VOORJAAR
APRIL 2008

 

 

Wat is nou zo leuk aan camperen, wordt ons vaak gevraagd? Wij hebben altijd een antwoord hierop: DE VRIJHEID die je met de camper hebt. Staat naast de deur, je kan er mee weg wanneer je wilt. Wij mogen dit ook graag doen. Ook voor korte vakanties is een camper ideaal. Wij hadden daarom besloten om nogmaals naar Rügen, Duitsland te gaan.

Met deze reis beschrijving kan ik een flink stuk geschiedenis schrijven over de 2e WO en wat Adolf Hitler in Prora van plan was. Verderop in deze beschrijving tussen de verschillende foto's vinden jullie alle informatie. Ik zal jullie nu verder niet vervelen met geschiedenis verhalen, maar voornamelijk vele foto's tonen van onze belevenissen tijdens de trip vanaf boven Rügen naar beneden, tevens vinden jullie hier een kort bezoek aan het andere Oostzee eiland Usedom.
Wij wensen jullie veel plezier.

Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

POI's: POIS0508.xls

Voor de coördianten verwijs ik naar de naaststaande lijst, POIS0508.xls
 

Vanuit onze woonplaats in Friesland zijn wij vertrokken richting Zeven. Hier is de camperplek van Frits Berger. In principe kost deze camperplek niets, wij betalen in ieder geval de stroom die je zelf aan kunt sluiten. Als je mazzel hebt kan het zijn dat 's ochtends verse broodjes aan de deur hangen.

    

Vanaf Zeven naar Rügen, in dit geval direct naar het uiterste puntje, Putgarten. Je kan  hiervoor met de veerpont Wittower Fähre oversteken naar het schiereiland Wittow. Dit is een mooi boot tochtje.

 

Na de steek kun je de weg vervolgen naar Putgarten. In Putgarten kun je lopend naar Kap Arkona, een schitterend uitzichtpunt over de Oostzee, je kan met een trap naar beneden naar het strand. Op Kap Arkona zijn een drietal vuurtorens waarvan je er enkele kunt bezichtigen. Een bezoek naar het strand met de trap naar beneden vanaf Kap Arkona is aan te raden. De camperplek is een parkeerplek waar vaak voldoende campers. Wij hebben hier één nacht gestaan.
 


 

 


 

Vanaf Putgarten verder gereden naar de parkeerplek in Lohme-Hagen, vanaf hier kun je lopend door het bos naar de Königstuhl, een kalkrots welke 118mter uit zee omhoog rijst. Het was niet de onze bedoeling om nogmaals op de Königstuhl te klimmen, wij willen nu naar beneden. Langs het restaurant, via de Victoria Schicht naar beneden. Het bleek een trap te zijn van maar liefst 412 treden. Met een bord werd aangegeven dat het beklimmen van de trap "sehr anstrengend" zou zijn. Het strand bestaat uit keien, het water van de Oostzee is erg schoon en helder. Het was een mooi verblijf hier op het strand. Na weer boven te zijn aangekomen, moesten wij eerst even bijkomen. Inderdaad dit kost wel wat energie om een dergelijke trap te beklimmen. Desondanks was het de moeite waard, genieten van de zee en van de schitterende omgeving.
Wij besloten weer om terug te gaan naar de camper op de parkeerplaats. Ditmaal met de bus, voor 1,50Euro pp kun je binnen vijf minuten terug zijn op de parkeerplaats. Door het bos loop je er toch gauw een uur over. De parkeerplek is tevens een camperplek waar ook diverse stroom aansluitingen zijn. Betalen voor de camperplek gewoon bij de parkeer automaat.
De camperplek heeft toiletten en douches. Let op het toilet gebouw heeft openingstijden.
 Camperplek Lohme-HagenDe Königstuhl.
 

                            
412 treden naar beneden maar ook weer omhoog!


 

Schitterend gezicht zo aan het strand.
De Königstuhl steekt torenhoog boven de zeespiegel. Hier doen wij het dan tenslotte voor.
Na één nacht op de camperplek gestaan en geslapen te hebben zijn wij door gereden naar Prora. Hier wilden wij nogmaals "Der Kolos von Prora" bezoeken, dit gebouw heeft een behoorlijke indruk op ons gemaakt, bij ons eerdere bezoek aan Prora.

In december 2006 waren wij hier eerder geweest en wij hadden verzuimd om het NVA (Nationale Volks Arme Museum) te bezoeken. Het NVA Museum vind je in een gedeelte van "Der Kolos von Prora". Wat wij nog graag wilden zien was een maquette van hoe  "Der Kolos von Prora" er uit had moeten zien als dit bouwwerk ooit was voltooid.
Adolf Hitler besloot in ca. 1935 een vakantie oord te laten bouwen op het eiland Rügen, Duitsland. Het eiland Rügen ligt in de Oostzee. De hardwerkende Duitse arbeider moest gebruik kunnen maken van dit vakantie oord. Het vakantie oord was een onderdeel van de organisatie "Kraft durch Freude" afgekort KdF. Het werd een massaal en imposant bouwwerk waarin maar liefst 20.000 gasten konden worden gehuisvest.

Bij Prora tegen het strand (afstand ca. 75meter) van de Prorer Wiek werd een kolossaal en massaal en ambitieus gebouw neergezet, een flatgebouw van 5 verdiepingen hoog exclusief de begane grond en (schrik niet) 5km lang. De laatste 500 meter zijn niet meer afgebouwd. Verder zijn de meeste eetzalen en de grote welkomsthal nimmer gebouwd. Het werd toen oorlog (2e WO) en al het materiaal en materieel moest naar het front. Tot vandaag de dag is er nog niets met het gebouw gedaan. Het is een grote bouwval en vanaf de de begane grond tot aan de eerste/tweede verdieping zijn alle ramen dichtgespijkerd. Rondom het gebouw wordt je gewaarschuwd voor vallend puin.
Net na de oorlog is een gedeelte in gebruik genomen door een school van de NVA en vele jaren later is één van de gebouwde grote eetzalen omgebouwd tot een discotheek.  Klik op de foto voor een vergroting!
Om een indruk te geven hoe groot "Der Kolos von Prora" is, is een satelliet kaart ingevoegd, het gebouw loopt op de foto van boven naar beneden.
 

 

Der Kolos von Prora is een licht gebogen gebouw, welke de kustlijn volgt en wat bestaat uit twee gespiegelde helften. Tussen de beide gebogen helften moest het grote ontvangst/feest gebouw komen waarin 60.000 mensen konden verblijven.
Vanuit zee gezien was de aankomst hal tussen de grote ontvangst/feestgebouw en de  LINKER vleugel, de vertrek hal was tussen de RECHTER vleugel en het ontvangst/feest gebouw. Elke vleugel had 5 grote eetzalen welke gedeeltelijk op het strand of in zee waren gebouwd. Elke eetzaal kon 2500 mensen bedienen.

Op de foto hiernaast boven is duidelijk de grote ontvangst/feest gebouw te zien. De eetzalen zijn de ronde uitbouwen op het strand en soms in het water.
  

Adolf Hilter was nog ambitieuzer dan wij kunnen denken en voorstellen, voor "Der Kolos von Prora" meters de Oostzee in moest een aanlegsteiger komen voor de grote Cruise schepen die hier aan moesten leggen. Voor het grote ontvangst/feest gebouw is de pier voor de aanlegsteiger voor de cruise schepen te zien. De betonnen met bakstenen beklede steiger ligt een stuk in zee. Toen wij daar waren werd er druk aan de steiger gerestaureerd. Aan deze pier hadden nog lange steigers gebouwd moeten worden welke ver in zee zouden reiken. Op de foto links ziet u hoe de pier een stuk in zee steekt.
 

Het eerste stuk van het linker gedeelte, vanuit zee gezien, waar twee musea zijn ingericht, is toegankelijk voor het publiek. Wij zijn in beide musea geweest op zoek naar een maquette welke ooit op telvisie was getoond bij een travel programma. In het NVA museum staat de maquette waar wij naar op zoek waren.
 

 
Foto boven: De maquette waar het ons om te doen was. Een maquette griezelig echt van ruim 18meter lengte. Dit geeft je een goede indruk hoe het KdF Seebad had moeten worden. De foto is in originele toestand te bekijken en eventueel te downloaden.

In het NVA museum kun je tot op de vijfde verdieping van een stuk van "Der Kolos von Prora" komen.
Je vindt er vele zaken uit de oude DDR tijd, maar ook nog een tweetal kamers zoals die hadden moeten worden als het KdF vakantieoord was voltooid.
Inmiddels is "Der Kolos von Prora" onder Denkmal Schutz geplaatst, het gebouw zal voor het nageslacht worden bewaard. Een gedeelte van "Der Kolos von Prora" wat ooit met springstof vernietigd zou worden, dit is namelijk niet gelukt, staat inmiddels onder Natur Schutz, dit vanwege de zeer zeldzame aanwezige vleermuizen die hier een plekje hebben gevonden.
Aan diverse project ontwikkelaars is de vraag uitgezet om wat met "Der Kolos von Prora" te gaan doen. Wie weet kunnen wij ooit nog eens in dat gebouw vakantie houden.


Al met al de moeite waard om eens "Der Kolos von Prora" te bezoeken. Vergeet in ieder geval niet op het NVA museum te bezoeken. Er zijn nog meer zaken in het museum te zien wat te veel is om hier op te noemen.
Na deze "cultuur schok" tenslotte weer verder gereden naar de camping in Göhren.Göhren, Rügen, Duitsland, Camping Regenbogen. Wij hadden al eerder op deze camping gestaan. een uitstekende camping met mooie plekken, goed sanitair en wat ook erg fijn is je kan vanaf de camping zo naar het Strand van de mooie Oostzee.Het strand is echt schitterend mooi SCHOON strand met mooi helder Oostzee water.

 

 

In de vakanties lopen wij erg veel. Wij besloten om helemaal rond de kaap van Göhren te lopen. Genieten van de natuur en het uitzicht. Wij hadden al wel gezien dat je niet helemaal om de kaap heen kon lopen. Bij de punt van de kaap  moest je omhoog over de kaap zelf door het bos. Tenslotte kon je later weer naar benden naar het strand. De stranden aan weerszijden van de kaap waren schitterend evenals de tocht door het bos
Dit was een hele wandeling over zand en  rotsig strand, de hele wandeling duurde een dikke 5 uren. Onderstaande foto's (links) boven de kaap punt de andere foto (rechts) onder de kaap punt.
 

 
 

Tenslotte hebben wij ons ook nog even de tijd genomen om te rusten en om nog een keer met de fiets naar het dorpje Baade te gaan, Baade ligt net boven Göhren.

Na een aantal dagen vertoeven op de camping in Göhren, kwam weer het vertrek.

Wij zetten onze reis voort naar het V1/V2 museum in Peenemünde op het volgende eiland Usedom. Helaas viel dit als V1/V2 museum tegen, wel was er genoeg te zien voornamelijk oorlogs materieel.
Het militair en burger vliegveld in Peenemünde is in de 2e WO gebruikt, dit vliegveld is verder niet toegankelijk voor het publiek, je kan in  ieder geval niet bij het V1/V2 lanceer platform op het vliegveld komen.

 

 

Op het eiland Usedom bevonden wij ons weer op nieuw dus onbekend terrein, na het bezoek aan het V1/V2 museum moesten wij weer op zoek naar een overnachtingsplek.
In Heringsdorf vonden wij een camping/camperplek, Heringsdorf Mobilcamp.
 

 Op deze plek stonden voornamelijk allemaal campers en slechts een enkele caravan. De prijzen zijn als van een camping maar daar heb je dan stroom en uitstekend sanitair voor. Indien nodig kun je bij het sanitair gebouw via WiFi internetten.

Achteraf bleek dit een goede keus geweest te zijn. Achter in onze camper nemen wij altijd fietsen mee, wij besloten om de volgende dag, zaterdag, naar Polen te fietsen. Het is een mooi fietstchtje vanaf Heringsdorf via Ahlbeck naar Polen. In Ahlbeck is nog een "Seebrücke" welke ver in zee steekt.

Wij hadden de tip gekregen dat er net over de grens in Polen in Swinemünde (Swinoujscie)altijd een bazar is. Dit vinden wij altijd wel leuk om daar over rond te lopen.Het is een mooi fietstochtje vanaf Heringsdorf via Ahlbeck naar Polen. In Ahlbeck is een "Seebrücke" welke ver in zee steekt. Vanaf deze "Seebrücke heb je een mooi overzicht over het schone strand.

Vanuit Ahlbeck houdt het fietspad op een bepaald moment op en gaat over in een zandpad met betonblokken.
Bij de Duits-Poolse grens aangekomen moet je door het zand, dus fietsen lukt dan niet meer. Als de grens is over gestoken is het niet ver meer naar het Poolse dorpje.Het is hier ontzettend mooi, mooie natuur en weer een mooi strand.
Na nog enkele honderden meters gefiets te hebben uiteindelijk in Swinemünde (Swinoujscie) aangekomen. Op de bazar kun je wel een aantal uurtjes doorbrengen, er zijn vele straatjes en kraampjes zoals wij die in Nederland niet kennen.
 

Leuk om langs de kraampje te lopen. Het is ook mogelijk om met de auto hier naar toe te gaan. Er is voor een andere grens overgang een grote parkeerplek vanwaar je lopend het dorpje in kan. Wij hebben twee nachten hier gestaan.

Tenslotte maar weer op weg naar huis, wij hadden nog twee dagen, wij wilden vanaf nu even geen Autobahnnen meer rijden. Even alles maar binnen door. Genieten van de mooie omgeving. We wilden tot Rethem an der Aller, naar de camping Am Hämelsee, doorrijden om daar de laatste nacht te verblijven. Dit is een leuke camping gelegen aan een klein meertje, de Hämelsee.
Wij zijn hier vaker geweest en het is een rustige camping.


 
En weer komt aan alles een einde, de laatste dag van deze korte maar schitterende vakantie. Deze dag gebruiken wij om binnendoor, via Asendorf, waar wij net als vroeger inkopen willen doen, via Bremen naar huis te rijden.
 

THUIS.

 

 

HOME

SITE UPDATE: 10 oktober 2008