MAROKKO (AFRIKA) - SPANJE
november - december 2013 - januari 2014


 

KLIK OP DE FOTO's VOOR EEN VERGROTING IN EEN NIEUW VENSTER

INLEIDING

Vorig jaar 2012 zijn we voor het eerst met vakantie in Marokko geweest. In eerste instantie hadden we voor 2013-2014 andere plannen, maar omdat deze vakantie ons zeer goed bevallen was hebben we opnieuw gekozen voor een vakantie trip naar/in Marokko.
We hebben na onze eerste vakantie in Marokko heel lang nagepraat over wat voor een zeer bijzondere vakantie we daar hebben gehad. Ook in gesprekken met onze vrienden, Helmut en Ursel, kwam deze geweldige vakantie voortdurend naar voren. Toen we aangaven, het is voor herhaling vatbaar, was de beslissing snel genomen. We gaan opnieuw met zĺn vieren op vakantie naar/in Marokko.

Door omstandigheden met betrekking tot het werk, ja ik ômagö nog werken, konden we niet eerder dan 30 november 2013 vertrekken. Voor een dergelijke vakantie trip, waarbij je flinke afstanden gaat/moet rijden is het nodig om hiervoor langere tijd in te plannen. We hebben daarom een vakantie periode opgenomen tot 14 januari 2014. Ruim 6 weken. Je hebt dit ook echt wel nodig.

Ook nu weer zouden we Helmut en Ursel weer in Algeciras, Spanje, ontmoeten. Dit omdat Helmut en Ursel voor een overwinter vakantie al enige tijd onderweg zouden zijn. Omdat het werk het op een bepaald moment het toe liet kon ik ook vrijdag 29 november 2013 ook verlof opnemen. Deze vrijdag ochtend moesten we nog vele dingen regelen waarna we uiteindelijk om 12.00uur weg konden rijden.
Dit betekende dat we niet de afstand naar Soissons (Frankrijk) konden rijden maar eerder moesten stoppen. Opnieuw een uitdaging voor het vinden van een camping die nog open was in de winterperiode. We vonden er tenslotte net ÚÚn voor Antwerpen.

Deze vakantie was meer een rust vakantie, eerlijk gezegd hadden we beide zoiets, geen doe vakantie dit keer, gewoon lekker genieten van alles om ons heen, natuurlijk als eerste de mensen, mensen die we ontmoeten, maar ook de lokale Marokkaanse bevolking. Ook hebben we genoten van de heerlijke en schitterende routes die we hebben gereden. Ook nu weer een vakantie om niet te vergeten en om er lang over na te praten.

In deze LINK een overzicht van de bezochte locaties.

START kilometerstand: 229935km  

MAROKKO 2013-2014 - ALGEMEEN

Vanwege onze eerdere reis naar Marokko wisten we inmiddels goed wat ons te wachten stond. Ook nu waren er opnieuw zeer positieve verrassingen. Zoals aangegeven hebben we opnieuw genoten van al die aardige en lieve mensen die we onderweg zijn tegengekomen.
De meeste Marokkanen steken al van verre hun hand op om te groeten. Het land en de natuur blijven schitterend om te zien. De steden zijn erg vol en druk, het platteland en wijde omtrek daarentegen is erg rustig en je kunt er goed genieten van de heerlijke rust en stilte. Ook op de wegen niet nabij een stad of groot dorp is het erg rustig het kan zijn dat je heerlijk alleen op een weg rijdt en op korte termijn niemand tegenkomt.
De valuta is Dirham, voor het gemak nemen we voor 1,00Euro = 10,00Dirham.
Het is aan te bevelen om heel veel klein geld op zak te hebben. Bij het betalen van bijvoorbeeld de camping is het moeilijk om met 100,00Dirham te betalen, laat staan met 200,00Dirham, ze hebben gewoon geen wisselgeld.
Afdingen voor spullen is een traditie en voor ons een sport. Onze stelregel is hiervoor, betaal dat wat je denkt dat het jou waard is. daarnaast voor Marokkaanse begrippen moet je zeker afdingen tot een derde tot zelfs een kwart van de vraagprijs.

Opnieuw hebben we het heerlijke verse Marokkaanse brood gegeten, voornamelijk het ronde brood, is erg lekker en voedzaam, maar ook de baguettes zijn heerlijk. Beide soorten brood kost nagenoeg helemaal niets. Het eerder genoemde ronde brood kost tussen de 1 of 2Dirham. (10-20Eurocent). Overal is eten te krijgen, vlees, groente, fruit en brood, je verbaasd je wel op de manier zoals dat wordt aangeboden. Verder kun je in de wat grotere steden op een Europeesche manier boodschappen doen bij de grote Marjane supermarkten.

Onderweg zijn we vele politie controle posten voorbij gereden, hoe verder we zuidelijker komen des te vaker worden we aangehouden. Het valt ons daarbij op dat de politie beambten ons meer uit nieuwsgierigheid aanhouden dan voor een controle. Als we aangeven, voor ze goed als dat gaat in het Engels of Duits soms met wat Frans en handen en voeten, dat we genieten van hun schitterende Marokkaanse land en zelfs van de bevolking zijn ze allen enthousiast en heten ons van harte welkom. Daarna kunnen we direct weer verder rijden.

St. JOB IN'T GOOR - CAMPING HET VEEN (B)

Van: 29-11-2013(Vrijdag) Tot: 30-11-2013 (Zaterdag)
Kilometerstand: 230200km Totaal gereden: 265km
Co÷rdinaten: N 51.30528░, E 4.58694░
Tol kosten 13,80Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Goede en gemakkelijke camping.
Ook in de winter periode geopend
Ligt direct aan de snelweg A1 naar Antwerpen.
Sanitair Goed en schoon sanitair Verwarmde toilet gebouwen.
Elektriciteit Euro stekker.  
Prijs 13,95Euro. 11-2013
Omgeving Stad bezoek aan antwerpen. NVT

Zoals in de inleiding aangegeven konden we eerder vertrekken dan was gepland. Wel hadden we een beperking met de te rijden afstand. Omdat het de eerste dag was wilden we niet al te ver. Opnieuw weer alle camping boeken doorspitten om een camping te vinden die in de winter geopend is. We vonden Camping 't Veen in St Job in't Goor in BelgiŰ net over de Nederlands-Belgische grens. De afstand van onze woonplaats was voor de eerste middag precies genoeg.

POITIERS - CAMPING LE FUTURISTE (F) 

Van: 30-11-2013(Zaterdag) Tot: 01-01-2013 (Zondag)
Kilometerstand: 230987km Totaal gereden: 787km
Co÷rdinaten: N 46.6639░ , E 0.395░
Tol kosten 35,60Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping nabij de Futuroscope. Schitterend overzicht over het terrein van de Futuroscope.
Sanitair Normale WC met losse toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Uitstekend.
Elektriciteit Euro stekker.  
Prijs 22,00Euro 11-2013
Omgeving Futuroscope. Wij hebben geen bezoek gebracht aan de Futuroscope.

Persoonlijk vinden wij de prijs een beetje aan de hoge kant. Wel is dit een camping die ook in de winter periode open is. Het sanitair is uitstekend en 's ochtends vroeg heb je na bestelling wel een heerlijk stokbrood en heerlijke croissants.
 

Ook nu weer was het weer zo slecht (geweest) dat we niet op de plekken konden staan. Er werd ons aangeraden om de camper op de weg neer te zetten. Voor ons geen probleem en heeft zeker voordelen, je hoeft niet met modderige schoenen de camper in. Daarnaast stonden wij lekker dicht bij het toilet gebouw.

URRUGNE - CAMPING LARROULETA (F)

Van: 01-12-2013 (Zondag) Tot: 02-12-2013 (Maandag)
Kilometerstand: 231443km Totaal gereden: 456km
Co÷rdinaten: N 43.3703░, W 1.6864░
Tol kosten 12,40Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping. Doorgangscamping voor overwinteraars naar
Zuid-Spanje.
Sanitair Normale WC met losse toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin)  
Prijs Camping aardig aan de prijs.
Hanteert tegenwoordig wel weer ACSI CC prijs.
11-2012 -19,00Euro.
Wij hebben even niet opgelet, in het verleden hadden wij wel onze ACSI CC kaart aangeboden. Deze werd toen niet geaccepteerd. Tegenwoordig is de camping weer bij de ACSI CC aangesloten. (Kwamen we op de terugweg achter) Kosten voor ÚÚn overnachting dan dus 16,00Euro.
Omgeving n.v.t.  

Vanaf Poitiers naar Urrugne is er praktisch gezien een schitterende weg naar Biarritz die goed te rijden is. Dit is de N10. Op dit moment (2013) is de gehele N10 zo goed als gereed. De N10 is nu volledig omgebouwd naar een autosnelweg.

De camping Larrouleta in Urrugne nabij Biarritz ligt net voor de Spaanse grens en wordt door vele Spanje gangers als doorgangs camping gebruikt. De camping is goed, heeft met kleine kiezels verharde plekken en ligt direct naast de autosnelweg. De afstand vanaf de vorige camping is ook weer een kleine 500km dus voor ons weer goed te doen zodat we weer niet te laat op de camping arriveren. We kunnen ook nu weer even bijkomen van de rit.

CACERES - CAMPING CACERES (ES)

Van: 02-12-2013 (Maandag) Tot: 04-12-2013 (Woensdag)
Kilometerstand: 232136km Totaal gereden: 693km
Co÷rdinaten: N39.489270░, W 6.41228░
Tol kosten 27,77Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Schitterende camping. Schitterende camping en aan te raden voor Spanje gangers. CC camping.
Sanitair Eigen toilet ruimte met WC en douche op je eigen plek. Sanitair is schoon en netjes waar jezelf voor moet zorgen natuurlijk.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs CC prijs. 12-2013 -16,00Euro (CC)
Omgeving n.v.t.  

Vandaag willen we weer een flinke afstand overbruggen. We willen proberen om zover mogelijk beneden in Spanje te komen zodat wij de volgende dag begin van de middag in Algeciras kunnen zijn. We zullen daar Helmut en Ursul treffen die op de LIDL parkeerplaats staan en op ons staan te wachten.
Als we de afstand niet halen dan hebben we een aantal uitwijk mogelijkheden voor andere campings die in de winterperiode open zijn. Net als vorig jaar gaan we naar de camping in Caceres waarvoor we vanaf Urrugne bijna 700km moeten rijden. Het mooie weer laat nog even op zich wachten. We gaan er vanuit dat het in Marokko beter weer zal zijn.
In de bergen vanaf Urrugne via Burgos naar Valladolid hebben we ook nog natte sneeuw.   Ook nu weer begint het weer voorbij Salamanca om te slaan, het wordt nu eindelijk zonnig, het wordt zelfs warm achter het voorraam van de camper. De reis gaat voorspoedig en uiteindelijk komen we in Caceres aan op camping Caceres. De camping is bijzonder, elke plek heeft zijn eigen sanitair voorziening. Erg handig dus. Dit betekent natuurlijk wel dat als je er een puinhoop van maakt in het sanitair dat je het zelf schoon moet maken. We arriveren weer op tijd om de camping we kunnen nu ook eindelijk genieten van het schitterende weer. De zon schijnt volop. Wel valt het op dat het 's avonds flink snel afkoelt, de kachel kan wel weer aan.

ZEER ZELDZAME EN BIJZONDERE VOGEL OP DE CAMPING: DE HOP

Soms zie je iets aparts, zo ook nu weer. Ik zit te kijken naar de schitterende blauwe eksters. Plotseling zie ik even verderop op een verlaten kampeerplek een zeer vreemde vogel. Ik kan zo direct niet zien wat voor een vogel het is omdat deze voortdurend uit het zicht verdwijnt. Omdat we bang zijn dat we de vogel zullen verjagen gaan ons niet verplaatsen en we maken ook geen geluid. Met veel geduld wachten we op beter zicht op de vogel, uiteindelijk wordt ons geduld beloond. We kunnen deze vogel beter en langer bekijken. We hebben GEEN IDEE wat voor vogel het is. We zien een grote bruine kuif op zijn kop, een wat langere snavel en een zwart-wit gestreept veren pakket aan zijn staart deel beginnen op zijn onderlichaam.
Uiteindelijk biedt internet weer zijn dienst, we vinden de de naam van de vogel: DE HOP!
Een zeer zeldzame en zeer schuwe vogel.

LOS BARRIOS - ALGECIRAS - MIX PARKING MERCADONA (ES)

Van: 04-12-2013 (Woensdag) Tot: 05-12-2013 (Donderdag)
Kilometerstand: 232590km Totaal gereden: 454km
Co÷rdinaten: N 36.18385░, W 5.4375░
Tol kosten 6,95Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Parkeerplek bij de MERCADONA. Plek wordt door vele Marokko gangers gebruikt voor de overtocht. Vanaf hier slechts 20min naar de terminal voor de overtocht.
Sanitair Geen.  
Elektriciteit Geen.  
Prijs n.v.t.  
Omgeving   In tegenstelling tot vorig jaar is het met het gedogen van overnachtingen op deze parkeerplek stukken rustiger.

Zoals eerder aangegeven zullen we onze vrienden Helmut en Ursul op de parkeerplaats van de LIDL ontmoeten. Eerder hebben we via het camperforum al meegekregen (2013) dat overnachten op de LIDL parkeerplaats niet meer is toegestaan. We moeten dus iets anders zien te verzinnen om te overnachten en op tijd bij de veerboot van 08.00uur te kunnen komen.

Als we de tickets voor de veerboot gaan halen zullen we in het kantoor van de heer Gutierrez wel even navraag doen. Navraag alhier: het wordt toegestaan om op de parkeerplaats van de Mercadona te overnachten. Later blijkt dat dit al weer algemeen bekend is en tegen de avond staan er ca. 20 campers voor de overnachting en de overtocht voor morgenochtend. Het blijkt vervolgens ook nog eens veel rustiger hier op deze parkeerplaats te zijn.

BOEKEN OVERTOCHT en GRENS FORMALITEITEN - MAROKKAANSE DOUANE

In delen wordt de gehele gang van zaken hieronder besproken,

We zijn naar Algeciras, in dit geval het voorstadje Los Barrios gereden omdat wij daar met Helmut en Ursul hebben afgesproken en daar in de buurt vind je Dhr. Juan Carlos Guitierrez waar we de zaken gaan regelen voor de overtocht met de veerboot naar Marokko.
 


Het parkeren van de campers bij de MERCADONA is niet zonder reden; vanaf hier kun je lopend naar het kantoor om de overtocht te regelen. Daarnaast is het de volgende dag niet ver om naar de terminal te rijden. Je kan de parkeerplek bij de MERCADONA verlaten wanneer je dat wilt. Dit is niet altijd mogelijk als je op een camping staat. Als je de zaken gaat regelen voor de overtocht neem dan wel je paspoorten mee en het kenteken van de camper of auto, in voorkomend geval ook het kenteken van de aanhangwagen. Bij het kantoor van Viajes NormandiŰ worden de volgende zaken voor je geregeld:
RETOUR tickets voor de overtocht met de veerboot. (wel retour aangeven) Dit zijn "open" tickets waarmee je elke willekeurige dag zowel naar Marokko als ook terug naar Spanje kunt gaan.
ENTRY en EXIT formulieren, respectievelijk wit en geel, deze moet je invullen en afgeven, wit op de boot, en geel, bij de terminal in Marokko als je terug gaat naar Europa.
Een voertuig document (wit of groen) deze is in drievoud en zijn aan elkaar geniet. Op de aankomst terminal in Marokko, moet je deze formulieren afgeven douane.
TIP: Controleer de formulieren of de gegevens juist zijn ingevuld. Het is eg vervelend als je aan de overkant (Marokko) staat en er klopt iets niet. Bij ons was in 2012 de achternaam onjuist ingevuld. We zijn terug gegaan en hebben dit laten wijzigen bij het kantoor van Viajes NormandiŰ.

ALGECIRAS - TERMINAL (ES)

OVERSTEEK: 05-12-2013 (Donderdag)  
Kilometerstand: Totaal gereden:
Co÷rdinaten: N 36.1306░, W 5.4414░
Tol kosten  

 

Vanochtend zeer vroeg opgestaan, we moeten om 07.00uur bij de veerboot van Acciona zijn. Na het ontbijt gaan we op 6.30uur op pad. Juist omdat wij op de parkeerplaats van de MERCADONA zijn gaan staan hoeven we slechts 20minuten naar de terminal te rijden. Om 08.0uur zal de veerboot van Acciona naar Marokko vertrekken. Ook hier moet je ruim van te voren (1uur) aanwezig zijn. Wij zijn zelf ook zo van lekker op tijd aanwezig zijn. Voor ons is het allemaal nieuw dus mogelijk hebben we iets meer tijd nodig. Daarnaast hebben we iets met het openbaar vervoer.

Hier op de terminal lopen diverse mensen rond met meerdere nationaliteiten, zij zullen proberen een graantje mee te pikken van je vakantiegeld. Let op, je kan alles zelf doen. Geef geen spullen af, zeker geen paspoort o.i.d. Neem gewoon aan daar waar douane of politie is daar heb je ook wat te doen. Als er mensen vervelend worden of blijven aandringen om zaken voor je te regelen roep dan gewoon om de politie, ze gaan dan vanzelf weg of de politie komt inderdaad ook kijken. Wij weten nu dat de politie dan ook ingrijpt en deze mensen ook wegstuurt.

Wij zijn camperaars, dus maken nagenoeg nimmer gebruik van het openbaar vervoer. Na een tijdje wachten bij de veerboot kunnen we net voor 08.00uur aan boord rijden. Uiteindelijk varen wij uit waarna wij na ca. anderhalf uur aan de overkant in Marokko zullen zijn.

VEERBOOT - PASPOORT CONTROLE (MA)

Op de boot wordt de paspoort controle gedaan. Er is een Marokkaanse douane beambte op de boot. Hij controleert je paspoort, zet daarbij een stempel van aankomst in Marokko in je paspoort en je krijgt een registratie nummer toegewezen. Dit registratie nummer (volgens zeggen) behoudt je! Hij heeft een laptop bij zich waarop je op naam wordt gecontroleerd voor het geval dat je al eerder bent geregistreerd. Tevens moet je hier het van te voren ingevulde WITTE registratie formuliertje inleveren.

MAROKKO KAART OVERZICHT BEZOCHTE LOCATIES

Klik op de hotspots om naar de locatie te navigeren op deze pagina.
Klik op MOROCCO voor een grotere kaart voor een duidelijker overzicht.
 

 MOULAY BOUSSELHAM - CAMPING MOULAY BOUSSELHAM (MA)

Van: 05-12-2013 (Donderdag) Tot: 07-12-2013 (Zaterdag)
Kilometerstand: 232768km Totaal gereden: 178km
Co÷rdinaten: N 34.87418░, W 6.28777░
Tol kosten 100DH
  Omschrijving Opmerking
Camping Redelijke grote camping. Het camping terrein is enigszins verwaarloosd en slecht onderhouden. Een plek is altijd goed. Er zijn kampeerplekken direct aan de zee van de lagune. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de zee en een mooie zonsondergang.
Sanitair Sanitair is behoorlijk gerenoveerd.  Er zijn gewone toiletten en hurktoiletten. Douches en toiletten zijn goed en schoon.
Elektriciteit Gewone Franse stekker. Zonder randaarde
Prijs Betaalbaar. 80DH = 8,00Euro
Omgeving Bezoek aan de lagune. Langs de camping varen bootjes van verschillende vissers, die een mogelijkheid bieden om de lagune op te varen voor het bekijken van de flamingo's.

Ook dit jaar kiezen we weer voor de camping in Moulay Bousselham. Let op er zijn twee camping, wij nemen Camping Moulay Bousselham, deze ligt direct aan de lagune. Je hebt geluk als je langs de rand van de zee een plekje vind. Ook nu weer hebben we geluk we vinden nog net een plekje waar we haaks op elkaar direct aan de zee kunnen gaan staan. Vanaf hier hebben we een schitterend uitzicht over dit deel van de lagune.

 MOHAMMEDIA - CAMPING L'OCEAN BLUE (MA)

Van: 07-12-2013 (Zaterdag) Tot: 09-12-2013 (Maandag)
Kilometerstand: 232968km Totaal gereden: 200km
Co÷rdinaten: N 33.73704░, W 7.32356░
Tol kosten 60DH
  Omschrijving Opmerking
Camping Mooie eenvoudige camping. Camping heeft veel bomen en daardoor veel schaduw. Handelaartjes met groente, fruit en vis.
Sanitair Matig maar wel schoon en bruikbaar. Wordt elke dag schoongemaakt.
Elektriciteit Gewone stekker. 6Amp.
Prijs 90Dh 12-2013
Omgeving Strand en mooie omgeving. Stad Mohammedia ligt naast de camping.

Omdat we in Marokko de reis naar het zuiden niet over de snelweg willen rijden nemen we de route langs de kust. Dit betekent wel dat we geen lange afstanden kunnen overbruggen. Meestal vanwege het overige verkeer is de gemiddelde snelheid laag. Gelukkig hebben we vakantie. Uiteindelijk komen we aan in Mohammedia, net boven Casablanca. We hebben gekozen voor Camping L'Ocean Blue. Deze camping staat goed aangeschreven. Vanaf de rand van de stad wordt je vervolgens 500mtr over een piste, aan de rand van het strand, naar de camping geleid.

KNUTSELDAG en JEU DE BOULES
Vandaag is het zondag, Helmut heeft zijn telefoonlader kapot. Het ziet er naar uit dat we eerst een aantal zaken moeten repareren. Ik ontdek aan een verlengsnoer een stekker waar de aders buiten  de mantel en de stekker steken. Zo hebben we meerdere klusjes te doen.
Als we alle klusjes hebben gedaan stellen we voor om te een aantal potjes Jeu de Boules te spelen, dat is voor ons ook al weer een flinke tijd geleden dat we dat hebben gedaan.

Zo hebben we ons de hele dag heerlijk vermaakt, natuurlijk ontbreekt het ons aan niets.
 

HET STRAND
Het is hier heerlijk, en belangrijk lekker warm. We begrijpen dat de bomen op de camping zijn nut hebben. Vanaf de camping kun je zo naar het strand lopen. Het is voornamelijk een rots strand, wel is direct bij de camping een kleine baai waar je voor de rotsen in zee kunt gaan.

EL JADIDA - CAMPING INTERNATIOINAL CARAVANING (MA)

Van:  09-12-2013 (Maandag) Tot: 10-12-2013 (Dinsdag)
Kilometerstand: 233117km Totaal gereden: 149km
Co÷rdinaten: N 33.2416░, W 8.48655░
Tol kosten 11DH
  Omschrijving Opmerking
Camping Eenvoudige camping. Langgerekte camping in de stad.
Sanitair Matig sanitair, koude douches en hurktoiletten. Kan beter.
Elektriciteit Gewone stekker zonder randaarde. Lange kabels nodig
Prijs 80DH. 12-2013
Omgeving Stad El Jadida en strand.  

We gaan weer op pad, ook nu gaan we weer zo veel mogelijk langs de kust rijden. Omdat ik de route verkeerd heb ingeschat tot aan Essouira gaan we een tussenstop maken in El Jadida.
Dit betekent dat we vandaag geen grote afstand hoeven af te leggen. Ondanks de korte afstand hebben we veel tijd nodig om op de camping te arriveren. Even opletten de TomTom geeft te vroeg aan dat de bestemming is bereikt als de co÷rdinaten van de boeken worden gebruikt.
We lopen 's middags voor het eten nog nog even naar de boulevard en het strand. Het strand is schitterend. Omdat we niet te laat willen eten blijven we niet lang op het strand.

SIDI KAOUKI - CAMPING SIDI KAOUKI BEACH (MA)

Van: 10-12-2013 (Dinsdag) Tot: 12-12-2013 (Donderdag)
Kilometerstand: 233413km Totaal gereden: 296km
Co÷rdinaten: N 31.35080░, W 9.79430░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Leuke kleine camping nabij een schitterend strand. Aan te raden voor meerdere dagen.
Sanitair Goed en ruim sanitair. Schoon.
Elektriciteit Gewone stekker met randaarde  
Prijs 70DH 12-2013
Omgeving Schitterend en breed strand. Mogelijkheid voor het huren van een dromedaris of een quad. Er zijn flinke golven voor wind surfing.

We rijden vandaag naar Essouira, om daar de stad, de Medina en de Soukh te bezoeken. Er is in Essouira een camping, Camping Sidi Magdoul. Waar we willen gaan staan om van daaruit de stad in te gaan. Bij de camping aangekomen blijkt het een grote bouwput te zijn. Aan een kant van de camping zijn ze aan het graven en ligt helemaal open. We hebben het idee dat het hier niet rustig zal zijn. Voordat we bij de camping aankwamen zijn we wel een camperplek voorbij gereden. Als we deze nader gaan bekijken hebben we zo iets van, neen hier maar niet. Deze camperplek is direct aan de weg en wat ons stoort is de aanwezigheid van een quad verhuurbedrijf en er staan een aantal dromedarissen waarmee je het strand op kan gaan. Het ziet er naar uit dat we de gehele dag het "geleur" moeten aanhoren om maar iets te gaan huren. Daar hebben wij geen zin in. Er blijkt nog een alternatief te zien, een camperplek, mix parking, direct voor de poorten van de Medina en de Soukh. We gaan daar even kijken. Als we de camperplek voorbij rijden worden we al naar binnen gewenkt. Opnieuw hebben we weer zoiets, hoe verzinnen ze het om hier een camperplek te organiseren; druk, veel verkeer, het stinkt er gigantisch, en de doorslag geeft het feit dat het open en bloot is, iedereen kan deze camperplek op en af lopen. Gezien onze ervaringen met het alleen laten van onze camper: We slaan een stadbezoek aan Essouira maar over. We overleggen met onze vrienden om een andere plek te zoeken. Doordat ik mijn huiswerk heb gedaan weet ik dat er een mooi stekje iets verder op moet zijn. Sidi Kaouki. Er zijn daar twee campings. We zullen zien. We moeten daarvoor 30km verder rijden. We rijden opnieuw door de middle of nowhere en arriveren tenslotte in Sidi Kaouki, wij hebben daar gekozen voor camping Sidi Kaouki Beach. Het is een schitterend plekje direct aan het strand. Dit zou een plekje kunnen zijn voor meerdere dagen.

ROUTE 1: SIDI KAOUKI - AGADIR - SIDI OUASSAY

12-12-2013 (Donderdag)
We vervolgen onze reis verder naar het zuiden. Vanaf Sidi Kaouki volgen we eerst de doorgaande weg langs de camping. We rijden niet terug maar gaan direct zuidwaarts om op de N11 te komen, dit is de doorgaande route naar Agadir.
De onderstaande foto's laten een impressie zien van deze schitterende route.
 

SIDI OUASSAY - CAMPING SIDI WASSAY BEACH (MA)

Van: 12-12-2013 (Donderdag) Tot: 17-12-2013 (Dinsdag)
Kilometerstand: 233643km Totaal gereden: 230km
Co÷rdinaten: N 30.05512░, W 9.68858░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Schitterende camping direct aan het strand. De camping ligt erg ver van de bewoonde wereld. Heerlijk rustig.
Sanitair Twee sanitair gebouwen met goed, netjes en schoon sanitair.  
Elektriciteit Gewone stekker met randaarde. 12-2013
Prijs 80DH.  
Omgeving Strand en strand rotsen  

We rijden richting Agadir. Net ten noorden van Agadir ligt de camping Terre d'Ocean. We hebben deze camping uitgekozen omdat deze zeer goed staat aan geschreven. We arriveren uiteindelijk aan het begin van de middag bij Camping Terre d'Ocean. We merken dat in de camping boeken niet alles is vermeld. We moeten een lange oprit van 1km lang omhoog naar de camping. Daarnaast ligt de camping niet aan de strandkant van de weg waarbij de camping ook nog eens een flink eind van  het strand is verwijderd. Als we op deze camping gaan staan kunnen we niet naar de zee, daarnaast is het niet echt een strand maar rotsstrand. Voordat we de oprit naar de camping op rijden even overleg. We besluiten om verder te rijden naar Taghazoute, waar we vorig jaar op camping Atlantique d'Immourane hebben gestaan. Hier hebben we even een teleurstelling, de camping is helemaal bezet, geen vrije plekken. We moeten iets anders zoeken. Opnieuw weet ik vanaf hier, 80km verderop een camping, Camping Sidi Wassay Beach, direct aan het strand. We besluiten om verder te rijden. Wel gaan we even bij de Marjane aan in Agadir, toch maar even "westers" inkopen doen. Tevens moeten we drinkwater inslaan en nog even geld wisselen, voordat we verder de woestijn inrijden. Vanaf hier gaan we weer de N1 af naar het zuiden richting Tiznit. Uiteindelijk slaan we na ca. 25km rechts af en rijden richting het strand. Het ziet er naar uit dat we in de middle of nowhere terecht komen. Het is hier uitgestrekt en we zien nagenoeg geen bevolking. Uiteindelijk komen we aan bij de camping. Nu maar hopen dat er voldoende plek is. We zien al snel dat de camping nagenoeg helemaal leeg is, dus voldoende plek. Na het aanmelden kiezen we plekken op het eerste (hogere) terras van de camping. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het lagere terras van de camping en het strand en de zee. Wat een geweldige plek!. Als we het sanitair bekijken blijkt ook nog eens dat het sanitair uitstekend is, een goede douche en een normaal toilet. De bewakers zijn uiterst vriendelijk en vragen voortdurend of je het naar de zin hebt. We besluiten om hier meerdere dagen te blijven staan.

s' Avonds nog even naar het strand. Er zijn fonteinen te zien even verderop. Het is hier echt schitterend en erg belangrijk heerlijk rustig.

Zonsondergang. Het is hier echt mooi.

Sidi Wassay Beach, Sidi Ouassay is wel een van de mooiste plekken die we hebben aangedaan. De camping en omgeving is echt aan te raden.

SIDI IFNI - CAMPING EL BARCO (MA)

Van: 17-12-2013 (Dinsdag) Tot: 20-12-2013 (Vrijdag)
Kilometerstand: 233781km Totaal gereden: 138km
Co÷rdinaten: N 29.38262░, W 10.17631░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Redelijke camping direct aan het strand. Langs de camping muur aan het strand loopt een boulevard. Brood halen bij de kiosk net buiten de poort.
Sanitair Redelijk/matig maar wel bruikbaar Tegels aan de muur bepalen het geslacht.
Elektriciteit Gewone stekker. Elektriciteit zuilen zijn wat gammel.
Prijs 80DH 12-2013
Omgeving Stadje Sidi Ifni. Ligt boven op de rots.

Na een korte en opnieuw een schitterende trip komen we aan in het stadje Sidi Ifni. De Tom Tom laat ons het stadje Sidi Ifni inrijden. Dit is dus fout. Na gekeerd te hebben keren we terug naar het punt waar we het stadje zijn ingereden en zien de verschillende campings al liggen. We hebben begrepen dat alle campings hier bij elkaar moeten liggen. Een eindje verder waarbij we linksom moesten rijden zien we de poort van Camping El Barco liggen. We rijden de camping op en er wordt aangegeven dat we een plek op de camping kunnen zoeken. Daarna kunnen we ons aanmelden bij de receptie. We vinden een schitterende plek bijna aan het einde van de camping direct tegen de muur aan de strand kant. Helaas is de muur net te hoog om vanaf de stoel de zee te kunnen zien. Ook hier blijven we een aantal dagen staan. Het is een heerlijke plek en het is er weer heerlijk warm.
Vanaf de camping kun je ook het strand oplopen. Het strand is schitterend en je kan een heel eind over het strand lopen en van de zee genieten

STAD BEZOEK: SIDI IFNI

De camping ligt direct naast het stadje Sidi Infi, vanzelfsprekend gaan we ook het stadje bezoeken. We moeten daarvoor de grote stenen trappen op direct bij de camping. Het is een schitterend stadje met voornamelijk wit /blauwe huizen. Helmut heeft een aantal elektronische dingen nodig waarvoor we de weg vragen, allervriendelijkst wordt uitstekend de weg gewezen en uitgelegd naar een Marokkaans elektronica winkeltje. Onderweg komen we voorbij een boekhandel en kopen hier de enkele kaarten voor het thuisfront. Normaal gesproken doen we dit altijd op het verste punt tijdens de vakanties, maar kaarten en postzegels zijn nu te koop, dus we gaan dit dan nu maar regelen.

ROUTE 2: SIDI IFNI - EL OUATIA (TAN TAN PLAGE)

Vandaag hebben we weer een wat langere afstand te rijden. Het is de bedoeling om naar ons verste en zuidelijkste punt, El Ouatio (TanTan Plage) te rijden. Vanaf Guelmim is er maar ÚÚn weg die kant op, die is in totaal 150km lang. We weten vanaf nu niet wat ons te wachten staat. De route gaat na Guelmim voornamelijk door woestijnachtig gebied.

We rijden eerst vanaf Sidi Ifni via wederom een schitterende route naar de doorgaande en provinciale weg de N1. Het weer aan het begin van de route laat even te wensen over, ÚÚn voordeel het is dan niet zo warm in de camper.
Als we vanaf Sidi Ifni Guelmim in rijden merken we dat de TomTom One (met de Marokko kaart) volledig op tilt is gegaan. Voortdurend is de TomTom One de weg kwijt en een nieuwe route aan het bepalen. Helaas betekent dit dat we voortdurend fout rijden waardoor we de stad Guelmim niet kunnen verlaten, laat staan dat we op de weg naar El Ouatia terecht komen. Helaas komen we steeds meer in de stad terecht en de straten worden steeds smaller, Helmut kan met hun flinke camper hierdoor zeker in de problemen komen. Zaak om zo snel mogelijk op de juiste weg naar El Ouatia te komen. We zijn het uiteindelijk helemaal klaar mee en vragen vervolgens de weg aan een aantal Marokkaanse arbeiders die in de buurt zijn. Ondanks dat wij geen Frans spreken en zij geen Engels of Duits komen we er met handen en voeten werk en een tekening uiteindelijk uit. We volgen de getekende weg en als we dan ook nog borden zien voor de route naar Tan Tan zijn we eindelijk op de goede weg.
Foto onder: We rijden Guelmim in.
Ondanks dat we door de woestijn rijden is het een schitterende route en het is weer volop genieten. Helaas begint het halverwege deze route flink te waaien en vervolgens moeten we verder door een flinke zandstorm welke voorbij Tan Tan ook nog eens flink heftiger wordt.
De route is weer schitterend, wij genieten er volop van.
Foto links: Loslopende wilde dromedarissen.
Foto direct onder: De entree van Tan Tan, op de rotonde als je vanaf het noorden Tan Tan in rijdt.
Tan Tan uitrijden: Het beruchte STOP bord staat er niet meer.
Foto geheel rechts onder: De zandstorm wordt steeds heftiger. We zijn uiteindelijk blij dat we op de camping in El Ouatia arriveren.
 

EL OUATIA (TAN TAN PLAGE) - CAMPING ATLANTIQUE (MA)

Van: 20-12-2013 (Vrijdag) Tot: 26-12-2013 (Donderdag)
Kilometerstand: 233997km Totaal gereden: 216km
Co÷rdinaten: N 28.49438░, W 11.33625░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Redelijk grote camping aan de rand van het stadje direct aan zee. Vanaf de camping kun je via de achterpoort door de duinen busch op het strand komen.
Sanitair Uitstekend sanitair in een nieuw gebouw. Niet tegelijk douchen, waterdruk.
Elektriciteit Gewone randaarde stekker. 's Ochtends valt regelmatig de stroom uit.
Prijs 70DH 12-2013
Omgeving Strand en het leuke stadje met een mooie moskee. In het stadje zijn meerdere winkeltjes waar je uitstekend boorschappen kunt doen. De sinasappels zijn heerlijk.
Na de lange rit en de heftige zandstorm zijn we blij dat we aankomen in El Ouatia bij het strand Tan Tan Plage. Wederom zijn er co÷rdinaten aangegeven die niet geheel tot de plaats van bestemming reiken. We moeten daardoor even zoeken en uiteindelijk vinden we de camping die we hebben uitgekozen; Camping Atlantique. We rijden de schitterende poort van de camping door en er wordt aangegeven om eerst een plek te zoeken. Daarna terug komen bij de receptie om ons in te laten schrijven. We overleggen even kort en vanwege de zeer harde wind die ook over de camping giert willen we een goed beschutte plek hebben. We vinden plekken direct langs de hoge camping muur aan de straat zijde. We zetten de campers weer met de deuren naar elkaar. Wel zo gemakkelijk. We merken dat een aantal Franse camping gasten hetzelfde idee hadden, helaas voor hun waren wij sneller om de campers op de plek neer te zetten.
Het is de bedoeling om hier tot aan tweede kerstdag te blijven, uiteindelijk een 6-tal dagen. Na de kerst moeten we weer aan de terugweg denken.
Al met al hebben we het hier zo naar de zin dat we hier best nog wel wat langer hadden willen blijven. Helaas is dat niet mogelijk.
Het is hier heerlijk warm, we bereiken temperaturen van ruim 35 graden. hier doen we het voor!

Zoals aangegeven bereiken de temperaturen hier hoogtepunten in december.
Foto hier rechts: 22 december 2013,
36 graden C.
Het is zo heerlijk warm in de luwte van de campers dat je in slechts de korte broek kunt genieten van de zon. Wij vinden dit een heerlijk stekje waar je maximaal kunt genieten.

HET STRAND: Opnieuw een camping heerlijk dicht bij het strand. Wanneer je wilt kun je naar het strand lopen. We genieten volop.

TOEVALLIG: Wout, Anja en Lotje, Heel toevallig komt een aantal dagen later een Nederlands buscamper op de camping die we in Sidi Wassay Beach ook al hebben zien staan. Op de een of andere manier raken wij aan de praat en het blijkt dat ik hun ergens van ken. Uiteindelijk blijkt dat ze hun Volkswagen T3 busje hebben geruild voor een CitroŰn Jumper. En juist dit verhaal heb ik ergens op het Internet gelezen. De wereld is dus erg klein, we komen elkaar tegen op een ander continent. Als Wout een probleem heeft met zijn elektriciteit in de camper gaan we natuurlijk even helpen om dit te repareren, zeker ik, als elektronica specialist. Ook Wout, Anja en Lotje blijven hier tot voorbij de kerstdagen, het is hier tenslotte ook schitterend.

STAD BEZOEK: EL OUATIA (TAN TAN PLAGE)

Het stadje is ook een bezoek waard, al is het om even boodschappen te doen. In het stadje zijn diverse Marokkaanse winkeltjes waar je in principe alles kunt kopen. Vaak voor een habbekrats. De mensen zijn erg aardig en behulpvaardig. Daarnaast betaal je voor alles hetzelfde als de lokale bevolking.
Onderstaande foto, de Moskee van het stadje, we waren in de gelegenheid om ook even binnen te kijken. Leuk.

Op een ochtend dat we in de stad zijn komt ons een handkar voorbij met, zoals je het kon ruiken, mmm........... heerlijk, vers gebakken brood. Zelf ben ik geen broodeter, maar ik kan genieten van heerlijk vers en warm gebakken Marokkaans brood, zelfs zonder beleg. Ik loop achter de handkar aan en geef aan dat ik een brood wil kopen, 2DH wordt er gezegd, OK, wat is nou 20Euro cent voor een heerlijk vers gebakken brood, ik neem een brood uit de handkar en kan het bijna niet vasthouden, zo warm is het brood nog. Het is een extra groot brood. Ik kan mij niet beheersen en scheur snel een stuk af. Het is net als gebak, zo lekker is dit verse en nog warme brood. Voordat we op de camping terug zijn is het brood op! We hebben met z'n vieren dit heerlijke brood verorbert!

ROUTE 3: EL OUATIA (TAN TAN PLAGE) - ICHT

TOM TOM ONE PERIKELEN

Van El Ouatia (Tan Tan Plage) moeten we eerst 150km terug via Tan Tan naar Guelmim. We laten ons dit maal niet meer verassen door de Tom Tom One, met de Marokko kaart, die op tilt slaat. De Tom Tom One had al eens eerder problemen gegeven in de buurt van Agadir. Ik kwam er proefondervindelijk achter dat als ik de  Tom Tom 135 naast de Tom Tom One hing dat het leek dat de satelliet ontvangst van de Tom Tom One veel beter werd. Zelf denk ik dat door interferentie van de Tom Tom 135 de Tom Tom One wordt be´nvloed en daardoor beter werkt.
Belangrijk was in ieder geval dat de Tom Tom One, met de Marokko kaart, in Guelmim niet op tilt zou slaan en ons opnieuw helemaal door de stad zou sturen.

Als we Guelmim inrijden leidt de Tom Tom One ons feilloos door de stad naar de doorgaande route. Voordat we Guelmim verlaten gaan we nog even tanken. We gaan nu de komende dagen een flinke afstand rijden waar we met een volle tank aan willen beginnen.

We rijden zoals aangegeven vanaf El Ouatia via de N1 naar Tan Tan 25km terug, daarna 125km verder terug naar Guelmim en Bouizakarne, waar we onze weg vervolgen over de N12 richting Akka en Tata. We hebben de volgende stop gepland in Icht. Dan zit de tocht er voor vandaag weer op. Deze route gaat voornamelijk door woestijnachtig gebied. Je rijdt er door verschillende oases  en dorpjes. Een oase in een woestijn is zo iets aparts dat moet je met eigen ogen gezien hebben. Voor ons is dit maximaal genieten. Voor deze rit hadden we behoorlijk wat tijd nodig, we kwamen uiteindelijk ook iets later dan we dachten op de camping aan.

ICHT - CAMPING - AUBERGE - BORJ BIRAMANE (MA)

Van: 26-12-2013 (Donderdag) Tot: 27-12-2013 (Vrijdag)
Kilometerstand: 234299km Totaal gereden: 302km
Co÷rdinaten: N 29.05891░, W 8.85202░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping ZEER BIJZONDER.
Een schitterende auberge/camping op een zeer bijzondere locatie.
http://www.borj-biramane.com/en/
Eigenlijk de beste plek die we onderweg hebben gehad. Twee Poolse broers opgegroeid in Frankrijk zijn hier de auberge/camping begonnen
Sanitair UITSTEKEND!
Goede en schone douches en toiletten.
Heel erg netjes schoon en alles functioneerde naar behoren.
Elektriciteit Gewone franse stekker met randaarde.  
Prijs 90,00DH 12-2014
Omgeving Er zijn diverse mogelijkheden die door medewerkers van de auberge/camping worden georganiseerd of geregeld. O.a. 4x4 ritten, verschillende bezoeken in de omgeving voor bezienswaardigheden. Kijk ook even buiten de muren van de camping zelf, er ligt een oase direct achter de camping.

 

Na een lange rit komen we aan op de eind bestemming van deze dag; Icht. We rijden door het dorpje heen en vinden de camping Amerdoul aan de linker kant. We rijden een piste naar de camping, waar blijkt dat deze camping drastisch wordt verbouwd. Helaas is er voor ons ook geen plek. Vanaf de kant dat we Icht zijn ingereden hebben we nog een camping gezien. We rijden weer terug naar het begin van het dorpje. We zien daar al snel de wegwijzer voor de camping en opnieuw moeten we over een piste naar de camping. De camping die we hier vinden is de Camping-Auberge Borj Biramane, welke wordt gerund door een Frans vrienden team. We zetten onze campers neer op de plek waar we via borden naar toe worden geleid. Het waait op dit moment zo ontzettend hard dat we zelfs geen beschutting tegen de wind achter de omheining muur vinden. We besluiten om ons eerst maar aan te melden in het restaurant. We worden hartelijk ontvangen en eindelijk kunnen we ons verstaanbaar maken. Ze spreken hier zowel Engels, Duits als Frans en Marokkaans. Voor ons is Duits of Engels wel voldoende. We krijgen daar de tip om aan de andere kant, meer naar beneden, van de Camping-Auberge een plekje te zoeken. Daar zou het zeker wat meer beschut zijn. Na de aanmelding gaan we deze plekken bekijken. Inderdaad is er hier zeker wat meer beschutting. We besluiten om hier onze campers neer te zetten. We zetten vanwege de nog wel aanwezige harde wind de campers achter elkaar te zetten zodat we beschutting van de campers hebben en uit de wind kunnen zitten.
We blijven hier slechts ÚÚn nacht, dit vanwege onze doorreis naar Marrakech. Een volgende keer zullen we hier zeker wat langer blijven. Het is zeker de moeite waard om rond de camping te gaan kijken omdat de camping tegen een oase aan ligt die je zeker moet hebben gezien. Ook worden vanaf de camping diverse excursies en 4X4 tourtochten geregeld.
En, zeker niet onbelangrijk het sanitair is allemaal SUPER netjes en schoon waarbij het ook nog functioneert en het is hier heerlijk rustig.
Eerlijk gezegd, dit was de beste plek die we hebben gehad.

ROUTE 4: ICHT - FOUM ZGUID

27-12-2013 (Vrijdag)

Vandaag gaan we weer niet te laat op pad. Opnieuw willen we een flinke afstand afleggen tot aan Foum Zguid. We rijden verder over de N12, via Akka en Tata tot aan Foum-Zguid. Onderweg tussen Tata en Foum-Zguid nabij Agadir-Tissinnt is een schitterend geŰrodeerd gebied te zien waar een rivier doorheen loopt. Het is nog net niet de Grand-Canyon maar het scheelt niet veel. Ook deze route is weer samengevat in een foto impressie.

De doorgaande weg naar Foum-Zguid krijgt een flinke opknapbeurt. Onderweg wordt je langs de normale weg omgeleid zodat ze de N12 kunnen opknappen. Foto hier direct links nog een oud en smal stuk, foto hier direct links onder, de opgeknapte en tevens verbrede N12. Het reed zeker stukken makkelijker.

FOUM ZGUID - CAMPING KHAYMA PARK (MA)

Van: 27-12-2013 (Vrijdag) Tot: 28-12-2013 (Zaterdag)
Kilometerstand: 234586km Totaal gereden: 287km
Co÷rdinaten: N 30.07982░, W 6.87180░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Leuke kleine camping in een oase. Nette camping.
Sanitair Matig maar wel schoon, douches OK maar ÚÚn voor ÚÚn douchen. Alleen een hurk toilet
Elektriciteit Gewone stekker zonder randaarde  
Prijs 70DH 12-2013
Omgeving Stadje Foum-Zguid  

Uiteindelijk komen we aan in Foum-Zguid, in eerste instantie hadden we de camping Sable d'Or, direct bij binnenkomst van Foum-Zguid uitgekozen. Dit vanwege de beoordeling in het boek van Edith Kohlbach. Aldaar aangekomen zag het er onverzorgd uit, er was niemand aanwezig en er was geen elektriciteit.
Gelukkig is er meer keus in Foum-Zguid. We rijden op de Tom Tom nog even een stukje verder en komen bij Camping Khayma Park aan. Omdat de weg naar de ingang flink naar beneden gaat met aan het einde een flinke kronkel gaat we eerst op verkenning uit. Immers de camper van Helmut en Ursel is flink wat groter. De jonge beheerders doen hun uiterste best om je te ontvangen. De camping is niet echt groot en ligt in een schitterende oase waar het heerlijk warm en zonnig was. Juist omdat het deze dag flink warm is geweest bleef het 's avonds ook warmer en we kunnen nog wat langer buiten zitten.

ROUTE 5: FOUM ZGUID - AIT BEN HADDOU (AMERZGANE)

Vandaag slechts een korte rit, 155km. De route gaat vanaf Foum-Zguid via Tazenakht naar Ait Benhaddou / Amerzgane. Het eerste stuk tot halverwege naar Tazenakht is goed te rijden, daarna wordt het erg slecht. Tot overmaat van ramp wordt de weg door de bergen vernieuwd en voorzien van nieuw asfalt. Voordat het zo ver is rijdt je over een piste van puin. Ondanks dat en het vele opstuivende stof was het wel een mooie route.Halverwege richting Tazenakht worden de wegen steeds slechter. Dit is ondertussen onderkend en ze zijn druk bezig om de wegen te vernieuwen. Voordat dat zo ver is gaat de route over pistes.

De route voorbij Tazenakht. Ditmaal geen bijzonderheden voorbij Tazenakht.

AIT BEN HADDOU (AMERZGANE) - CAMPING TISSA (MA)

Van: 28-12-2013 (Zaterdag) Tot: 29-12-2013 (Zondag)
Kilometerstand: 234741km Totaal gereden: 155km
Co÷rdinaten: N 30.97461░, W 7.09780░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Goede camping met voldoende ruimte. Camping ligt zuidelijk onder de Hoge Atlas. Vanaf hier kun je binnen en dag naar Marrakech rijden.
Sanitair Goed en schoon sanitair.
Douches zijn uitstekend.
Tenzij andere camping gasten er weer een zootje van maken.
Elektriciteit Franse stekker met randaarde.  
Prijs 80DH 12-2013
Omgeving Stadje en bergen.  

Vorig jaar 2012 hebben we deze camping eerder bezocht. Toen werd de camping verbouwd en opgeknapt. Wij hebben toen gekozen voor een andere camping in Ait Benhaddou. We zijn er vanuit gegaan dat de verbouwingen na een jaar wel voorbij zouden zijn en zijn daarom rechtstreeks naar de camping gereden. Geen slechte keus. Het is een mooie rustige plek. Ligt wel aan de doorgaande weg naar Ouarzazate.

ROUTE 6: AIT BEN HADDOU (AMERZGANE) - TIZI-N-TICHKA PAS - MARRAKECH

29-12-2013 (Zondag)

Vandaag gaan we weer wat extra van onze voertuigen vergen. Om naar Marrakech te gaan moeten we over het berggebied de HOGE ATLAS. Dit betekent dat wij met onze voertuigen flink moeten klimmen en dalen. We steken namelijk de TIZI-N-TICHKA pas over welke op 2260meter hoogte ligt. We moeten hiervoor de N9 volgen, een doorgaande provinciale weg.
In een reis programma hebben we ooit eerder film beelden gezien van deze pas. Het ziet er naar uit dat dit een schitterende pas moet zijn. We zullen zien.
Meerdere mensen hebben ons eerder afgeraden om deze weg naar Marrakech te rijden. Jammer genoeg gaat er maar ÚÚn weg deze kant op dus we zullen deze pas wel moeten nemen.
In onderstaande een foto impressie van de route. Wij zullen niemand af raden om deze route niet te gaan rijden. Het is een schitterende en adembenemende route.

MARRAKECH - CAMPING RELAIS DE MARRAKECH (MA)

Van: 29-12-2013 (Zondag) Tot: 02-01-2014 (Donderdag)
Kilometerstand: 234929km Totaal gereden: 188km
Co÷rdinaten: N 31.70738░, W 7.98887░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Goede en ruime camping. Wordt veel gebruikt voor een bezoek aan de stad Marrakech. Plekken zijn afgebakend maar wel een beetje rommelig.
Sanitair Goed, netjes en schoon. Toilet gebouw direct achter de receptie, toilet met toilet bril en goede douche.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs 115DH = 11,50Euro  
Omgeving Stad Marrakech, Soukh Zeker een bezoek brengen aan Marrakech. Je kijkt je ogen uit.

We hebben deze rit zo gepland dat we met de oudejaars viering op Camping Relais de Marrakech staan. We hopen dat vanwege de drukte op de camping het lekker gezellig wordt.
Af en toe moet er wel eens wat levensmiddelen worden gekocht, we besloten om met de taxi naar de Marjane supermarkt te rijden om inkopen te doen. We hebben gelijk gebruik gemaakt van de gelegenheid om nog wat extra geld te wisselen.

OUDEJAARS (2013) - NIEUWJAARS (2014) VIERING MARRAKECH

Oudejaarsavond vieren in Marokko, weer een bijzondere gebeurtenis. Vanuit de camping werd er nog wat georganiseerd in het restaurant, maar gezien de prijs bijna 50,00Euro per persoon hebben we ons niet aangemeld. Dit was de eerste nacht dat we tot over 24.00uur zijn opgebleven. Maar aangezien het hier een uur later is hebben we oudejaars avond tweemaal gevierd, eenmaal Nederlands/Duitse tijd en eenmaal Marokkaanse tijd.
Op de een of andere manier wordt hier niet veel aan de viering van oudejaar en nieuwjaar gedaan. Als het 00.00uur is geweest zien we slecht ÚÚn flinke vuurpijl en horen twee harde knallen.

STAD BEZOEK: MARRAKECH BIJ AVOND OP NIEUWJAARS DAG

Nieuwjaarsdag OPMERKING: Wij zijn 's avonds nog niet in Marrakech geweest!
Dat moet dan maar direct geregeld worden, na overleg met elkaar besloten we om 's avonds op nieuwjaarsdag de stad Marrakech in te gaan. Op een aantal foto's had ik gezien hoe het dan is, en onwillekeurig de sfeer daar gevoeld. We bestellen opnieuw een taxi en gaan ca. 18.00uur op pad. Het is erg druk in Marrakech, blij dat we met de taxi zijn gegaan en niet met eigen vervoer (niet aan te raden!). Het ziet er naar uit dat de bevolking van de gehele stad op de been is.

Bij het grote plein "Djemaa el Fna" worden we uitgezet en spreken met de chauffeur af om ons over enkele uren weer op te halen. Als we het plein oplopen voelen we de heerlijke sfeer, iedereen is op de been om hier op het plein gezellige dingen te doen en mee te maken. Ook de winkeltjes in de Soukh zijn open. Een groot deel van het plein is omgebouwd tot restaurant, er staan nu vele kraampjes waar je kunt eten. Het ruikt echt heerlijk.
Al et al een goed besluit om 's avonds de stad in te gaan.


LARACHE - CAMPERPLEK LARACHE (MA)

Van: 02-01-2014 (Donderdag) Tot: 03-01-2014 (Vrijdag)
Kilometerstand: 235418km Totaal gereden: 489km
Co÷rdinaten: N 35.16185░, W 6.14192░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Camperplek zonder voorzieningen. Een zeer slecht onderhouden camperplek.
Er is de gehele nacht bewaking.
Wij zullen deze camperplek niet aanraden.
Sanitair Geen. De toilet gebouwen staan er nog, in een toilet kun je het chemisch toilet van de camper legen.  
Elektriciteit Geen.  
Prijs 40DH  
Omgeving Stad Larache.  
Wij hebben deze camperplek gekozen omdat we morgen op tijd bij de veerboot naar Europa willen zijn. De veerboot naar Algeciras vertrekt om 10.00uur. (Zal wel later gaan!)  Voordat je op de terminal arriveert zijn er zaken die geregeld moeten worden voordat je over kunt steken.
Dit betekent dat we op tijd, en dat is in dit geval; minimaal 07.00uur, willen vertrekken naar de veerboot. Praktisch gezien waren we om 06.20uur gereed, dus we zijn toen ook vertrokken.

OVERSTEEK: TANGER MED - ALGECIRAS

Omdat we op tijd zijn vertrokken zijn we ook op tijd in Tanger Med op de terminal. We moeten daar nog een en ander regelen voor de overtocht. Het heeft geen zin om tot in detail dat hier te vertellen. Sinds vorig jaar zijn er weer zoveel zaken veranderd dat dit geen zin heeft.
Ik heb de stelregel van Helmut overgenomen en dat werkt uitstekend:
Alleen zaken doen met de politie en douane, als er toch iemand probeert aan te dringen om zaken voor je te willen regelen, gewoon met wat meer geluid gaan praten en dreigen met de politie. En jazeker de politie komt en stuurt de mensen echt wel weg.

Wat er in ieder geval geregeld moet worden:
- Tickets gereed laten maken, kan in het kantoor, in ons geval, van Acciona. Dit kan direct bij het plateau van verschillende kantoren maar ook in het grote overdekte gebouw.
- In voorkomend geval geld terug wisselen, dit kan pas na 09.00uur.
- Politie controle, voor de paspoorten en het inleveren van het gele EXIT papiertje.
- Douane controle even verderop, inleveren groene papiertje van het voertuig of voertuigen.
- Scan van de gehele camper.
Als dat alles is gebeurt kun je verder rijden naar de terminal zelf. Deze keer waren wij om 09.40uur bij de boot. Jammer genoeg moeten we dan vaak wel even wachten. Voor ons geen probleem we zijn dusdanig op tijd dat we vandaag zeker naar de overkant, terug naar Europa, gaan.

CONIL DE LA FRONTERA - CAMPING LA ROSALEDA (ES)

Van: 03-01-2014 (Vrijdag) Tot: 05-01-2014 (Zondag)
Kilometerstand: 235637km Totaal gereden: 119km
Co÷rdinaten: N 36.29374░, W 6.09320░
Tol kosten  
  Omschrijving Opmerking
Camping Geweldige grote en ruime camping. Een grote camping met een 350 plekken.
De camping ligt tegen de helling aan van een bult. Wat hoger op de camping kijk je richting zee, een mooie zonsondergang kun je altijd meemaken.
Sanitair Uitstekend sanitair over meerdere toiletgebouwen. Het sanitair is zeer goed onderhouden en wordt elke dag schoongemaakt. Douchen gaat met een tijd schakelaar welke voldoende is om van de douche te genieten.
Elektriciteit Eurostekker CC prijs is inclusief 4kW stroom. De verbruikte energie wordt op afstand gemeten.
Prijs 16,00Euro 16,00Euro (incl. 4kW stroom)
Omgeving Bezoek aan het strand en het mooie witte dorpje. Het strand is een flink eind verwijderd. Het is een flinke doch aangename wandeling. Via het dorpje terug en direct boodschappen doen.

We zijn vandaag weer terug gekomen in Europa. Vanaf de terminal in Algeciras zijn wij direct doorgereden naar camping La Rosaleda in Conil de la Frontera, waar we al meer hebben gestaan. We willen hier nog enkele dagen verblijven voordat we aan de lange reis terug naar Nederland gaan aanvaarden. De terugreis zal zeker nog vier tot vijf dagen duren. De camping is uitstekend met uitstekend sanitair. We maken er ook goed gebruik van.

Conil de la Frontera heeft een schitterend strand wat weliswaar een flinke wandelafstand is verwijderd van de camping maar wij combineren het vaak met het boodschappen doen in het stadje. Vanaf de camping kun je theoretisch gezien recht oversteken naar het strand. Via de binnendoor weggetjes ben je binnen ca. 20minuten op het schitterende strand.
Als we op deze camping staan hebben we eigenlijk geen zin om nog weer te gaan rijden.
We gaan nu niet naar het strand, we doen wel even inkopen in het stadje.

SALAMANCA - CAMPING REGIO TE SANTA MARTA DE TORMES (ES)

Van: 05-01-2014 (Zondag) Tot: 06-01-2014 (Maandag)
Kilometerstand: 236263km Totaal gereden: 626km
Co÷rdinaten: N 40.94726░, W 5.61404░
Tol kosten 7,50Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Grote en ruime camping met zeker 400 plekken De camping ligt net buiten de stad Salamanca.
Buiten het seizoen aanmelden bij het hotel. Er is een mogelijkheid omtegen een gereduceerde prijs in het restaurant te eten.
Sanitair Uitstekend sanitair in ÚÚn groot toilet gebouw Het sanitair is zeer goed onderhouden en wordt goed schoongemaakt.
Elektriciteit Gewone stekker met randaarde pin.  
Prijs 16,00Euro CC. 16,00Euro CC
Omgeving Bezoek aan de stad Salamanca. Een bezoek aan de stad Salamanca is de moeite waard, naar zeggen is is het een schitterende stad. Vanaf de camping rijdt er een bus heen en weer naar de stad.

Er een uitstekende verbinding via de autosnelweg die van noord naar zuid (VV) is aangelegd. Dit betekent dat vanaf het uiterste zuiden (Sevilla) tot aan Salamanca op ÚÚn dag een flinke afstand kan worden afgelegd. Vanaf Conil de la Frontera rijden we in ÚÚn stuk door naar Salamanca. We zijn hier eerder op camping Regio geweest die eveneens in de winter periode open is. De camping receptie is weliswaar gesloten maar het aanmelden moet bij de receptie van het hotel gedaan worden. Het sanitair is ruim en goed. We hebben er ook nu weer dankbaar gebruik van gemaakt.

URRUGNE - CAMPING LARROULETA (F)

Van: 06-01-2014 (Maandag) Tot: 07-01-2014 (Dinsdag)
Kilometerstand: 236765km Totaal gereden: 502km
Co÷rdinaten: N 43.37074░, W 1.68595░
Tol kosten 28,49Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping. Doorgangscamping voor overwinteraars naar
Zuid-Spanje.
Sanitair Normale WC met toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs Hanteert tegenwoordig wel weer ACSI CC prijs.
16,00Euro.
Het Franse oude camping baasje vraagt naar onze ACSI CC kaart. We betalen daarom slechts 16,00Euro per nacht.
Omgeving NVT  

Ook op de reis terug naar het noorden gebruiken we opnieuw deze camping. We zijn vanaf Salamanca gekomen. Vanaf hier is het net iets meer dan 500km naar Poitiers. We komen opnieuw mooi op tijd aan op de camping. We weten nu dat we niet moeten vergeten om foto's te maken.Het is droog maar wel erg donker bewolkt. We genieten nog even met wat lekkers.

AZ╔ - CAMPERPLEK LES PLACES AZ╔ (F)

Van: 07-01-2014 (Dinsdag) Tot: 08-01-2014 (Woensdag)
Kilometerstand: 237381km Totaal gereden: 616km
Co÷rdinaten: N 47.86480░, E 0.97775░
Tol kosten ??Euro
  Omschrijving Opmerking
Camping Camperplek bij de boer. Deze heerlijke camperplek ligt in de middle of no-where en het is er erg rustig.
Sanitair NVT Water verkrijgbaar en er kan vuil water geloosd worden.
Elektriciteit Gewone stekker. Franse stekker met randaarde
Prijs 10,00Euro  
Omgeving NVT  

Vanaf Urrugne was het in principe de bedoeling geweest om naar Poitiers, camping La Futuriste te rijden. We arriveren om ca. 13.00uur in Poitiers. We hebben zelf een instelling; we hoeven om 13.00uur nog niet op de camping te gaan zitten. Als we nog ca. 200km verder rijden, is de afstand weer flink ingekort als we vanaf dat punt direct door willen rijden naar huis.
Helaas geeft dit een volgende uitdaging, we willen onbekende camperplekken vermijden, dit vanwege redenen zoals eerder aangegeven dus we zoeken een overnachtingsplek die het gehele jaar open is. Na lang zoeken, in de middagpauze stop vinden we een camperplek op een boerderij, kamperen bij de boer dus. We besluiten om hier naar toe te rijden, hetgeen betekent dat we 175km noordelijker voorbij Poitiers verder zijn.
Enkele uren later, we hebben voorbij Poitiers de tolweg genomen, arriveren we op deze camperplek; Les Places AzÚ bij een Franse boerderij. Het blijkt een schitterende en zeer rustige plek te zijn. We staan er alleen en hebben, nu het nog licht is een schitterend uitzicht op de omliggende omgeving.

THUIS

Van: 04-12-2013 (Woensdag) Tot: 05-12-2013 (Donderdag)
Kilometerstand: 238238km Totaal gereden: 857km
Co÷rdinaten:  
Tol kosten ??Euro
Aan alles komt een einde, zo ook aan deze vakantie. We zijn weer iets eerder thuis dan was gepland maar we hebben de tijd ook wel nodig om de camper een flinke schoonmaak beurt, zowel buiten als binnen, te geven.
Daarnaast, volgende week weer aan het werk. Het is nog wel even lekker om wat thuis rond te hangen.

Ook nu weer was dit een vakantie om lang over na te praten. We hebben weer heerlijk kunnen genieten van het schitterende weer en de heerlijke temperatuur in dit land. Daarnaast hebben we opnieuw genoten van het schitterende land met de zeer aardige en behulpzame bevolking.
Ook dit was weer een vakante welke voor herhaling vatbaar is.

STOP KILOMTERSTAND 08 januari 2014

STOP kilometerstand: 238238km
Drachten
TOTAAL GEREDEN: 8303km
TOTAAL BRANDSTOF: 972,83 liter diesel
TOTAAL KOSTEN: 1119,40Euro
HOME

SITE UPDATE: 15 februari 2014