OVERWINTEREN SPANJE
december 2015 - januari 2016

INLEIDING

We hebben eindelijk weer vakantie, ……………… Dit na een zeer rumoerig jaar 2015. Er is dit jaar zoveel gebeurd dat we hiervan echt wel even bij moeten komen. Ik heb VIJF weken met veel pijn en moeite kunnen regelen. Het doel van deze vakantie is wel duidelijk, UITRUSTEN, genieten van de rust die we zo hard nodig hebben.
In voorkomend geval gaan we natuurlijk wel genieten van de te rijden routes in Spanje.

Net als een aantal jaren geleden wilden we weer eens een rondje Spanje maken. Dit rondje betekent; vanaf het Noordoosten van Spanje (Barcelona) naar het Zuidwesten van Spanje (Gibraltar). Daarbij willen we voornamelijk langs de kust leuke toertochten maken. We hebben daarbij een aandachtspunt, we willen op leuke locaties voor verblijf en overnachtingen verblijven. We hebben daarvoor voornamelijk campings uitgezocht. Campings die we eerder hebben bezocht maar ook nieuwe campings.

Alleen op de weg naar Spanje hebben we één overnachtingsplek bij een particulier bezocht en twee camperplekken die ons bekend zijn en die aan onze eisen voldoen bezocht. Op de terugweg vanuit Spanje bezoeken we één overnachtingsplek bij een boerderij. Tegenwoordig zijn de prijzen van camperplekken bijna net zo duur als de campings in het naseizoen met CC ACSI. Wij kiezen dan in de regel voor de camping voor een paar Euro meer.

Omdat wij voldoende tijd nodig hebben voor de heen en terug reis heb ik wederom een planning gemaakt in MS Excell. Deze is in deze LINK toegevoegd aan deze internet pagina.

De gegevens van de bezochte  campings zijn op deze internet pagina ingevoegd.

Omdat ik niemand wil vervelen met onze normale dag besteding zijn alleen de bijzondere belevenissen of speciale gebeurtenissen genoemd. Daar waar we een mooie toerrit hebben gemaakt is deze toerrit tussen de bezoek locaties ingevoegd.
 

KINROOI (B)
CAMPERPLAATS BOMERHOF (SC:27267)

START Kilometerstand: 116372km
Van: 04-12-2015 (Vrijdag namiddag) Tot: 05-12-2015 (Zaterdag)
Kilometerstand: 116679km Totaal gereden: 307km
Coördinaten: N 51.15215° , E 5.74063°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camperplek Bomerhof  
Sanitair 2 toiletten douche nog niet in gebruik Netjes en schoon.
Elektriciteit Gewone (B-F) stekker  
Prijs/nacht 10,00Euro  
Omgeving n.v.t.  
Link Campercontact: SC:27267

We zijn vanmiddag om ca. 13.00uur weggereden uit onze woonplaats, einddoel: Camperplaats Bomerhof te Kinrooi België. Van te voren hebben we ons even aangemeld, wij komen er tenslotte voor de eerste maal en zijn nog onbekend met de situatie aldaar. Is er misschien een slagboom, of hebben zij daar mogelijk openingstijden. Gelukkig kunnen we daar ook op latere tijdstippen arriveren. Omdat we toch nog vroeg van huis zijn weggereden zijn we er nog voor donker.
Helaas hebben we geen foto's kunnen maken. Volgende keer beter.

De komende vier dagen zullen we flink doortrekken met de camper(s), we willen komende dinsdag op tijd in Santa Susanna zijn in Spanje. Vanaf dat moment hebben we geen haast meer, dan zullen we steeds meerdere dagen op de campings verblijven.

ChaRmes (F)
Camperplaats Aire de Camping-Car du Port de Pleasance (SC : 1368)

Van: 05-12-2015 (Zaterdag) Tot: 06-12-2015 (Zondag)
Kilometerstand: 117098km Totaal gereden: 419km
Coördinaten: N 48.37288° , E 6.29603°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camperplaats Aire de Camping-Car du Port de Pleasance, Charmes Blijft een schitterende plek aan de La Moselle.
Sanitair Geen Er wordt gezegd dat er sanitaire voorzieningen zijn. Op het moment van ons bezoek was alles gesloten. Wel is er een mogelijkheid om water te tappen.
Elektriciteit Gewone (B-F) stekker  
Prijs/nacht 7.00Euro Te betalen, met MAESTRO of CREDIT kaart, aan de betaal automaat nij de slagboom. Bonnetje bewaren vanwege de CODE om de camperplaats (definitief of tijdelijk) te kunnen verlaten.
Omgeving Stadje Charmes  
Link Campercontact: SC:1368

We gaan niet al te laat hier vandaan, net voordat we Kinrooi uitrijden gaan we voor de volgende lange rit nog even tanken. De tank kan maar weer vol zijn.
Het is de bedoeling dat wij vandaag tot aan Charmes rijden. Hier is een schitterende camperplek aan de rivier La Moselle, waar we al vaker zijn geweest. Deze camperplek is ons dus bekend. We hebben afgesproken om onze Duitse vrienden Helmut en Ursel te ontmoeten die de komende vakantie met ons mee zullen gaan. De camperplek is goed te vinden m.b.v. de TomTom dus dat moet geen probleem zijn. Uiteindelijk komen we daar weer op tijd aan zodat we nog even de tijd hebben om te zitten met een natje en een droogje.
We hadden reeds begrepen dat de camperplaats is voorzien van een slagboom met betaal automaat, bij aankomst moeten we natuurlijk even uitzoeken hoe dat werkt. Een dergelijk slagboom hebben we nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig kun je er betalen met je betaalpas, in ieder geval moet er MEASTRO op staan. Monica rijdt de camper tot aan de slagboom omdat dat zo wordt aangeven. Vervolgens kun je in je eigen taal, niet geheel juist vertaald, je betaling doen, we volgen de instructies op het beeldscherm en uiteindelijk kan Monica de camperplaats op rijden. Je betaalt voor 24uur op deze camper plek 7,00Euro.
We ontvangen uit de betaal automaat een kaartje. Later zien we dat het kaartje een code bevat zodat je, zoals dat later blijkt bij het vertrek, TIJDELIJK of DEFINITIEF deze camper plek kunt verlaten. Als je de camperplek verlaat moet je de code intoetsen die op het kaartje staat.
Wij vinden dit zo uitstekend geregeld, zo betalen de "profiteurs", ook voor de camperplek!

In onderstaande enkele foto's van de camperplek, 's winters mag/kun je niet op het gras staan met de camper dus er zijn hekken geplaatst direct langs het gras zodat je op de verharde gedeelten de camper neer kunt zetten. Geen probleem als we maar kunnen overnachten.

 

Tournon sur Rhone (F)
Camping de Tournon HPA (SC : 6574)

Van: 06-12-2015 (Zondag) Tot: 07-12-2015 (Maandag)
Kilometerstand: 117606km Totaal gereden: 508km
Coördinaten: N 45.07210° , E4.82776°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping de Tournon HPA Leuke camping direct aan de rivier de Rhone, vanaf de plekken direct aan de water kant heb je een schitterend uitzicht over de rivier.
Sanitair Toilet gebouw met code Sanitair is schoon en netjes, goede douches.
Elektriciteit Euro stekker  
Prijs/nacht 20,00Euro  
Omgeving Stadje Tournon sur Rhone, rivier de Rhone  
Link Campercontact: SC:6574

Omdat we afhankelijk zijn van de campings die nog open zijn hebben we gekozen voor deze camping, deze ligt goed op de verdeelde route. We hebben de afgelopen dagen twee camperplekken gehad dus we hebben nu voor een camping gekozen, tenslotte willen we wel af en toe even douchen. Vandaag hebben we een flinke afstand gereden, we hebben een mix gemaakt van de provinciale wegen en de tol wegen. We arriveren ook nu weer rond 16.00uur op de camping. We zijn te vroeg om ons aan te melden, dus we gaan eerst even zitten om lekker te eten. Na het aanmelden krijgen we de toegang voor het toilet gebouw zodat we ons heerlijk kunne douchen.

Vanaf de plek waar we de campers hebben neer gezet hebben we een schitterend uitzicht/overzicht over de Rhône. We zien een paar flinke schepen langs varen. Ook het uitzicht op de bergwand aan de andere kant van de Rhône geeft met de lichtjes een schitterend uitzicht. Al met al geen slechte plek uitgekozen.

 

Leucate, Cap Leucate Plage (F)
Camperplaats-aire-de-camping-car-mouret-leucate-plage (SC : 2464)

Van: 07-12-2015 (Maandag) Tot: 08-12-2015 (Dinsdag)
Kilometerstand: 117967km Totaal gereden: 361km
Coördinaten: N 42.90038° , E3.05132°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camperplaats Aire de Campingcar Mouret Leucate Plage Er zijn hier twee plekken, aan beide zijden van de toegangsweg, waarvan een direct aan het strand. Helaas was de slagboom gesloten en de betaal automaat was geblokkeerd. We zijn dus op de andere kant van de toegangs weg gaan staan.
Sanitair Geen  
Elektriciteit Geen  
Prijs/nacht 10,20Euro Te betalen, met MAESTRO of CREDIT kaart, aan de betaal automaat nij de slagboom. Bonnetje bewaren vanwege de CODE om de camperplaats (definitief of tijdelijk) te kunnen verlaten.
Omgeving Direct nabij een schitterend strand  
Link Campercontact: SC:2464

Ook vandaag hebben we een flinke rit gemaakt. Omdat we ook nu weer vroeg zijn vertrokken van de vorige camping arriveren we ook weer mooi op tijd op de camperplek in Cap Leucate. Het was de bedoeling geweest om op het deel direct bij het strand te gaan staan. Helaas was deze camperplek afgesloten. Daarbij was ook de betaalautomaat met plastic geblokkeerd. Dat was wel jammer. We gaan daarom aan de overkant staan, ook daar moeten we door de slagboom net zoals bij de camperplek in Charmes. We staan op dat moment daar met drie camper op een flinke camperplek. Tegen vijven vertrekt de camper. We blijven met onze twee campers achter. 's Avonds laat en 's nacht arriveren nog een aantal campers waar we niet veel van mee krijgen.

Vanzelfsprekend gaan we nog wel even genieten van het schitterende strand. Ondanks de koude en harde wind genieten we van het heerlijke zonnetje, het strand en de zee.
Het is een schitterende camperplek, we genieten er volop van, dit is nu eindelijk echt vakantie.

ROUTE
 CAP LEUCATE naar santa SUSANNA

We gaan vandaag via een toeristische route naar Santa Susanna in Spanje. We hoeven deze dag geen grote afstand te overbruggen. We nemen daarvoor allen maar de provinciale wegen of mogelijk alleen de nog kleinere wegen. Tenslotte willen we een mooie toertocht maken met de camper. De route proberen we zoveel mogelijk en zo dicht mogelijk langs de kust te rijden. Soms gaat dat niet helemaal goed maar dan is het maar niet anders. We hebben in de gaten gekregen dat de het aangeven van de route wel eens wat te wensen over laat. Maar dat mag de pret niet drukken we maken er een mooie tocht van.
De route gaat vanaf Frankrijk: Cap Leucate, Couliore, Banyuls sur Mer, Portbou, en vervolgens zijn wij we de N260 naar Figueres gereden, de rit naar/via Portbou was behoorlijk intensief maar wel heel erg leuk langs de kust wegen. Het was een mooie en schitterende route.


 
 

Santa Susanna (ES)
Camping Bon Repos,
(toeslag voor strand plaatsen),

Van: 08-12-2015 (Woensdag) Tot: 11-12-2015 ( Vrijdag)
Kilometerstand: 118178km Totaal gereden: 211km
Coördinaten: N 41.63181°, E 2.72189°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping Bon Repos Deze camping blijft een van onze mooiste stekjes. Heerlijk op het strand genieten van de zee en het strand.
Sanitair Meerdere toilet gebouwen met goed en bruikbaar sanitair Op de plekken meerdere water tappunten.
Elektriciteit Gewone stekker Aansluitingen direct op de plek.
Prijs/nacht 25,05Euro Toeslag voor de plek op het strand.
Omgeving Stadje Santa Susanna, strand, Barcelona, enz Met de trein, station direct nabij, is het mogelijk om dagtripjes te maken in de omgeving.

Ja we zijn er weer, hier hebben we lang op moeten wachten. Persoonlijk vinden wij deze plek, Camping Bon Repos, de fijnste plek om vakantie door te brengen. Vanzelfsprekend kiezen we weer voor één van de geweldige plekken direct op het strand, dit is echt een geweldige plek. Dit is pas genieten, 's ochtends komt vanaf de Middellandse zee de zon op terwijl je heerlijk met je bakje koffie aan het ontbijt zit. Dit is pas vakantie, zeker in de winter periode.

Direct nabij Santa Susanna, richting de NII zijn meerdere winkels, o.a. een LIDL en een Mercadona. Vanaf de camping is het lopend te doen naar deze winkels. Het viel ons op dat nu ook alle kleine winkeltjes aan de promenade gesloten waren. In het verleden waren er nog wel een paar winkeltjes geopend in de winter periode.
Wij zijn zelf nog een heel stuk naar het dorpje gelopen direct grenzend aan Santa Susanna, Malgrat de Mar, hier is wel wat meer te doen maar al met al wel "tote hose". Geen enkele beweging, uitgezonderd de lokale bevolking. Ach we zijn er wel weer even tussen uit de gehele dag bij de camper hangen en genieten van de zee en strand ..........................

 

Peniscola (ES)
Camping Eden (CC)

Van: 11-12-2015 (Vrijdag) Tot: 14-12-2015 (Maandag)
Kilometerstand: 118492km Totaal gereden: 314km
Coördinaten: N 40.37098° , E 0.40293°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping Eden Camping ligt aan twee zijden van de weg, wij staan meestal op de zijde waar geen zwembad is. Plekken zijn wat aan de korte kant.
Sanitair Uitstekend Schoon en netjes.
Elektriciteit Euro stekker  
Prijs/nacht 16,00Euro (CC)  
Omgeving Stadje Peniscola, strand, burcht op de rotspunt Het is hier gewoon leuk.

Ook de camping Eden in Peniscola hebben we weer speciaal gekozen, de camping is goed, en gezellig, we vermaken ons er altijd uitstekend. Ook nu weer kun je dagelijks wel even een stokbroodje "scoren". vanaf de camping kun je even lekker naar het strand, de rots met de burcht en de het stadje Peniscola zelf lopen. Er is ook een camperplek in de "nabijheid" we hebben even gekeken waar deze op de kaart ligt, helaas is deze camperplek naar ons idee toch te ver verwijderd van het strand en het stadje.

Moreira (ES)
Camping Moreira (CC)

Van: 14-12-2015 (Maandag) Tot: 16-12-2015 (Woensdag)
Kilometerstand: 118785km Totaal gereden: 293km
Coördinaten: N 38.68665° , E 0.11937°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping Moreira Wel weinig zon in de winter periode.
Sanitair Goed Netjes en schoon.
Elektriciteit Gewone stekker  
Prijs/nacht 16,30Euro (CC)  
Omgeving Middellandse Zee kust en stadje Moreira Camping ligt 400mtr naar boven van vanaf de kust van de Middellandse Zee. Naar het stadje Moreira is iets verder lopen. tijdens ons verblijf was het er heerlijk rustig.

We hadden nog niet een definitieve locatie voor een tussenstop nabij Benidorm uitgezocht, een tussenstop die op weg naar Puerto de Mazarron de afstand halveert. Helmut en Ursel hebben een kennisje in het stadje Moreira in de buurt van Benidorm wonen. Helmut en Ursel stellen voor om daar een camping te zoeken en het kennisje een bezoek te brengen. Omdat we nieuwsgierig zijn hoe een Spaanse "finca" er uit ziet stemmen we er mee in om daar naar toe te gaan. In het stadje zelf is ca. 450meter van de Middellandse Zee de camping Moreira. Het is een kleine camping tussen de dennenbomen, we vinden nog net een lekker plekje met veel zon. Er staan niet veel gasten en het is er heerlijk rustig. Er is een groot sanitair gebouw met heerlijke douches en de toiletten zijn schoon en netjes.

  

Foto's rechts: Als techneut wordt ik door Ursel geroepen om even te luisteren naar een sissend geluid wat klinkt in de cabine van hun camper. Ik kan zo niet beoordelen wat het geluid zou kunnen zijn! Als ik de bestuurders deur open hoor ik dat het geluid onder de bestuurdersstoel vandaan komt. Daar staat de huishoudaccu die flink staat te sissen. Omdat ik weet wat er met accu's kan gebeuren wil ik deze onmiddellijk uitbouwen. Daarvoor was wel een flinke sleutel actie benodigd, de bestuurders stoel moest compleet worden uitgebouwd, daarna nog met veel moeite uiteindelijk de accu uitbouwen. Ik was verbaasd met het loskoppelen van de accu polen, deze waren zo heet dat ik de accu polen en de aangesloten klemmen NIET vast kon houden. De accu stond dus flink te koken, wat gepaard ging met een sissend geluid. We komen er later achter dat de regelaar voor het zonnepaneel defect is. Deze geeft de uitgangs spanning van het zonnepaneel directdoor op de accu, waardoor de accu overladen wordt, foute boel dus. We koppelen uiteindelijk op het elektronica paneel van de camper de spanning vanaf de regelaar voor het zonnepaneel af. Wij hebben zelf twee huishoudaccu's in de camper, de kleinste van deze huishoudaccu's bouw ik in, in de camper van Helmut en Ursel. Zo kunnen wij de vakantie in ieder geval voortzetten. We hebben de overladen accu af laten koelen (1dag geduurd) en hebben deze wel meegenomen. De accu was bij thuiskomst wel degelijk defect door het overladen.

Bolnuevo (ES)
Camping Playa de Mazarron (CC)

Van: 16-12-2015 (Woensdag) Tot: 21-12-2015 (Maandag)
Kilometerstand: 119030km Totaal gereden: 245km
Coördinaten: N 37.56406° , E 1.30209°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping Playa de Mazarron Grote en mooie camping direct aan zee met een schitterend groot strand.
Sanitair Goed Netjes en schoon
Elektriciteit Euro stekker  
Prijs/nacht 16,00Euro (CC)  
Omgeving Dorpje Bolnuevo direct nabij en dorpje Puerto Mazarron op fiets afstand In Bolnuevo zijn er de zandsculpturen.

Vandaag weer een leuke afstand rijden, we willen naar Puerto de Mazarron, daar hebben we de camping Playa de Mazarron gevonden, iets dichter bij het strand dan de camping die we in het verleden bezochten. Uiteindelijk blijkt dat de camping dichter bij Bolnuevo ligt dan bij Puerto de Mazarron. De camping is flink groot met veel kampeer plekken, ondanks dat hebben we het er erg naar de zin. We hebben rondom ons heen alleen maar vriendelijke en vrolijke mensen.
Jammer genoeg hebben we wel een erg vervelende en nieuwsgierige Nederlander aan de overkant met zijn overal loslopende en overal tegenaan pissende hond. Als ik op mijn campingstoel zit loopt dit beest onder mijn benen door en tilt nog onder mijn benen zijn poot op en zeikt de campingstoel onder. Het is niet te filmen, ik maak hem duidelijk dat we daar niet van gediend zijn en ik geef aan dat ik zijn hond niet meer op mijn plek wil zien, en dat hij de hond aangelijnd moet houden.
We hebben zelf geen beesten, maar hebben last van andermans beesten, en ik ben echt geen dieren hater, in tegendeel zelfs, wel houd ik van rustige en opgevoede dieren, zeker een hond.
Het duurt niet lang of deze Nederlander vertrekt naar een andere plek op de camping.

Al met al hebben we een schitterende plek op de camping, niet ver van het toilet gebouw vandaan. De zee en het strand is direct aan de camping gelegen. Het is hier heerlijk.
Het stadje heeft een eigen SPAR supermarkt waar je (bijna) alles kunt kopen. Het brood en de  (voetbal) sinaasappelen zijn heerlijk.
Op een avond worden we uitgenodigd door Helmut en Ursel om bij de chinees aan de overkant van de entree van de camping te gaan eten. Dit is echt een aanrader! Het eten is er voortreffelijk en de door de Chinese eigenaar (kok) zelf gemaakte SANGRIA was heerlijk, we hebben zelden zo'n lekkere sangria gedronken.

Het stadje Bolnuevo heeft direct nabij een grote parkeerplek met een aantal schitterende zand sculpturen. Zand sculpturen gevormd door erosie van weer en wind. Vanaf de camping is het lopend goed te doen om deze zandsculpturen te bezoeken. Wij raden aan om deze echt wel even te bekijken.
 

Het stadje is ook alleraardigst om er door heen te lopen.

ROUTE
 
BOLNUEVO NAAR MOJACAR
Vandaag doen we het heel erg rustig aan. We hoeven maar een korte afstand te rijden naar de volgende bestemming.
Vanzelfsprekend maken we er wel weer een leuke toerrit van we nemen geen enkele snelweg en we nemen de tijd om de korte afstand van bijna 100km af te leggen.

Mojacar (ES)
Camping El Quinto  

Van: 21-12-2015 (Maandag) Tot: 22-12-2015 (Dinsdag)
Kilometerstand: 119128km Totaal gereden: 98km
Coördinaten: N 37.14052° , W 1.85810°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping El Quinto Camping is iets aan de dure kant. De camping ligt enigszins in / tussen de bergen, het koelt snel af als de zon achter de bergen verdwijnt. Vanaf de camping kun je via een steil beton pad in 20minuten naar het stadje Mojacar lopen.
Sanitair Goed Schoon en netjes.
Elektriciteit Gewone stekker  
Prijs/nacht 23,80Euro Prijs is wat aan de hoge kant
Omgeving Het WITTE stadje Mojacar Vanaf de camping heb je al een schitterend uitzicht over de vallei, het stadje Mojacar ligt iets hoger, je kan vanaf de stadsrand mijlen ver kijken.

Omdat we een bezoek willen brengen aan het witte stadje Mojacar hebben we eerst bij camping El Quinto navraag gedaan hoe we een en ander het beste kunnen doen met het oog op het bezoek naar Mojacar. Zoals het antwoord aangaf is het mogelijk om vanaf de camping in ca. 20 minuten naar boven te lopen. Let op het is een flinke klim via een goed maar zeer hellend beton pad. De camping is verder goed, er is een broodjes service. De camping is niet erg groot maar wel gezellig. De camping heeft ‘s winters aangepaste prijzen en wij vinden de camping voor langdurig verblijf aan de dure kant, hoewel bij langer verblijf de overnachtings prijs wel goedkoper wordt. Wij blijven één nacht hier. Omdat we net na de middag aan zijn gekomen gaan we vanmiddag nog naar het witte stadje Mojacar.

Mojacar (ES)
STAD BEZOEK

Mojacar stad, omdat we vroeg aangekomen zijn op de camping kunnen we in de middag al naar het witte stadje op de berg. Helmut voelt zich door een flinke verkoudheid (schnupfen) niet helemaal fit en gaat niet mee naar boven. We merken dat het een flinke klim naar boven is, we moeten op een bepaald moment wel even rustig aan doen voor Ursel. Uiteindelijk komen we aan op de grote parkeerplaats in het witte dorpje Mojacar. We hebben uitgezocht dat je met de lift een flink stuk verder naar boven kan dus we nemen de lift. Ondanks de lift is het nog steeds flink klimmen op de hellende straten van Mojacar. Maar één ding is waar, het is een schitterend stadje.

       
       

Het is een schitterend wit stadje, vanzelfsprekend flink toeristisch. Wij raden aan om het witte stadje Mojacar een bezoek te brengen het is echt de moeite waard.
Wij hebben genoten van het schitterende en wijds uitzicht rondom het stadje Mojacar. Schitterend, je kan mijlen ver kijken.

We genieten van de schitterende gebouwen en mooie smalle straatjes. Vanaf de rand van het witte stadje op de berg heb je een schitterend en zeer weids uitzicht naar bijna alle kanten van de witte stadje. We kunnen door het schitterende en heldere weer mijlen ver kijken. Na een aantal uren in het stadje te hebben rondgedwaald gaan weer terug naar de campers, gelukkig helpt de zwaarte kracht ons een handje. Naar beneden lopen gaat nu gemakkelijker dan omhoog.

ROUTE
 
MOJACAR NAAR CARCHUNA

Omdat de camping Don Cactus in Carchuna ook direct aan de kust ligt blijven we dan ook de route direct langs de kust volgen. Alleen daar waar het wat moeilijker wordt nemen we de provinciale weg. Vandaag is het ook een niet al te lange afstand. We genieten weer van de rit en zijn op weer tijd op de camping.

Carchuna (ES)
Camping Don CactuS (CC)

Van: 22-12-2015 (Dinsdag) Tot: 26-12-2015 (Zaterdag)
Kilometerstand: 119332km Totaal gereden: 204km
Coördinaten: N 36.69850° , W 3.44152°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping Don Cactus We kennen de camping van TV, de eerste indruk was matig, later bevalt het ons uitstekend op de camping. De plaatsen zijn wat aan de kleine kant.
Sanitair Schoon en netjes Er is een groot sanitair gebouw met uitstekende en ruime douches.
Elektriciteit Euro stekker  
Prijs/nacht 18,00Euro  
Omgeving Strand direct voor de camping, klein stadje Carchuna met enkele winkeltjes, oud fort Motril een grotere stad ligt op 12km afstand. Je kan lopend naar Calahonda waar op bepaalde tijden markt is.

Ook vandaag weer een mooi joy –ride afstandje gedaan. We gaan naar de camping die we op de TV hebben gezien. Deze camping zou veel gebruikt worden door overwinteraars in Spanje. Toen de camping op TV was leek het er allemaal keurig uit te zien. Bij aankomst hadden we in eerste instantie iets van, Oh,…. is dit de camping van TV, valt wel een beetje tegen. Naarmate we daar een aantal dagen verbleven werd de indruk van de camping toch wel weer flink beter. Het was er toch wel erg gezellig. Het sanitair was schoon en netjes en de plekken waren wat aan de kleine kant maar toch plaats genoeg. Wel hadden was er overlast van de vele en lawaaierige spreeuwen en hun uitwerpselen.

Direct voor de camping is de heerlijke Middellandse Zee, met een groot strand, het strand bestaat uit vulkanisch (zwart-grijs) zand met vele dikke stenen. Je kan op of langs het strand wel lekker wandelen. Vanaf de camping kun je lopend naar een het stadje Carchuna. Het stadje heeft een aantal winkels, waaronder een metaalwaren zaak en een tweetal supermarkten. In het stadje Calahonda is op een bepaalde dag een markt. Calahonda is ook lopend te bereiken. De camping zelf heeft een redelijke supermarkt waar je elke ochtend vers brood kunt halen, we kijken er nu al weer naar uit………..

Ondanks de eerste indruk van de camping hebben we ons hier best vermaakt, we hebben er kerst gevierd waarbij de camping toch wel aandacht besteed aan de campinggasten. Ja we komen hier zeker nog een keer terug als we gaan overwinteren.

We vieren op camping Don Cactus, Kerstmis, er blijkt 's avonds nog een verrassing, de Kerstman komt ook bij ons langs, iedere aanwezige camping gast ontvangt een presentje, de dames krijgen een schitterende Kerstster en de mannen een heerlijke fles wijn.


 

ROUTE
 
CARCHINA NAAR EL CHORRO en RONDA

Toertocht met in eerste instantie een onbekende bestemming. Omdat de rit vandaag richting binnenland gaat hadden we één en ander ruim ingepland, achteraf is gebleken dat de rit ondanks dat we door de bergen zijn gereden best te doen is op één dag. Vanaf Carchuna rijden we eerst naar Motril, naar de LIDL, om even boodschappen te doen. Vanaf Motril rijden we de toeristische route, via de N340, langs de kust naar Malaga. Nabij Torre del Mar voor Malaga, om de grote stad te vermijden, gaan we even een stuk snelweg rijden de A7, voorbij Malaga gaan we op een bepaald moment de A-357 op, richting Cártama, we rijden nu echt het binnenland in, richting El Chorro, we proberen daar zo veel mogelijk  de toeristische route te rijden, dit om zo, zoveel mogelijk te zien. We weten dat we hier het zogenaamde pannenkoek gebergte kunnen vinden. We hebben wel iets van het pannenkoek gebergte gezien maar het is best mogelijk dat we de volgende keer meer richting Antequera zullen moeten rijden. Onderweg kopen we aan de doorgaande weg nog een grote zak met heerlijke en verse en sappige sinaasappelen. De grote zak vol met sinaasappelen hebben we vervolgens gedeeld, want het zijn wel heel veel sinaasappelen!

Als we net na het dorpje El Chorro bij de stuwmeren zijn aangekomen zien we een deel van de beroemde en zogenaamde Camino Del Ray. Een berg pad langs de wand van de hoog oprijzen rots wand. Ook de houten brug over de diepe en brede kloof van de ene rotswand naar de andere rotswand kant zier er zeer spectaculair uit. In de toekomst toch maar eens een keer kijken of deze trip kunnen maken. We maken meerdere foto’s, spectaculair en schitterend.

Uiteindelijk rijden we de kloof weer uit waarbij we ook nog een flinke touringcar moeten passeren op een zeer smalle weg met een bocht. Uiteindelijk komen we er wel voorbij. We gaan nog even een stukje verder waar wij een camping hebben gevonden. We vinden inderdaad de camping weer verderop de bergen in. Ondanks dat wij de bevestiging hebben gekregen dat ze open zouden zijn, zien we geen enkele beweging. Daarnaast is het hier erg koud, logisch, en zeer winderig. De TomTom geeft vervolgens aan dat het nog slechts 60km naar de Camping El Sur in Ronda is. We besluiten om daar dan naar toe te rijden.Ook dat is weer een heerlijke tocht door de bergen. Niet veel later komen we bij de camping El Sur in Ronda aan.

Ronda (ES)
Camping El Sur (CC+Elek)

Van: 26-12-2015 (Zaterdag) Tot: 27-12-2015 (Zondag)
Kilometerstand: 119576km Totaal gereden: 244km
Coördinaten: N 36.72042° , W 5.17190°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping El Sur We zijn eerder op de camping geweest, beviel ons in eerste instantie wel, helaas nu geen broodjes service. Helaas hebben de plekken veel gaten en lopen behoorlijk scheef af.
Sanitair Alleen een kleiner toilet gebouw was open  
Elektriciteit Euro stekker Wordt extra gerekend over de CC prijs en is erg duur.
Prijs/nacht 23,30Euro Aan de dure kant, CC wordt wel geboden maar wordt met een flink bedrag voor de elektriciteit verhoogd met 5,50Euro
Omgeving Schitterende omgeving in bossen en bergen gelegen In de directe omgeving is het mogelijk om schitterende toertochten te maken. Op 22km afstand ligt het blauwe "smurfen" stadje Juzcar.

Na een heerlijke rit en route door de bergen en het binnenland komen we aan bij de camping in Ronda, camping El Sur. We zijn eerder op de camping gewest en we hebben het daar toen erg naar de zin gehad. Het ziet er naar uit dat de camping een nieuwe beheerder heeft. De overnachtings prijs van 16,00Euro (CC) wordt met een flink bedrag 5,50Euro per nacht verhoogd. Waarschijnlijk hebben we dit te danken aan onze voorgangers die mogelijk maar raak elektrisch hebben gestookt. Daarnaast hebben ze tevens geen broodjes service meer,


wel wordt aangegeven dat we 800mtr naar beneden richting het stadje Ronda brood kunnen halen. Als we enige tijd op de camping staan besluiten we om hier maar één nacht te blijven. We zijn niet tevreden over de camping en het verblijf alhier, ook omdat het hier in de bergen erg koud is.

We zijn ditmaal het stadje Ronda zelf niet in geweest.

JÚzcar "het Blauwe smurfen stadje"
 TOERTOCHT EN BEZOEK

We zijn uiteindelijk slechts één nacht op de camping nabij Ronda gebleven. Het werd te snel koud in de bergen. De camping is goed maar wat aan de dure kant.

Op de planning staat een bezoek aan het blauwe stadje Júzcar, een stadje waar alle huizen licht blauw zijn geverfd. Dit voor een 3D "smurfen" film die we nog niet hebben kunnen vinden op het internet. Vanaf de camping in Ronda is het slecht 22km hier naar toe. We rijden eerst nog een fatsoenlijke provinciale weg waarna de laatste 11km over een zeer smal weggetje naar het dorpje gaat. Je kan elkaar hier niet passeren, zeker niet als wij daar met onze grotere voertuigen rijden. Gelukkig zijn we vroeg en er is zeer weinig verkeer. We komen slechts een auto tegen, gelukkig op een punt waar we net ruimte genoeg hadden om elkaar te passeren.
Uiteindelijke arriveren we bij het blauwe "smurfen" dorpje.

Hieronder een foto impressie van Júzcar.

Een schitterende route in een schitterende omgeving, over zeer smalle wegen.
 

Conil de la Frontera (ES)
 Camping La Rosaleda (CC)
Van: 27-12-2015 (Zondag) Tot: 03-01-2016 (Zondag)
Kilometerstand: 119810km Totaal gereden: 234km
Coördinaten: N 36.29438° , E 6.09324°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camping La Rosaleda We hebben het hier altijd erg naar de zin. Conil de La Frontera is er in de buurt, schitterend strand is 20 minuten lopen.
Sanitair Uitstekend en schoon Zeer goed sanitair.
Elektriciteit Euro stekker Wordt op afstand ingeschakeld, CC hebben 4kWh inclusief.
Prijs/nacht 18,00Euro  
Omgeving Strand en stadje Conil Eventueel kunnen je er dagtochten maken naar Gibraltar. Auto huren via de receptie, kost bijna niets.

Vandaag rijden we naar de laatste vakantie bestemming in Spanje, op de camping in Ronda was het behoorlijk koud en de camping was aan de dure kant. Voordat we richting Conil de la Frontera rijden hebben we eerst Júzcar het smurfen dorpje bezocht. Ook hier is het overal tamelijk rustig, er zijn nagenoeg geen toeristen, of we zijn te vroeg deze dag.
Na het bezoek aan Júzcar gaan we terug naar Ronda maar laten Ronda voor wat het is. We rijden de provinciale wegen richting Conil de la Frontera. Het is een schitterende route door de heuvels en landerijen. We merken dat de wind steeds meer aanwakkert en het rijden met de camper wordt ineens hard werken. Twee maal worden we door een zeer sterke windvlaag bijna van de weg geblazen.
Nu komt de ervaring met het rijden met de camper goed van pas. Door deze ervaring kun je goed anticiperen op situaties zeker dergelijk met stormachtige situaties. Gelukkig hebben we de camper op de weg kunnen houden door de snelheid flink aan te passen door langzamer te gaan rijden. Uiteindelijk komen we weer bij een van onze favoriete plekken aan camping La Rosaleda in Conil de la Frontera. Bij aankomst op de camping zijn we allen uitgeput, we hebben echt flink moeten werken om deze 234km te kunnen rijden!

We hebben hier een week voor ons verblijf, we zullen hier tevens oud en nieuw vieren met onze Duitse vrienden Helmut en Ursel. Het weer laat wat te wensen over, we kunnen niet echt buiten zitten. Af en toe hebben we motregen waardoor je binnen de kortste drijfnat bent. Vanzelfsprekend maken we wel een strandwandeling over heerlijke en schitterende strand. We lopen meerdere malen naar het stadje Conil de la Frontera voor boodschappen. Het is en blijft een schitterend stadje.

Om bij het strand te komen is het ca. 20 minuten lopen via goed begaanbare wegen. Het strand is schitterend, je kan je een flinke poos op het strand vermaken, tot aan het einde van het stadje is het zeker vier kilometer. Houdt er vanzelfsprekend rekening mee dat de terug weg via het dorpje net zo ver is, misschien wel langer, daarnaast moet je enkele "heuvels" op de terugweg naar de camping bedwingen. Omdat we toch wel veel bij de camper rondhangen vinden wij een flinke wandeling een leuke bezigheid.

Salamanca (ES)
 Camping Regio (CC),
Van: 03-01-2016 (Zondag) Tot: 04-03-2016 (Maandag)
Kilometerstand: 120449km Totaal gereden: 640km
Coördinaten: N 40.394765° , W 5.61400°
  Omschrijving Opmerking
Camping Grote en ruime camping met zeker 400 plekken De camping ligt net buiten de stad Salamanca.
Buiten het seizoen aanmelden bij het hotel. Er is een mogelijkheid omtegen een gereduceerde prijs in het restaurant te eten.
Sanitair Uitstekend sanitair in één groot toilet gebouw Het sanitair is zeer goed onderhouden en wordt goed schoongemaakt.
Elektriciteit Gewone stekker met randaarde pin.  
Prijs/nacht 16,00Euro CC. 16,00Euro CC
Omgeving Bezoek aan de stad Salamanca. Een bezoek aan de stad Salamanca is de moeite waard, naar zeggen is is het een schitterende stad. Vanaf de camping rijdt er een bus heen en weer naar de stad.

Het is weer tijd om terug te gaan naar huis. We hebben daar onze vaste route voor. We weten daar de weg en de campings die open zijn. Daarnaast maken we geen overdreven hoge tolkosten.


Het is een flinke afstand die we vandaag moeten afleggen, maar deze rit gaat voornamelijk over een schitterende en zeer gemakkelijke snelweg door Spanje omhoog. Als we er eventueel genoeg van hebben is er de mogelijkheid om eerder te stoppen om dan vervolgens een camping te pakken. De ervaring in vorige ritten heeft ons geleerd dat we Camping Regio in Salamanca met gemak kunnen halen. Bij aankomst is er niets veranderd met vorige jaren, nagenoeg niemand op de geopende camping, betalen in het nabij gelegen hotel. De camping is CC.

Urrugne (F)
Camping Larrouleta (CC)
Van: 04-03-2016 (Maandag) Tot: 05-01-2016 (Dinsdag)
Kilometerstand: 120965km Totaal gereden: 516km
Coördinaten: N 43.37074° , W 1.68595°
  Omschrijving Opmerking
Camping Nette camping. Doorgangscamping voor overwinteraars naar
Zuid-Spanje.
Sanitair Normale WC met toiletbril en goede douches. Sanitair is schoon en netjes.
Elektriciteit Gewone Franse stekker (extra randaarde pin).  
Prijs Hanteert tegenwoordig wel weer ACSI CC prijs.
16,00Euro.
Het Franse oude camping baasje vraagt naar onze ACSI CC kaart. We betalen daarom slechts 16,00Euro per nacht.
Omgeving n.v.t.  

Na Salamanca rijden we opnieuw een flinke afstand en zoeken dan de camping Larrouleta op in Urrugne. Deze camping wordt veel door overwinteraars gebruikt om verder door te trekken naar het zonnige zuiden. Ze hebben een nieuw receptie gebouw geplaatst waar we helaas nog geen foto's van hebben kunnen maken. Ook hier kun je goed overnachten voor een paar centen waarbij de stroom en de douches inclusief de CC prijs is.

Azé (F)
Camperplaats Les Places (SC: 3462)

Van: 05-01-2016 (Dinsdag) Tot: 06-01-2016 (Woensdag)
Kilometerstand: 121595km Totaal gereden: 620km
Coördinaten: N 47.86480° , E 0.97775°
  Omschrijving Opmerking
Camping Camperplek bij de boer. Deze heerlijke camperplek ligt in de middle of no-where en het is er erg rustig.
Sanitair NVT Water verkrijgbaar en er kan vuil water geloosd worden.
Elektriciteit Gewone stekker. Franse stekker met randaarde
Prijs 10,00Euro  
Omgeving NVT  
Link Campercontact: SC:3462

Vandaag gaan we weer een flinke afstand overbruggen. We hebben natuurlijk altijd de keus, we komen er tenslotte langs: óf in Poitiers stoppen en de volgende dag iets meer dan 1000km rijden om thuis te komen óf nog net even 200km verder rijden naar Azé een camperplek welke we ook vorig jaar hebben aangedaan, zodat we de volgende dag naar huis "slechts" 825km hoeven te rijden om dan ook thuis te zijn. We vinden het wel een goed idee om toch iets verder te rijden, tenslotte hoeven we niet om 14.00uur op de camping te zijn.

Op de camperplaats zijn nu meerdere plekken met gravel verhard. Je kan niet zo maar in deze periode op het gras gaan staan, je zakt geheid weg.

Almere (NL)
 thuislocatie Bettiena
Van: 06-01-2016 (Woensdag) Tot: 08-01-2016 (Vrijdag)
Kilometerstand: 122320km Totaal gereden: 725km
Coördinaten: ALMERE

We waren gewaarschuwd, er werd ZEER slecht weer voorspeld en dan met name de gladheid. We komen op woensdag avond aan in Nederland na een file in België nabij Brussel en even later bij Oosterhout in Nederland. We verliezen hiermee zeer veel tijd. Zoveel tijd dat het alsnog laat in de avond wordt. Het is nu zo laat geworden dat de kans op nieuwe gladheid steeds groter wordt. We blijven naar de radio luisteren; OPNIEUW wordt er gewaarschuwd voor gladde wegen en dan met name in het noorden van het land waar wij naar toe moeten.

We nemen geen onnodig risico en zoals we al eerder met een van onze dochters hebben afgesproken besluiten we om halverwege in Nederland, in Almere te stoppen. We gaan hier bij Bettiena overnachten en verblijven, totdat het weer het toelaat om naar Friesland te rijden.
Tenslotte willen we geen risico's lopen en onze nieuwe en heerlijke camper verliezen.
Drachten (NL)
Thuislocatie
Van: 08-01-2016 (Vrijdag) Tot: 08-01-2016 (Vrijdag)
Kilometerstand: 122450km Totaal gereden: 130km
Coördinaten: THUIS

Uiteindelijk is het pas op deze vrijdag vertrouwd dat we naar Friesland, naar huis, kunnen rijden.
Dit betekent het einde van deze heerlijke vakantie. Eigenlijk veel te kort maar we hebben ons best vermaakt.

   
   
STOP kilometerstand: 122450km
Drachten
TOTAAL GEREDEN: 6078km
TOTAAL BRANDSTOF: 877,74 liter diesel
TOTAAL KOSTEN: 902,00Euro
HOME

SITE UPDATE: 06 februari 2016