LANG WEEKEND BELGIň
September 2007

 

Klik op de foto voor een vergroting. (opent in een nieuw venster)
 

Al heel lang hadden wij met onze vrienden, hebben dezelfde camper als wij, afgesproken om een weekend naar BelgiŽ te gaan. In dit weekend stond HISTORIE en natuurlijk PLEZIER in het teken. Via onze Belgische vrienden in Hoogstraten zijn wij enkele van de historische plekken van de Eerste Wereld Oorlog gaan bezoeken.
 
Voor het zoeken van een overnachtingsplek voor onze campers hebben wij eerst de bekendste begraafplaats bezocht, Tyne Cot Cemetery. Vanaf daar zijn wij naar de camping gegaan op de rand van Ieper. Het is de gemeentelijke camping bij het sportcentrum. Vanaf hier is het lopend te doen door enkele weilanden, de weg wijst zich vanzelf, naar de Menen poort in Ieper. Als je de Menen poort bezoekt zorg dat je op tijd weggaat, om 20.00uur wordt de Last Post geblazen. Als het er druk is kun je nagenoeg niets meer zien.
In BelgiŽ is in IEPER en in de buurt van Diksmuide hevig gevochten in de eerste wereld oorlog,1914 t/m 1918. In deze oorlog vielen ruim 4 miljoen doden. Het ergste is het gebruik van chemische strijdgassen geweest veelal het zogenaamde mosterdgas. Dit heeft duizenden mensen het leven gekost. Vandaag de dag worden er elke dag nog steeds chemische en andere granaten uit deze oorlog gevonden. Vaak zijn het de boeren die ze vinden bij het omploegen van het land.

Ieper is het stadje in de buurt van de kust van BelgiŽ nabij de Franse grens. Ieper is tijdens de eerste Wereld Oorlog geheel van de aardbodem weggevaagd geweest. Toen was het mogelijk om staande over de puinhopen van de stad naar de andere zijde te kijken.

In de omgeving van Ieper vindt je vele oorlogsmonumenten die met graven en gedenktekens zijn gebouwd. Een van de grootste en imposantste is het Tyne Cot Cemetery, een gigantische begraafplaats waar duizenden oorlogsslachtoffers zijn begraven. Deze begraafplaats is gebouwd in de vorm van een halve arena, de muur van deze arena is voorzien van gedenkplaten met duizenden namen van de oorlogsslachtoffers. Als je dit ziet wordt je echt wel even stil en wij worden in ieder geval emotioneel!


 


 


Het is er elke avond druk onder deze poort. De weg onder de poort wordt om 20.00uur afgezet en twee functionarissen van de plaatselijke brandweer blazen dan de Last Post op hun trompetten. Op de foto hiernaast zijn het er zelfs vijf. Op het moment dat wij daar waren was er een speciale gelegenheid voor de herdenking van de gevallenen. De vaak vele aanwezige militairen (ook ik heb daar ooit gestaan in uniform) staan in de houding en brengen de EREGROET!
Dan wordt je stil en koud. 
In Ieper is de zogenaamde Menen poort, dit is de gedenkplaats van Ieper voor de gevallenen van de Eerste Wereld Oorlog.
Deze poort is na de Eerste Wereld Oorlog gebouwd als gedenkplaats, het is een behoorlijk bouwwerk links en rechts met een overkapping over de weg die er onder door loopt. Ook de muren van de Menen poort zijn voorzien van vele namen van gevallenen. Sinds het einde van de Eerste Wereld Oorlog wordt hier onder deze poort de Last Post geblazen.
Wij kregen deze keer kippenvel, een aantal bataljons van het Engelse leger legden verschillende kransen ter ere van de gevallenen. Dit ging met veel militair eerbetoon.
De kransen zijn veelal gemaakt van de klaprozen, die juist na afloop van de Eerste Wereld Oorlog volop groeiden op de velden van Vlaanderen. Deze klaprozen zijn dan ook het symbool van deze oorlog in deze omgeving.


Let op de bovenstaande en onderstaande foto's op de vele namen van de gevallenen op de grote tableaus op de achtergrond.Ieper zelf is een mooi historisch stadje met vele mooie en oude gebouwen. Op de foto hiernaast de laken halle, welke na de oorlog weer helemaal opnieuw is opgebouwd omdat deze geheel van de aardbodem was weggevaagd door bombardementen.

 
Vanaf hier zijn wij de volgende dag weer verder getrokken. Eerst naar de loopgraven in de buurt van Diksmuide, immers de Eerste Wereld Oorlog werd ook wel de loopgraven oorlog genoemd. In Diksmuide is een stuk van deze loopgraven gerestaureerd en in oude staat hersteld. Daarbij is een laatste restant van een Duitse bunker 400meter verderop niet te vergeten. Vier jaar lang hebben ze dichtbij tegenover elkaar gestaan. Er gaat zelfs een verhaal dat tijdens een kerst de mensen elkaar de handen hebben geschud.
Net buiten Diksmuide staat aan de rivier de IJzer de zogenaamde IJzer toren. Deze toren is het teken van de vrede.


Er is een mogelijkheid om de toren te bezoeken tot in de top.
Een stukje verderop langs de rivier de IJzer vind je nog de loopgraven hier hebben vriend en vijand meerdere jaren tegenover elkaar gestaan. Raar maar waar er gaat zelfs een verhaal dat zij elkaar tijdens kerst en oud en nieuw elkaar de gelukwensen overbrachten. Het bezoeken van de loopgraven is gratis. Vroeger werd het beheerd door een aantal burgers aangesteld door de gemeente. Je kon uit eigenbeweging een donatie geven, hetgeen een goede zaak was omdat daar de restauratie van de loopgraven werd bekostigd. Vandaag de dag is het loopgraven herdenkings monument, eigendom van het Belgische leger. Er staat in het nieuwe gebouw dan ook een militair die je eventueel te woord kan staan en kan voorzien van informatie
.


De klaproos groeide na de oorlog op alle velden van Vlaanderen, en is zo het symbool geworden van deze Eerste Wereld Oorlog.
op de vele oorlogsgraven zul je dan ook kransen vinden gemaakt van klaprozen.
 
De bovenstaande foto's behoeven geen extra woorden, in weer en wind en 's winters hebben hier in deze loopgraven soldaten gelopen.De oude Duitse bunker waar de "vijand" enkele jaren tegenover elkaar zat.
Onze vakanties bestaan vaak uit een stukje cultuur en/of historie, tenslotte afgewisseld met plezier. Na deze historische en emotionele bezoeken wilden wij de resterende dagen van onze korte vakantie invullen met een stuk plezier. Wij houden erg veel van de zee en mooie stranden, neen niet om er uren op te liggen zonne bakken. Neen gewoon uitwaaien en door het maken van flinke wandelingen. Omdat wij graag de camper op de camping willen laten staan hadden wij een camping opgezocht waarbij je na het oversteken van de doorgaande weg direct op het strand terecht kan komen.
Wij zijn terecht gekomen op camping Duinzicht, in het stadje Bredene.

Er is nabij een loopbrug over de doorgaande weg, na deze loopbrug sta je direct op het strand.

De mooie Noordzee met zijn mooie Belgische stranden.Wij zijn al meerdere malen hier geweest om toch in een ander land te zijn met toch wel een beetje een andere cultuur. Wij genieten gewoon in het buitenland.
Ook nu weer hopen wij dat dit een mooie bijdrage zal zijn om ook eens BelgiŽ te gaan bezoeken om in ieder geval Ieper en andere dorpen gaat bekijken. Ons advies is wel dat u de historie  bestudeerd van Ieper en de omliggende dorpen en herdenkings monumenten anders zal het meeste u niet veel zeggen. Middels een excursie vanuit mijn militaire opleiding is mij vele zaken verteld over deze Eerste Wereld Oorlog die zo verschrikkelijk veel mensen het leven heeft gekost. Nog een extra tip: er is in de buurt van de zogenaamde "Hooge Crater" ook nog een militair museum, dit is zeker de moeite waard om dit museum te bezoeken.
HOME

SITE UPDATE: 01 december 2008