zou best wel wat minder druk en rumoerig kunnen zijn.

TOP

BOEKEN OVERTOCHT en GRENS FORMALITEITEN - MAROKKAANSE DOUANE

In delen wordt de gehele gang van zaken hieronder besproken,

We zijn naar Algeciras, in dit geval het voorstadje Los Barrios gereden omdat wij daar met Helmut en Ursusl hebben afgesproken en daar in de buurt vind je Dhr. Juan Carlos Guitierrez waar we de zaken gaan regelen voor de overtocht met de veerboot naar Marokko.
 


Het parkeren van de campers bij de LIDL is niet zonder reden; vanaf hier kun je lopend naar het kantoor om de overtocht te regelen. Daarnaast is het de volgende dag niet ver om naar de terminal te rijden. Je kan de parkeerplek bij de LIDL verlaten wanneer je dat wilt. Dit is niet altijd mogelijk als je op een camping staat. Als je de zaken gaat regelen voor de overtocht neem dan wel je paspoorten mee en het kenteken van de camper of auto, in voorkomend geval ook het kenteken van de aanhangwagen. Bij het kantoor van Viajes NormandiŰ worden de volgende zaken voor je geregeld:
RETOUR tickets voor de overtocht met de veerboot. (wel retour aangeven) Dit zijn "open" tickets waarmee je elke willekeurige dag zowel naar Marokko als ook terug naar Spanje kunt gaan.
ENTRY en EXIT formulieren, respectievelijk wit en geel, deze moet je invullen en afgeven, wit op de boot, en geel, bij de terminal in Marokko als je terug gaat naar Europa.
Een voertuig document (wit of groen) deze is in drievoud en zijn aan elkaar geniet. Op de aankomst terminal in Marokko, moet je deze formulieren afgeven douane.
TIP: Controleer de formulieren of de gegevens juist zijn ingevuld. Het is eg vervelend als je aan de overkant (Marokko) staat en er klopt iets niet. Bij ons was de achternaam onjuist ingevuld. We zijn terug gegaan en hebben dit laten wijzigen bij het kantoor van Viajes NormandiŰ.

ALGECIRAS - TERMINAL (ES)

OVERSTEEK: 30-11-2012 (Vrijdag)  
Kilometerstand: Totaal gereden:
Co÷rdinaten: N 36.1306░, W 5.4414░
Tol kosten  

 

Vanochtend zeer vroeg opgestaan, we moeten om 07.00uur bij de veerboot van Acciona zijn. Na het ontbijt gaan we op 6.30uur op pad. Juist omdat wij op de parkeerplaats van LIDL zijn
gaan staan hoeven we slechts 20minuten naar de terminal te rijden. Om 08.0uur zal de veerboot van Acciona naar Marokko vertrekken. Ook hier moet je ruim van te voren (1uur) aanwezig zijn. Wij zijn zelf ook zo van lekker op tijd aanwezig zijn. Voor ons is het allemaal nieuw dus mogelijk hebben we iets meer tijd nodig. Daarnaast hebben we iets met het openbaar vervoer.
Hier op de terminal lopen diverse mensen rond

met meerdere nationaliteiten, zij zullen proberen een graantje mee te pikken van je vakantiegeld. Let op, je kan alles zelf doen. Geef geen spullen af, zeker geen paspoort o.i.d. Neem gewoon aan daar waar douane of politie is daar heb je ook wat te doen. Als er mensen vervelend worden of blijven aandringen om zaken voor je te regelen roep dan gewoon om de politie, ze gaan dan vanzelf weg of de politie komt inderdaad ook kijken. Wij weten nu dat de politie dan ook ingrijpt en deze mensen ook wegstuurt.

Wij zijn camperraars, dus maken nagenoeg nimmer gebruik van het openbaar vervoer. Na een tijdje wachten bij de veerboot kunnen we net voor 08.00uur aan boord rijden. Uiteindelijk varen wij uit waarna wij na ca. anderhalf uur aan de overkant in Marokko zullen zijn.

VEERBOOT - PASPOORT CONTROLE (MA)

Op de boot wordt de paspoort controle gedaan. Er is een Marokkaanse douane beambte op de boot. Hij controleert je paspoort, zet daarbij een stempel van aankomst in Marokko in je paspoort en je krijgt een registratie nummer toegewezen. Dit registratie nummer (volgens zeggen) behoudt je! Hij heeft een laptop bij zich waarop je op naam wordt gecontroleerd voor het geval dat je al eerder bent geregistreerd. Tevens moet je hier het van te voren ingevulde WITTE registratie formuliertje inleveren.

TOP

MAROKKO KAART OVERZICHT BEZOCHTE LOCATIES

Klik op de hotspots om naar de locatie te navigeren op deze pagina.
Klik op MOROCCO voor een grotere kaart voor een duidelijker overzicht.
 

TANGERMED - TERMINAL GRENS OVERGANG (MA)

GRENS OVERGANG: 30-11-2012 (Vrijdag)  
Kilometerstand: Totaal gereden:
Co÷rdinaten: N 35.8803░, W 5.5139░
Tol kosten  

LET OP: Wij vertellen nu wel wat onze ervaringen zijn geweest, maar........ het verandert praktisch elke dag, de ene keer moet je daar zijn, de andere keer moet je weer ergens anders zijn. Of er is weer een andere activiteit bij gekomen.

Nadat de veerboot aangelegd heeft op de nieuwe terminal Tanger Med (via de co÷rdinaten kom je op maps.google.es op de terminal die nog niet voltooid is) krijg je na enige tijd de gelegenheid om weer terug te keren naar je camper op een lager gelegen deck van de veerboot. Er volgen nu nog enige grens formaliteiten.
Na het afrijden van de veerboot op Marokkaanse grond rijdt je naar de douane ruimtes op het nieuwe en zeer ruim opgezette douane terrein. Je wordt naar een plek gedirigeerd waar je de camper neer moet zetten. Je moet dan lopend enige grens formaliteiten regelen.
Zo moet je de paspoorten laten zien en het groene (of witte) formulier voor het meegenomen voertuig afgeven. We hebben kortgeleden nog nieuwe paspoorten gehaald in Nederland, de douane beambte herkent het nieuwe paspoort niet en moet ik met mijn paspoort naar de politie even verderop bij de entrance (voor de terugtocht) mijn paspoort laten "confirmen" dus we lopen daar maar naar toe. De politie werpt een blik op mijn paspoort en zegt dat het OK is.
We lopen weer terug naar de douane, het paspoort is verder OK. We vragen nu hoe nu verder. De douane beambte gebaart ons om in onze camper te gaan zitten en maakt duidelijk dat de resterende twee groene formulieren van het voertuig wordt geretourneerd. Gelukkig duurt het niet lang voordat de douane aan iedereen deze formulier teruggeeft. We krijgen tenslotte het signaal dat wij verder kunnen rijden.
We zijn in Marokko!

Houdt er rekening mee dat er zeken m.b.t. het afhandelen douane kunnen wijzigen.

TOP

MOULAY BOUSSELHAM - CAMPING FLAMANT LOISIERS (MA)

Van: 30-11-2012 (Vrijdag) Tot:01-12-2012 (Zaterdag)
Kilometerstand: 217417km Totaal gereden: 105km
Co÷rdinaten: N 34.8756░,W 6.2797░
Tol kosten 100DH = 10,00Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Leuke camping met verharde plekken door fijn grint. Camping achteraf via zandpad vanaf de doorgaande weg. Camping is best leuk maar erg verwaarloosd.
Sanitair Vreemd maar aanwezig en bruikbaar.
Toilet met toilet bril.
Zeer apart toilet gebouw. Kan schoner.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 90DH = 9,00Euro
Omgeving Lagune van Moulay Bousselham Neem vooral een kijkje achter de camping voor een overzicht op de lagune.

In eerste instantie was het plan om via de snelweg naar Larache te rijden. Onze vrienden waren daar al eerder geweest. Ursul geeft aan dat het terrein van de camperplek van zand is, het zou wel eens een flinke modder bende kunnen zijn, je camper komt er binnen de kortste keren er als een zwijnenstal uit te zien. Het is op het moment van onze overtocht erg slecht weer en het regent. In mijn voorbereidingen van 2010 heb ik een andere plek kunnen vinden waarvan ik ook de gegevens bij me heb. In de documentatie staat aangegeven dat de plekken op de camping in Moulay Bousselham bedekt is met kiezeltjes. De kans dat het droger en in ieder geval schoner is groter dan in Larache. We besluiten om 50km verder te rijden naar de camping Flamant Loisiers in Moulay Bousselham. We komen niet al te laat aan op de camping.
's Middags klaart het weer wat op, we maken een rondje over de camping. Als de camping beter onderhouden was geweest is het zeker een schitterend plekje. Het sanitair is bruikbaar maar is wel ...... vreemd. Het is een schitterend sanitair gebouw van natuursteen maar is vanwege het ontbreken van tegeltjes niet goed te onderhouden. Daarnaast is het net als het gehele camping terrein slecht onderhouden.
 

Na het avond eten gaan wij nog even buiten de camping kijken, tenslotte willen we wel weten hoe het in Marokko is, het is onze eerste dag en nacht hier. We nemen een kijkje achter de camping en hebben een schitterend uit zicht over de baai welke achter de camping ligt.

TOP

MARRAKECH - CAMPING RELAIS DE MARRAKECH (MA)

Van: 01-12-2012 (Zaterdag) Tot:03-12-2012 (Maandag)
Kilometerstand: 217950km Totaal gereden: 533km
Co÷rdinaten: N 31.71182, W 7.99078
Tol kosten 177DH = 17,70Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Goede en ruime camping. Wordt veel gebruikt voor een bezoek aan de stad Marrakech. Plekken zijn afgebakend maar wel een beetje rommelig.
Sanitair Toilet gebouw direct achter de receptie, toilet met toilet bril en goede douche. Goed, netjes en schoon
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 110DH = 11,00Euro
Omgeving Stad Marrakech, Soukh Zeker een bezoek brengen aan Marrakech. Je kijkt je ogen uit.

Vanaf Moulay Bousselham gaan we rechtstreeks door Marrakech. We hebben een flinke afstand af te leggen en besluiten over de autosnelweg te gaan. Als we dit binnen door zouden rijden kunnen we deze afstand niet in een dag overbruggen. Het is zelfs over de snelweg een schitterende route. Het is heerlijk rustig op de snelweg. Het is niet zoals bij ons met onze overvolle snelwegen. We hebben de camping Relais de Marrakech uitgekozen voor ons verblijf. Vanaf deze camping gaan we zondag naar de stad Marrakech. De camping is goed, de plekken mogen iets meer worden verzorgd, belangrijk is dat het sanitair goed en schoon is.
Als we gebruik maken van het sanitair gebouw blijkt dat het sanitair goed en schoon dus bruikbaar is.

Foto's onder: onderweg naar Marrakech.
Foto's onder: camping Relais de Marrakech.

TOP

STAD BEZOEK MARRAKECH (MA)

02-12-2012 (Zondag)  

Vandaag brengen we een bezoek aan de stad. We gaan niet te vroeg weg. Bij de receptie bestellen we een taxi. We moeten wel enige tijd wachten. De taxi arriveert, een oude Mercedes waar van alles aan mankeert en rammelt. We onderhandelen even over de prijs en komen overeen dat we voor 90DH naar de stad worden gereden. We zijn met twee stellen dus de kosten voor deze taxi kunnen gedeeld worden. Daarnaast, we hoeven niet met de campers de stad in, verkeersregels zijn er niet, de kans dat we schade aan de campers krijgen is daarmee uit gesloten. We laten ons afzetten bij de grote moskee. We spreken af dat de taxi ons na vier uur weer ophaalt op de zelfde plek waar wij zijn uitgestapt.
Het is de bedoeling om het grote plein "Djemaa el Fna"
te bekijken, je kan er niet omheen, dit is de toegang naar de Soukh, de plaatselijke middenstand. De Soukh moet je met eigen ogen hebben gezien. wat er hier allemaal te koop wordt aangeboden, helaas allemaal zaken die wij nimmer gebruiken. Wel nemen we een souvenir, een 3-voudige mini tajine, mee voor thuis.

We lopen over het grote plein terug naar het punt waar we uit de taxi zijn gestapt. Op het plein Djemaa el Fna is het een drukte van belang, elke avond worden hier verschillende eettentjes opgebouwd. Op het plein is wordt muziek gemaakt en er is vermaak voor de toerist; aangeklede aapjes, slangen bezweerders en de waterdragers. Tegen betaling kun je met deze toeristische attracties op de foto. Aan de overkant van het plein Djemaa el Fna staat de grote Koutoubia Moskee. De grootste Moskee van Marrakech.

.


We hebben niet veel tijd om rond de Moskee te lopen, het is bijna tijd dat de taxi weer arriveert.

TOP

AGADIR - CAMPING ATLANTICA PARK (MA)

Van: 03-12-2012 (Maandag) Tot:08-12-2012 (Zaterdag)
Kilometerstand: 218226km Totaal gereden: 276km
Co÷rdinaten: N 30.51░, W 9.6842░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Goede, grote en ruime camping. Schitterende camping direct aan zee.
de camping is lang en smal (6 rijen). Het strand is schitterend.
Sanitair Twee grote toilet gebouwen op de camping met toilet en douches. Goed en schoon (na schoonmaak), door de drukke bezetting van de camping mag vaker schoongemaakt worden.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin). Achter gesloten deur van elektriciteitskast.
Prijs Betaalbaar. 125DH = 12,50Euro
Omgeving Stad Agadir en schitterende zee en strand.
Bezoek aan de soukh direct nabij en de soukh in Agadir.
Zeker een bezoek brengen aan Agadir. Mooie schone stad met een mooie boulevard.
Aan het einde van de stad is een gigantische Marjane supermarkt.

Na Marrakech besluiten wij om weer een stuk zuidelijker te gaan rijden. We nemen de schitterende nieuwe autosnelweg die van Marrakech naar Agadir loopt. We maken halverwege nog een stop bij een benzine station aan deze snelweg. Ondanks het verkeer is het hier heerlijk rustig. In de verte zie je de besneeuwde bergtoppen van de Hoge Atlas. Het is maximaal genieten van de rit. Immers de rit moet ook een vakantie zijn. Op de bovenste rechtse foto de autosnelweg, was het in Nederland ook maar zo rustig. De overige foto's zijn onderweg genomen en laten een schitterend landschap onderweg zien.

Na een lange rit komen we tenslotte aan in Agadir, een schitterende en belangrijk een schone stad. Wel is het oppassen met het verkeer het is er behoorlijk druk, ondanks de verkeersborden zijn er nagenoeg geen verkeersregels. Wel verbaasd het ons dat er geen of weinig ongelukken gebeuren. Wij hebben zelf gemerkt dat de rijdende Marokkanen zeker wel galant zijn in het verkeer en verkeersinzicht hebben.


Foto links, we rijden hier vanuit de bergen het dal in richting de kust naar Agadir.

Wij gaan naar camping Atlantica Park (Atlantic D'Immourane) ca. 20km boven Agadir. We willen daar een week blijven. In deze week willen we tevens inkopen doen in de grote Marjane supermarkt, aan de andere kant, ten zuiden, van Agadir. De camping is groot, en heeft zeker 500 plekken voor kampeerders. De camping is zoals wij dat kennen in Europa. Er is veel ruimte met mooie grote plekken.

Foto's hierboven, vanaf de camping loop je zo het strand op. Het strand is schitterend maar het water is op dit moment te koud. Tenslotte is dit de Atlantische Oceaan. We zijn meerder malen naar het strand gelopen en hebben enkele strandwandelingen gemaakt.

Helmut en Ursul nodigen ons uit voor het diner, samen op de Marokkaanse manier eten, op de Tajine. De Tajine is een pan met deksel waarin al het eten op een hoop wordt gestapeld. Het met Tajine kruiden gekruide vlees onderop, daarop gestapeld aardappelen met meerdere gesnipperde groenten. Even lekker laten sudderen op het gasstel en daarna met z'n allen smullen. We nemen er een lekker wijntje bij. We hebben van Dhr. Guitierez nog Champagne staan. Daarbij het heerlijke weer en de met de heerlijke zon,...... wie doet ons wat?

TOP

STAD BEZOEK AGADIR (MA)

Boodschappen: 05-12-2012 (Woensdag)
Het is woensdag, we gaan inkopen doen in Agadir bij de Marjane supermarkt. We willen tevens voor de verdere tocht geld wisselen bij de bank in de Marjane supermarkt. Ik merk dat ik mij niet erg lekker voel. We kunnen nog niet beoordelen wat er aan de hand is. Na het halen van de boodschappen rijden we nog even naar de boulevard van Agadir. De boulevard en het strand zijn er schitterend. Omdat we in december hier zijn is het hier erg rustig. Er zijn maar weinig toeristen.
 

We rijden met Helmut en Ursul naar de naar de supermarkt, doen onze inkopen en rijden weer terug naar de camping. We stoppen nog even bij het dorpje tussen de camping en Agadir, er is een soukh waar we voor ons zelf ook een Tajine willen kopen. Helaas was de kwaliteit van de aangeboden Tajines niet naar onze zin. Bij de laatste kraam blijven we even staan.

05-12-2012: ZAKKENROLLER(S)

Zoals altijd blijf ik in een vreemd land opletten! Zo ook nu, een jonge Marokkaan staat links van Helmut maar ik zie op een bepaald moment de hand van deze Marokkaan bij de rechter broekzak zweven. EEN ZAKKENROLLER! Ik maak Helmut er op attent dat iemand hem probeert te rollen. De jongeman heeft het in de gaten dat wij hem in de smiezen hebben, hij maakt nog een opmerking richting de standhouder en maakt zich vervolgens uit de voeten. De standhouder maakt enkele gebaren richting mij, GOED OPGELET en GOED GEZIEN!
MORAAL: Opletten dus!


De gezondheid dus, laat mij vervolgens in de steek, achter in de middag ben ik echt ziek. We weten niet waarvan. We hebben wel de bekende dubbele kokos koeken gekocht waarvan ik er
's ochtend nog een van heb gegeten. Merkwaardig genoeg blijft de smaak van deze kokoskoek nog steeds hangen in en is hardnekkig aanwezig. Het onvermijdelijke gebeurt, overgeven, en de darmen zijn erg van streek. Als er niets meer over te geven valt is de kokoskoek nog steeds hardnekkig aanwezig. Wij kunnen voorlopig niets meer ondernemen, elke beweging die ik maak doet pijn. Ik blijf vandaag (woensdag) en de volgende dag (donderdag) lekker in mijn bed. Voor het gemak hebben wij het voorbed in de camper maar uitgezet. Wel zo makkelijk als je toch plotseling gebruik moet maken van het toilet.
Donderdag 's avond ben ik weer een beetje op de been, het liggen op bed is ook maar niets, je wordt er gewoon doodmoe van. Op een bepaald moment doet alles je zeer. We horen dat er een dromedaris hoedster op het veld naast de camping is. Toch maar even kijken. We maken wel even een paar foto's, we hebben het wel even gevraagd, het geeft voortdurend problemen als je ongevraagd foto's neemt. Ik heb 5DH los in de broekzak en geef dit aan het meisje, ze kan weer vijf dagen een lekker broodje kopen.

TOP

STAD BEZOEK AGADIR (MA)

Avond boulevard: 07-12-2012 (Vrijdag)

Gelukkig ben ik de vrijdag's weer op de been, nog wel wat gammel maar we kunnen wel weer wat ondernemen. We willen 's avonds nog even naar Agadir, om de stad bij donker te bekijken. We bestellen weer een taxi, we laten ons afzetten direct bij de grote parkeerplaats aan de boulevard. Er zijn nog een aantal winkeltjes open en we kopen nog een paar souvenirs. Na enkele uren hebben we er weer genoeg van en lopen terug naar de plek waar we zijn afgezet door de taxi en waar wij weer met de taxi hebben afgesproken om terug te gaan naar de camping. Het is onze laatste dag in Agadir, we gaan de volgende dag weer rijden om weer zo veel mogelijk van Marokko te kunnen zien.

TOP

TIZNIT - CAMPING INTERNATIONAL (MA)

Van: 08-12-2012 (Zaterdag) Tot: 09-12-2012 (Zondag)
Kilometerstand: 218335km Totaal gereden: 109km
Co÷rdinaten: N 29.69556░, W 9.7253░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Grote en ruime camping. Ondergrond klein geslagen puin. Camping midden in de stad.
Sanitair Ver beneden de standaard wat wij gewend zijn. Zo hoeft het in ieder geval niet. Vanuit elk toilet komt je een vieze lucht tegemoet. Het ziet er naar uit dat de toilet ruimtes nagenoeg niet schoongemaakt worden.
Douches via een sleutel bij de receptie, wij hebben er geen gebruik van gemaakt.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin). Zorg voor voldoende elektriciteitskabel, als je pech hebt sta je ver verwijderd vanaf de  elektriciteitskast.
Prijs Betaalbaar. 70DH = 7,00Euro
Omgeving Stad Tiznit en de stadsmuur uit gestampte leem. Vanaf de camping kun je een stadwandeling door de soukh (hoofdstraat) en langs de stadsmuur maken.

We hebben weer lang genoeg op de camping in Agadir gestaan. We gaan weer verder naar Tiznit. Een stadje ca. 100km verderop. We rijden via de N1 van Agadir naar Tiznit. De TomTom is ingesteld op de co÷rdinaten van de camping., we rijden er vervolgens zo naar toe. We komen mooi vroeg aan op de camping, het was tenslotte ook maar een kort afstand die wij hoefden af te leggen. We besluiten om hier ÚÚn nacht te blijven staan. We hebben vanmiddag nog voldoende tijd om de stad te bezoeken. Na wat gegeten te hebben gaan we met z'n vieren de stad in.

Een plek om te staan is altijd OK, je staat op Camping Internationaal zelfs geheel binnen de zogenaamde Kasbah muren. De poort gaat 's avonds dicht. Daarnaast is er bewaking. We zijn ook blij met deze plek. Het sanitair laat te wensen over. Het ziet er niet schoon uit, er zijn verschillende toilet ruimtes op de camping. Vanuit alle toiletruimtes komt je een vieze lucht je tegemoet, we besluiten om er geen gebruik van te maken. We hebben een toilet in de camper.

TOP

STAD BEZOEK TIZNIT (MA)

Stadbezoek: 08-12-2012 (Zaterdag)

Vanaf de camping loop je zo door de stadspoorten de stad in. Ongeveer 200mtr verder begint in de hoofdstraat ook de soukh van Tiznit.Let op, zowel de weg als ook de trottoirs zijn slecht, je moet wel uitkijken waar je loopt. We hebben niet echt wat nodig maar het is wel een leuk gezicht hoe de Marokkanen hun brood verdienen zo in al deze kraampjes.

We lopen door totdat we onder een poort van de stadsmuur door kunnen lopen. Omdat we toch nog wat meer van Tiznit willen zien lopen we nog een stuk langs de stadsmuur buiten het stadje. De stadsmuur is opgebouwd van in elkaar gestampt leem. Op enkele plaatsen zie je dat na verloop van tijd het leem door de regen wordt weggespoeld.
 

Op de een of andere manier ben ik onrustig, ik heb nog te weinig van de stad Tiznit gezien, tenslotte is dit het eerste stadje zo ver zuidelijk die we bezoeken. Volgens ons reis boek van Marokko zou je geheel langs de stadsmuur, welke in totaal 5,5km lang is, kunnen lopen. We besluiten om een stuk langs de stadsmuur te lopen, de 5,5km is wat te veel van het goede maar de helft willen we zeker doen. Vanaf de stadspoort nabij de camping ingang kun je direct rechtsaf, en je loopt dan al langs de stadsmuur. We zien wel waar we uitkomen. Nadat we een eerder punt van herkenning hebben gezien willen we via de kleine binnenstraatjes terug op de hoofdstraat zien te komen. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je de straatjes doorloopt moet zeker wel een beetje de richting in de gaten houden. Uiteindelijk komen we weer terug op de hoofdstraat. Op de terugweg is de soukh nog wat groter geworden. We gaan nog even kijken. Tenslotte kopen we bij een kraampje een aantal knollen verse knoflook, dit voor onze te bereiden gerechten. Uiteindelijk keren we terug op de camping.

TOP

ROUTE TIZNIT - TAFRAOUTE (MA)

Route: 09-12-2012 (Zondag)

Vandaag een niet al te lange rit vanaf Tiznit naar Tafraoute. We zitten nu redelijk in "the middle of nowhere" We rijden door bergen, langs heerlijke rustige oases, en belangrijk we komen nagenoeg geen verkeer tegen. We nemen de tijd om te genieten van de schitterende route en natuur. We maken meerdere stops op de mooiste en rustigste plekken. In onderstaande een aantal foto's van de natuur en omgeving langs de route. De rode dots geven de gereden route weer.

TOP

TAFRAOUTE - CAMPING LES TROIS PALMIERS (MA)

Van: 09-12-2012 (Zondag) Tot: 10-12-2012 (Maandag)
Kilometerstand: 218442km Totaal gereden: 216km
Co÷rdinaten: N 29.7218░, W 8.9794░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Kleine camping ommuurd en met dag en nacht bewaking. Camping aan de rand van het stadje.
Camping is netjes en verzorgd.
Camping is er gezellig.
Sanitair Verouderd toilet gebouw met douche en toilet met toiletbril. Er is geprobeerd om met verf het oude toilet gebouw netjes te houden. De toiletten en douches zijn zeker schoon en te gebruiken met gebruiksaanwijzing.
Er moet wel voor de warme douches betaald worden.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (GEEN randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 70DH = 7,00Euro
Omgeving Stad Tafraoute, buiten de camping de rotsformaties en een dorpje verder de hoed van Napoleon. Tafraoute is bij binnenkomst zeer netjes. Verder in het stadje is het ook netjes. Doch nabij de soukh is het wat rommeliger.

Na een rit van ca. 100 km komen we aan in Tafraoute. Persoonlijk vind ik dit het mooiste stadje wat we hebben bezocht. Direct voordat je Tafraoute in rijdt zijn er al twee campings. Ondanks dat deze campings net voor het stadje liggen is het toch nog wel weer een eindje lopen naar het stadje. In de voorbereiding hebben we de camping Les Trois Palmiers uitgekozen. Deze campiing ligt direct aan de rand van het stadje. Vanaf hier is het lopend niet ver om het stadje in te lopen. De camping is klein, mogelijk slechts geschikt voor 15 campers.


Toilet gebouw en sanitair overzicht.

Poort en receptie.

TOP

STAD BEZOEK TAFROUTE (MA)

Stadbezoek: 09-12-2012 (Zondag)

We besluiten om ook even het stadje Tafraoute in te gaan. Vanzelfsprekend willen we zo veel mogelijk van de omgeving zien. Daarnaast moeten we nog brood halen voor de volgende ochtend. de camping beheerder heeft aangegeven dat we dat in het stadje kunnen halen bij de lokale bakker.
Het dorpje is echt schitterend, bij  het in rijden van het stadje is alles erg netjes en opgeruimd.
We kopen in het stadje enkele souvenirs en vragen waar we de bakker kunnen vinden.
De eigenaresse van het bijouterie winkeltje wijst ons de weg. We kopen wederom voor een habbekrats het heerlijke Marokkaanse brood. We lopen nog even wat verder door het stadje en lopen langs de "soukh" de lokale markt of middenstand. Door alle bedrijvigheid is het hier wel wat rommeliger maar veel minder erg dan in Tiznit. Het is een schitterend stadje.

TOP

ROTSEN AAN DE RAND VAN DE OASE VAN TAFROUTE (MA)

Bezoek aan de rotsen: 09-12-2012 (Zondag)

's Avonds na het eten besluit ik om nog even naar de de rotsen verderop te lopen. Helaas was ik mij er niet van bewust om dat eerder te doen. De zon is weg en schijnt daardoor niet meer zo om deze schitterende rood/bruine rotsen. Wel heb ik genoten van de ruigheid van deze natuur hier. Er liggen gigantische rotsblokken over het hele veld verspreid. Volgende keer dan maar.

TOP

HOED VAN NAPOLEON VAN TAFROUTE (MA)

10-12-2012 (Maandag)
Co÷rdinaten: N 29.7001░, W 8.9649░ (bezoek locatie)
N 29.6973░, W 8.9670░ (eigenlijke locatie)

Tafraoute maakt voor reclame doeleinden gebruik van een rots massief in een ander dorpje direct nabij. Dit rots massief welke enkele meters hoog boven het stadje uittorent was ons bekend maar wij hadden geen idee waar dit zou zou moeten liggen.


Op de camping Les Trois Palmiers was uitstekend Internet dus maar even met Google zoeken. Dit rots massief wordt de "Hoed van Napoleon" genoemd. Verder blijkt dat de Hoed van Napoleon in het naast gelegen dorpje Aguerd Oudad ligt. Vanzelfsprekend willen wij dit rots massief de volgende dag even meenemen op de route, hoewel wij een paar kilometer de andere kant op moeten rijden. Het is zeker de moeite waard om de Hoed van Napoleon te bezichtigen.
Er zijn twee co÷rdinaten gegeven; het bovenste co÷rdinaat geeft onze bezoeklocatie aan, het onderste co÷rdinaat geeft de locatie van de Hoed van Napoleon aan.

TOP

ROUTE TAFROUTE - TALIOUINE (MA)

Route: 10-12-2012 (Maandag)

De route gaat vandaag van Tafraoute naar Taliouine. Theoretisch stelt de afstand niet veel voor. Wel weten we niet wat we onderweg tegen komen. We willen hier alleen maar kleine binnendoor weggetjes rijden. Naar zeggen komen we hier door verschillende gebieden waardoor de reis zeker enige tijd gaat kosten. Voor ons is dit geen probleem daarvoor reizen wij ook met de camper. We willen in ieder geval genieten van deze rit en route.
We gaan vanaf Tafraoute eerst naar Aguerd Oudad (zie bovenstaande) vandaar gaan we via (volgens de kaart van ANWB wegenkaart, de namen van de steden komen wel eens niet met elkaar overeen): Even opletten het eerste stuk, zeker 25km is erg slecht, je kan hier ook niet hard rijden, Ait-Abdallah, Tuermine, Idaou, Azoura, Timzit, naar Igherm. In Igherm moeten we een stukje terug om onze weg te vervolgen naar Taliouine via Ouzzoum, Imgoun, Azarhar-n-Irs linksaf richting ImzilŔn, Iouzioua-Ounne´ne. We moeten door Taliouine rijden om bij de camping te komen. In onderstaande de gereden route (in twee delen) Tafraoute naar Igherm, vervolgens Igherm naar Taliouine. Bewust geef ik de details van deze route, de route is een aanbeveling om te rijden. Het is maximaal genieten van alle mogelijke soorten natuur. De route gaat door dusdanige onherbergzame gebieden die gebieden die je zeker moet hebben gezien.

Mocht u deze route willen rijden print dan ook de kaarten in groter formaat uit. De route is met rode dots aangegeven.Voor wat betreft de politiepost; we hebben ondertussen gemerkt dat je als toerist nimmer wordt aangehouden, tenzij je natuurlijk een verkeersovertreding hebt gemaakt. Op de kaart hiernaast in aangegeven hoe de route zich vervolgd.

In Igherm is het even opletten voor de juiste richting, met gebruik van de TomTom is het geen probleem. In Igherm staat weer een politie post een grote kruising, hier moet je linksaf naar Taliouine.

Nabij Taliouine kom je tenslotte net voor de grote brug over de rivier uit. De kaart rechts geeft een weg weer die niet geheel zo ligt. De route is aangepast en je rijdt door het dorpje naar de N10 waar je weer rechtsaf gaat richting Taliouine.

In bovenstaande (tussen de kaarten ingevoegd) en onderstaande enkele foto's van ons zoals wij deze schitterende route met de schitterende natuur hebben beleefd.

Bovenstaande foto, er zijn hier geen bruggen maar meer waadplekken om de rivier over te steken. Aan de zijkant zijn betonnen markeringsblokken bevestigd die veelal verdwenen of zijn afgebroken, vermoedelijk worden er toch flinke keien door het water meegesleurd.  Foto rechtsboven (de campers) we staan even stil even een pauze, ik blijf altijd buiten, tenslotte ben ik de chauffeur en zit al genoeg. Het is hier zo stil en zo mooi door de natuur, ik kan er echt van genieten. Foto direct rechts, uiteindelijk kom je op de weg die naar Taliouine voert, we krijgen de indruk dat je hier op de rivier bedding rijdt, er is veel groen en

de rivier bedding wordt steeds breder en groener. Aan het einde is de rivierbedding zeker twee kilometer breed. Wat een schitterende tocht door een schitterend land met een schitterende natuur.

We zijn op weg naar de beide kloven, de Dades kloof en de Todra kloof. Praktisch gezien gaat er maar ÚÚn weg die kant op en dat is de N10. Vanzelfsprekend genieten we van elke route die we daarvoor moeten rijden. Tenslotte rijden we daarom ook met de camper.

TOP

TALIOUINE - CAMPING AUBERGE TOUBKAL (MA)

Van: 10-12-2012 (Maandag) Tot: 12-12-2012 (Woensdag)
Kilometerstand: 218653km Totaal gereden: 211km
Co÷rdinaten: N 30.523░, W 7.8946░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping direct aan de N10. Camping direct aan de doorgaande weg N10. Je hebt geen last van het verkeer, er is een hoge muur aan de wegkant gebouwd die het lawaai afschermt. Daarnaast is er weinig verkeer over de N10 na Taliouine.
Sanitair Goede douche en toilet met toiletbril. Goed en schoon sanitair in Marokkaanse stijl.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 70DH = 7,00Euro
Omgeving Wandeling naar de wijde rivier bedding. Voor een bezoek aan Taliouine moet je de camper of auto nemen.

Tenslotte komen we aan bij de N10 de doorgaande handelsroute, naar het oosten. We gaan voor de brug rechtsaf de N10 op richting Taliouine, naar de camping, Camping Auberge Toubkal, ligt aan de andere kant net buiten de stad. We rijden door Taliouine heen een redelijk grote stad. Zo op het oog is er niet veel te zien of te doen, tenminste zo lijkt het , door asfalterings werkzaamheden is het opletten er is weinig plek voor onze campers om hier te rijden. Volgende keer maar eens beter op letten.
We komen tenslotte aan op de camping. We zitten hier wat hoger in de bergen het is hier ook wat kouder. Daarnaast waait het nogal waardoor het ook kouder aanvoelt. De camping is goed blijkt al snel het sanitair is uitstekend we gaan er weer dankbaar gebruik van maken.
Juist door het uitstekende sanitair willen we hier een nacht extra blijven wat tevens betekent dat wij ook even weer van een rustdag kunnen genieten.

De hele dag stilzitten is niets voor ons. We besluiten om 's middags van de rustdag nog even buiten de camping te kijken. We weten dat er een rivier achterlangs loopt, we zijn deze via een brug overgestoken. We lopen over het "braamstruikse binnenpad" naar de droge rivierbedding. De rivier is hier zeker 400meter breed. We lopen en flink stuk over de behoorlijke dikke keien. Een flink stuk verderop horen we water kabbelen, we gaan toch even kijken. De rivier is hier een smal stroompje, we vermoeden dat in het voorjaar de rivier flink wat meer water bevat.

TOP

 ROUTE TALIOUINE - OUARZAZATE (A¤T BENHADDOU) (MA)

Route: 12-12-2012 (Woensdag)  

Vandaag gaat de rit over de N10 in de richting Ouarzazate. Net voor Ouarzazate moeten meerdere campings zijn. De route gaat weer door een schitterend gebied.

Onderweg komen we zelfs nog een heuvel tegen (Tazounte) waarin holen voor bewoning zijn gemaakt. We hadden deze holen woningen graag wat dichterbij willen bekijken, helaas zijn onze campers niet echt geschikt voor Off-Road ritten. Gelukkig heb ik met de fotocamera in kunnen zoemen.
Verder op de route komen we over een heuvel en zien opnieuw een schitterende vallei liggen dit is toch wel weer een schitterend gezicht.
Je kan geweldig ver kijken over deze vlakten, verder is het hier zeer dun bevolkt, het is er heerlijk rustig.

Wij rijden op ons gemak de route, we hebben ruimschoots de tijd. We zorgen er altijd voor dat we rond 15.00uur-16.00uur op de camping staan, dan kunnen we nog even zitten en nog even napraten over de route met de omgeving die we hebben gezien. Als we door de vallei rijden is het weer even tijd voor een rustpauze. Omdat ik alleen rijd blijf ik altijd rond de camper lopen. Ik geniet dan van de schitterende natuur en de heerlijke rust. Wij kennen dat echt niet meer in Nederland. In onderstaande nog een aantal foto's van deze route.Lekker even pauze houden, genieten van de natuur, tenminste als je van dit soort natuur houdt. Voor ons is ook de woestijn of steppe, in ieder geval dit soort landschappen een schitterend natuurgebied.
Wat hier opvalt (als er geen auto's voorbij komen) is de stilte om je heen. Je hoort alleen de wind. Bij elke gemeente (grens) overgang staan poorten zoals op de foto hier rechtsboven. Vanzelfsprekend ook even de camper met deze specifieke poorten op de foto zetten.Ook nu rijden we door en langs verschillende landschappen. Op de foto hierboven gewoon rots, op de foto rechtsboven vulkanische rots.
Meerdere malen gaan de wegen recht en lang door het landschap.

Hieronder in het rood opnieuw een zeer vervelende gebeurtenis in Tazenakht (MA).

12-12-2012: OPGEZETTE ROOFOVERVAL OP KLAAR LICHTE DAG

Op onze route naar Ouarzazate opnieuw een vervelende gebeurtenis, toen we Tazenakht uitreden, waarschijnlijk hebben ze onze campers gespot, maakten we een opgezette roofoverval mee; er lag (OP KLAARLICHTE DAG ca. 14.00uur) een Marokkaan op de weg, op onze weghelft, schoen uit, blote voet, sigaretten aansteker naast hem, opvallend felle kleding aan. Eh,............... geen bloederig tafereel zichtbaar!! Omdat er een ambulance voor ons reed, die bij dit tafereel stopte, de kat uit de boom keek, en er direct weer met een rotgang vandoor ging, trapten ook wij niet in deze opgezette roofoverval. Toen wij verderop achterom keken zagen wij dat het "slachtoffer" op stond en de berm in liep, naar zijn vrienden.
Wij hebben daarbij nu de stelling ingenomen, LATEN LIGGEN en later maar het noodnummer bellen. Ondanks dat dat tegen mijn EHBO en BHV instelling is.
MORAAL: Ook onder het rijden opletten dus!
Hieronder alvast de noodnummers:
- Politie:19
- Marokkaanse rijkswacht :117
- Brandweer : 15
- Informatie (bv : nachtapothekers enz) 160

TOP

A¤T BEN HADDOU - DEFAT KASBAH CAMPING (MA)

Van: 12-12-2012 (Woensdag) Tot: 13-12-2012 (Donderdag)
Kilometerstand: 218817km Totaal gereden: 164km
Co÷rdinaten: N 31.0708░, W 7.1416░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Kleine camping op een Kasbah achtige terreintje. Het camping deel ligt achter het hotel en ligt achter gesloten deuren. Let op de doorrij hoogte bij het onderdoorrijden van de poort.
Het is hier aarde donker, je hebt nog nooit zo veel sterren gezien.
Sanitair Sanitair uitstekend bruikbaar en gewone toiletten. Goed en schoon sanitair in Marokkaanse stijl.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (geen randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 80DH = 8,00Euro
Omgeving Direct bij de camping en het hotel is de rivier.
Wandeling naar de rivier bedding.
Twee kilometer verderop is de Kasbah waar meerdere films zijn opgenomen.
Nabij is een oude Bailey brug over de rivier gebouwd. Deze ligt er al jaren. Er is wel lawaai van deze brug. Je hebt er overigens 's nachts weinig last van.

Tenslotte komen we aan bij de kruising met de N9, we gaan hier richting Ouarzazate. Enkele kilometers voor Ouarzazate moet een camping zijn. We vinden inderdaad de camping, helaas wordt de camping gerenoveerd. We hadden er waarschijnlijk wel kunnen verblijven maar we willen natuurlijk ook rust en geen bouw lawaai. In de uitdraai van Internet vinden we nog enkele campings, we moeten een stukje terug in de richting van A´t Benhaddou. We komen opnieuw in een stuk nagenoeg onbewoond gebied. We vinden meerdere campings die niet aan onze verwachtingen en wensen voldoen. Op een van de bekende campings is het terrein slecht door de grote kiezels, het sanitair gebouw ziet er zeer verwaarloosd uit. We moeten opnieuw op zoek. We hebben nog ÚÚn mogelijkheid. Dat is een hotel (auberge), camping nabij de rivier. We moeten even opletten het wordt niet goed aangegeven. We vinden tenslotte Defat Kasbah Camping in A´t Benhaddou. Nu nog de camping op zien te komen, dit is niet geheel duidelijk. We staan voor een poort met grote toegangsdeuren die open worden gemaakt als we voor de grote deuren staan. We moeten onder de poort door rijden. Achter de deuren, achter het hotel is een camping terrein voor enkele campers.

We worden hier zeer gastvrij ontvangen, we worden uitgenodigd voor de Marokkaanse thee. Op het terras zitten we heerlijk in het zonnetje en genieten zo ook weer van het verblijf. Achteraf hebben we hier toch wel een schitterend plekje gevonden. Zowel de camping maar ook de heuvels erom heen zijn gewoon weer schitterend.
Ik ga achter in de middag nog even over de oude Bailey brug naar de overkant van de rivier. In de verte is een oude Kasbah te zien die naar zeggen in meerdere films is gebruikt, onder andere in de film "The Jewel of the Nile".

Voor vandaag is het weer net te ver om er lopend naar toe te gaan (2km)  en deze Kasbah te gaan bekijken. Hieronder een aantal foto's van de Kasbah.

's Avonds hebben we nog een verrassing, het blijkt hier AARDE DONKER te zijn, waarschijnlijk zijn ze hier toch wel arm en zetten geen verlichting aan. Juist doordat hier nu geen enkele licht vervuiling is zie je vele sterren, zoveel als ik nog nimmer heb gezien. Het is echt schitterend om te zien.

TOP

 ROUTE A¤T BENHADDOU - DADES KLOOF - TINERHIR (MA)

Route: 13-12-2012 (Donderdag)  

We zijn maar ÚÚn nacht hier gebleven. We gaan weer op pad, we willen naar de beide kloven, de Dades kloof en de Todra Kloof. Als wij geen oponthoud hebben dan zullen we we op tijd bij de Dades kloof arriveren. We zullen dan vandaag deze kloof ook bezoeken. De route gaat weer door het schitterende Marokkaanse land. We genieten weer enorm van de rit. We rijden eerst naar Ouarzazate waar we ook doorheen moeten rijden, Ouarzazate  een schitterende grote en schone stad. Het is er allemaal erg netjes. De beide foto's hier onder; een mooie Kasbah in, en de doorgaande weg N10 door, Ouarzazate.

De route gaat weer verder door opnieuw een flink stuk onherbergzaam gebied, als we nabij de Dades kloof komen verandert het hier, de ene Kasbah naar de andere volgen. Het is hier meer bewoond, we rijden op ons gemak verder, doordat het hier meer bevolkt is moet je wat meer opletten, daarnaast willen we ook genieten va de rit en de schitterende omgeving.Uiteindelijk komen wij bij de Dades kloof aan, deze route en omschrijving staan hier beneden met een eigen kop.TOP

 BEZOEK DADES KLOOF (MA)

Dadeskloof: 13-12-2012 (Donderdag)  

Vol verwachting rijden wij tenslotte de Dades kloof in, we hebben op foto's een paar dingen gezien maar het blijft een verrassing wat we gaan zien. De route tot het einde van de Dades kloof is zeker 40km lang. We hadden veel verwacht van deze Dades kloof helaas wordt het op het einde van de Dades kloof pas wat interessanter. Zeker is de Dades kloof een bezoek waard. Op de verdere route naar Fes rijden wij over wegen die zeker net zo mooi zijn, daarover verderop meer. De kloof leidt ons door een bewoonde delen en langs een mooie natuur.

Er zijn een aantal campings in de kloof. We hebben bijna alle campings bekeken, maar we waren over alle zeer ontevreden, de meeste als camping aangemerkt zijn gewoon parkeer plekken op het gras direct aan de weg grenzend. Zelfs de camping bij het hotel, Auberge, Camping Boumalne du Dades staat ons tegen.. De laatste camping zou dan door de Dades kloof, aan het einde moeten liggen. We rijden daarom nog even door.

Uiteindelijk komen we aan bij de haarspeldbochten bijna aan het einde van de Dades kloof. (Waarom wordt dit nooit aangegeven in reis beschrijvingen?) Deze haarspeldbochten zijn zeer spectaculair, er wordt behoorlijk wat van de camper geŰist. Wij gaan in de tweede versnelling omhoog, op ons gemak, niets overhaasten. De bijrijders moeten rechts omhoogkijken of er geen verkeer naar beneden komt. Je moet omhoog hier flink naar links uithalen omdat de binnenbocht erg steil is. Uiteindelijk komen we na veel zwoegen boven, we zijn blij dat we er zijn. We zijn best wel wat gewend maar dit is wel erg heftig. We hebben het einde van de kloof nog niet bereikt. 


 

We moeten nog een stukje verder. We moeten nog door de kloof, daar aan het einde zou een camping moeten zijn. Uiteindelijk bereiken we de kloof die we dan ook inrijden. Op het punt waar de rotsen overhellen boven de weg stop ik. We zien hier op het smallere deel flinke gaten in de weg waar we echt doorheen moeten om geen schade aan de dakranden van de campers oplopen. Daarnaast krijgen wij, als bestuurders, onafhankelijk van elkaar bleek later, een raar gevoel. Dit gaat dan over het door de kloof stromende water. Deze staat enkele centimeters onder het wegdek. Wij hebben foto's gezien dat het water ook over het wegdek is gestroomd.

 NEEN, we gaan er niet langs, we gaan terug. We laten de camping aan het einde van de Dades kloof maar voor wat het is. Voordat we terug gaan spreken we af dat we nog enkele campings gaan bekijken in de Dades kloof. Uiteindelijk voldoet ook de laatste camping niet aan de eisen die wij stellen aan een camping. Ondertussen hebben we allen deze eisen heel veel aangepast, de campings en dan met name het sanitair laat veelal veel te wensen over. Het is niet anders. Uiteindelijk zijn we weer bij het einde van de Dades kloof, en geen camping gevonden. Wij hakken de knoop door en nemen de beslissing om door te rijden naar ÚÚn van de campings in Tineghir. 

We hebben gezien dat er in ieder geval twee moeten campings zijn. Tineghir ligt ca 60km verderop en de Todra kloof ligt ook nabij Tineghir. Voor de volgende dag geeft dit zeker een aantal voordelen. We kunnen morgen zo de Todra kloof in rijden. Als we Tineghir inrijden zien we direct aan de rechterkant van de weg de camping Ourti liggen. Omdat het al weer tegen 17.00uur loopt, de camping direct nabij de Todra kloof is nog 12,5km verderop, we vinden dat we voor vandaag weer genoeg hebben gereden en besluiten om de nacht op deze camping door te brengen. Tenslotte vindt je ook deze camping in de verschillende reizen terug.

TOP

TINERHIR - CAMPING OURTI (MA)

Van: 13-12-2012 (Donderdag) Tot: 14-12-2012 (Vrijdag)
Kilometerstand: 219082km Totaal gereden: 265km
Co÷rdinaten: N 31.4986░, W 5.5418░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Kleine camping met ca. 30 plaatsen direct bij binnenkomst van de stad. Een plek is altijd goed. Niet over de muur kijken aan het einde van de camping, je staat naast de lokale vuilnisbelt.
Naast de Soukh en de veemarkt.
Sanitair Belabberd sanitair, hurktoiletten, er is bij het restaurant een gewoon toilet die wel schoon en bruikbaar is. Het sanitair deel met de hurktoiletten is met een likje verf weer netjes gemaakt. Beter was geweest op dit deel met nieuw sanitair en heldere tegels op te knappen.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (geen randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 55DH = 5,50Euro
Omgeving Bezoek Dades kloof,
Bezoek Todra kloof (2012 voor alle verkeer afgesloten i.v.m. de bouw van een nieuwe viaduct brug.
De Dades kloof is een aanrader.
Voor de goede orde: De serpentine bochten en de kloof zelf liggen aan het einde van de kloof, dit is ca. 40km.

Helaas geen betere foto van de ingang van camping Ourti. Op zich een goed plekje, voor zover je dat kunt zeggen, als je naast de vuilnisbelt en met Soukh terrein kunt zeggen. Ook nu weer laat het sanitair hier op camping Ourti veel te wensen over, weliswaar zijn de toiletten opnieuw geschilderd maar daar renoveer je het sanitair zelf of het toilet gebouw niet mee. Maar goed het is niet anders. We genieten nog even van het middag zonnetje, we hebben nog even voor de bomen gezeten. 's Avonds bij het plannen van de route voor de volgende dag hebben wij beide zoiets van, "es reicht" we spreken al weer zo lang Duits dat we dat dan ook maar zo aangeven. We hebben nu zo veel slecht sanitair gehad dat we er genoeg van hebben. Natuurlijk hebben we voor wat het land betreft en de Marokkaanse bevolking het nog steeds naar de zin. Dat is zeker niet het probleem. Zoals het sanitair er overal uit ziet zo hoeft het er echt niet zo uit te zien. Het sanitair mag best oud zijn, maar als het heel, netjes en erg belangrijk SCHOON is hebben wij er geen problemen mee. We overleggen dit met Helmut en Ursul en besluiten om niet verder naar het zuiden te rijden maar terug naar het noorden te gaan. We gaan daarbij wel de koningsstad Fes bezoeken.

TOP

 ROUTE TINERHIR - ER RACHIDIA  - MIDELT (MA)

Route: 14-12-2012 (Vrijdag)  
We gaan vandaag weer op ons gemak op pad. Wel hebben we een lange rit voor de boeg. De vorige avond hebben we met elkaar overlegd. We gaan richting Midelt waar 20km voorbij Midelt camping Ksar Camping Timnay ligt.

Op de foto hier links de toegang naar de Todra kloof, ze zijn hier met een viaduct bezig voor over het water wat er door deze kloof stroomt. Op het moment dat wij daar waren was de toegang gesloten voor alle verkeer. We rijden daarom dan ook door. We hebben dan in de toekomst ook nog weer een bezienswaardigheid waarvoor we terug kunnen komen.

We rijden via de N10, de route van de Kasbah's naar Er Rachidia waar we linksaf de N13 nemen richting Midelt. Opnieuw rijden we weer een schitterende route waar we natuurlijk weer van genieten.De zeer grote en prachtige oase van Goulmima, vanaf dit punt is de foto genomen.
(De foto opent in origineel formaat.) (Klik op de hyperlinks voor maps.google.nl.)

Opnieuw een schitterende route door verschillende landschappen waar we weer van genieten. De stad Er Rachidia zijn wij voorbij gereden maar de volgende maal toch maar even bezoeken.
De weg vervolgt zich door een schitterende kloof die vervolgens weer uit komt bij een uitgestrekte vallei. We rijden steeds meer richting de Atlas bergen, in de verte zijn de besneeuwde toppen te zien. We zitten hier op een hoogte van ca 1600mtr. We voelen dit aan de temperatuur, ondanks de zon is het hier toch wel aam de koude kant.

TOP

MIDELT (+20km) - KSAR CAMPING TIMNAY (MA)

Van: 14-12-2012 (Vrijdag) Tot: 15-12-2012 (Zaterdag)
Kilometerstand: 219379km Totaal gereden: 297km
Co÷rdinaten: N 32.7522░, W 4.9188░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Kleine camping met ca. 30 plaatsen onder de bomen. Als de zon er niet meer is (in de winter) is het gezien de hoogte (1500mtr) erg koud. We zijn in december 2012 niet onder de bomen op het camping deel gaan staan. Direct voor de ingang van het restaurant op de parkeer plaats was er nog veel zon.
Sanitair Het tweede nieuwe sanitair gebouw is goed en schoon. Gewone toiletten en een goede douche. Toiletten en douches zijn schoon en goed te gebruiken. We hebben niet met vier personen warm kunnen douches, de laatste heeft koud water.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (geen randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 80DH = 8,00Euro
Omgeving Er is een merkwaardige krater vanaf de camping richting Midelt aan de linkerkant.
Er loopt een weg (mogelijk zandpad) naar deze krater.
Co÷rdinaten krater: N 32.7171, W 4.8753

Na een lange rit weer door schitterende gebieden komen we uiteindelijk aan op de camping Ksar Camping Timnay. We worden zere gastvrij ontvangen toen we ons aan gingen melden. Samen met de beheerder gaan we naar het camping gedeelte, het valt ons op dat dit dit erg schaduwrijk is. Dit niet geheel de bedoeling, immers we willen de zon meepakken zolang het kan. Daarnaast zitten we hier zeker op een hoogte van 1500mtr, en dit betekent dat het niet echt warm is. We bespreken een en ander met de beheerder en hij geeft aan om de parkeerplek net voor het zwembad te gebruiken als overnachtings plek. En ja hier hebben we toch nog even wat langer de zon. Als we de campers hebben neergezet worden we uitgenodigd voor de thee in het direct nabij gelegen restaurant. Daarnaast worden we gevraagd of we nog willen reserveren voor het diner. We hebben hierover al eerder aangegeven op deze site, dat wij vanwege de afwezige voedsel hygiŰne dit niet doen. Wij bedanken de beheerder voor het aanbod en we geven aan dat wij er geen gebruik van willen maken.

De camping uitstekend, zomers als het hier erg heet is zul je smachten naar schaduw en wind. We maken nog even gebruik van het nieuwe toiletgebouw. Het sanitair is netjes en  schoon evenals de douches. Helaas was het na het douchen van vier personen onvoldoende water, hetgeen betekende dat dit wel heel erg koud was. We kopen net voor sluitingstijd nog even wat brood in het winkeltje voor de camping. Dan hebben we voor morgenvroeg in ieder geval brood voor het ontbijt. Bij het kopen van het brood heb ik mij wel even afgeraagd of het brood ook naar dieselolie zal smaken.

Bij het maken van de link voor de locatie van Ksar Camping Timnay zie ik met google maps iets aparts. HEt lijkt op een vulkaan krater, waar ook een weg naar toe loopt. Volgende keer toch maar even kijken. De link naar deze vulkaan krater is hier.

TOP

 ROUTE MIDELT - AZROU - FES (MA)

Route: 15-12-2012 (Zaterdag)  

Op Ksar Camping Timnay staan we ook maar ÚÚn nacht, hetgeen voor ons wel weer voldoende is. Het is hier erg koud, vannacht was het zeker erg koud. Onwillekeurig gaan we ook nu weer niet te laat op pad. Toen wij net in Marokko waren hoorden we dat het in de omgeving van Fes flink had gesneeuwd. We zullen zien wat er van de sneeuw overgebleven is. De meeste sneeuw zal nu wel weg gesmolten zijn. Als we ongeveer een uur onderweg zijn zien we nog restanten van sneeuw langs de weg liggen. We zien op een bepaald moment slagbomen over de weg, het ziet


ernaar uit dat dit slagbomen zijn voor het afsluiten van de berg pas, die wij moeten oversteken. Dit op het moment van hevige sneeuwval, we zien dit ook bij bergpassen in Zwitserland en Oostenrijk. De slagbomen zijn geopend dus wij vervolgen onze weg. Ook nu weer rijden we een schitterende bergpas. We rijden op ons gemak wij willen opnieuw genieten van de schitterende omgeving. Met dat wij verder rijden ligt er steeds meer sneeuw, wij verwonderen ons hierover, immers wij zijn in Marokko, in de woestijn daar kan toch geen sneeuw liggen?

Het valt ons op dat deze sneeuw voor de lokale bevolking ook erg bijzonder is. Massaal komen we Marokkanen tegen die naar de besneeuwde gebieden rijden om daar te genieten van de sneeuw. Ook nu zie je weer de handelsgeest van de Marokkaanse middenstand, je ziet op vele plekken sleeŰn en skies staan die je kunt huren om vanaf de heuvel af te gaan.

Opnieuw is dit weer een schitterende route om te rijden, de sneeuw maakt het ook voor ons weer heel bijzonder.

TOP

FES - CAMPING DIAMANT VERT (MA)

Van: 15-12-2012 (Zaterdag) Tot: 18-12-2012 (Dinsdag)
Kilometerstand: 219555km Totaal gereden: 176km
Co÷rdinaten: N 33.9877░, W 5.0188░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Redelijke camping voor ca. 50 campers.
De camping is ook hier verwaarloosd en slecht onderhouden.
Een plek is altijd goed. De campers zijn aan de rand van de grasvelden gezet vanwege de zon (nog even meepakken) en de drekboel op de officiŰle plekken. Het heeft hier geregend en er was sneeuw gevallen.
Sanitair Belabberd sanitair, oud en versleten.
Ver beneden Europese standaard.
Sanitair wel bruikbaar, daarnaast wordt het sanitair elke dag schoongemaakt. Helaas met schoonmaken wordt de boel niet echt beter.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (geen randaarde pin).  
Prijs Betaalbaar. 100DH = 10,00Euro
Omgeving Bezoek aan de Koningsstad Fes. Vooral de Medina van Fes. Neem een taxi. Er worden gidsen aangeboden bij de camping. Gewoon op eigen houtje de stad bezoeken.

Fes heeft een tweetal campings, aangezien er heel veel commentaar was geleverd op een andere camping in Fes kiezen wij voor Camping Diamant Vert. De TomTom brengt ons er weer feilloos naar toe. Als we voor de poort staan worden de deuren al snel geopend. We rijden het terrein op en melden ons aan. We worden verder de camping op gewezen waar we een plek nemen direct aan de de straatkant. Zoals eerder aangegeven heeft het hier enige weken flink gesneeuwd en bij navraag ook nog eens flink geregend. Het camping terrein is helemaal doorweekt van het water. Voor ons is het raadzamer om op de doorgaande op de camping weg te blijven staan. De camping is erg verwaarloosd, het sanitair is verouderd maar het functioneert nog wel. Ook wordt het sanitair dagelijks schoongemaakt. Ook hier geldt weer, schoonmaken OK maar renoveren van het toilet gebouw zo beter zijn. Beter zou zijn om een compleet nieuw toilet gebouw neer te zetten.  Omdat we Fes willen bezoeken hebben we geen keus v.w.b. een camping, tenslotte is er alleen deze camping in of nabij Fes. Wel is er een voordeel, op afspraak


kun je gebruik maken van de taxi die regelmatig voor de camping poort staan. Met deze taxi kun je naar de Medina van Fes worden gebracht. Wij zullen ook gebruik van de taxi om de Medina van Fes te bezoeken, tenslotte zijn we daarvoor hier. Foto links, is een entree van de camping maar de receptie en de officiŰle poort is aan de andere kant van de camping. Het ziet er naar uit dat deze camping tevens een zwem paradijs is, helaas weer flink verwaarloosd, maar er wordt hard gewerkt om dit zwem paradijs weer op te knappen.

TOP

BEZOEK KONINGSSTAD FES (MA)

Stadbezoek Fes: 17-12-2012 (Maandag)  

Vandaag gaan we de koningsstad Fes bezoeken. We willen een bezoek brengen aan de Medina van Fes. We willen daarbij de Soukh van Fes bezoeken en enkele bezienswaardigheden. We hebben van te voren de taxi besproken en rijden met z'n vieren naar de stad. Als je met z'n vieren gaat zijn de taxi kosten te verdelen. Wij vinden dit wel prettig, immers de campers staan op de camping, en hoeven niet in de stad te staan. We laten ons afzetten nabij een van de poorten van de Medina van Fes. Dit is de Bab-Boujloud, of te wel de blauwe poort. We moeten hiervoor eerst het grote plein voor de Medina oversteken voordat wij bij de poort zijn. We zien een kranten winkeltje waar we een stratenkaart van de Medina kopen. Wel zo gemakkelijk. De Bab-Boujloud poort is erg mooi. De soukh van Fes lijkt weer op de Soukh van Marrakech. We hebben dit nu wel gezien. We kopen slechts een aantal souvenirs op de Soukh.

Het maken van foto's op de Soukh's is altijd erg problematisch. Vele Marokkanen houden er niet van dat er een foto van hun wordt gemaakt. Om vele problemen te voorkomen hebben we van de Soukh's geen foto's gemaakt. Even op Internet zoeken geven een aantal foto's die ik dan voor deze site heb gebruikt. Onze dank hiervoor, deze site heeft namelijk net even wat meer informatieve waarde. Als iemand bezwaar heeft dat zijn/haar foto op deze Internet site is gebruikt hoor ik dit graag, ik zal de foto verwijderen of de auteur vermelden.

Omdat wij niets hadden voorbereid voor een bezoek van Fes had ik onvoldoende informatie. Achteraf blijkt dat we namelijk nog een belangrijke bezoeklocatie hebben overgeslagen, het koningspaleis. Omdat wij tijdens het bezoek aan Fes dit paleis niet zijn tegengekomen hebben we de informatie later opgezocht, we kwamen tot de ontdekking dat het koningspaleis nog een flink eind buiten de Medina, doch wel voor de Medina ligt. Jammer maar dan geldt ook hier weer, dan hebben we ook nog weer iets om naar terug te keren. Vanzelfsprekend willen we een volgende keer het koningspaleis zeker bezoeken.(Nog te bezichtigen in de toekomst.)

TOP

ROUTE FES - MOULAY BOUSSELHAM (MA)

Route: 17-12-2012 (Maandag)  
We gaan weer op pad om naar het noorden te rijden. Wel gaan we eerst naar de Marjane supermarkt nabij de camping om weer wat boodschappen in te slaan. Daarna willen we zo veel mogelijk de provinciale weg rijden om nog weer veel van Marokko te kunnen zien. Na het boodschappen doen krijgen we "ruzie" met de TomTom. Intu´tief voelen we aan dat we LINKSAF moeten gaan om Fes uit te kunnen rijden. Daar het te druk is om de straat over te steken gaan we RECHTSAF. Dit zoals de TomTom dat ook wil. We blijven (hoe stom het ook klinkt) de TomTom maar volgen. Na wat heen en weer, stoppen en weer de kaart raadplegen om te kijken of we goed rijden, besluiten we om nu uiteindelijk toch maar de TomTom te volgen, het is hier een doolhof. Waar we eerder hebben gezegd we gaan de stad in met de taxi om niet met de campers door de stad te rijden, zorgt de StomStom er voor dat we alsnog de gehele stad Fes rond rijden. We besluiten om de TomTom te negeren en zelf onze weg te zoeken, we besluiten om de borden Rabat aan te houden, uiteindelijk komen we terug,............ bij ons beginpunt, de camping die nabij de autosnelweg ligt. We volgen vervolgens de borden naar Meknes. We willen wel naar ons doel, terug naar Moulay Bousselham. Uiteindelijk komen we bij Meknes waar we opnieuw proberen op een doorgaande provinciale weg te komen. De TomTom laat ons nu niet meer in de steek en geeft nu duidelijk de juiste weg aan. 
De route die we hier rijden wijkt af van de routes die we hiervoor hebben gereden. We merken op dat het hier heel veel anders is dan meer naar het zuiden. Het land wordt steeds smeriger. Er ligt hier heel veel vuilnis en plastic. Daarnaast is deze route saai te noemen. Vanzelfsprekend genieten wij wel van de rit.
Foto hier naast laat zien hoe een vrachtwagen met stro balen hoog is opgeladen. Hier kun je zien hoe de strobalen aan de zijkant uisteken, de voor en achterkant zijn nog verder opgestapeld.
Jammer genoeg wil de TomTom ons verderop ergens links weer over een onverharde weg laten rijden, dit terwijl we een doorgaande en verharde kruising zijn gepasseerd. We keren en gaan terug naar deze kruising. We gaan linksaf en we zien wel wanneer de TomTom de weg weer oppikt. Uiteindelijk komt weer alles goed, we vervolgen onze weg weer. Omdat wij terug gaan naar Moulay Bousselham moeten we van deze provinciale weg (N1) oversteken naar de kust. Op de kaart is een weg links aangegeven (P4219) (die niet geheel juist is blijkt later). De TomTom geeft aan dat we linksaf moeten, we slaan een klein weggetje in, we rijden nog over een goed stuk asfalt, wat na 300meter veranderd in een weg met zeer diepe gaten. Helaas is er geen weg terug, we kunnen met onze grote campers hier op dit weggetje niet keren. Na overleg met elkaar besluiten we om dan maar stapvoets verder te gaan. Af en toe moeten we uitstappen om te kijken of we voldoende bodemhoogte hebben t.o.v. deze zeer slechte weg. Verderop volgen we de voertuig sporen en rijden op dat moment Zo scheef dat we dreigen om te vallen. Uiteindelijk hebben we 4,5 kilometer afgelegd en komen aan bij een
splitsing van een asfaltweg (net zo slechts) en een zandpad met puin (P4222). De TomTom geeft aan dat we het zandpad moeten volgen en over 2,5 kilometer linksaf moeten slaan, we doen dit maar, achteraf blijkt het zandpad heel wat beter te zijn dan de zeer slechte asfalt weg. De weg is ingekleurd in de bovenstaande kaart. Rood is de slechte asfaltweg en pink is het zandpad. Uiteindelijk doen we er bijna een uur over dit stuk van 7 kilometer. Tip: Achteraf blijkt de R406 veel beter te zijn om te rijden. Op de beide foto's hieronder zeker niet de slechtste stukken weg.

TOP

MOULAY - BOUSSELHAM - CAMPING MOULAY BOUSSELHAM (MA)

Van: 18-12-2012 (Dinsdag) Tot: 20-12-2012 (Donderdag)
Kilometerstand: 219813km Totaal gereden: 258km
Co÷rdinaten: N 34.87418░, W 6.28777░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Redelijke grote camping. Het camping terrein is enigszins verwaarloosd en slecht onderhouden. Een plek is altijd goed. Er zijn kampeerplekken direct aan de zee van de lagune. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de zee en een mooie zonsondergang.
Sanitair Sanitair is behoorlijk gerenoveerd.  Er zijn gewone toiletten en hurktoiletten. Douches en toiletten zijn goed en schoon.
Elektriciteit Gewone Franse stekker.  
Prijs Betaalbaar. 80DH = 8,00Euro
Omgeving Bezoek aan de lagune. Langs de camping varen bootjes van verschillende vissers, die een mogelijkheid bieden om de lagune op te varen voor het bekijken van de flamingo's.

Uiteindelijk komen we aan in Moulay Bousselham. We zijn hier eerder geweest maar er moet nog een andere camping zijn, meer aan zee met en schitterend uitzicht over de ingang van de baai van Moulay Bousselham. Eerder hebben we even de camping via Internet opgezocht en daarmee ook de co÷rdinaten genoteerd. De TomTom wijst ons weer feilloos de weg. We zien dat inderdaad de camping aan zee ligt. We vinden nabij het restaurant een plek direct nabij de zee, met daarbij uitzicht over de ingang van de baai.

Als we de campers hebben neergezet vinden we dit wel een zeer bijzonder stekje. We besluiten om een nacht langer te blijven staan. De extra dag hier willen we gebruiken om nog even heerlijk van de zon en zee te genieten. 's Middags gaan we nog even naar boven naar Moulay Bousselham. Het is een rustig stadje, waarschijnlijk zijn er in de zomer wat meer toeristen.

TOP

TANGER - CAMPING ACHAKHAR (MA)

Van: 20-12-2012 (Donderdag) Tot: 21-12-2012 (Vrijdag)
Kilometerstand: 219939km Totaal gereden: 126km
Co÷rdinaten: N 35.75972░, W 5.93681░
Tol kosten 51DH = 5,10Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Redelijke grote doorgangs camping. Er wordt hard gewerkt om de camping op te knappen. De plekken van de camping zijn wat verwaarloosd.
Sanitair Sanitair netjes geen warme douche. Goed en bruikbaar sanitair, in de winter is koud douchen niet erg fijn.
Elektriciteit Gewone Franse stekker.  
Prijs Dure camping voor Marokkaanse begrippen 125DH = 12,50Euro
Omgeving Bezoek aan de Grotte d'Hercule. Het strand zou 500mtr verder zijn, helaas hebben wij geen eenvoudige weg gevonden naar het strand.Omdat we de volgende dag op tijd bij de boot willen zijn zijn we naar deze camping gereden. Er is geen andere camping die dichterbij de terminal ligt. De camping is wel in orde, het sanitair is schoon en netjes, helaas zijn er alleen maar koude douches. In de winter is dit toch wel te koud. Daarnaast is de prijs van de camping aan de hoge kant voor Marokkaanse begrippen. Het strand zou op 500mtr van de camping liggen, wi denken dat het bijna onmogelijk is om naar het strand te gaan. Direct bij de Grotte d' Hercule zijn nog enkele winkeltjes, maar er is daar geen strand, doch slechts enkel rotsige kliffen.

TOP

OVERTOCHT TANGERMED (MA) - ALGECIRAS (ES)

Van: 21-12-2012 (Vrijdag)  
Kilometerstand: 220009km Totaal gereden: 70km
Co÷rdinaten: N 35.8803░, W 5.5139░
Tol kosten 49DH = 4,90Euro

Vandaag is het zover, we gaan weer terug naar Europa. We hebben er goed aan gedaan, blijkt later, om op de camping Tanger te gaan staan. De boot naar de overkant gaat om 10.00uur. Op de reis naar Marokko hebben we de co÷rdinaten van de terminal Tanger Med genoteerd, de TomTom heb ik voor de terugreis op deze co÷rdinaten ingesteld. De TomTom voert ons goed naar de plek die is ingesteld, tot aan de laatste rotonde nabij de terminal. We worden door een verkeersregelaar terug gewezen naar de voorlaatste rotonde. Daar moeten we de eerste rechtsaf om de terminal op te rijden. We rijden daarom terug en moeten toch nog wel een flink stuk rijden om weer bij een aantal rederij kantoren (in cadolto's) te komen.

Wij worden door iemand aangehouden en vraagt wat we willen doen, omdat ik aangeef dat wij onze tickets moeten activeren gebaart deze man dat wij naar het kantoor aan de overkant van Acciona moeten gaan. Helmut is inmiddels ook uitgestapt, zoals eerder afgesproken om niet te stoppen bij vreemden dus niet zijnde politie en douane pleeg ik overleg met Helmut wat te doen. Waarschijnlijk heeft een politie functionaris Helmut gehoord en komt tussen de campers door, hij vraagt wat aan de man die bij ons staat en niet mis te verstaan stuurt de politie functionaris hem weg. Wij maken van de gelegenheid gebruik om te vragen wat dit terrein is en wat me hier moetendoen. De politie functionaris geeft aan dat wij inderdaad bij het kantoor van de rederij Acciona onze tickets moeten activeren. Wij doen dat dan vervolgens, de man die ons eerder aansprak loopt nog wat mopperend rond. Als de tickets zijn geregeld gaan we verder, Helmut meent dat wij in het grote gebouw onze tickets en paspoorten nog moeten laten zien. Daar aangekomen blijkt dat dit niet meer nodig was. In dit grote gebouw zijn tevens wisselkantoren, we hebben nog een flink aantal Dirham's die we willen wisselen naar Euro's. Uiteindelijk krijgen we nog voor 100,00Euro terug bij het wisselen. Blijft nu nog de grensovergang over waar we nog zaken moeten regelen.
Bij de douane moeten we de beide gele formuliertjes, het groene papiertje van de camper (voertuig) en onze paspoorten laten zien. Nadat deze formaliteiten uiteindelijk zijn geregeld kunnen we weer verder de terminal op.  Maar we zijn er nog niet blijkt later. We moeten nog door de scan. Meerdere voertuigen moeten een verhoging  oprijden zodat de vrachtwagen met de scanapparatuur en een scan arm langs voertuigen kan rijden om met de scan arm die over de voertuigen reikt de voertuigen te kunnen scannen. Wij mogen onze voertuigen weg rijden maar moeten nog even wachten voor de uitslag van de scan die er is gemaakt. Vanzelfsprekend zijn wij weer de klos, er is wat ontdekt in onze camper, een douane beambte wil in onze camper kijken. Achteraf blijkt dat het om de beide accu's gaat welke op de scan zijn gezien, immers lood geeft een hermetisch dicht blok als resultaat op een radarscan. Na het een en ander uitgelegd te hebben mogen we uiteindelijk verder. 

Het oprijden van de terminal naar de boot is erg verwarrend het wordt niet goed aangegeven. Gelukkig wordt onderweg ons voortdurend gewezen waar we moeten zijn. Uiteindelijk staan we dan voor de boot die ons terug brengt. We zijn hier ruim voor 10.00uur, we moeten helaas nog enige tijd wachten totdat wij uiteindelijk net voor 12.00uur de boot op kunnen rijden. De overvaart duurt nog anderhalf uur. We zullen op tijd in Spanje zijn zodat wij nog naar Conil de la Frontera kunnen rijden. Helmut en Ursul blijven nog wat langer in Spanje maar gaan de andere kant op richting het oosten. Dit betekent dan ook dat we op de boot afscheid van elkaar zullen nemen.

Voor ons is de vakantie bijna ten einde. Uiteindelijk komen wij weer aan in Algeciras, Spanje, hier volgen nog een aantal grensformaliteiten, paspoort controle en een extra blik in de camper, voor het geval dat wij iemand illegaal hebben meegenomen. Alles is vervolgens in orde en wij vervolgen onze weg om via Tarifa naar Conil de la Frontera te rijden. We komen uiteindelijk lekker op tijd op de caming aan.

TOP

CONIL DE LA FRONTERA - CAMPING LA ROSALEDA (ES)

Van: 21-12-2012 (Vrijdag) Tot: 27-12-2012 (Donderdag)
Kilometerstand: 220107km Totaal gereden: 98km
Co÷rdinaten: N 36.29374░, W 6.09320░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Geweldige grote en ruime camping. Een grote camping met een 350 plekken.
De camping ligt tegen de helling aan van een bult. Wat hoger op de camping kijk je richting zee, een mooie zonsondergang kun je altijd meemaken.
Sanitair Uitstekend sanitair over meerdere toiletgebouwen. Het sanitair is zeer goed onderhouden en wordt elke dag schoongemaakt. Douchen gaat met een tijd schakelaar welke voldoende is om van de douche te genieten.
Elektriciteit Eurostekker CC prijs is inclusief 4kW stroom. De verbruikte energie wordt op afstand gemeten.
Prijs 16,00Euro 16,00Euro (incl. 4kW stroom)
Omgeving Bezoek aan het strand en het mooie witte dorpje. Het strand is een flink eind verwijderd. Het is een flinke doch aangename wandeling. Via het dorpje terug en direct boodschappen doen.

We zijn vandaag weer terug gekomen in Europa. Vanaf de terminal in Algeciras zijn wij direct doorgereden naar camping La Rosaleda in Conil de la Frontera, waar we al meer hebben gestaan. We willen hier nog enkele dagen verblijven en even bij komen van deze zeer bijzonder maar wel een drukke vakantie in Marokko. Daarna zullen we met de terugreis beginnen, hetgeen zeker ook nog vier tot vijf dagen gaat duren. De camping is uitstekend met uitstekend sanitair. We maken er ook goed gebruik van. We blijven hier tot na de kerstdagen. We spreken met onze dochters af dat wij met oudejaarsdag terug in Nederland, in Almere zullen zijn.

Conil de la Frontera heeft een schitterend strand wat weliswaar een flinke wandelafstand is verwijderd van de camping maar wij combineren het vaak met het boodschappen doen in het stadje. Vanaf de camping kun je theoretisch gezien recht oversteken naar het strand. Via de binnendoor weggetjes ben je binnen ca. 20minuten op het schitterende strand.
Als we op deze camping staan hebben we eigenlijk geen zin om nog weer te gaan rijden. We kunnen het hier zeker een dikke week uithouden.

TOP

SALAMANCA - REGIO TE SANTA MARTA DE TORMES (ES)

Van: 27-12-2012 (Donderdag) Tot: 28-12-2012 (Vrijdag)
Kilometerstand: 220731km Totaal gereden: 624km
Co÷rdinaten: N 40.94722░, W 5.61389░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Grote en ruime camping met zeker 400 plekken De camping ligt net buiten de stad Salamanca.
Buiten het seizoen aanmelden bij het hotel. Er is een mogelijkheid omtegen een gereduceerde prijs in het restaurant te eten.
Sanitair Uitstekend sanitair in ÚÚn groot toilet gebouw Het sanitair is zeer goed onderhouden en wordt goed schoongemaakt.
Elektriciteit Gewone stekker met randaarde pin.  
Prijs 16,00Euro CC. 16,00Euro CC
Omgeving Bezoek aan de stad Salamanca. Een bezoek aan de stad Salamanca is de moeite waard, naar zeggen is is het een schitterende stad. Vanaf de camping rijdt er een bus heen en weer naar de stad.

Er een uitstekende verbinding via de autosnelweg die van noord naar zuid (VV) is aangelegd. Dit betekent dat vanaf het uiterste zuiden (Sevilla) tot aan Salamanca op een dag een flinke afstand kan worden afgelegd. Vanaf Conil de la Frontera rijden we in ÚÚn stuk door naar Salamanca. We zijn hier eerder op camping Regio geweest die eveneens in de winter periode open is. De camping receptie is weliswaar gesloten maar het aanmelden moet bij de receptie van het hotel gedaan worden. Het sanitair is ruim en goed. We hebben er ook nu weer dankbaar gebruik van gemaakt.

TOP

URRUGNE - CAMPING LARROULETA (F) 

Van: 28-12-2012 (Vrijdag) Tot: 29-12-2012 (Zatererdag)
Kilometerstand: 221236km Totaal gereden: 505km
Co÷rdinaten: N 43.3703░, W 1.6864░
Tol kosten ca 10,00Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping. Doorgangscamping voor overwinteraars naar
Zuid-Spanje.
Sanitair Normale WC met toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs Hanteert tegenwoordig wel weer ACSI CC prijs.
16,00Euro.
Het Franse oude camping baasje vraagt naar onze ACSI CC kaart. We betalen daarom slechts 16,00Euro per nacht.
Omgeving n.v.t.  

Ook op de reis terug naar het noorden gebruiken we opnieuw deze camping. We zijn nu vanaf Salamanca gekomen. Vanaf hier is het net iets meer dan 500km. We komen opnieuw mooi op tijd aan op de camping. Nu is het mooi weer en we kunnen nog even heerlijk genieten van de zon. We hebben nu ook de gelegenheid om een aantal foto's te maken.
 

We ontdekken op de valreep dat het zwembad nog open is. Het water is lekker warm. We besluiten om er nog even gebruik van te maken. We hebben nog net 10minuten voordat het zwembad wordt gesloten. Na het zwemmen nog wel even het chloor afspoelen, we gaan even heerlijk douchen.Onderstaande foto: Het toilet gebouw, uitstekende douches en nette toiletten, wel gemengd.

HEENWEG

POITIERS - CAMPING LE FUTURISTE (F)

Van: 29-12-2012 (Zaterdag) Tot: 30-12-2012 (Zondag)
Kilometerstand: 221691km Totaal gereden: 455km
Co÷rdinaten: N 46.6639░ , E 0.395░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping nabij de Futuroscope. Schitterend overzicht over het terrein van de Futoroscope. Bij de Futuroscope is een camperplek, deze was niet beschikbaar op
11-2012.
Sanitair Normale WC met losse toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Euro stekker.  
Prijs Camping aardig aan de prijs. 11-2012 - 21,40Euro.
Omgeving Futuroscope. Wij hebben geen bezoek gebracht aan de Futoroscope.
Camping heeft een heerlijk verwarmd zwembad dat ook in de winterperiode open is.

Vandaag hoeven we ook maar weer een kleine 500km te rijden. We gaan weer naar de camping net boven Poitiers. De camping is nu bij ons bekend wat het voor ons gemakkelijker maakt om te kiezen voor deze camping. We komen ook nu weer niette laat aan zodat wij nog even kunnen zitten om bij te komen van de rit. Het ziet er naar uit dat het hier ontzettend heeft geregend. We zien dat de nabij gelegen rivier flink buiten zijn oevers stroomt. Het is op de camping ook erg nat. We merken dat dit wel vaker gebeurt, de camping beheerders geven aan dat we op het asfalt moeten blijven en daar de camper neer moeten zetten.
We staan zo, ondanks de nabij gelegen weg wel op een heel mooi plekje, we hebben een schitterend overzicht over het trerrein van de Futuroscope van Poitiers. 's Avonds als het donker is geeft de verlichting ook een schitterend uitzicht. Als ik de stroom aansluit merk ik inderdaad dat de kampeer veldjes erg nat zijn. We waren zeker weggezakt in de modder.
Wat later lopen we nog even over de camping (zoals we wel vaker doen) en zien dat het zwembad ook open is. We besluiten even te gaan kijken. Het water is zo lekker warm dat we besluiten om nog even te gaan zwemmen. Het water is echt heerlijk warm.

HEENWEG

ALMERE - THUIS

Van: 30-12-2012 (Zondag) Tot: 01-01-2013 (Dinsdag)
ALMERE Kilometerstand: 222588km Totaal gereden: 897km
Tol kosten (Frankrijk) 33,50Euro

We besluiten vandaag om in ÚÚn ruk door te rijden naar Almere. We hebben onze komst al aangekondigd. Wel hebben we een slag om de arm gehouden; afhankelijk van de tijd van aankomst net voorbij Parijs nemen we het definitieve besluit om door te rijden naar Almere.
We hebben voorgenomen om door te rijden als we tussen 12.00uur en 13.00uur in de buurt van Soissons zijn door te rijden. Dit betekend wel dat wij 's ochtends vroeg op tijd zullen vertrekken. We staan dan ook om 08.00uur voor de poort, nog wel eerst even het bestelde stokbrood en de lekkere croissants afhalen bij de receptie van de laatste camping.
Onze planning komt goed overeen, we zijn inderdaad rond de geplande tijd om Parijs heen en rijden door naar Nederland. We zullen nu p tijd bij onze dochters in Almere zijn zodat wij daar oud en nieuw kunnen vieren. Wel zo gezellig.

DRACHTEN - THUIS

Van: 01-01-2013 (Dinsdag) Tot: 06-01-2013 (Zondag)
ALMERE Kilometerstand: 222713km Totaal gereden: 125km
Tol kosten  
We zijn na een flinke tocht door Frankrijk, Spanje en Marokko weer thuis. Wij zijn van mening dat het een heel bijzondere en een schitterende vakantie is geweest. Zeker voor herhaling vatbaar.

Onze vakantie is nog niet helemaal voorbij wij hebben nog een aantal dagen voordat ik weer moet werken. Het thuis zijn is ook wel weer lekker.

STOP KILOMTERSTAND 01 januari 2013

STOP kilometerstand: 222713km
Drachten
TOTAAL GEREDEN: 8089km
TOTAAL BRANDSTOF: 784,71liter diesel
TOTAAL KOSTEN: 991,13euro
HOME

 

SITE UPDATE: 28 maart 2013