OVERWINTEREN 2019-2020
Nederland, Frankrijk, Spanje en Marokko
November - December 2019 -/- Januari - Februari 2020

INLEIDING

 
Dit jaar kunnen wij eindelijk eens héél lang op "vakantie", gelukkig hoeven wij het nu geen vakantie meer te noemen. Wij gaan dit de volgende trips dan ook het verblijf noemen.

Camping VS Camperplekken:
Overnachtingen gaan bij voorkeur op een camping, daarbij moet het sanitair natuurlijk wel toereikend zijn. Soms staan wij op een camperplek, maar niet elke camperplek voldoet aan onze eisen. Op de bonnefooi naar een onbekende camperplek rijden zullen wij nooit doen. Dit brengt te veel risico's met zich mee!

Al meer dan een jaar zijn wij bezig geweest met een planning. Dit ondanks dat wij alle vrijheid hebben om ergens langer of korter te blijven. Ik maak een planning om een goed en duidelijk overzicht te krijgen van de te rijden routes en het verblijf op de overnachtings locatie.
In de planning was tevens meegenomen de wens om nog een keer naar Marokko te rijden met de camper. Dit dan voor een langere tijd, dus een lange overwinter periode, daarbij zouden wij zelf eerst de maand december op Spaanse campings verblijven, vervolgens twee stellen met een camper onderweg op pikken in de buurt van de Algeciras, en dan met drie campers oversteken naar Marokko. In Marokko vinden wij het prettiger om met meerdere de routes te rijden. Dit met het oog op de veiligheid en bij eventuele pech onderweg.
Het was de bedoeling om ca. twee maanden in Marokko gebleven, helaas door meerdere omstandigheden hebben we het verblijf in Marokko flink ingekort. Meer daartover verderop in deze vakantie beschrijving.
 
Hieronder de link van het overzicht van de reis in MS Excel (planning is namelijk onderweg flink gewijzigd):  LINK
 

NOORBEEK (NL)

CAMPING GRENSHEUVEL NATUURLIJK LIMBURG

Vertrek

Maandag 25-11-2019
Huisadres

1688km

 Aankomst

Maandag 25-11-2019
Noorbeek (NL)

2033km

 

Totaal

345km

 

Coördinaten

 N50.772183, E5.801246

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Grensheuvel Natuurlijk Limburg

Goede camping om door te reizen. Voor ons was dit de eerste dag en vonden juist deze afstand ver genoeg.
De camping heeft GEEN receptie, in zoverre je moet je digitaal aan melden met opgave van het kenteken nummer en email adres. De factuur volgt via de email. Overmaken van het bedrag en je kan de camping weer verlaten.

Sanitair

Goed

Het sanitair is schoon en netjes. Even opletten voor de ouderen waar je gaat staan, de camping ligt op een heuvel en het zou kunnen zijn dat je de heuvel op moet lopen.

Elektriciteit

Euro stekker

 

Prijs/nacht

20,20Euro/nacht

 

Omgeving

Niet bekend

Het is niet geheel duidelijk wat er in de omgeving te doen is. Wij hebben de camping als doorreis overnachtings punt gebruikt.

 
Vandaag hoeven we niet echt ver, in zoverre voor de eerste  dag doen we het even op ons gemak. We zijn ook niet te vroeg weggegaan. Als wij in Limburg zijn aangegkomen vinden wij dat wij voor vandaag genoeg hebben gereden. Het was in eerste instantie de bedoeling om in Opoeteren in België te stoppen maar wij vonden dat net even wat te vroeg.  

Wij hadden zoiets van, er kan nog wel een paar kilometers verder gereden worden. Op zo'n moment is het wel even weer een uitdaging, welke camping is dan nog open. Natuurlijk raadplegen wij de boeken en de Campercontact app. Daarna even bellen. Ondanks dat de Campercontact app aangaf dat een beplaade locatie open was bleek na even bellen met deze locatie dat deze toch gesloten was. Uiteindelijk  kwamen wij bij deze camping in Noorbeek terecht. Deze camping is het gehele jaar open. 
 
 
 
De camping heeft een computer gestuurd aanmeld systeem. Er is geen receptie. De aanmeld computer staat natuurlijk wel in een soort van receptie gebouw maar er staat niemand jou te woord. Je moet je aanmelden met je naam en andres gevevens maar je moet ook je email adres ingeven samen met het  kenteken van je auto. De slagbomen werken met camera's die je kenteken herkennen als je deze bij het aanmelden hent ingevoerd. Dit betekent dat zodra je de slagboom nadert de slagboom open gaat. Je kan vervolgens zelf een plek zoeken om te gaan staan. Ik controleer nog even de email en zie een email van deze camping met een bijgevoegde factuur in de email staan. Het is de bedoeling dat je deze natuurlijk betaald. Ik ga er vanuit dat je de camping pas kan verlaten als deze toegestuurde factuur is betaald via de bank.
 

ÉPINAL (F))

CAMPING PARC DU CHÂTEAU

Vertrek

Dinsdag 26-11-2019
Noorbeek (NL)

2033km

 Aankomst

Dinsdag 26-11-2019
Epinal (F)

2427km

 

Totaal

394km

 

Coördinaten

 N48.180148, E6.467575

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Parc du Chateau

Wij hebben deze camping gebruikt om door te reizen. Wij hadden nu een keer zo iets, geen camperplek in Charmes waar geen enkele sanitaire voorzieningen zijn. Deze camping ligt ongeveer 30km verder dan Charmes.

Sanitair

Goed

Het sanitair is schoon en netjes. De douche is goed en heerlijk warm. De toiletten zijn met bril, maar zijn erg hoog gemonteerd. (Hoeft geen probleem te zijn).

Elektriciteit

Euro stekker

 

Prijs/nacht

19,00Euro/nacht

 CC

Omgeving

Niet bekend

Het is niet geheel duidelijk wat er in de omgeving te doen is. Wij hebben de camping als doorreis overnachtings punt gebruikt.

 
Wij hadden voor deze trip besloten om de camperplek in Charmes over te slaan. Dat betekende dat wij op zoek moesten naar een camper op de route en in de buurt van Charmes. Dat wij daarvoor een dikke 50 kilometer verder zouden moeten rijden zou zeker geen probleem zijn. Na enig speurwerk vonden wij in Epinal een kleine camping welke eveneeens het gehele jaar open is. Epinal ligt goed op de route. Wel is het zo je moet wel even het stadje inrijden.
Als wij uiteindelijk bij de camping zijn aangekomen blijkt de receptie gesloten maar wel met een flyer aan het raam dat zij rond 18.00uur open zijn voor de aanmelding, zoek maar een plek. Dus dat doen wij dan maar. Het sanitair is uistekend en de douche is heerlijk warm. Vanzelfsprekend maken wij daar weer dankbaar gebruik van.
Voor ons is dit een goed alternatief tegenover de camperplek in Charmes welke geen voorzieningen heeft en slechts enkele euro's goedkoper is.
 
 
 
 
 

TOURNON SUR RHONE (F)

CAMPING TOURNON HPA

Vertrek

Woensdag 27-11-2019
Epinal (F)

2427km

 Aankomst

Woensdag 27-11-2019
Tournon sur Rhone (F)

2892km

 

Totaal

465km

 

Coördinaten

N45.071814, E4.828447

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Tournon HPA

Goede camping op doorreis. Wij hadden een prachtige plek aan de rand van de Rhône, met uitzicht op de rivier.

Sanitair

Goed

Er is een NIEUW toilet gebouw gebouwd. Nu nog gemengd, het oude toilet gebouw wordt verbouwd en het sanitair vernieuwd. Helaas nog steeds geen toilet brillen. De douches zijn uitstekend en heerlijk warm.

Elektriciteit

Eurostekker

Stroom direct bij de plek.

Prijs/nacht

19,80Euro/Nacht

CC

Omgeving

Stadje Tournon sur Rhône

Wij hebben eerder het stadje verkend, In principe is het stadje erg leuk, maar niet voor langere tijd. Het uitzicht over de Rhône is wel prachtig.

Ook nu zijn wij weer naar Tournon sur Rhône gereden. Wij hebben hier een camping welke het gehele jaar open is. Wij weten dat, ondanks dat het sanitair oud maar wel schoon is, de douche altijd heerlijk is na zo'n lange reis. We zijn verbaasd als wij bij aankomst een volledig nieuw toilet gebouw aantreffen. Prachtig schoon en nieuw sanitair. De douche is zeker verbeters en nog steeds heerlijk. Wel is het jammer dat ze nog steeds geen toiletten hebben met een fatsoenlijke toilet bril. Maar dit schijnt toch echt Frans te zijn.
 
 
 
 
Als wij uit Tournon sur Rhône vertrekken willen we toch eerst wel de tank met diesel volgooien. Nu dat schijnt wel een probleem te zijn. De eerste twee tankstations laten het afweten v.w.b. de betaling, beide pin automaten doen het niet, of accepteren onze bank passen niet. Uiteindelijk een stukje verder bij een L'Leclerk supermarkt met benzine pomp kunnen wij tanken. Wij onthouden dit pompstation even voor de volgende keer. (Coördinaten: N45.05675, E4.831300)
 

SANTA SUSANNA (ES)

CAMPING BON REPOS

Vertrek

Donderdag 28-11-2019
Tournon sur Rhone (F)

2892km

 Aankomst

Donderdag 28-11-2019
Santa Susanna (ES)

3398km

 

Totaal

506km

 

Coördinaten

N 41.630970, E2.720751

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Bon Repos

Prachtige camping direct aan de Middellandse zee. Vanaf de camping kun je zo de zee in lopen. Voor ons is dit de ultieme plek om te kamperen. ’Wij staan nu weer direct aan het strand en direct aan de zee.

Sanitair

Uitstekend

Wel met toilet brillen, en worden regelmatig schoongemaakt.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

33,00Euro/Nacht Toeslag voor de strand plek.

Camper, elektriciteit, 2 personen VW.

Omgeving

Dorpje Santa Susanna, en omgeving dorpjes, Barcelona

In deze periode is er NIET veel meer doen in het dorpje Santa Susanna. De meeste winkeltjes zijn gesloten en op de boulevard is er ’s avonds ook niet meer te doen. Het is mogelijk om met de trein naar Barcelona te gaan. Dit voor de bezienswaardigheden. Dus ’s winters is het in Santa Susanna “tote hose”.

 
We staan weer op onze meest favoriete plek, een van de plekken direct aan het strand en zee.
's Ochtends als je wakker wordt direct de gordijnen openen met het prachtige uitzicht op de zee. We blijven hier een aantal dagen, we krijgen een tip van de receptie, acht dagen staan en zeven dagen betalen, ach dat kan net zo goed, we hebben het hier erg naar de zin. We doen een paar maal boodschappen in de grote supermarkten aan de grote weg en gaan naar de markt welke elke zondag daar wordt gehouden. We vermaken ons uitstekend en genieten volop. Helaas hebben wij de laatste dagen storm en heel veel regen.

De camper staat af en toe flink te schudden van de harde wind en de zee direct voor de camper is erg wild en ruig.
Ondanks dat wij in Spanje zijn kan 's ochtends en 's avonds de kachel wel aan. Onze nieuwe camper heeft een kachel op gas. Als wij iemand zien slepen met een oranje Repsol gasfles informeer ik even hoe hij dat heeft geregeld. Even later hebben wij ook een extra Spaanse gasfles aangesloten in de camper staan. Een aantal dagen tevoor hadden wij eerder al in een ferreteria de juiste gasfles connector/aansluiting kunnen bemachtigen.
 
 
 
 

PENISCOLA (ES)

CAMPING EL EDEN

Vertrek

Donderdag 05-12-2019
Santa Susanna (ES)

3398km 

 Aankomst

Donderdag 05-12-2019
Peniscola (ES)

3698km

 

Totaal

300km

 

Coördinaten

N40.371478, E0.403107

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping El Eden

Prachtige camping direct nabij het strand. De burcht is een stukje lopen. Broodjes op de camping. In het stadje zijn meerdere winkels.

Sanitair

Uitstekend

Wel met toilet brillen, en worden regelmatig schoongemaakt.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

18,00Euro/Nacht

Camper, elektriciteit, 2 personen VW.

Omgeving

Dorpje Peniscola, en omgeving dorpjes, Benicarlo

Wij gaan altijd even naar de burcht op de rots punt. Ook het strand heeft voor ons een flinke aantrekkingskracht. Het is heerlijk om overdag of 's avonds over het strand te lopen. Benicarlo ligt nabij Peniscola maar daarvoor heb je fietsen nodig of je gaat met de bus. Woensdags is er in Benicarlo markt.

 
  We zijn er weer, ook dit is een van onze favoriete campings. Wij hebben het hier altijd goed naar de zin. Er is nog wel wat bedrijvigheid in het stadje. We doen regelmatig even een loopje naar de burcht en het strand. Op woensdag is er in Benicarlo een stadje verderop altijd een grote markt. Wij gaan daar heen met de bus, lopend is het net te ver en voor de kosten hoef je het niet te laten. Als wij hier een paar dagen staan ontmoeten wij een stel Duitsers, Dieter en Jutta, wij maken regelmatig een praatje en het klikt wederom uitstekend met elkaar. Op de vooravond van ons vertrek zitten wij nog even bij elkaar. Het is erg gezellig. 
 
 
 
 
 
Ik ben niet echt iemand die graag kookt. Op vakantie vind ik het daarentegen wel leuk om wat buiten te kokkerellen.
Wij hebben daarvoor een kookplaat op de grote Camping Gaz fles. Steving genoeg om hier ook grote pannen op te zetten. Als wij zo koken hebben wij meestal rijst met roerbak groenten. Monica snijdt dan meestal de groente en ik verwerk ze in het gerecht.


In onderstaande het prachtige strand.  Op de foto hier rechtsonder de burcht in de verte.
 
 
 
 
 

CALPE (ES)

CAMPING CALPE MAR

Vertrek

Vrijdag 13-12-2019
Peniscola (ES)

3698km

 Aankomst

Vrijdag 13-12-2019
Calpe (ES)

3989km

 

Totaal

291km

 

Coördinaten

N38.645183, E0.056197

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Campe Mar

Leuke kleine camping redelijk nabij de zee en de stad.

Sanitair

Uitstekend

Wel met toilet brillen, en worden regelmatig schoongemaakt. Goede douche.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

20,00Euro/Nacht

Camper, elektriciteit, 2 personen VW.

Omgeving

Stad Calpe en het strand

Direct nabij de camping is de stad en het strand. Het is goed te doen om lopend naar de grote en bekende rots van Calpe te lopen. Voor de camping een grote supermarkt met ook diverse Hollandse producten. Ook is er een McDonalsds direct voor de camping. Zaterdags is er een leuke markt direct achter de camping.

 
Wij gaan op onze overwintertocht ook kijken naar nieuwe locaties. Wij hadden een camping gezien in de nabijheid van Denia. Als wij voor de poort staan staat ons die camping onmiddelijk tegen. Dit wordt hem niet. Wij rijden verder en er zouden vele campings onderweg zijn. Nou niet veel, of ze worden slecht aangegeven. Uiteindelijk komen wij in Calpe aan. Wij gaan direct naar de camping Calpe Mar, ja ze hebben nog een plek, helaas niet aan de zonnige kant maar het is niet anders. Wij besluiten om hier een dag of drie rond het weekend te blijven staan. Wij hebben dan even genoeg tijd om een en ander te bekijken. De camping bevalt ons zeker goed.
Wij gaan lopend naar het strand en we gaan een stuk het stadje in. Ook lopen wij een stuk richting de grote en bekende rots van Calpe. Neen wij gaan de rots niet beklimmen. Dat is ons net wat te veel van het goede. Zaterdags is er richting de LIDL een grote markt. Er is daar veel te koop. Zo vermaken wij ons uitstekend.
 
 
 
 

BOLNUEVO (ES)

CAMPING PLAYA DE MAZARRON

Vertrek

Maandag 16-12-2019
Calpe (ES)

3989km

 Aankomst

Maandag 16-12-2019
Bolnuevo (ES)

4179km

 

Totaal

208km

 

Coördinaten

N37.564090, W1.302395

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Playa de Mazarron

Prachtige en grote camping, een van onze favoriete plekken. De camping ligt ook direct aan zee. Je vindt hier veel ovverwinteraars. SPAR supermarkt met veel levensmiddelen direct nabij de camping.

Sanitair

Uitstekend

Met toilet brillen, worden regelmatig schoongemaakt.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

18,00Euro/Nacht

Camper, elektriciteit, 2 personen VW.

Omgeving

Camping ligt aan zee en direct in het dorpje Bolnuevo.

Je kan elke dag naar het strand lopen, de camping ligt direct nabij de zee. Puerto de Mazarroon ligt een dike 5 km vanaf de camping. Met de bus, die niet echt op tijd rijdt, kun je naar Puerto de Mazzarron. Hier zijn verschillende supermarkten en diverse todo's.

 
Ook nu weer doen wij camping Playa de Mazarron aan. Het is een prachtige camping direct aan zee. Zo kunnen wij elke avond na het avondeten naar het strand lopen en even de zeelucht opsnuiven. Omdat wij nu weer meer zuidelijker zitten is het hier ook warmer. Als dan het zonnetje heerlijk schijnt gaan wij buiten zitten met een mooi en goed boek. Zo vermaken wij ons uitstekend.
Direct nabij is een SPAR supermarkt waar wij elke dag een vers broodje kunnen halen en als ze lekkere sinaasappelen of mandarijnen hebben nemen wij ook deze mee.
Het was de bedoeling om hier een dikke week te blijven.

Steeds weer kwamen er berichten dat zuid-Spanje wel heel erg vol bleek te zitten met overwintereaars.Toen ik vervolgens contact zocht met de camping in Balerma bleek dat inderdaad het geval te zijn. Deze camping waar wij naar toe zouden gaan was helemaal vol. Geen plek. Dit betekende dat wij even verder een plek moesten zoeken, ik kwam daarbij op de camping El Pino in Torrox terecht. Ja plek genoeg, kom maar langs. Omdat wij nog nooit op de camping in Torrox waren geweest hadden wij zoiets, ja maar is dat een camping waar wij nog een week willen staan? Daarbij ook nog de andere overvolle campings waar geen enkele plek meer beschikbaar is. Ik maak een opmerking, we kunnen ook kijken of wij hier nog een week kunnen blijven. Dat was niet aan dovemans oren gezegd. Navraag bij de recpetie, geen enkel probleem, lekker blijven staan.
Hah gelukkig, we kunnen nog een week heerlijk op Playa de Mazarron blijven, wij weten wat wij hier hebben, goede camping, goede sfeer, strand en zee dichtbij. Immers wij moeten maar afwachten wat en hoe wij de volgende camping aantreffen.
Zo hebben wij uiteindelijk twee weken heerlijk hier gestaan, en wij hebben ons best vermaakt.
 
 
 
 
 


Foto's van het strand en de zee en een prachtige zonsondergang. Wij lopen elke dag wel één of tweemaal naar het strand en de zee.Foto hiernaast, daarvoor zijn wij hier, de gehele dag mooi weer en droog. Lekker warm weer zodat je in de korte broek buiten kunt zitten met een goed boek. Natuurlijk ontbreekt het ons aan niets. Gewoon maximaal genieten.Er is muziek op het strand. Dan maar even kijken. We zien vele mensen die hun stoelen mee hebben genomen naar het strand en genieten van de het mooie weer het strand en zee. Natuurlijk ook de muziek. Ook wij gaan daar even zitten op de granieten bankjes wellke op de boulevard zijn geplaatst. Ook wij genieten van de gezelligheid.
Ja het is hier goed vertoeven, goed dat wij een week hebben bijgeboekt.
 
 

TORROX (ES)

CAMPING EL PINO

Vertrek

Vrijdag 27-12-2019
Bolnuevo (Es)

4197km

 Aankomst

Zondag 27-12-2019
Torrox Costa (ES)

4524km

 

Totaal

327km

 

Coördinaten

N36.739995, W3.9485058

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping El Pino

Camping ligt ca. 5km van zee verwijderd. Daarbij moet je als je terug wilt wel weer omhoog klimmen.
De camping ligt verscholen tussen lelijke muren en bomen. De bomen zullen zomers hun werk wel doen, voor schaduw zorgen. In tegenstelling tot de andere campings is het hier overdag flink kouder.

Sanitair

Goed en schoon

Wel met toilet brillen de douches zijn goed.
Pas op je hoofd, de deurposten van de toilet gebouwen zijn zo laag dat ik gedurende ons verblijf meerdere keren mijn hoofd heb gestoten.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

16,00Euro/Nacht

Camper, elektriciteit, 2 personen.

Omgeving

Torrox Costa, stadje aan de kust

Het is te voet goed te doen naar het strand en de boulevard. Vergeet niet dat je naar de camping terug omhoog moet lopen.

 
Omdat wij binnenkort richting Algeciras moeten rijden om daar onze medereizigers op te pikken voor de trip naar Marokko moeten wij nu toch wel naar het westen rijden. Wij gaan nu wel naar de camping El Pino in Torrox Costa. Omdat ik eerder hier had geïnformeerd bleek dat hier plek genoeg is. We ontmoeten hier ook Erica en Rob die met ons mee gaan naar Marokko. Zij staan op de camperplek Torrox Costa direct nabij de zee.
De camping is niet wat wij ervan verwachten, het is er te somber door de lelijke en hoge muren en de dikke en vele bomen. Juist door de muren en bomen wordt veel zon tegen gehouden waardoor het er beduidend kouder is dan op de vorige campings. Maar goed we hebben een plek.
Achteraf zijn wij nu heel blij dat wij nog een week op Camping Playa de Mazarron zijn blijven staan. Vanaf hier is de de afstand die wij naar Algeciras moeten rijden flink korter.
 
 
 
 

TORREMOLINOS

ONTMOETING VAN DE DRIE "G's" (29 december 2019)

 
Vandaag gaan wij op pad richting Algeciras. Op de een of andere manier komen wij in contact met onze Marokko medereizigers die in Torremolinos op een camperplek staan. Peter en Anneke, onze andere medereizigers, zijn net terug gekomen vanuit Nederland. Peter vraagt via Wapp, kopje koffie in Torremolinos? Is goed idee, toevallig zijn wij daar net in de buurt, in zoverre wij moeten ca. 11km terug rijden. Geen probleem, daarnaast met z'n drieën naar Algeciras rijden is wel zo leuk en makkelijk. Het is nog even zoeken naar de juiste camperplek maar het lukte ons uiteindelijk om de beide stellen te ontmoeten. Omdat wij allen een nieuwe camper hebben hebben is bij allen de eerste letter op het kenteken een G. Mocht het zo voorkomen noem ik in het vervolg öns drieën "de drie G's".
 
 

INLEIDING MAROKKO

 

 
We hadden allemaal zin in deze avontuurlijke trip naar en in Marokko. De eerste 200kilometer naar Moulay Bousselham verliepen zeer rustig. Naarmate we langer in Marokko verbleven werd het er niet beter op. De Marokkaanse bevolking, en ik bedoel eigenlijk alleen maar de zeer OPDRINGERIGE en nog erger ZEER AGGRESSIEVE handelaren, die voortdurend hun handel aan jou proberen aan te bieden. Daarbij is een NEEN (Arabish = LA) nooit duidelijk genoeg. Ondanks dat je meestal al 100x NEEN hebt gezegd komen ze steeds weer voorbij met hun handel en worden steeds opdringeriger en aggressiever. En ja, natuurlijk snappen wij het wel dat zij hun waar aan de man proberen te brengen maar als dat op deze manier moet dan zijn zij niet goed bezig.
En jazeker, wij hebben ook hele aardige en lieve Marokkanen ontmoet die van alles voor je willen doen en daarbij juist heel aardig zijn. Maar juist deze Marokkanen werden volledig overschaduwd door die opdringerige en aggressieve andere Marokkaanse handelaren.
Wij hebben gemerkt dat dit het meest gebeurde ten noord-westen van het Atlas gebergte. Daarbij merken wij op dat het bezoek in Merzouga ook zeer heftig was, daar kregen wij zelfs het idee dat wij werden GEGIJZELD.

Vreemd genoeg hebben wij juist in Marrakesh zeer weinig last gehad van deze praktijken. Dat is bij onze voorgaande trips wel anders geweest. In de (toeristen) Soukh in Marrakesh kochten wij een aantal souveniers. De prijs die ze vroegen was eigenlijk geheel normaal, zo normaal dat afdingen eigenlijk niet nodig was.
Een ander voorbeeld is dat ik mijn zinnen had gezet op een Marokkaans petje, rood met groen en de groene ster op de voorkant. Deze zag ik in een winkeltje in Aït Ben Haddou, naar de prijs gevraagd; 250Dh (=25,00Euro) ben je nu helemaal besodemieterd! Toch wilde hij het petje verkopen en de prijs ging al snel naar beneden, omdat ik volhield dat het petje slechts 60Dh (=6,00Euro) mocht kosten kreeg ik deze weinig later dan ook mee voor 60Dh. Tja je kan het proberen, en vakantie mag wel wat geld kosten, maar er zijn toch duidelijk grenzen.
Overduidelijk was het feit dat wij de indruk hebben gekregen dat de meeste Marokkanen jou, de rijke westerling, zien als een wandelende PIN AUTOMAAT. Voor sommige zaken worden zulke waanzinige prijzen gevraagd dat je er onmiddelijk van terug deinst.

En het kan ook anders: Als wij wat nodig hebben dan kopen wij het toch wel. Wij hebben altijd brood en water nodig. Op de doorreis van Merzouga naar Azrou zien wij in een stadje een winkeltje met brood, wij stoppen de drie campers voor het winkeltje. Wij kochten enkel ronde broodjes (erg lekker) en zes flessen water van anderhalve liter. Afrekenen 36Dh (=3,60Euro), het pak met water flessen hoefde ik zelf niet te dragen, die werd door de chef naar de camper gebracht. Voor ons een teken, blij dat zij weer wat hadden verkocht en wat hadden verdiend.

Al met al stapelden al deze verschrikkelijke belevenissen zich meer en meer op, zo voelden  wij ons allemaal (alle drie de stellen) steeds MINDER op ons gemak hier in Marokko. Één van de dames was elke dag wel ziek van de stress die dit met zich mee bracht. Uiteindelijk met elkaar in overleg en wij besloten om de avontuurlijk Marokko reis flink in te korten. In totaal zijn wij een maand in Marokkko geweest.

Uiteindelijk kun je de conclusie trekken: Deze zeer opdringerige en zeer aggressieve handelaren hebben ons (ALLEN) weggejaagd uit Marokko.
Gezien de vorige keren zo'n vijf jaar geleden was nu het wel heel erg geworden. Zo willen wij echt niet overwinteren.

Dit brengt dan ook met zich mee: Zoals het er NU naar uit ziet gaan wij niet meer naar Marokko. En natuurlijk zijn wij er van overtuigd dat wij nog steeds niet alles hebben gezien. Maar het is niet anders. Als de genoemde bevolking zich niet kan gedragen tegenover de toeristen dan voelen wij ons niet welkom.

NOGMAALS: Wij bedoelen zeker niet die aardige en lieve Marokkanen die je alles willen geven en altijd behuplzaam zijn. Wij willen hun via deze weg dan ook hartelijk danken voor de toch wel mooie tijd die wij in Marokko hebben gehad.
 

MAROKKO EN NETSPANNING 230Volt AC

EN DE PROBLEMEN HIERMEE

 
Op een aantal campings hebben wij flinke netspannings problemen ondervonden. Op bepaalde momenten schakelde de koelkast AUTOMATISCH naar de GAS-stand, dit ondanks dat wij op de netspanning waren aangesloten. Het punt is dat de huidige en moderne koelkasten bewaking hebben op de netspannings voorziening. Als de netspanning beneden een bepaalde waarde komt wordt automatisch overgeschakeld naar de GAS-stand, tenminste als de gas kraan voor de koelkast open staat. Toen dit meerdere keren gebeurde op meerdere campings ben ik eens gaan meten aan het stopcontact in de camper, wat eigenlijk de aangeboden netspanning van de camping is. RESULTAAT: Heel veel minder dan we zouden verwachten, veelal was dan de aangeboden spanning tussen de 110 en 180Volt AC. Veel te weining dus!

Er zijn soms campings, of de beheerders ervan, die het niet helemaal snappen als het om de stroom voorziening gaat. Omdat vele camperaars toch wel netspanning vragen worden zoveel mogelijk stopcontacten (WCD's) gemonteerd op de campings. Om kosten te besparen en om het niet te moeilijk te maken worden de stopcontacten op DEZELFDE KABEL doorgelusd. Dit betekent dat er vaak TIEN WCD's op één LANGE kabel van slechts 2,5mm2 (VEEL TE DUN) wordt aangesloten. We hebben nu gezien, tijdens deze Marokko trip, dat dat dus echt niet kan. Zolang er slechts twee campers op deze kabel worden aangesloten die niet echt veel stroom gebruiken zul je er niet veel van merken dat de netspanning (veel) te laags is. Maar als er vervolgens steeds meer campers worden aangesloten op deze LANGE kabel, en daarbij ALLES maar aan gaan zetten (straalkachels, magnetrons, vloerverwarming, ovens enz) dan zal door SPANNINGS VERLIES OVER deze LANGE en te DUNNE kabel de netspanning steeds lager worden. Zodanig lager dat de meeste apparatuur niet meer gaat functionert.
Voor de goede orde: Dit heeft NIETS TE MAKEN met de stroom die je uit het stopcontact kan trekken van de camping, ik bedoel daarmee het totaal afgezekerde, 4, 6, 10 of soms zelfs 16 Ampére! Natuurlijk is het wel zo dat als iedereen de stroom trekt die maximaal wordt aangeboden zal de zekering zich wel uitschakelen. Het is zelfs het TEGENDEEL hiervan, juist doordat er veel stroom wordt getrokken via deze kabel waarbij de zekering van de camping zich niet uitschakeld zal het spannings verlies in deze kabel optreden. De oorzaak is gewoon heel simpel: De LANGE KOPEREN kabel heeft namelijk een eigen weerstand. Via de wet van Ohm is het zelfs helemaal te berekenen wat de weerstand van de kabel zou kunnen zijn en hoeveel spannings verlies er vervolgens kan gaan optreden.


Ondanks dat ik zelf elektro/elektronica monteur ben heb ik hier nog nooit bij stilgestaan. Het probleem op zich is namelijk wel heel vervelend. Op de camping in Ounagha, waar wij ook problemen ondervonden met de spanningsvoorziening toen de camping 's avonds flink vol stond,  zag ik op een bepaald moment een apparaat onder een Franse camper staan. Nieuwsgierig als ik was ging ik deze bekijken.
Het apparaat wat onder de camper staat is een AUTOMATIC VOLTAGE REGULATOR.
Deze camping was de eerste camping waar wij de problemen met de netspanning ondervonden. Later op meerdere campings.
Het bovenste dispay op de foto hier boven  geeft de INGANGS spanning aan, dat wat door de camping wordt aangeboden, het onderste display geeft de OUTPUT spannning aan, dat wat vervolgens aan de camper wordt aangeboden.
Zelf vind ik de output spanning wat aan de lage kant, maar dat komt waarschijnlijk omdat het vermogen van deze Automaic Voltage Regulator wat te laag zal zijn het was ook maar een klein kastje. Mogelijk dat deze camper net wat te veel stroom op neemt uit de netspanning.

Neem van mij aan dat je problemen gaat ondervinden als de netspanning niet hoger is dan de aangeboden 175Volt AC. Denk vooral aan de straalkachel die iedereen gebruikt, de blower gaat langzamer draaien en het verwarmingsspiraal wordt daardoor MINDER GEKOELD waardoor na enige tijd de straalkachel echt wel defect gaat.
Ook op de campings in Sidi Kaouki, Safi (enigszins) en op de camping in Hassilabied (Merzouga) ondervonden wij dusdanig problemen met de netspanning dat voor ons het gebruik van de netspanning niet mogelijk was. Wij hebben de netspanning dan ook afgekoppeld

Op de camping in Hassilabied (Merzouga) zag ik de Automatic Voltage Regulator hiernaast rechts afgebeeld staan. Ik heb hier uitgebreid foto's van gemaakt. Dit met het idee om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Op het moment van schrijven is het wel zo dat wij NIET meer naar Marokko zullen gaan. De redenen heb ik in het voorgaande deel van deze site omschreven. In de meeste landen in Europa zullen wij deze problemen zo goed als zeker nooit ondervinden. Omdat wij misschien ooit nog in landen komen waar wij deze netspannings problemen mogelijk zullen of kunnen ondervinden heb ik foto's van deze apparaten gemaakt.
Het betreft hier een Automatic Voltage Regulator van 5000Watt (flink vermogen).


Om deze problemen in de toekomst te voorkomen hebben wij nu ook een dergelijke Automatic Voltage Regulator aangeschaft. In de naaste omgeving van Nederland zullen wij deze nooit hoeven te gebruiken. Maar wij gaan er vanuit dat wij misschien in de wat vreemdere landen deze Automatic Voltage Regulator zullen moeten gebruiken.
Wij hebben een Automatic Voltage Regulator aangeschaft van het merk PowerWalker en deze heeft een vermogen van 3000VA.

Via www.bol.com kun je een dergelijke AVR kunt kopen. Denk daarbij wel aan het maximale vermogen wat je denkt nodig te hebben. Wij hebben een Power Walker aangeschaft met een totaal vermogen van 3000VA (Watt), hetgeen betekent dat je 3000VA/230V= 13Amperé af kunt nemen van deze Power Walker. En NEEN deze is niet geschikt voor: Waterkokers, koffiezet apparaten, straalkachels, bakovens, magnetrons en al dit soort apparaten meer.
 
 
 

LOS BARRIOS (ES)

PARKING CARLOS GUITEREZ

Vertrek

Zondag 29-12-2019
Torrox Costa (ES)

4524km

 Aankomst

Zondag 29-12-2019
Los Barrios Parkeerplek Carlos Guiterez (ES)

4740km

 

Totaal

216km

 

Coördinaten

 N36.179933 W5.440255

We gaan de kaarten voor de overtocht bij Carlos Guiterez halen in een voorstadje van Algeciras, Los Barrios. Direct bij het reisbureau van Carlos Guiterez is een grote parkeerplek waar je volgens zeggen kunt overnachten. Als wij daar aankomen zie we dat deze parkeerplaats flink vol staat met campers. Als die de volgende dag ook met de boot naar Marokko willen dan is het flink dringen op de terminal voor de oversteek. Ook wij parkeren hier onze campers.

Omdat wij al hebben gezien dat het reisbureau van Carlos Guiterez open is gaan wij ook direct de kaarten regelen. We weten dat het altijd erg druk is, zo ook nu, wij moeten even wachten tot wij naar binnen kunnen.
Wij bestellen onze OPEN tickets waarbij ook alle nadere formulieren worden geregeld. Tegenwoordig krijg je geen formulieren meer voor de invoer van je voertuig. Dit gaat in Marokko automatisch op de terminal in Tanger Med.
We kunnen hier nu ook geld wisselen, wel zo makkelijk, wij wisselen daarom 500Euro om naar Dirhams.
 
 
Als wij alle formaliteiten hebben geregeld gaan we terug naar de campers. In een overleg wordt aangegeven we hebben nog enkele boodschappen nodig. Ik blijf bij de campers en de anderen gaan boodschappen doen. Tenslotte weten we niet wanneer wij eerst weer boodschappen kunnen doen in Marokko.
We maken het vanavond niet te laat. Ondanks de drukte op deze parkeerplek en er omheen slapen we toch wel goed. Juist omdat er zoveel campers staan hebben wij er geen problemen mee hier zo te overnachten.
 

TERMINAL ALGECIRAS (ES)

OPSTEL PLAATS VOOR DE BOOT

 


Vanochtend vroeg op. We hebben de wekker op 5.15uur gezet. Half zes dan maar opstaan een snel broodje en om 06.00uur rijden wij naar de terminal van Algeciras, wij willen de boot van 08.00uur nemen om naar Marokko te varen. Het is ongeveer 9km rijden naar de terminal. Gelukkig weten we nog een beetje de weg, hoewel het wel elke keer weer veranderd. Om bij de terminal zelf te komen moet je eerst de ingang van de terminal een stuk er voorbij rijden om er vervolgens via de rotonde weer terug naar de ingang te rijden. Zo kom je automatisch op de goede kant voor de ingang van de terminal. Hier wordt je gevraagd naar de tickets van de personen en het voertuig ook moeten wij de paspoorten laten zien. Als je inderdaad geregistreerd bent kun je verder rijden naar de wachtrij.  Ja er staan al enkele auto's en campers dus we sluiten gewoon aan. Het is nog flink donker.
Hier doen wij nog even een bakje koffie en nog wat eten en dan maar even afwachten tot we de boot op mogen rijden.
Wij houden ervan om op tijd te zijn. Het duurt niet lang en we mogen doorrijden tot door de poorten met kaart controle waarna wij vervolgens naar de boot rijden die wij ook direct op kunnen rijden.
 

TRANS MEDITERANÉ

BOOTTOCHT (30 december 2019)

 
Als we de camper op zijn plek hebben gezet in/op de boot naar Marokko gaan wij naar boven. Ondanks eerdere berichten moet wij nog wel het WITTE formulier (Enrté) invullen om Marokko binnen te komen. Ook moeten wij wachten tot de Marokkaanse politie aan een loket ons heeft ingeschreven. Na het inschrijven krijgen wij een visum, een stempel, in ons paspoort.
Deze keer zitten we op een veel kleinere boot dan de vorige keren, het valt ons ook op dat de boottocht ook veel langer duurt, ruim twee uur heeft de boottocht geduurd.
 
 
 
 

TERMINAL TANGER MED (MA)

REGELEN DIVERSE ZAKEN DOUANE EN POLITIE

 
Na twee uur varen zijn wij aangekomen in Tanger Med, de Marokkaanse terminal. Als wij bijna aangelegd hebben mogen wij terug naar onze campers. Het duurt ook niet lang of wij rijden de boot af. Als wij ca. vijf meter de boot af zijn gereden staat er direct al douane waar je de de paspoorten moet laten zien. Daar wij niets te verbergen hebben doen wij wat ons wordt gevraagd. Na deze controle kunnen wij doorrijden voor het aanmelden bij de politie en nogmaals bij de douane. Bij de overdekte poorten van de terminal worden wij aangehouden en er wordt, nadat dit mij pas duidelijk is geworden, gevraagd naar de autopapieren, in ons geval de kleine kenteken card. Deze wordt samen met mijn paspoort meegenomen. Het duurt even maar uiteindelijk krijgen wij de kenteken card en het paspoort weer terug. Wij kunnen vervolgens weer verder rijden. Wij komen uiteindelijk bij de douane aan. Ook daar worden weer de paspoorten meegenomen. Wij worden door de douane poorten en naar de rand gedirigeerd. Daar moeten wij blijven wachten. Niet veel later komt er nog een douane beambte die een en ander in de camper controleerd. Tevens wordt er gevraagd of wij wat aan te geven hebben, zoals; wapens (NIET), drugs (NIET) en er wordt gevraagd of wij ook een drone aan boord hebben (NIET). Drones zijn in Marokko ten strengste verboden. Uiteindelijk zijn alle formaliteiten afgehandeld en kunnen wij verder, ware het niet dat wij nu het douane terrein afrijden waar vervolgens nog de douane beambte onze paspoorten controleert. Omdat wij op de andere stellen moeten wachten rijden wij door tot aan de grote parkeerplaats alkaar de reisbureau's zijn.
Als wij daar dan staan zien wij een flink aantal jongelui met telefoon SIM kaarten van de INWI provider leuren. Ook bij mij komen zij aan de deur van de camper. Ik heb geen interesse omdat ik mijn zinnen had gezet op een SIM kaart van Maroc Telecom.
Als ik er even over na begin te denken heb ik zoiets: Het is wel een goed aanbod: 7uur nationaal bellen (dus in Marokko), 1,5uur internationaal bellen en 10GB DATA, en dat voor een bedrag van 100Dh (=10,00Euro). Daar kun je geen bult aan vallen. Ik roep één van de jongelui bij mij en geef aan doe mij maar zo'n SIM kaart met het aangegeven tegoed. Vooral de 10GB aan data spreekt mij zeer aan. De SIM kaart wordt in mijn CAMPER smartfone gestopt en het werkt ook direct. Een ding is jammer als ik via de SMS een bericht opvraag over tegoeden, alleen Arabisch en Frans.
Achteraf zeg ik nu: PERFECT, dat was een goede zet om direct bij aankomst deze INWI SIM kaart met tegoed aan te schaffen.
De data heb ik gebruikt voor het internetten via deze CAMPER tekefoon en via de laptop als ik deze CAMPER telefoon instelde als mobiele hotspot. Ondanks dat ik het nationale tegoed niet zou gebruiken heb ik er onwillekeurig toch wel gebruik van gemaakt.
Dekking van de INWI providers was uitstekend, alleen in Aourir was de ontvangst erg slecht of helemaal niet.
 

MOULAY BOUSSELHAM (MA)

CAMPING ATLANTIS GATE

Vertrek

Maandag 30-12-2019
Parkeerplek Carlos Guiterez -
Algeciras (ES)

4740km

 Aankomst

Maandag 30-12-2019
Tanger Med - Moulay Bousselham (MA)

4907km

 

Totaal

167km

 

Coördinaten

 N34.875847 W6.287227

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Atlantis Gate

Camping is mooi gelegen aan de baai van Moulay Bousselham, als er plek is kun je een direct aan de baai staan. Helaas was het er nu erg druk maar wij vonden een prachtige en zonnige plek.

Sanitair

Zeer slecht en smerig

Het sanitair is na het opknappen vijf jaar geleden er niet beter op geworden. Het wordt NIET onderhouden en het ziet er niet meer uit. Je kan nog douchen maar dat is dan ook alles.Toiletten hebben wij niet meer gebruikt. Gelukkig hebben we een toilet in de camper.

Elektriciteit

Gewone stekker ZONDER randaarde

Het was even zoeken naar een stroom punt, de punten rondom onze plekken hadden namelijk geen stroom meer. Na even zoeken vond ik er een even verderop. Met een verleng kabel naar de campers gebracht en daar door gelusd.

Prijs/nacht

80Dirham (= 8,00Euro)/Nacht

Op zich is de prijs goed.

Omgeving

Stadje en de baai

De camping ligt prachtig gelegen aan de baai. Het is mmogelijk om met een botje van de locals een tocht door de baai te maken. Ook het stadje Moulay Bousselham ligt op loop afstand.
Brood op de camping.

 
We hebben nu alles achter de rug op de terminal van Tanger Med. Als dan ook iedereen gereed is kunnen wij op pad. Wij rijden langzaam het terrein af naar de snelweg die ons naar de eerste overnachtings plaats brengt, Moulay Bousselham, camping Atlantis Gate. Wij zijn daar eerder geweest en weten de weg. Wederom rijd ik voorop, ik vind dat erg prettig. De totale afstand tot aan de camping is ca. 167km dus dat halen wij met gemak voor het donker is.
 
Na een paar uur gereden te hebben met een middag (lunch) pauze verlaten wij de snelweg en rijden richting Moulay Bousselham. De TomTom weer weer feilloos de weg en de weg naar de camping. Bij de camping aangekomen zien we dat het er erg druk is met campers. Als wij ons aanmelden bij de receptie wordt aangegeven dat wij eerst maar een plek moeten zoeken, als wij die hebben gevonden terugkomen en ons aanmelden.

Er is geen plek direct bij de oever van de lagune, wij vinden een plekje ver achter het toilet gebouw waar wij ruim met ons direën kunnen staan. De stroom blijkt een uitdaging te worden. Wij zien op deze plek meerdere stroomzuilen maar geen enkel stopcontact doet het. Ik ga wat ruimer rondom onze plek kijken of er ergens anders stroom te vinden is. ca. 15meter verder lukt het om stroom te vinden uit een stopcontact. Wel hebben we daarvoor een lange verlengkabel nodig. Omdat er verder geen enkele stroom zuil meer is zullen wij met de drie campers om deze aansluiting moeten doorlussen. Gelukkig gebruiken wij maar weinig stroom dus dat gaat prima. Natuurlijk moeten wij bij doorlussen altijd op het aanzetten van grote stroom verbruikers letten.

Zo kunnen wij het hier wel uithouden.
Wij zullen hier trouwens ook oud en nieuw vieren. We spreken af dat iedereen wat gaat doen voor het eten op oudejaars dag. Peter maakt oliebollen, Monica maakt een lekker en vers slaatje, en Erica verzorgt wat als het 0.00uur in de nacht naar het nieuwe jaar is.
 

MOULAY BOUSSELHAM  (MA)

BEZOEK STADJE EN HET PRACHTIGE STRAND (31 december 2019)

 
 
 
Foto"s bovenaan, vanaf de stad kant heb je een prachtig uitzicht over de lagune waaraan Moulay-Bouuselham is gelegen. Er zijn mogelijkheden om met een bootje de lagune in te varen. Helaas is het bij ons zo, bijzondere volgels zijn prachtig maar niet speciaal daarvoor iets inhuren.

Het stadje is wel leuk, er zijn meerdere winkeltjes en meerdere restaurants. Omdat wij net uit Europa waren vertrokken hebben wij op dit moment niets nodig. Wij hebben verder geen gebruik gemaakt van de restaurants.
 

MOHAMMEDIA (MA)

CAMPING L'OCEAN BLUE

Vertrek

Donderdag 02-01-2020
Moulay Bousselham (MA)

4907km

 Aankomst

Zondag 09-09-2018
Mohammedia (MA)

15107km

 

Totaal

200km

 

Coördinaten

 N33.736630 W7.323320

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping L'Ocean Blue

De camping is met de wisseling van de eigenaren flink opgeknapt. De camping zelf is erg netjes en het sanitair is schoon en goed bruikbaar.
De afgelopen jaren is er flink gebouwd in Mohammedia, ook rondom de camping zijn meerdere apartement gebouwen gebouwd die wel te zien zijn.

Sanitair

Goed en netjes

Het sanitair is netjes en schoon. Er is één douche die wat meer ruimte biedt en waar het water heerlijk warm uit de douche kop stroomt.

Elektriciteit

Gewone stekker

Er worden gewone stekkers gebruikt met de aardpen. De aansluitkasten zijn heel en netjes.

Prijs/nacht

???

Prijs niet genoteerd.

Omgeving

Strand en diverse in de omgeving (Casablanca)

Vanaf de camping zijn er verschillende dagtochten te maken. Zo is er elke namiddag een (niet toeristen) Soukh in Mohammedia, bij de receptie kun je een taxi bestellen. Let op er kunnen zes man in de Mercedes taxi gepropt worden.
Ook is het mogelijk vanaf de camping naar Casablanca te gaan. Daar is de grote Mohammed II Moskee die ook voor NIET moslims is te bezichtigen (AANRADER!) Ook nu weer kun je een taxi regelen via de receptie van de camping, gelukkig komt er dan wel een grote 6 persoons taxi voorijden.
Daar de camping direct aan zee ligt is het ook mogelijk om elke dag naar de zee te lopen. Direct voor de camping is het rotsachtig maar even verderop is een prachtig zandstrand.
De camping heeft een eigen restaurant.
Direct naast de camping is een kleine supermarkt.
Drie kilometer verderop is een veel grotere supermarkt en een groentemarkt.
Brood op de camping.

 
Wij zijn eerder op deze camping in Mohamedia geweest. Ja er is in de afgelopen vijf jaar wel heel veel veranderd. Voornamelijk is er heel veel gebouwd. Ook om de camping L'Ocean Blue heen. Rondom de camping kijk je nu tegen vele apartement gebouwen aan. Desondanks is dit de meest gunstige camping om onze bezoek trips te gaan maken.
 
De camping beheerders zijn erg aardig en willen alles voor je doen en regelen. Wat en hoe je een en ander kunt regelen lees je in onderstaande.

Ook de camping is goed. Wij hebben een mooi plekje en het is er heerlijk warm. De camping ligt direct aan zee, het strand is rotsachtig maar een stuk verderop heb je ook zandstrand. Wij vermaken ons hier prima. De trips die wij hebben gemaakt waren gewelding.
 
 
 
 
 

MOHAMMEDIA (MA)

LOKALE SOUKH (03 januari 2020)

 
We willen allen graag naar de lokale middag Soukh in Mohammedia. We regelen een taxi via de receptie van Camping l'Ocean Blue, kosten 10DH/persoon. 's Middags rond ca. 15.00uur staat er één Mercedes taxi voor de poort, we moeten daar met z'n zessen in. Dat gaat niet,zeker niet met lange en forse mensen zoals wij zijn. Na wat wikken en wegen gaat de taxi uiteindelijk ywee maal heen en weer rijden naar de Soukh van Mohammedia.

Een bezoek van deze Soukh is de moeite waard, dit is namelijk geen toeristen soukh zoals we dat gewend zijn in Marrakesh of Fez. Als wij door deze Soukh lopen merken wij dit ook. De Soukh bied allerlei producten aan van de lokale landbouw. Er is eigenlijk geen nee te koop, in zoverre de producten zijn meestal wel seizoen gebonden.
 

Zo lopen we een tijdje door deze Soukh en genieten ervan. Uiteindelijk dan maar terug. Ik heb de telefoonnummers met de taxi chauffeur uitgewisseld.

Ondanks dat ik geen Frans spreek of Arabisch, en de taxi chauffeur geen Engels of welke taal dan ook, worden wij even later wel opgehaald. Dus dat is geen probleem.
Maar nu moeten wij wel met z'n zessen in één keer terug naar de camping gebracht worden. Dus dat wordt echt proppen in deze Mercedes. Uiteindelijk lukt dat, maar de reis naar de camping mag niet te lang duren. Wij zitten allemaal shocking klem! Al met al komen wij heelhuids bij de camping aan. Weer een aantal avonturen beleefd. 
 

CASABLANCA (MA)

MOHAMMED II MOSKEE BUITEN (04 januari 2020)

LINK
Bij onze eerste Marokko bezoeken hadden wij al het idee gehad om de Mohammed II Moskee te bezoeken. Dat is toen niet gelukt. Te meer daar wij dat ook niet echt hadden voorbereid. Nu hadden wij dat wel gedaan, daarbij kwam ik tot de ontdekking dat juist deze Moskee te bezoeken is, ik bedoel je mag daar als niet Moslim naar binnen. Omdat wij niets tegen welk geloof dan ook heb leek het ons een goed idee om dit bij deze Marokko trip te regelen.

Tijdens het organiseren thuis had ik al begrepen dat de camping in Mohammedia (wij waren daar al eerder geweest) een aantal mogelijkheden te bieden had. Via de receptie, (de nieuwe) eigenaren van Camping l'Ocean Blue is een taxi te regelen (100Dh/persoon) die je naar de Mohammed II Moskee kan brengen. Bij het bezoek aan de Mohammed II Moskee blijft de chauffeur tijdens het bezoek op je wachten. Het bezoek aan de Mohammed II Moskee duurt ca. anderhalf uur. Daarna is het mogelijk om de stad Casablanca te bezoeken, let op de chauffeur wacht nu niet, maar gaat eventuele andere zaken regelen. Spreek dan goed af wat je wil gaan doen en om welke tijd de chauffeur je weer op moet halen.
 
Het bezoeken van de Mohammed II Moskee is echt de moeite waard. Wij waren verbaasd hoe reusachtig groot deze moskee is. In deze moskee vind je geen pracht en praal, maar juist hierdoor is deze Mohammed II Moskee schitterend.

Boven deze tekst is een link naar Wikipedia, het zeer is interessant om de detail van de Mohammed II Moskee te lezen.
In onderstaande een foto reportage van de Mohammed II Moskee.
 
      
 
 
 
     
 

CASABLANCA (MA)

MOHAMMED II MOSKEE BINNEN (04 januari 2020)

 
Het bijzondere aan deze Mohammed II Moskee is dat je er als niet Moslim naar binnen mag. En geloof mij dat is zeker de moeite waard. Er zijn om het uur rondleidingen waar je veel van de moskee mag zien, helaas niet alles. Je vind niet echt veel pracht en praal in deze Moskee, maar deze Moskee is reusachtig, het marmer en het houtsnijwerk is prachtig.
 
 
 
Deze Mohammed II MOskee heeft geen enkele luchtbehandeling of klimaat beheersing. Om bij een volle Moskee toch frisse lucht binnen te krijgen kan het dak open geschoven worden. Door het vele licht wat nu binnenvalt is het prachtige houtsnijwerk en de beschilderingen goed te zien.
 
 
 
     
 
 
 

CASABLANCA (MA)

STAD BEZOEK (04 januari 2020)

 
Als de tour door de Mohammed II Moskee is afgelopen gaan wij op ons gemak terug naar de taxi. Wij kopen bij de information stand vooraan in een van de gebouwen nog een aantal souvenirs. De chauffeur heeft netjes op ons gewacht en wij kunnen weer instappen. Hij zal ons nu naar de stad brengen bij de oude Medina van Casablanca. De chauffeur stopt en zet ons af voor de Medina poort; Bab Marrakech, hij geeft nog even aan dat er iets tegenover deze poort een café - restaurant is, Café French, waar je goed kunt eten en welke uitstekende koffie heeft. Voordat de chauffeur van de taxi vertrekt spreken wij een tijd af dat hij ons weer komt halen: 17.00uur. OK?, later blijkt dat wij ruim voor deze tijd alles al hebben bekeken.
 
Wij gaan eerst naar Café French voor een kopje koffie en om wat te eten, wij zijn er wel even aan toe. We houden het simpel en nemen een (heerlijke) koffie een chocolade met daarbij een tosti met kaas. Dat smaakt ons uitstekend en de koffie was heerlijk. Goede tent. Voor de kosten hoefden wij het niet te laten.
Dat was wel even anders bij het restaurant er naast, daar gingen wij na het bezoek aan de Medina van Casablanca nog even zitten voor wat te drinken. Later blijkt dat wij bij het afrekenen meer kwijt waren dan bij Café French. Dus het lijkt er op dat wij daar zijn belazerd.
De Medina met de Soukh in Casablanca is zeker een bezoek waard. Raad iedereen aan om hier naar toe te gaan.
 
 
 

EL JEDIDA (MA)

CAMPING INTERNATIONAL MUNICIPAL

Vertrek

Maandag 06-01-2020
Mohammedia (MA)

5107km

 Aankomst

Maandag 20-01-2020
El Jedidia (MA)

5228km

 

Totaal

121km

 

Coördinaten

N33.240626, W8.487043

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping International El Jedida

De smerigste camping (dat wisten we al) die wij hebben gehad. Helaas is het niet anders, vanwege de te rijden afstanden moeten wij een overnachting hier inplannen. De volgende dag gauw verder. (Deze camping wordt ook gebruikt door de NKC)

Sanitair

Verschrikkelijk smerig sanitair

Het sanitair op deze camping is NIET te gebruiken. Het is erg smerig, defect en erg smerig. Het sanitair is zeer onverzorgd. Het ziet er naar uit dat er ook niets aan wordt gedaan.

Elektriciteit

N.Gewone Franse stekker

Moesten alle kabels aan elkaar knopen voor het aansluiten van de stroom.

Prijs/nacht

93,80Dh(9,38Euro)/Nacht

Camper. en stroom

Omgeving

Stadje El Jedida en het oude Portugese Fort

In het stadje El Jedida is een oud Portugees Fort wat te bezichtigen is. In het Fort is een kelder wat gediend heeft om verschillende zaken veilig op te slaan. Onder andere was het een watrekelder, tijdens een van de oorlogen was het ook een minutie opslag. El Jedidia heeft well een prachtig en groot strand.

 
Vandaag hoeven we niet ver te rijden. Gelukkig maar omdat wij direct na aankomst op de camping in El Jedida nog het stadje in willen. Een van de medereizigers heeft in de Capitol reis gids gelezen dat er een oud Portugees Fort is. Het fort ligt direct aan de haven. Logisch want dan konden de schepen ook direct bij het fort aanleggen.
In het fort is een soort van kelder wat in vroegere tijden is gebruikt voor het opslaan van diverse zaken. In vroegere tijden was het een waterkelder en later werd het een minutie opslag.
Het fort zelf is wel mooi om te bezoeken, de kelder stelt helaas niet zo veel voor. In enkele minuten heb je deze kelder bekeken, en eerlijk gezegd is het de 60Dh = 6,00Euro het niet waard. We lopen verder nog wat door het fort met een prachtig uitzicht op de zee. We bekijken de kanonnen die er nog opgesteld staan en lopen vervolgens weer terug naar de campers. In onderstaande overzicht een aantal foto's.
 
 
 

EL JEDIDA (MA)

BEZOEK PORTUGEES FORT

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SAFI (MA)

CAMPING MUNICIPAL SAFI

Vertrek

Dinsdag 07-01-2020
El Jedida (MA)

5228km

 Aankomst

Dinsdag 07-01-2020
Safi (MA)

5398km

 

Totaal

170km

 

Coördinaten

N32.317535, W9.237875

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Simpele gemeentelijke camping.

Er wordt druk gewerkt om de camping op te knappen. Het elektrisch op de velden is geheel nieuw aangelegd.
Heel vervelend zijn de loslopende wilde honden, die worden gevoerd door de camping beheerder. Deze beesten schijten waar ze dat moeten doen en zodra je eten gaat koken komen ze bij je schooien. HEEL VERVELEND vooral als je deze honden niet vertrouwd.

Sanitair

Douches en toiletten zijn te gebruiken.

Helaas wordt het sanitair niet regelmnatig schoongemaakt. De douches zijn goed maar als er meerdere mensen hebben gedouched is het warme water weer op omdat de boiler te klein is en voor alle douches wordt gebruikt.

Elektriciteit

Gewone stekker

Zoals aangegeven is het elektrisch volledig opnieuw aangelegd met nieuwe stopcontacten. Helaas hadden wij veel last van te lage spanning.

Prijs/nacht

65Dh(=6,50Euro)/Nacht

Camper en twee personen.

Omgeving

Stadje Safi, en niet echt op loopafstand de zee.

Vanaf de camping is de zee te zien. Het is nog wel een flink eind lopen. Direct nabij zijn meerdere kleine lokale winkeltjes, wij kopen daar elke ochtend vers brood. Safi heeft ook een grote Marjane supermarkt.

 
Omdat wij onderweg zijn naar Marrakech en op één dag geen lange afstanden willen rijden komen wij uiteindelijk terecht in Safi. We zijn hier nog niet eerder geweest dus deze locatie is geheel nieuw. Als je op de coördinaten rijdt kom je er vanzelf, ware het niet dat de camping niet direct vanaf de weg is te zien. We rijden er in eerste instantie dan ook voorbij. Even verderop moeten wij dus keren. Uiteindelijk komen we alsnog bij de camping aan. De oudere beheerder is zeer vriendelijk en zet ons op de plek. Wederom is het hier heerlijk warm. De zon schijnt volop. We bekijken samen de douche en hij toont ons op navraag van de WARME DOUCHE de boiler. Check. Vanavond zeker even heerlijk douchen.
Tegen zes uur horen wij de omroep installatie van de zeer dichtbij staande Moskee, dat is morgen vroeg op tijd wakker zijn. Er lopen hier meerdere wilde honden, in eerste instantie heb je geen last van deze beesten, totdat je eten gaat koken. Dan komen ze schooien, en lopen voortdurend om je camper heen. Daarnaast schijten deze honden daar waar ze dat moeten doen, het liefst op het pad waar je langs moet. Omdat wij deze beesten niet vertrouwen en niet weten of deze beesten ziek zijn vinden wij het helemaal niets, wij hebben het er niet op staan.
Ondanks dat blijven we toch twee nachtjes.
Ik kijk elke ochtend uit naar de heerlijke verse platte en ronde broodjes. Dus na het opstaan eerst die verse broodjes halen. Helaas is nog niet elk winkeltje geopend, ik loop nog wat verder en vind ergens in een steegje een klein winkeltje, die is open en heeft tevens vers brood. Omdat ik ook voor onze medereizigers brood meeneem doe ik voor Marokkaanse begrippen een flinke aankoop. Uiteindelijk reken ik 7Dh af, omgerekend 0,70Euro. Als de volgende ochtend wel alle wikeltjes open zijn loop ik toch weer naar het steegje voor mijn verse broodjes.
Ondanks een paar onvolkomendheden is het zeker een mooi plekje. Maximaal genieten.
 
 
 
 

MARRAKECH (MA)

CAMPING RELAIS DE MARRAKECH

Vertrek

Donderdag 09-01-2020
Safi (MA)

5398km

 Aankomst

Donderdag 09-01-2020
Marrakech (MA)

5550km

 

Totaal

152km

 

Coördinaten

N31.707590, W7.989040

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Relais de Marrakech

Een prachtige camping met uitstekend sanitair en een restaurant met zwembad. De overstroming van enkele jaren geleden is nog enigszins zichtbaar. De plekken zijn een beetje rommelig geworden. OOk is de camping flink uitgebreid door de nieuwe eigenaar.

Sanitair

Uistekend sanitair

Uitstekend sanitairen uitstekende warme douches.

Elektriciteit

Gewone stekker.

 

Prijs/nacht

125Dh(=12,50Euro)/Nacht

Camper en 2 personen

Omgeving

Stas Marrakech

Je kan met de (ZEER DURE) taxi naar de stad worden gebracht. Marrakech is zeker een bezoek waard. Ook rondom Marrakech is zeker wel wat te doen.

 
Als je in Marokko bent mag je een bezoek aan Marrakech natuurlijk nooit overslaan. Omdat wij nog steeds aan de kust zitten moeten we nu eerst 150km het binnenland in rijden. Voor ons geen probleem de rit naar Marrakech is ook een vakantie. We rijden weer op ons gemak met drie campers achter elkaar richting Marrakech. De rit gaat voorspoedig en we komen tegen de middag aan op de camping Relais de Marrakech. Wij zijn hier tweemaal eerder geweest. We melden ons aan en zoeken vervolgens een plek. We vinden een mooie plek, Peter en Anneke staan nu even aan de overkant van de weg.
Monica maakt voor ons allen een heerlijk Nederlands puddingbroodje en zo zitten we heerlijk buiten in de zon. Het is heerlijk warm.
 
 
 
 

MARRAKECH (MA) (10 januari 2020)

 
Vandaag gaan we Marrakech bezoeken . We laten ons eerst bij de grote tuin: Les Jardins d'Agdal afzetten en als we de tuinen hebben bekeken gaan we te voet terug naar het centrum van Marrakech, in ieder geval naar het grote plein: het Jemaa el-Fna plein.
In onderstaande met foto's een overzicht.

De beide andere stellen gaan zondag alleen op pad, ik ben de gehele nacht bezig geweest met rumoerige darmen. waardoor dat komt is een raadsel. Dus vandaag ook maar even bij de camper en het toilet blijven. (Sorry voor de onsmakelijkheid).
 

MARRAKECH (MA)

BEZOEK LES JARDINS d'AGDAL (10 januari 2020)

 
 
 
Foto hier direct boven: In deze tuin is een groot water reservoir met karpers, HEEL VEEL karpers. Sommige inwoners van Marrakech nemen oud brood mee om deze karpers te voeren. Zoals te zien krioelt het van de flinke karpers.

Helaas mag je niet geheel vrij lopen in het park. De meeste wegen in het park zijn afgesloten. Alleen de grote toegangsweg is toegankelijk en de weg naar het grote water reservoir.
 
 

MARRAKECH (MA)

STAD BEZOEK (10 januari 2020)

 
 
 
 

ROUTE MARRAKECH NAAR OUNARA

(14 januari 2020)

 
Vandaag gaan wij op pad naar Ounara (Ounagha) om van daaruit het stadje Essouira te bezoeken. Omdat de route daar naar toe prachtig was zijn een aantal foto's van onderweg hier getoond.

Let op het wijds en uitgestrekte landschap. Wat hier ook opvalt is het weinige verkeer wat hier rijdt.
 
 
 

OUNARA (MA)

CAMPING DES OLIVIERS

Vertrek

Dinsdag 14-01-2020
Marrakech (MA)

5550km

 Aankomst

Maandag 20-01-2020
Ounara (MA) (Ounagha)

5729km

 

Totaal

179km

 

Coördinaten

N31.532340, W9.546982

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping des Oliviers

De camping ligt direct aan het begin (of uitgang) van het kleine stadje. De nabij gelegen rotonde is zeer rumoerig. Mogelijk dat dit kwam vanwege een bezoek van de Koning in de omgeving van het stadje.

Sanitair

Op z'n Marrokaans maar schoon en bruikbaar

De eerste avond hadden wij geen warm water in de douches. De volgende dag was de douche zeer goed te gebruiken.

Elektriciteit

Gewone stekker.

Helaas valt de stroom weg als er meerdere gasten op de camping staan. De koelkast gaat dan al gauw in storing. Dit is één van de redenen dat wij bij terugkomst in Nederland een PowerWalker hebben aangeschaft.

Prijs/nacht

115Dh(=11,50Euro)/Nacht

Camper.

Omgeving

Stad Essouira en omgeving

Omdat Essouira geen camping en camperplaats meer heeft hebben wij deze camping in Ounara gekozen voor een dag trip naar Essouira. De camping heeft voor weinig geld een  taxi naar Essouira.

 
Aangekomen op de camping de Oliviers zoeken wij ons een mooi plekje. We zoeken elk ons plekje wat ons het beste past. In dit geval niet direct naast elkaar. De camping is netjes, de beheerder erg behulpzaam. We willen na aankomst ook direct een taxi reserveren voor de voolgende dag voor de city trip naar Essouira. We worden alvast gewaarschuwd dat het wel eens erg druk kan worden in het stadje; de Koning Mohammed VI komt op bezoek.
Het sanitair goed bruikbaar, hoewel we de eerste avond niet echt warm water hadden. De eerste avond hadden wij geen enkel probleem met de elektriciteit, maar als terug komen uit de stad Essouira bijkt de campinbg helemaal vol te staan met campers. De spanning is nu behoorlijk gezakt en wij moeten de kopelkast overschakelen op gas.
 
 
 
 

ESSOUIRA (MA)

STAD BEZOEK (15 januari 2020)

 
Vandaag gaan we de stad Essouira bezoeken. We merken dat het vandaag erg druk is op de weg. De reden hiervan is dat een dezer dagen de Koning van Marokko op bezoek komt in Essouiara en de omgeving.
Als wij dichterbij Essouira komen wordt het nog drukker en niet veel later staan wij ook nog in de file. Op zich geen probleem we hebben de tijd. Wel maken we op aangeven van de chauffeur de afspraak dat wij later worden opgehaald. De ontmoetings plek voor oppikken is direct vooraan in de stad Essouira.
 
 
 
 
 
 

SIDI KAOUKI (MA)

CAMPING SIDI KAOUKI BEACH

Vertrek

Donderdag 16-01-2020
Ounara (MA)

5729km

 Aankomst

Donderdag 16-01-2020
Sidi Kaouki (MA)

5775km

 

Totaal

54km

 

Coördinaten

N31.351080, W9.794560

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Sidi Kaouki Beach

Een leuke en kleine camping direct aan het prachtige en zeer brede en uitgestrekte  strrand. Het is hier heerlijk warm.

Sanitair

Goed en bruikbaar

Soms is er geen water voor douchen en het toilet. Even de beheerder waarschuwen om de pomp weer aan te zetten. Het duurt dan wel even een uur voordat er weer heet water is.

Elektriciteit

Gewone stekker

Ook hier ondervinden we problemen met de spanning. Wederom is de spanning te laag voor het gebruik van de koelkast. Ik ruim niet veel later de snoeren weer op en gaan zonder spanning verder.

Prijs/nacht

Geen prijs genoteerd

Camper en twee personen.

Omgeving

Het prachtige strand en aan het strand een gesloten mausoleum

Direct nabij is er niet veel te doen. Natuurlijk is er het prachtige brede strand. Als je van windsurfen houdt of iets wat daar mee te maken heeft zit je hier goed. Wel zijn er een aantal restaurantjhes in de buurt.

 
Wij zijn hier al eens eerder geweest. Het is er nu wel drukker dan voor vijf jaar geleden.  We vinden nog een drietal plekken voor onze campers. Wij vinden het persoonlijk een prachtige plek, helaas zijn wij hier maar één nacht gebleven. De camping ligt praktisch gezien direct bij het prachtige en wijdse strand. Uit de boeken haal ik dat het gebouw op het strand een mausoleum is. Omdat wij toch een strandwandeling maken komen wij er direct bij langs.
De zee en zijn prachtige golven zijn uitstekend voor windsurfers.
 
 
 
 
 

IMI OUADDAR (MA)

CAMPING ATLANTICA PARC

Vertrek

Vrijdag 17-01-2020
Sidi Kaouki (MA)

5775km

 Aankomst

Zaterdag 18-01-2020
Imi Ouaddar (MA)

5908km

 

Totaal

133km

 

Coördinaten

N30.589188, W9.746908

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Zeer grote camping zeer westers georiënteerd

De camping is zeer groot met veel Europeanen. De camping is op zich uitstekend en dicht bij het dorpje.
Helaas werden wij vanwege de drukte op het sportveld (basketbal) gezet, op zich niets mis mee maar direct nabij waren bouwwerkzaamheden met veel geluids overlast.

Sanitair

Uitstekend en schoon sanitair

Uitstekende douche.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

151Dh(=15,10Euro)/Nacht

Camper en twee personen.

Omgeving

Stadje Imi Ouaddar is direct nabij. Er zijn mogelijkheden om naar Agadir te rijden.

Het is mogelijk om naar het strand te gaan en eventueel met een taxt naar Agadir. In Agadir is een grote Marjane supermarkt. In het stadje Imi Ouaddar zullen zeker verschillende winkels zijn waar voldoende proviand te verkrijgen is.

 
Wederom hebben we niet een te grote afstand hoeven rijden. Ik heb deze camping uitgezocht omdat deze zeer westers geoiënteerd is. Dit kan betekenen dat het een uitstekende camping kan zijn, hetgeen ook zo is blijkt als wij daar aankomen. Daarnaast hebben we op de Duitse TV WDR (via internet) een documentaire gezien van Duitse overwintereaars die hier vier maanden naar toe gaan.
Het is hier erg druk, daarbij is de camping ontzettend groot. Er is niet veel plek meer. We worden daarom op het basketbal veld gezet. Op zich is daar niets mis mee, de grond is verhard. Helaas zijn er direct nabij werkzaamheden hetgeen wel lawaai met zich mee brengt.
Ondanks dat is het hier wederom heerlijk warm en we genieten van de heerlijke zon.

Één van onze medereizigers geeft aan vanaf hier naar Paradise Valley, nabij Auorir, te willen gaan. Dit zou dan met een taxi moeten. Dat is mij toch wat te gortig omdat dat nog een flinke afstand is, ruim 50km. Ik geef aan dat wij dan niet mee gaan, dat is ons echt te ver. Ik vraag of dat misschien ook op een andere manier gedaan kan worden. We zoeken even in ons camping boek van Marokko of er een camping dichterbij is. Die is er in het plaatsje Aourir vanaf de camping is de afstand naar Paradise Valley slechts 22km, ik vind dat een mooie afstand, dan gaan wij zeker mee. De naamplaats komt ons bekend voor, die is ons genoemd op de camping Playa de Mazzarron. In het camping boek van Marokko staat aangegeven dat er Duits op de camping wordt gesproken en dat er ook een taxi service is naar Paradise Valley.
Dat opent perspectieven en ik bel met de camping, handig zo'n Marrokkaanse SIM kaart in je telefoon .
Na enig overleg weten wij het volgende: Er is plek, en we kunnen een taxi bestellen om vanaf de camping naar Paradise Valley te gaan. De taxi chauffeur zal vervolgens op ons wachten als wij gereed zijn met het bezoek aan Paradise Valley.
Ik deel alle gegevens met onze medereizigers en besluiten om morgen ochtend weer te vertrekken richting camping Auorir in de gelijknamige plaats Auorir.
 
 
 

AOURIR (MA)

CAMPING AOURIR

Vertrek

Zaterdag 18-01-2020
Imi Ouaddar (MA)

5908km

 Aankomst

Maandag 20-01-2020
Auorir (MA)

5931km

 

Totaal

23km

 

Coördinaten

N30.495694, W9.624363

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Auourir

Uitstekende camping in de nabijheid van Paradise Valley

Sanitair

Netjes en schoon

Het sanitair is keurig netjes en schoon. De douches zijn uitstekend met erg heet water.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

???

Geen prijs genoteerd

Omgeving

Paradise Valley  en Agadir

Vanaf de camping zijn er mogelijkheden om voor 100Dh(=10,00Euro) naar Paradise Valley te gaan. Dit is een schitetreend natuurgebied rond een kleine kloof van een rivier.
Agadir en het bedrijvige stadje Auorir is met een taxi binnen bereik. In Agadir is een gorte Marjane voor de benodigde boodschappen.

 

Vanochtend vroeg zijn wij niet te laat opgestaan, wij willen deze camping op tijd verlaten om dan ca 25km verder te rijden naar de camping in Auorir. Vanaf deze camping kun je met een taxi naar Paradise Valley rijden. Dit is een natuurgebied rond een korte en niet te diepe rivier kloof waar het, volgens zeggen en volgens de boeken schitterend moet zijn. Wij arriveren vroeg op de camping in Auorir, dit natuurlijk vanwege de korte afstand. Als wij ons aanmelden vragen wij ook direct om een taxi naar Paradise Valley. Die zal er om ca. 11.30uur staan. We hebben nog voldoende tijd om de campers op hun plek te zetten en de stroom aan te sluiten.
 
 
 
 

BEZOEK PARADISE VALLEY (18 januari 2020)

ROUTE NAAR PARADISE VALLEY (18 januari 2020)

 

Op weg naar Paradise Valley. We hebben voor deze taxi rit per persoon 100Dh(=10,00Euro) betaald. Redelijk aan de prijs maar de taxi blijft op de parkjeerplek van Paradise Valley op ons wachten. Wel zo handig. Gelukkig is de taxi groot genoeg voor ons zessen, we kunnen dus in één keer mee.Ook nu weer is de route naar naar deze bezoek locatie prachtig. Onderweg heb ik meerdere foto's gemaakt.
 
 
 

BEZOEK PARADISE VALLEY (18 januari 2020)

PARADISE VALLEY (18 januari 2020)

 
 
Heel jammer! Paradise Valley is een prachtig natuurgebied en wederom kunnen ze er een bende van maken. In plaats van de zooi op te ruimen en mee te nemen naar huis om dat vervolgens thuis bij het vuilnis te leggen wordt het vuilnis hier in deze mooie omgeving gegooid.

Het is hier echt prachtig en ook flink warm. We lopen geheel langs de kloof om uiteindelijk bij een prachtige waterpoel in de kloof eindigt de "hike". We doen ca. anderhalf uur om heen en terug te lopen. De moeite waard.
 
 
 
 
 
 
     
 
 
 
     
 

ROUTE AOURIR (MA) - TAFRAOUTE (MA)

PRACHTIGE ROUTE OM TE RIJDEN (20 januari 2020)

 
 
 
 
 
 
Vandaag rijden wij naar Tafraoute. Ik vind zelf dat dit het mooiste stadje is van Marokko. De route die wij nemen is vanaf Aourir via Tiznit en vervolgens naar Tafraoute. De route voert tevens over de Col de Kredous een redelijke hoge berg van de Atlas. We rijden op ons gemak en nemen regelmatig een pauze om ook te kunnen genieten van de omgeving. Omdat wij steeds hoger de bergen in rijden wordt het hier ook steeds kouder. De omgeving maakt wel veel goed. Maximaal GENIETEN.
 
 

TAFRAOUTE (MA)

KETELDAL VRIJE CAMPERPLEK

Vertrek

Maandag 20-01-2020
Aourir (MA)

5931km

 Aankomst

Maandag 20-01-2020
Tafraoute (MA)

6147km

 

Totaal

216km

 

Coördinaten

N29.721105, W8.982332

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Keteldal vrije camperplek

Een zeer grote camperplek in het zogenaamde Keteldal. De plek is groot genoeg voor enkele honderden campers.
Omdat het hier wat hoger in de bergen is, is het hier ook echt wel wat kouder. Brood wordt 's ochtends bij de camper langs gebracht.

Sanitair

N.V.T.

 

Elektriciteit

N.V.T.

 

Prijs/nacht

15DhEuro/Nacht

Camper.

Omgeving

Stadje Tafraoute en nabij Aguerd Oudad

Het stadje Tafroute is een prachtig schoon stadje met verschillende faciliteiten. In de nabeijheid is het stadje Aguerd Oudad waar zicht de hoed van Napoleon zich bevind. Iets verder op in zijn ook de gekleurde rotsen een kunstwerk.

 
Wij zijn eerst naar de camping waar wij eerder hebben gestaan 6 jaar geleden. Ja er is nog wel plek maar niet voor drie campers. Na overleg besluiten wij terug te gaan naar de grote en vrije camperplek in het "Keteldal" een stukje terug. Aan de hoofdweg naar Tafroute (vanaf westelijke richting) zijn nog meer campings. We zoeken een prachtig plekje waar wij met zijn drieën naast elkaar kunnen staan. De plek op zich is echt wel schitterend. Wij hebben hier geen stroom en zijn op onze eigen voorzieningen aangewezen.

Als wij goed en wel op onze plek staan gaan wij nog even het plateau van het "Keteldal" bekijken. Het is hier echt prachtig. Helaas is het erg koud en de zon schijnt niet goed meer op de prachtige rode rotsen.
 
 
 
 

TAFRAOUTE (MA)

RODE ROTSEN (20 januari 2020)

 
 
Bezoek aan de rode rotsen in Tafroute. De vorige keer ben ik alleen naar de rode rotsen van Tafraoute gelopen. Natuurlijk gaan wij daar nu met z'n allen naar toe. Deze rode rotsen zijn nog mooier als de heerlijke zon er op schijnt. Pas dan komt de rode kleur goed naar voren. Ondanks dat het flink bewolkt is en de zon maar matig schijnt is het hier wel heel erg mooi. Goede plek om te staan.

  
 
 
 
 
 

ROUTE TAFRAOUTE (MA) - TALIOUINE (MA)

ROUTE MET "HINDERNISSEN" (21 januari 2020)

 
Vandaag gaan wij weer op pad. We gaan niet te laat weg. Ondanks dat de afstand die wij naar Taliouine moeten rijden "maar" ca. 200km is houd ik er rekening mee dat wij de gehele dag wel achter het stuur moeten zitten om deze afstand te overbruggen. De route is echt prachtig maar soms zijn de wegen erg slecht en kun je slechts stapvoets rijden. Daarnaast gaan wij door de bergen waar de snelheid ook niet hoog zal zijn. Voor ons is dit geen enkle probleem, wij als chauffeur kunnen dan ook genieten van de prachtige rit en route.
Op de route kwamen wij meerdere hindernissen tegen! Door het slechte weer en de flinke overstromingen waren vele delen van de "bruggen" of beter gezegd waadplaatsen door de rivier compleet weggeslagen. Gelukkig waren nieuwe rivier overgangen naast de kapot geslagen bruggen aangelegd. Dit betekende dat wij stapvoets deze delen off-road moesten rijden.
Ondanks dat was de route echt schitterend te noemen.
 
 
 
 
 
 
Ondanks de zeer slechte wegen en de door water weggeslagen wegen rijden we gestaag naar Taliouine. We genieten van de prachtige route. Onderweg is best wel veel te zien.

Foto hier rechts: In de bergen veel schapen en/of geiten.

Foto's hieronder: De gereden route op de kaart en de sateliet route. De afstand is ca., 200km, je moet daar zeker een ruime dag uittrekken.
 
 
     
 
 
 
 
 
 

TALIOUINE (MA)

CAMPING TOUBKAL

Vertrek

Dinsdag 21-01-2020
Tafraoute (MA)

6147km

 Aankomst

Dinsdag 21-01-2020
Taliouine (MA)

6348km

 

Totaal

202km

 

Coördinaten

N30.522894, W7.894511

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Auberge Toubkal

Een leuke camping aan de oever van de grote rivier. Er zijn meerdere en ruime plekken. Broodjes op de camping verkrijgbaar.

Sanitair

Goed en bruikbaar

Het sanitair is matig maar wel bruikbaar, tegelijk douche is meestal een probleem. Als je alleen onder de douche staat heb je zeker heerlijk heet water.

Elektriciteit

Gewone stekker zonder randaarde

Geen randaarde.

Prijs/nacht

80Dh(=8,00Euro)/Nacht

Camper/nacht.

Omgeving

Meerdere stadjes maar wel afgelegen

De camping Auberge Toubkal ligt direct nabij de droge rivier. Het is zeker aan te bevelen om door de rivier bedding te lopen. Rondom de camping zijn meerdere stadjes waar je niet te voet naar toe kan lopen.

 
Vanaf Tafaroute was het een lange dag rit hoewel de afstand slechts net over 200km was. Dit heeft alles te maken met de slechte wegen die wij hebben moeten rijden. Zie de foto's hierboven van de prachtige maar vermoeiende route. Ondanks dat, en dat wij soms stapvoets moeten rijden, is het een adembenemende route geweest.
Uiteindelijk bereiken wij ver achter in de middag de camping. Er is wederom voldoende plek en na ons ingeschreven te hebben zoeken wij een plekje op de camping. Ook hier is het erg mooi. Omdat het hier hoger gelegen is, is het hier een stuk kouder dan wat wij gewend zijn.
We blijven hier slechts voor één nacht, morgen gaan wij weer verder naar de beide kloven.
 
 
 
 

AÏT BEN HADDOU (MA)

CAMPING KASBAH DU JARDIN

Vertrek

Woensdag 22-01-2020
Taliouine (MA)

6348km

 Aankomst

Woensdag 22-01-2020
Aït Ben Haddou (MA)

6505km

 

Totaal

156km

 

Coördinaten

N31.047542, W7.135225

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Auberge Kasbah du Jardin

Een camping in de directe nabijheid van de oude Kasbah Aït Ben Haddou. Te voet is het goed te doen.

Sanitair

NIET bruikbaar

Het sanitair is ONBRUIKBAAR!

Elektriciteit

Gewone stekker zonder randaarde

Geen randaarde.

Prijs/nacht

70Dh(=7,00Euro)/Nacht

Camper/nacht.

Omgeving

De oude kasbah Aït Ben Haddou.

De oude kasbah Aït Ben Haddou.

 
 
We hebben deze camping uitgezocht omdat deze camping direct nabij de oude kasbah van Aït Ben Haddou ligt. De kasbah ligt vanaf hier op loopafstand.
De camping is matig en er is geen bruikbaar sanitair. Gelukkig hebben we voorzieningen (de douche wordt niet gebruikt) in onze camper. We hoefden vandaag niet een grote afstand te rijden en gelukkig waren de grotere provinciale wegen zeer goed bereidbaar.

Omdat wij hier mooi op tijd zijn aangekomen gaan wij 's middags ook direct de oude maar prachtige Kasbah Aït Ben Haddou bekijken. Dat kan allemaal te voet. We doorkruisen ALLE straatjes die wij maar kunnen vinden. De oude kasbah is schitterend. Ook beklimmen we de hoge bult die direct nabij ligt.
 
 
 

BEZOEK AAN DE OUDE KASBAH AÏT BEN HADDOU (22 januari 2020)

 

 
 
 
 
 
Het is echt de moeite waard om aan deze kasbah, Aït Ben Haddou een bezoek te brengen. Deze kasbah is voor een groot gedelte gerestaureerd en er bevinden zich nui een aantal winkeltjes.
In het verleden zijn in deze prachtige oude kasbah meerdere films opgenomen.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TINERHIR (MA)

ONDERWEG NAAR DE TODRA KLOOF (23 januari 2020)

 
Nog even een foto onderweg, die ik niemand wil onthouden, met een adembenemend uitzicht. Wat is het hier toch prachtig.

Ik zelf kan met het rijden in deze omgeving en in dit land maximaal genieten. Het rijden is ondanks de vele slechte wegen echt heerlijk. De wegen zijn veelal erg rustig, alleen in de plaatsen waar je doorheen rijdt is het wat drukker en er lopen veel mensen op straat waar je om moet denken.
 
 

TINERHIR (MA)

CAMPING ATLAS

Vertrek

Donderdag 23-01-2020
Taliouine (MA)

6505km

 Aankomst

Donderdag 23-01-2020
Tinighir (MA)

6715km

 

Totaal

210km

 

Coördinaten

N31.553173, W5.584645

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Atlas

Een prachtige maar kleine camping direct in de TODRA kloof. Vanaf hier is het nog VIJF kilometer verder naar de Todra kloof zelf.

Sanitair

PERFECT en zeer schoon sanitair

Het sanitair is uitstekend het schoon en het is zeer netjes. Belangrijk is hierbij de geweldige en heerlijk hete douche, een douche die we de afgelopen periode nog niet eerder hebben gehad.

Elektriciteit

Gewone stekker zonder randaarde

Geen randaarde.

Prijs/nacht

135Dh(=13,50Euro)/Nacht

Camper.

Omgeving

De todrakloof

De todrakloof.

 
Vandaag gaan wij naar de beide kloven; de Dades kloof en de Todra kloof. Dit betekent dat wij vroeg moeten gaan rijden, vertrekken om 08:00uur, om uiteindelijk bij de Todra kloof te stoppen (en te overnachten) en deze te bezichtigen. Omdat wij de Dades kloof en de zeer steile en meerdere haarspeldbochten achter elkaar al hebben gereden zullen wij met onze medereizigers mee rijden tot net in de Dades kloof route waarna wij omkering en alleen verder rijden naar de Todra kloof. Wij zien elkaar dan bij de geplande camping, camping Atlas. Wij gaan dan vervolgens onze eigen weg in de Todra kloof. Wij rijden uiteindelijk toch nog een flink stuk de Dades kloof in omdat wij daar pas kunnen stoppen en omkeren. Wij drinken nog even met z'n allen koffie waarna wij omdraaien en de Dades kloof weer uitrijden.
Wij gaan nu nog een dikke 65km verder rijden naar de Todra kloof. Wij zelf willen op tijd op de camping zijn zodat wij, als de camper op zijn plek staat, de Todra kloof kunnen bezoeken.
De reis naar de Todra kloof gaat voorspoedig en arriveren mooi op tijd op camping Atlas. Wij melden ons aan, waarbij wij ook onze medereizigers aankondigen, zodat zij in ieder geval ook een plek hebben.
We nemen nog even de tijd om te lunchen. Het is hier ook wel erg mooi zo tussen de bergen en rotswanden.  
 
 

TINERHIR (MA)

BEZOEK AAN DE TODRA KLOOF (wandeltocht 23 januari 2020)

 
We Camping Atlas ligt redelijk in de buurt van de Todra kloof. Deze kloof hebben we in de voorgaande jaren niet bezocht dus dat gaan wij nu inhalen. Als we klaar zijn met lunchen gaan wij te voet richting de Todra kloof. Ja al met al moeten wij een flinke afstand lopen, een dikke 5km, af en toe moeten wij ook nog de helling op lopen. Maar als wij bij de Todra kloof aankomen hebben wij wel zoiets, ja dat is zeker wel de moeite van het lopen waard.
 
 
 
 
 

TINERHIR (MA)

BEZOEK AAN DE TODRA KLOOF (23 januari 2020)

 
We lopen verder de kloof in het is hier zeker frisser dan elders, daarnaast is de kloof adembenemend. De wanden gaan nagenoeg loodrecht 400mtr (volgens zeggen) omhoog. Wat een stuk natuurgeweld. Langs de weg welke door de kloof loopt, loopt een beekje, nu in ieder geval, de bron van dat beekje begint, heel vreemd, gewoon ergens midden in de beek, er borrelt vanuit de grond water omhoog. een natuurlijke bron. Het is hier prachtig.
 
     
 
     
 
 
     
 
     
 
     
 
Foto's hierboven: Een indruk van de 400mtr hoge rotswanden. De rivier bedding is gezien vanaf het begin van de kloof, foto hier direct links boven, droog.


Foto's hieronder: Ergens midden in de rivier bedding komt helder bron water omhoog.
Vanzelfsprekend als het hevig heeft geregend zal er water vanaf de voorliggende bergen naar beneden en door de kloof spoelen.
 
 
 
Als wij de Todra kloof hebben bekeken hebben besluiten wij om terug te gaan. Te voet, ja kan maar dat is weer 5km terug lopen, hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, wij zijn gezond. Is er een andere mogelijkheid misschien? Monica praait in de Todra kloof een (volle) taxi met nog net twee plekken; voor ons? We vragen wat het gaat kosten om ons 5km terug te brengen naar camping Atlas, 10Dh (=1,00Euro) daar gaan wij niet voor terug lopen. Dus wij stappen in, in de taxi. Na een paar minuten gereden te hebben zijn wij ook al weer bij de camping terug. We rekenen af met de taxichauffeur en gaan naar de camper. Nu hebben wij nog even de tijd om even te zitten en te genieten van deze heerlijke plek.
Onze medereizigers komen later ook aan. Nadat zij de campers neergezet hebben gaan ook zij de Todra kloof bezichtigen.
 

ROUTE TINERHIR (MA) - MERZOUGA (MA)

PRACHTIGE ROUTE (24 januari 2020)

 
 
 
 
 

MERZOUGA (MA)

DE GIJZELING! (24 januari 2020)

 
Het vinden van de camping Haven la Change was niet erg makkelijk. Ondanks dat ik de coördinaten had ingegeven wist de TomTom niet niet echt goed de weg te wijzen. In zoverre, we zouden Off-Road moeten gaan rijden. Nog maar even niet dus. Even afwachten wat de TomTom even verder aangeeft.
Dit betekende dat wij vervolgens Merzouga binnen reden. Net voor de stadspoort werden wij door meerdere Marokkanen GESTOPT, helaas op een dusdanige manier dat wij het idee kregen dat wij werden gegijzeld! Een Marokkaan klampte zich aan de camper vast en wilde ons niet laten gaan. Het opdringere vragen waar ga je naar toe en ik heb wel een camping voor je was echt te veel.
Wij hebben zelf een camping opgezocht (op advies) en daar gaan we naar toe, of je nu hoog of laag springt. Als de ene Marokkaan de camper losliet hing er direct een andere Marokkaan aan de camper. Heel vervelend. Na het afslaan van deze gijzelnemers konden we onze weg vervolgen, in zoverre, de weg liep dood. Aan het einde van de weg toch maar even keren. Daar begon alle ellende opnieuw en werden wij opnieuw gegijzeld door meerdere Marokkanen die allemaal ons naar HUN camping wilden begeleiden. DUS NIET!
De maat was nu vol: Ik werd nu boos, heel erg boos, en liet dat ook merken, van schrik deed iedereen buiten de camper een stap achteruit. Ik kon nu op een veilige manier keren.
Voordat wij Merzouga uitreden hadden wij weer een akkevietje, er sprong een Marokkan voor onze camper; Camper wassen? Dat kun je bij mij doen. SODEMIETER OP! Wij willen naar onze eigen camping, de camping die wij zelf hebben uitgezocht.

Als we dan een flink stuk van deze zeer vervelende Marokkanenzijn verwijderd eerst maar even de weg vragen. We zien een agent staan wie wij de weg vragen. Met behulp van een passerende bekende wordt ons de weg gewezen. OK, nu komen wij er wel.
Uiteindelijk dan toch maar even de TomTom volgen die ons wederom Off-Road over een piste wil laten rijden. We doen dat dan maar. We zien dat de TomTom de weg hier wel weet, alleen voor ons niet echt logisch. De Off-Road pistes worden duidelijk op het scherm aangegeven.
Uiteindelijk komen wij na een dikke twee kilometer voor de poort van de camping Haven la Change uit.
 

OFF-ROAD NAAR DE CAMPING

 

 
 
 

MERZOUGA (MA)

CAMPING HAVEN LA CHANGE

Vertrek

Vrijdag  24-01-2020
Tinerhir (Tinighir)

6715km

 Aankomst

Vrijdag  24-01-2020
Hassilabied (Merzouga -Dunes de Sables)

6929km

 

Totaal

214km

 

Coördinaten

 N 31.134720 W 4.015416

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Haven La Change

Prachtige camping direct aan de rand van de Dunes de Sables, de Rode Duinen

Sanitair

Goed

Er is een prachtig nieuw toilet gebouw gebouwd met uitstekend sanitair. Van 12.00uur t//m 20.00uur kun je gebruik maken van de warme douches

Elektriciteit

Euro stekker

Gewone stekker. Helaas zitten er meerdere stopcontacten op één kabel doorgelusd. Als meerdere campers op deze kabel worden aangesloten zal dat natuurlijk fout gaan. De spanning zakt daardor erg snel naar beneden, ik heb daar een spanning gezien van slechts 113Volt AC i.p.v. de 230Volt AC

Prijs/nacht

Niet helemaal duidelijk, maar ca. 50Dh/nacht

Wij hebben afgerekend inclusief het eten, omgerekend was het ca. 50Dh/nacht.

Omgeving

De prachtige Dunes de Sables liggen direct voor je

De camping ligt direct aan de rand van de prachtige Dunes de Sables. Er zijn verschillende mogelijkheden om de Rode Duinen te bezoeken.
Op de camping kun je voor een habbekrats heerlijk eten. De tajine met kip is zeer goed. Laat maximaal één tajine voor twee personen koken!

 
Camping Haven la Change is prachtig! We staan direct tegen de Dunes de Sables, de rode duinen. En geloof me die duinen zijn echt oranje tot rood. We zoeken met onze drie campers een plekje direct nabij de duinen. Zo hebben wij een prachtig uitzicht. Wel is er een nadeel, OVERAL zand! Maar de plek is goed, het is hier echt prachtig. Wij besluiten om hier een twee nachten te blijven staan. Het is hier prachtig, voor ons het mooiste stekje........
 
 
 
De camping heeft ook een restaurant. Je doet er goed aan om hier eens te gaan eten. Wij hebben hier tweemaal heerlijk gegeten, eenmaal in het restaurant: een spies met vlees met daarbij een soort salade geserveerd, de volgende dag hebben wij tegen 14.00uur verschillende tajines bij de campers laten brengen. Alles smaakte echt voortreffelijk.Ook de tajine met kip smaakte voortreffelijk. De jus was heerlijk om daar een broodje in te dippen. Trouwens de broodjes blijven elke keer weer heerlijk van smaak.
 
 
 

MERZOUGA (MA)

DUNES DE SABLES (DE RODE DUINEN) (23 januari 2020)

 
DUNES de SABLES, wat een prachtig gebied deze oranje tot rood achtige duinen. Het zand heeft echt een andere kleur. In de verte is de hoogste duin te zien, wij besluiten om daar naar toe te lopen, klimmen en te strompelen. Dat valt niet mee, doordat je voeten constant elke willekeurige draai maken door het losse zand ondervind ik halverwege al snel problemen met mijn knieën. Die gaan steeds meer pijn doen. Jammer dan, wij stoppen er mee. Dit om te voorkomen dat ik de komende maanden constant weer zeer pijnlijke knieën heb. Wij gaan op ons gemakje terug. De beide andere stellen gaan wel verder. Zij bereiken na een flinke klim wel de voor ons hoogste duin top. Natuulijk hadden ook wij graag willen genieten van dit uitzicht, helaas is het niet anders.
 
Direct rondom de camping nabij de campers, een schitterend uitzicht.
 
 
 
 
Wandeling naar de hoogste duintop.
 
 
 
 
 
 

MERZOUGA (MA)

DUNES DE SABLES (DE RODE DUINEN) - ZON OPKOMST (23 januari 2020)

 
 
 

ROUTE MERZOUGA (MA) - AZROU (MA)

PRACHTIGE ROUTE (26 januari 2020)

 
Vandaag gaan we kijken hoever wij kunnen komen. Gelukkig zijn de doorgaande wegen goed te rijden. Een deel van deze route hebben wij eerder gereden. De route is weer adembenemend en genieten van de rit. Wij komen ook langs een wintersport gebied, dat is net voor  het stadje Azrou, het is hier heel druk en er staat een lange file. Het duurt dan ook een tijdje voor wij op de camping aankomen.
Om een indruk van de gereden route te krijgen bekijk de onderstaande foto's.
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 
      
 
 
 

AZROU (MA)

CAMPING EURO CAMPING

Vertrek

Zondag 26-01-2020
Merzouga (MA)

6929km

 Aankomst

Zondag 26-01-2020
Azrou (MA)

7316km

 

Totaal

387km

 

Coördinaten

N33.443498, W5.19003

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Euro Camping Emirates

Euro Camping Emirates, de camping is op zich prachtig gelegen.

Sanitair

ZEER matig

Het sanitair is weer zeer matig, wij hebben er dan ook geen gebruik van gemaakt.

Elektriciteit

Gewone stekker met randaarde

 

Prijs/nacht

100Dh(=10,00euroEuro)/Nacht

Camper inclusief stok broodje.

Omgeving

Stadje Azrou en omgeving

Wij zijn hier slechts geweest voor een overnachting op doorreis.

 
Het was een prachtige rit over een schitterende route, ik heb weer genoten van het prachtige landschap. Maar vanwege de gereden afstand, bijna 400km, waar wij de gehele dag over hebben gedaan, zijn wij blij dat wij weer op een camping staan. Op zich is de camping mooi gelegen op de rand van een heuvel. Wij gebruiken deze camping voor onze doorreis terug naar Europa. Wij hebben geen bijzonderheden gedaan in de omgeving. 
 
 
 

ASILAH (MA)

VRIJE CAMPERPLEK DIRECT AAN DE KUST

Vertrek

Maandag 27-01-2020
Azrou (MA)

7316km

 Aankomst

Maandag 27-01-2020
Asilah (MA)

6784km

 

Totaal

378km

 

Coördinaten

N35.474183, W6.027331

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Asilah aan de kust, vrije camperplek: Asilah Guardian Parking. SiteCode: 54900

Een vrije camperplek direct aan de kust. De plek wordt 's nachts bewaakt. We is het er erg rumoerig.
Aan de overkant van de weg is nog een camperplek. De ze camperplekken zijn zeer druk bezocht.

Sanitair

N.V.T.

 

Elektriciteit

N.V.T.

 

Prijs/nacht

40Dh(=4,00Euro)/Nacht

Camper per nacht.

Omgeving

Stadje Asilah

Het starnd direct hier aan deze camperplek

 
Het We zijn weer in het noorden van Marokko bij de kust gearriveerd. Deze Marokko trip is bijna voorbij. We zullen overnachten in Asilah om van daaruit morgenochtend vroeg naar de terminal van Tanger Med te rijden. We hebben in Asilah een camping gevonden waar we naar toe zullen rijden (was de bedoeling) maar we rijden langs deze camperplek die wij onder het rijden zien.

Omdat wij eerst nog moeten tanken rijden wij nog even een stuk verder. Wij vinden een benzine pomp en na het tanken gaan wij even in overleg, gaan wij daar op die camperplek staan? Dat is akkoord dus we rijden terug. We vinden een plekje direct aan de zee en het strand. Op zich is dit wel een schitterende plek om te overnachten. Gelukkig wordt deze camperplek 's nachts bewaakt. Wel een goed gevoel. Wel is de camperplek vanwege de doorgaande wegen erg rumoerig. Voordeel van de camperplek is dat wij morgen vroeg niets te maken hebben met de openings tijden van de camping, hier kunnen wij zo wegrijden.
 
 
 

TERMINAL TANGER MED (MA)

MEERDERE ZAKEN EN FORMALITEITEN TE REGELEN (dinsdag 28 januari 2019)

 
Vandaag hebben we de wekker gezet. Om 7.30uur willen wij vertrekken naar de Terminal in Tanger Med. We gaan vandaag weer oversteken terug naar Europa. Als wij allen weer gereed zijn gaan wij op pad. Omdat op de Terminal meerdere handelingen en activiteiten moeten worden verricht wil ik daar op tijd zijn. 
Dat lukt uiteindelijk ook.
De zaken die wij moeten regelen zijn:
A) Ticket activeren voor de overtocht,
B) Geld Dirham's omwisselen naar Euro's,
C) Politie formaliteiten, visum be-eindigen,
D) Douane formaliteiten met onder andere de scan van de camper,
Het is mogelijk dat er nog meer zaken geregeld moeten worden maar dat zien we dan wel. Tijdens de vorige keren hebben wij gemerkt dathet afhandelen van deze zaken  elke keer weer anders is. Ondanks enig oponthoud bij de douane, defecte computer, staan wij ruim op tijd bij de opstelrijen van de veerboot naar Spanje.
 

TERMINAL ALGECIRAS (ES)

 

   
Bij aankomst in Algeciras heb je niet echt de tijd om foto's te maken, de afhandeling bij de verschillende instanties, politie en douane, gaan wel erg vlot. Soms moet je stoppen en willen ze in de camper kijken. Daar wij niets hebben te verbergen hebben wij daar ook nooit een probleem mee. Tenslotte doen deze mensen gewoon hun werk.
Als wij alles op de Terminal van Algeciras hebben afgehandeld kunnen wij verder. Wij verlaten ons gezelschap en wij gaan onze eigen weg vervolgen. Net zoals de vorige keren rijden wij vanaf hier ca. 85km naar het noorden om naar onze favoriete bestemming te rijden; Conil de la Frontera, daar hebben wij een camping; Camping La Rosaleda.
 

CONIL DE LA FRONTERA (ES)

CAMPING LA ROSALEDA

Vertrek

Dinsdag 28-01-2020
Asilah- Tanger Med (MA)

7684km

 Aankomst

Dinsdag 28-01-2020
Algeciras Terminal - Conil de La Frontera (ES)

7862km

 

Totaal

178km

 

Coördinaten

N36.293805, W6.093262

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping La Rosaleda

Onze favorite stek Camping La Rosaleda. Een prachtige camping gelegen tegen de rand van de heuvel. Vanaf de camping is het mogelijk om de zee te zien.

Sanitair

Uitstekend en zeer netjes

 

Elektriciteit

Euro stekker en er wordt per kWh afgerekend

 en er wordt per kWh afgerekend. De teller is via de receptie van de camping.

Prijs/nacht

18,00Euro/Nacht

Camper en CC.

Omgeving

Stadje Conil de la Frontera, het strand en de omgeving

Er zijn verschillende mogelijkheden om trips te maken, er is openbaar vervoer. Ook zijn er in de omgeving auto's te huur. Het stadje Conil de la Frontera is schitterend en er zijn verschillende winkels. Ook heeft het stadje een prachtig en zeer breed en lang strand.

 
Ha,..... wij zijn er weer. Conil de la Frontera op camping La Rosaleda. In 2007 kwamen wij hier voor het eerst. Wij zijn toen op bezoek geweest bij Bert en Truus die hier overwinterden. Wij vinden het hier ook heerlijk. een mooie en fijne camping met uitstekend sanitair. In de afgelopen jaren zijn er veel supermarkten bijgebouwd in het stadje Conil dus je kan het hier wel even tijdje uithouden. Conil heeft ook een prachtig en wijds strand, je moet er wel even naar toe lopen, maar via het "braamstruikse binnenpad" is dat een kleine 25minuten en je staat op het prachtige strand.
Wij verblijven hier een dikke 15dagen en vervelen ons geen minuut. Sterker nog we hebben het voor ons overwinter doen het erg druk. Ook trekken wij op met Dieter en Jutta die een paar dagen later naar de camping zijn gekomen. In het restaurant van de camping is er elk weekend een heerlijk diner. Als het een beetje kan gaan wij in principe elk wekend wel een keer heerlijk eten.
Ja wij kunnen het hier goed uithouden.

Wij gaan regelmatig wat boodschappen doen in het stadje en ook is er elke week een markt. Daarnaast lokt het strand ons ook elke keer. Heerlijk, we genieten van het gehele verblijf.
 
 

OP DE CAMPING LA ROSALEDA

 
 
Dat We vermaken ons hier uitstekend. Wij vinden het beide geweldig hier. Het is hier nog steeds prachtig weer en we kunnen veel buiten zitten. We doen dat met een mooi boek en een natje en een droogje.

Onze Duitse vrienden Dieter en Jutta zijn ook hier naar toe gekomen. Zij kennen het stadje Conil de la Frontera wel maar zijn nog niet hier op de cmaping geweest. Voor het gemak hebben wij een mooie plek voor hun geregeld en besproken.
 

HET PRACHTIGE STRAND

 
 
 
 

CONIL DE LA FRONTERA VANAF HET STRAND GEZIEN

 
 
 

ROUTE CONIL DE LA FRONTERA (ES) - HUMILLADERO (ES)

PRACHTIGE ROUTE DOOR SIERRA DE GRAZALEMA (11 februari 2020)

 
Aan alles komt een einde, we hebben nu twee weken in Conil de la Frontera gestaan en we willen weer richting het noorden. Omdat wij de tijd hebben willen wij de terugweg, net als de heenweg,  langs de oost kust van Spanje rijden om zo nog een prachtige en zonnige dagen te hebben. Helaas lipe het net even anders dan gepland maar dat is verderop te lezen.
Vanaf Conil de la Frontera rijden wij eerst een stuk het binnenland in. Via Arcos de la Frontera willen wij naar Humilladero. Vanzelfsprekend willen wij ook het andere deel van Spanje bekijken. We hebben in Humilladero een camping gevonden waar wij één nacht zullen verblijven. Vanaf daar gaan wij terug naar de kust richting Malaga.
Wij gaan samen met Dieter en Jutta onderweg, maar bij Medina Sidonia raken wij zij al snel kwijt. Omdat wij weten waar wij elkaar weer zullen treffen rijden wij alleen verder. Als wij het  natuurgebied Parque Natural de la Sierra de Grazalema tegenkomen besluiten wij om dat natuurgebied in te rijden. We hebben tijd genoeg, tenslotte hoeven wij niet om 12.00uur op de camping aan te komen. Het is een prachtige route door dit natuurgebied, we gaan hoog de bergen in en rijden ook nog door het dorpje Zahara. Wij kunnen echt genieten van zulke routes.
In onderstaande foto's een impressie van dit prachtige natuurgebied.
Na een paar uren rijden komen we aan in Humilladero waar wij de camping hebben uitgezocht.
 
 
 
 
 
 

HUMILLADERO (ES)

CAMPING SIERRACILLA

Vertrek

Maandag 20-01-2020
Aourir (MA)

5931km

 Aankomst

Maandag 20-01-2020
Tafraoute (ES)

6147km

 

Totaal

216km

 

Coördinaten

N29.721105, W8.982332

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Keteldal vrije camperplek

Een zeer grote camperplek in het zogenaamde Keteldal. De plek is groot genoeg voor enkele honderden campers.
Omdat het hier wat hoger in de bergen is, is het hier ook echt wel wat kouder. Brood wordt 's ochtends bij de camper langs gebracht.

Sanitair

N.V.T.

 

Elektriciteit

N.V.T.

 

Prijs/nacht

15DhEuro/Nacht

Camper.

Omgeving

Stadje Tafraoute en nabij Aguerd Oudad

Het stadje Tafroute is een prachtig schoon stadje met verschillende faciliteiten. In de nabeijheid is het stadje Aguerd Oudad waar zicht de hoed van Napoleon zich bevind. Iets verder op in zijn ook de gekleurde rotsen een kunstwerk.

 
 
 
 
 

ROUTE HUMILLADERO (ES) - CABO DE GATA (ES)

LANGS DE KUST (12 februari 2020)

 
 
 

CABO DE GATA (ES)

CAMPING CABO DE GATA

Vertrek

Maandag 20-01-2020
Aourir (MA)

5931km

 Aankomst

Maandag 20-01-2020
Tafraoute (ES)

6147km

 

Totaal

216km

 

Coördinaten

N29.721105, W8.982332

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Keteldal vrije camperplek

Een zeer grote camperplek in het zogenaamde Keteldal. De plek is groot genoeg voor enkele honderden campers.
Omdat het hier wat hoger in de bergen is, is het hier ook echt wel wat kouder. Brood wordt 's ochtends bij de camper langs gebracht.

Sanitair

N.V.T.

 

Elektriciteit

N.V.T.

 

Prijs/nacht

15DhEuro/Nacht

Camper.

Omgeving

Stadje Tafraoute en nabij Aguerd Oudad

Het stadje Tafroute is een prachtig schoon stadje met verschillende faciliteiten. In de nabeijheid is het stadje Aguerd Oudad waar zicht de hoed van Napoleon zich bevind. Iets verder op in zijn ook de gekleurde rotsen een kunstwerk.

 
 
 
 
 

CABO DE GATA (ES)

PROBLEMEN MET DE GEZONDHEID (12 februari 2020)

 
Tja problemen met de gezondheid. Niet te veel details, heeft te maken met nierstenen, maar genoeg problemen om de overwinter periode in te korten.
 

PENISCOLA (ES)

CAMPING EL EDEN

Vertrek

Donderdag 13-02-2020
Cabo de Gata (ES)

8421km 

 Aankomst

Donderdag 13-02-2020
Peniscola (ES)

39011km

 

Totaal

590km

 

Coördinaten

N40.371478, E0.403107

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping El Eden

Prachtige camping direct nabij het strand. De burcht is een stukje lopen. Broodjes op de camping. In het stadje zijn meerdere winkels.

Sanitair

Uitstekend

Wel met toilet brillen, en worden regelmatig schoongemaakt.

Elektriciteit

Eurostekker

 

Prijs/nacht

18,00Euro/Nacht

Camper, elektriciteit, 2 personen VW.

Omgeving

Dorpje Peniscola, en omgeving dorpjes, Benicarlo

Wij gaan altijd even naar de burcht op de rots punt. Ook het strand heeft voor ons een flinke aantrekkingskracht. Het is heerlijk om overdag of 's avonds over het strand te lopen. Benicarlo ligt nabij Peniscola maar daarvoor heb je fietsen nodig of je gaat met de bus. Woensdags is er in Benicarlo markt.

 
 
 
 

PENISCOLA (ES)

NAAR DE DOKTER (13 februari 2020)

 
Vanwege de eerder genoemde problemen met de gezondheid gaan wij in Peniscola toch maar even naar de dokter. Na dit dokters bezoek nemen wij het besluit om morgen ochtend vroeg terug te gaan naar Nederland. In Nederland hebben wij onze eigen artsen en specialisten waar wij de benodigde acties uit kunnen zetten.
Dit betekent tevens het einde van onze overwinter periode in Spanje en Marokko.

Naar later blijkt zijn mijn gezondheids problemen precies op tijd opgetreden: Niet kort hierna begint alle ellende met de COVID-19 (Corona)
 

SALSES LA CHATEAU (ES)

CAMPING INTERNATIONAL DU ROUSILLON

Vertrek

Vrijdag 14-02-2020
Peniscola (ES)

9011km

 Aankomst

Vrijdag 14-02-2020
Salses le Chateau (F)

69440km

 

Totaal

429km

 

Coördinaten

N 42.84304° , E 2.92551°

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping International du Rousillon

Een kleine camping net voor de grens met Spanje. Wij komen hier nu voor de tweede maal en deze camping is een goed alternatief voor de beide camperplekken bij Cap Leucate. Helaas ligt de camping tussen een drukke provinciale weg (gaat voor de camping langs) en de drukke snelweg aan de andere kant van de camping. Ook loopt langs de snelweg een trein spoor. Ondanks dat staan wij hier veilig en slapen hier uitstekend.

Sanitair

Schoon en bruikbaar

Wederom geen toilet brillen op de toiletten. In deze tijd van het jaar is slechts één toilet deel open. De douches zijn uitstekend en heerlijk warm.

Elektriciteit

Gewone stekker

 

Prijs/nacht

16,00Euro/Nacht

Camper en CC

Omgeving

Het is ons onbekend wat er in de omgeving te doen is.

We hebben nog niet uitgevonden wat hier in de omgeving te doen is. Dit omdat wij de camping 's winyters gebruiken als doorgangs camping naar Spanje, en dan ook alleen maar als het ons uitkomt.

 
Omdat wij vanuit Peniscola op tijd zijn vertrokken besluiten wij om in één keer door te rijden naar deze camping in Salses le Chateau. Wij zijn hier eerder geweest en weten hoe de camping ligt en is. Vanwege de wegen en het treinspoor nabij de camping is het verkeer wel te horen. Ondanks dat slapen wij hier altijd uitstekend en wij vinden het een zeer goed alternatief voor de beide camper plekken bij Cap Leucate. Ondanks de lange rit zijn wij hier weer mooi op tijd en zetten de camper nog even in het zonnetje. Het sanitair is hier goed dus wij maken er nog even gebruik van.
's Avonds nog even TV kijken en dan vroeg niet te laat naar bed, morgen is er weer een lange dag met een flinke te rijden afstand naar Tournon sur Rhone.
 
 

TOURNON SUR RHONE (F)

CAMPING TOURNON HPA

Vertrek

Zaterdag 15-2-2020
Salses le Chateau (F)

9440km

 Aankomst

Zaterdag 15-2-2020
Tournon sur Rhone (F)

9793km

 

Totaal

465km

 

Coördinaten

N45.072094, E4.827630

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Tournon HPA

Goede camping op doorreis. Wij hadden een prachtige plek aan de rand van de Rhône, met uitzicht op de rivier.

Sanitair

Goed

Er is een NIEUW toilet gebouw gebouwd. Nu nog gemengd, het oude toilet gebouw wordt verbouwd en het sanitair vernieuwd. Helaas nog steeds geen toilet brillen. De douches zijn uitstekend en heerlijk warm.

Elektriciteit

Eurostekker

Stroom direct bij de plek.

Prijs/nacht

19,80Euro/Nacht

Camper en CC

Omgeving

Stadje Tournon sur Rhône

We hebben eerder het stadje verkend, In principe is het stadje erg leuk, maar niet voor langere tijd. Het uitzicht over de Rhône is prachtig.

 
Na het ontbijt met koffie en een lekker broodje verlaten wij deze camping mooi op tijd en rijden richting Tournon sur Rhone, dat is onze volgende stop. We rijden hiervoor voornamelijk de snelweg. Dit ondanks dat wij de tijd hebben. In eerdere trips hebben wij gemerkt dat als je alleen maar provinciale wegen rijd, je per dag slechts 250-275km kunt rijden. Maar daarvoor moet je dan ook nog 8 uur aan een stuk achter het stuur zitten. Dat is nu net even te veel van het goede.
De reis gaat voorspoedig en we komen weer op tijd aan in Tournon sur Rhone. Voordat wij naar de camping rijden gaan wij natuurlijk eerst weer even de tank vol gooien met DIESEL. We weten nu waar wij moeten zijn. We arriveren weer mooi op tijd op de camping. Als wij voor 17.00uur op de camping arriveren weten wij dat wij zelf een plekje op kunnen zoeken, dit omdat de receptie dan nog niet open is. Als de receptie om 17.00uur open gaat kun je je aanmelden.
Wij hebben weer een mooi plekje direct aan de Rhone. Je hebt dan een schitterend uitzicht waar wij ook zeken van kunnen genieten.
 
 
 
 

EPINAL (F)

CAMPING PARC DU HATEAU

Vertrek

Zondag 14-02-2020
Tournon sur Rhône (F)

9793km

 Aankomst

Zondag 14-02-2020
Epinal (F)

10258km

 

Totaal

465km

 

Coördinaten

 N48.180148, E6.467575

 

Omschrijving

Opmerking

Camping

Camping Parc du Chateau

Wij hebben deze camping gebruikt om door te reizen. Wij hadden nu een keer zo iets, geen camperplek in Charmes waar geen enkele sanitaire voorzieningen zijn. Deze camping ligt ongeveer 30km verder dan Charmes.

Sanitair

Goed

Het sanitair is schoon en netjes. De douche is goed en heerlijk warm. De toiletten zijn met bril, maar zijn erg hoog gemonteerd. (Hoeft geen probleem te zijn)

Elektriciteit

Euro stekker

 

Prijs/nacht

19.00Euro/nacht

Camper en CC

Omgeving

Niet bekend

Het is niet geheel duidelijk wat er in de omgeving te doen is. Wij hebben de camping als doorreis overnachtings punt gebruikt.

 
Ook nu weer gebruiken wij deze camping als doorgangs/doorreis camping, morgen zijn wij thuis. Immers de parkeerplek bij ons huis is altijd open.
Zie de foto's van ons eerste bezoek aan het begin van deze site van onze overwintering.
 

THUIS (NL)

Maandag 17 februari 2020

 
Na een aantal lange dagen rijden zijn wij weer thuis. In totaal zijn wij ruim twee en een halve maand weggeweest voor een overwinter "vakantie". Ja het is heerlijk en prachtig mooi geweest. We hebben er zeer van genoten.
 

GEGEVENS

Totaal gereden kilometers:
Totaal aantal liters brandstof:
Totaal kosten:
10994 - 1688 = 9306km
900.04liter
1067.13
Euro
 
   
 
 
HOME
 

SITE UPDATE:   30 november 2020