ZOMER VAKANTIE
26 augustus t/m 01 oktober 2011

 

INLEIDING


De VAKANTIE voor 2011 zou een rondreis door Spanje en Portugal zijn, we hadden voor deze vakantie een aantal bezienswaardigheden ingepland. We wilden beginnen vanuit het midden van de Pyreneeën en vervolgens eindigen geheel zuidelijk van Spanje net boven Malaga in het berggebied daar in de buurt. Op de terugweg wilden we nog een aantal locaties van de vakantie in 2010 bezoeken. Het eindpunt zou vervolgens een camping zijn aan de Costa Dorado om vanaf daar Barcelona te bezoeken.

Voor deze zomervakantie hadden wij 37dagen gepland. Omdat wij graag een overzicht hebben van hoe wij de dagen kunnen besteden ben ik gewend om van te voren een overzicht in een planning vast te leggen. Immers wij moeten rekening houden met voldoende heen en nog belangrijker de tijd om terug te reizen, de resterende tijd kunnen wij dan besteden voor de vakantie.
Deze zomer vakantie hebben wij met een bepaald doel de vakantie planning uit handen gegeven. De planning is vervolgens opgemaakt. In deze planning was een verlanglijstje van ons, van te bezoeken bezienswaardigheden, ingepland. Wij hebben daar vervolgens de verschillende (richt) afstanden aangevuld.

Met deze vakantie planning 2011 zijn wij vervolgens op pad gegaan. Na een week van heel veel rijden hadden wij het idee dat het rijden en reizen niet was zoals wij dit zelf altijd doen. Het was al snel duidelijk dat de ingeplande bezienswaardigheden niet haalbaar waren i.v.m. het vele rijden en reizen. Verder ontbraken in deze planning de benodigde rust en bezoeklocaties in en rondom de verschillende overnachtingsplekken, veelal campings.
Na deze week is dan ook het beoogde doel niet gehaald!

Na deze eerste vakantie week zijn wij vervolgens met zijn tweeën verder gegaan. Onderweg besloten wij om de van te voren gemaakte planning drastisch aan te passen. Een aantal bezienswaardigheden hebben wij vervolgens geschrapt en op het verlanglijstje gezet voor volgende vakanties. Dit jaar dan maar niet. Dit geeft een reden om nog eens terug te keren naar bepaalde streken van Portugal.
In Kroatië (2009) hebben wij eens onderling afgesproken: als we een schitterende en een bijzondere locatie hebben gevonden waar wij het allebei naar de zin hebben blijven we zeker een aantal dagen extra op deze locatie staan. Ook dat hebben wij vervolgens in deze reisplanning ingevuld. Dit betekende wel dat onderweg de reisplanning voortdurend is aangepast. Op en rondom de verschillende overnachtingsplekken (campings) hebben wij zeker verschillende leuke dingen gedaan. Onderweg hebben we heel veel lieve en leuke (internationale) mensen ontmoet.

We kunnen nu zeggen dat het een vakantie van ons tweeën is geweest zoals wij dat al jaren doen.
De afgelopen vakantie was er zeker één met hindernissen, maar we hebben het heerlijk naar de zin gehad. Op een nieuw verlanglijstje hebben wij de niet bezochte bezienswaardigheden genoteerd die wij een volgende maal zeker zullen bezoeken.

Haije en Monica, 2011
.

In onderstaande link de aangepaste reisplanning (MS Excell), let wel dit is voor een overzicht, Daar bijgevoegd de locaties en de bijbehorende coördinaten.

LINK: Reisschema en bezochte locaties zomer vakantie 2011

(Klik op de foto's voor een vergroting)
(Indien gewenst kunnen foto's in hun originele formaat opgestuurd worden)

MAUBEUGE (F), CAMPING MUNICIPAL CLAIRE DE LUNE

Start KM stand: 198613.
Vrijdag 26 augustus 2011
Zaterdag 27 augustus 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
199070. (457km)
N 50° 17' 41''
E 03° 58' 41''
Vandaag was het eindelijk zover, VAKANTIE. We wilden de doorreis door Frankrijk zo snel mogelijk doen. Als dit betekende dat er tolwegen gereden moesten worden zou dit geen probleem zijn. Onze vakantie zou pas beginnen in Spanje. Het eerste stuk van de reis zou door België gaan om dan net over de Belgische en Franse grens een overnachtingsplek te nemen. Vreemd genoeg is het bij de verschillende grensovergangen erg moeilijk om een overnachtingsplek te vinden. Na enig zoeken vonden wij de eerste plek in Maubeuge, Frankrijk. Een eenvoudige en kleine camping.
 

LE PONT CHRETIEN CHABENET (F), CAMPING LES RIVES DE LA BOUZANNE


Zaterdag 27 augustus 2011
Zondag 28 augustus 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
1199627. (557km)
N 46° 37' 47''
E 01° 28' 40''
Ook vandaag weer een flink eind opgeschoten richting Spanje. Na een lange rit, waarbij wij een afstand van ruim 550km op een dag zeker genoeg vinden, is het lekker om aan te komen op een rustige camping. Op het moment dat wij hier aankwamen was de receptie niet bezet. Op zoek naar informatie maakte duidelijk dat om 18.00uur iemand van de receptie aanwezig zou zijn.
We hebben vervolgens onze camper op een willekeurige plek op de camping gezet.
Eerst even lekker onderuit met een natje en een droogje.

LE PONT CHRETIEN CHABENET (F)


Zaterdag 27 augustus 2011
 
Na het avond eten maken wij altijd nog even een wandelingetje nabij de camping. Vlakbij de camping is een kasteel waar wij nog even willen kijken. De camping ligt langs een rivier die dwars door het stadje loopt. Het stadje is leuk en karakteristiek. Hieronder een korte impressie.
 

TUNNEL BIELSA (ES), (lengte 3070mtr, op hoogte 1820mtr)


Maandag 29 augustus 2011
 
We hebben gekozen om via de tunnel van Bielsa de grens van Frankrijk naar Spanje over te steken. Om bij deze tunnel te komen rijdt je een schitterende route door de bergen. De vergezichten langs de schitterende route zijn adembenemend. De tunnel naar Bielsa is ca. 3070 meter lang en ligt op een hoogte van 1820 meter.
Op dit moment wordt er aan de tunnel gewerkt om deze op te knappen. M.b.v. verkeerslichten wordt het verkeer geregeld en is het om de beurt één richting verkeer.

PUYARRUEGO (ES), CAMPING VALLE DE AÑISCLO


Zondag 28 augustus 2011
Maandag 29 augustus 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
200235. (608km)
N 42° 30' 31''
E 00° 07' 28''
Na opnieuw een lange rit aangekomen net voorbij Bielsa, in de Pyreneeën in het kleine dorpje Añisclo. We gaan daar op de camping Valle de Añisclo staan om de volgende dag de nabij gelegen Cañón de Añisclo te rijden.


 
De camping ligt tussen de bossen midden in de bergen. Direct bij de camping ligt deze berg. Het schijnen van de avond zon geeft een schitterend effect op deze berg.


 
De direct naast de camping gelegen rivier waar het mogelijk is om in te zwemmen. De borden geven weer waar we zitten, in het natuur gebied: Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido. (Zie ook onderstaande kaart)
De volgende dag (morgen) willen wij de Cañón de Añisclo door rijden.

PUYARRUEGO (ES), CAÑÓN DE AÑISCLO (PYRENEËEN)


Maandag 29 augustus 2011
 

(Klik op onderstaande kaart voor een vergroting met een hogere resolutie)
Vandaag gaan we de Cañón de Añislco rijden. Deze rit is tevens de doorreis naar de volgende locatie voor een overnachting. De route gaat over de weg met nr. HU613, en rijdt vanaf Puyarruego via Nerín, Fanlo, Sarvisé, Broto, Linás de Broto, Gavin naar Biescas. Gelukkig is het stuk van Puyarruego naar Nerín een één richtings weg.

Het is een schitterende route door de Cañón de Añislco, een schitterend natuurgebied in een schitterende, en op enkele plaatsen zeer diepe, kloof.
We nemen de tijd om tijdens het rijden te genieten van de natuur. Daar waar de mogelijkheid is om te stoppen, stoppen we ook. Zo kunnen wij maximaal genieten van dit natuurschoon.
We komen op een bepaald moment bij een punt waar de TomTom hoogte meter 1045 meter hoog aangeeft. We zijn op dat punt naar de kloof gelopen om deze te bekijken, het lijkt of de kloof op dit punt net zo diep is als dat wij hoog zaten. Schitterend.
Je moet de kloof zelf rijden om een indruk van de Cañón de Añislco te krijgen.
Wij hebben er maar één woord voor: SCHITTEREND.
Onderstaande foto's geven een goede indruk van deze kloof.

                                      


Foto hierboven, de "knobbel" ziet er uit als een uil, met de zon er op een schitterend gezicht.

Je moet de kloof zelf rijden om een indruk van de Cañón de Añislco te krijgen.
Wij hebben er maar één woord voor: SCHITTEREND.
Onderstaande foto's geven een goede indruk van deze kloof.
 

LUMBIER (ES), CAMPING ITURBERO


Maandag 29 augustus 2011
Dinsdag 30 augustus 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
200409. (174km)
N 42° 39' 09''
W 01° 18' 10''

Het rijden door een kloof kost veel tijd, dit betekent dat wij vandaag niet veel kilometers hebben gemaakt. Ook is het erg warm. Langs de weg van het grote stuwmeer weten wij er een camping moet zijn. We vinden deze camping, maar zijn niet tevreden. Gezien de hoge temperatuur moet er zeker enige schaduw op de camping aanwezig zijn. Hier is geen schaduw als wij hier blijven staan wij in de brandende zon. We besluiten om verder te gaan, er is een camping in het dorpje Lumbier.
Tenslotte arriveren we bij de camping en besluiten om het rijden en reizen te staken en hier te gaan staan. We blijven hier één nacht.

QUINTANAR DE LA SIERRA (ES), CAMPING ARLANZA


Dinsdag 30 augustus 2011
Donderdag 01 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
200686. (277km)
N 41° 59' 32''
W 03° 01' 25''

We reizen dinsdag naar Quintanar de la Sierra, nabij Burgos, om daar de Necropolis de Cuyacabras te bezoeken. Deze Necropolis is een begraafplaats uit de oudheid. Deze begraafplaats moet heel bijzonder zijn, (verderop meer over deze begraafplaats). Vanaf Camping Arlanza direct naast het dorpje Quintanar de la Sierra kun je lopend naar de begraafplaats.
We besluiten om de volgende dag deze begraafplaats te bezoeken.

Je vindt op de camping een diversiteit aan natuur. In de rivier enkele rivierkreeften en 's ochtends vroeg een boomklever aan een boom. De foto is niet op de kop gezet!

QUINTANAR DE LA SIERRA (ES), NECROPOLIS DE CUYACABRAS


Woensdag 31 augustus 2011

Coördinaten:
 

N 41° 59' 32''
W 02° 59' 42''
Na het ontbijt gaan wij lopend naar de Necropolis de Cuyacabras. Met Google Maps hebben we gezien dat je met een "shortcut" door de bossen de wandeling er naar toe zeker een anderhalve kilometer kunt verminderen. Het is een stevige wandeling temeer daar het pad iets glooiend omhoog gaat. We doen er tenslotte 45 minuten over om de Necropolis te bereiken.
 
Op de weg naar de camping zijn wij meerdere Necropolissen tegengekomen. Deze zijn vanaf de doorgaande weg met borden aangegeven. Het viel ons op dat er toch veel bezoekers naar deze Necropolissen gaan. De Necropolis die wij hebben bezocht ligt niet op een doorgaande route, waardoor er weinig toeristen deze Necropolis de Cuyacabras bezoeken. Het voordeel hiervan is dat je schitterende foto's kan maken zonder bezoekers van de Necropolis

QUINTANAR DE LA SIERRA (ES), LAGUNA DE NEGRA DE NEILA


Woensdag 31 augustus 2011
 

's Middags besluiten wij om nog een tour door de omgeving te maken. Wederom via een schitterende route komen we terecht bij de Laguna de Negra de Neila. De in de regel zwarte bovenmeren in de bergen. We rijden naar de "top" en tijdens het raadplegen van de hoogte meter op de TomTom zien we dat wij al op 1700 meter hoor zitten. Het laatste stuk van de weg naar de top is erg steil en we moeten met de camper in zijn EERSTE VERSNELLING omhoog. Op deze hoogte is het niet echt warm. Wel kun je genieten van een schitterend en adembenemend uitzicht over de bergen en de schitterende natuur.

POTES - FUENTE DÉ (ES), CAMPING LA ISLA PICOS DE EUROPA


Donderdag 01 september 2011
Vrijdag 02 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
201058. (294km)
N 43° 09' 26''
W 04° 39' 19''

Deze camping hebben wij alleen maar gebruikt om op de doorreis naar Spanje (veilig) een nacht door te brengen. De camping is goed maar loopt wel langs een drukke en doorgaande weg naar het dorpje Fuente Dé.
Het water in het zwembad was erg koud, ik heb er daarom niet in gezwommen.
 

SANTIAGO DE COMPOSTELA (ES), CAMPING AS CANCELAS


Vrijdag 02 september 2011
Zondag 04 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
201519. (461km)
N 42° 53' 20"
W 08° 31' 26"
Vandaag gaan wij met z'n tweeën verder. Wij besluiten om een flinke afstand af te leggen. Dit om meerdere redenen. Een van de redenen is om voor zaterdag in Santiago de Compostela te zijn.
Wij gaan dan het stadbezoek weer combineren met de zaterdags markt. Wel zo leuk.
 
Na een lange dag van rijden komen wij aan op de camping As Cancelas in Santiago de Compostela. Wij hebben bewust voor deze camping gekozen omdat deze camping direct op de rand van de stad Santiago de Compostela ligt. Vanaf de camping kun je met het openbaar vervoer naar de stad. Voordeel is dat je niet met de camper de stad in hoeft. Laat staan de camper ergens onbeheerd gedurende een lange tijd achterlaten. De camping is aardig aan de prijs maar wel goed. Op de camping is er nu overal WiFi, niet geheel storing vrij.

SANTIAGO DE COMPOSTELA (ES), STAD BEZOEK


Zaterdag 03 september 2011
 
Vandaag stond een bezoek aan Santiago de Compostela op het programma. Wat wij in ieder geval wilden bezoeken was het plein met de schitterende kathedraal. Als een bezoek IN de kathedraal mogelijk was wilden wij ook hier zeker naar binnen. Wij hadden de camping in de stad uitgekozen om zo met het openbaar vervoer naar de stad te rijden. Een paar honderd meter vanaf de camping is een bushalte waar je op kunt stappen een enkele reis naar de stad kost (2011) 1,00Euro per persoon, in vergelijking met de Nederlandse prijzen is dit natuurlijk bijna voor niets.
In tegenstelling met vorig jaar (2010) konden wij nu zo de Kathedraal binnenlopen! Geen wegleggen van rugzakken of tassen. Waarschijnlijk was er vorig jaar kans op een bomdreiging zodat het niet mogelijk was om met tassen de Kathedraal te bezoeken.
De kathedraal van Santiago de Compostela is aan de buitenkant schitterend mooi.
De kathedraal staat oud en verweerd op een groot plein waar van alles te doen is.
Er staan meerdere "Living Statues" wat ik zeer zeker een prestatie vind.

Het belangrijkste waarvoor wij opnieuw naar Santiago de Compostela zijn gegaan is natuurlijk om ook binnen in de kathedraal te bezoeken. Daarnaast willen wij de mis meemaken waarbij ze op het einde de grote zilveren wierrook pot heen en weer gaan slingeren. Op televisie hebben we gezien tot hoever de pot heen en weer gaat slingeren. Zoals wij hebben gezien gaat deze wierrook pot tot bijna aan het plafond. We zullen het beleven.
De geschiedenis van het slingeren van de wierrook pot:
De Camino de Santiago, het pelgrimspad naar de kathedraal van Santiago de Compostela is natuurlijk al heel erg oud. De vroegere pelgrims liepen in hun gewaden via het pad naar Santiago de Compostela. Vanzelfsprekend waren er toen nog niet de voorzieningen zoals die er nu zijn, met name de voorzieningen zoals de vele hotelletjes met de sanitaire voorzieningen. Als de pelgrims maanden lang over het pad door weer en wind hadden gelopen was er van hygiëne niet meer te spreken.
 
 
  Het was toen ook mogelijk om, na het bereiken van de Kathedraal, te overnachten in de kathedraal. Als al die pelgrims in de kathedraal gingen overnachten zal het duidelijk zijn dat de lucht in de Kathedraal niet te harden was.
Door na de mis met een (de) wierrok pot flink heen en weer te slingeren werd de onaangename lucht in de kathedraal flink verdreven.
Wij hebben de wierrook geroken, niet onaangenaam kunnen wij zeggen. Trouwens in de kathedraal is er heden ten dage geen sprake van een onaangename lucht.
 
Het is zeker de moeite waard om de mis bij te wonen.

ONDERWEG NAAR PORTUGAL


Zondag 04 september 2011
 
Zondag gaan wij weer verder. Met de TomTom rijden wij Santiago de Compostela uit. Vanaf de camping is er op de doorgaande weg een tankstation waar wij de tank weer vol gooien. Op de een of andere manier komen wij niet op de provinciale weg terecht, zoals dat de bedoeling was. Geen probleem als we maar naar het zuiden rijden. Tenslotte bereiken wij weer de provinciale weg en blijven ongeveer een uur op de provinciale weg rijden tot aan Vigo. De rest van de reis willen we zo veel mogelijk de minder toeristische routes rijden. We zien dan veel meer en tenslotte hebben wij de tijd de vakantie is net begonnen. We rijden na Vigo langs de kust naar het zuiden.

Vanzelfsprekend met mooie uitzichten even stoppen en genieten van de zee.
 
Veerpont Santa Tecla:
We hebben de route verder gepland langs de kust en we willen de grens bij Santa Tecla
(A Guarda) oversteken met de veerpont. We hebben altijd wel een pontje op de route.

De kosten voor de overvaart is een lachertje. Daarnaast wel weer een leuk vaar tochtje.

ESTELA (P), CAMPING ORBITUR RIO ALTO


Zondag 04 september 2011
Dinsdag 06 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
201743. (224km)
N 41° 27' 47''
W 08° 46' 25''
Tenslotte komen wij aan op een strand camping nabij Estela. Helaas ligt de camping wel ver weg van de bewoonde wereld, het voordeel is dat deze camping lekker dicht bij de zee en het strand ligt. Het was in eerste instantie de bedoeling om hier slechts één nacht te verblijven. We hebben het hier zo naar de zin dat wij besluiten om een dag langer te blijven.
We genieten hier maximaal van de zon en van het strand en de zee. Achteraf hadden we zeker nog wel een dag kunnen blijven, we vermaken ons hier prima. We komen hier zeker nog een keer terug.
We komen hier heerlijk tot rust met een heerlijk boeken en een lekker natje en droogje.
Dit is vakantie!
 

OP DE CAMPING: FRANSE OLDTIMER MOTORTREFFEN

We maken 's avonds vaak een wandeling over de camping, even het eten laten zakken en om wat intensievere beweging te krijgen.
We zien een groep franse met oude motoren. Dat is nu leuk, een franse motorclub met oldtimers.
Helemaal als je dan de tegenhanger van onze motoren tegenkomt de Kawasaki Tripples. In dit geval de Kawasaki KH400, een drie cilinder tweetakt luchtgekoelde motorfiets, 400cc.
Zoals gewoonlijk probeer ik een gesprek te starten met de eigenaar(s) van de motorfiets, de eigenaar van de Kawasaki KH400 heeft ons gezien en merkt dat wij geïnteresseerd zijn.
Een gesprek wordt het niet echt, meer handen en voeten werk, wij spreken geen Frans en hij spreekt geen woord Engels of Duits. Maar we weten wat we van elkaar bedoelen. Gewoon leuk.
De eigenaar is erg trots op zijn Kawasaki. Wij kunnen er ons iets bij voorstellen.
Zie www.gt750.eu.
Er stonden oldtimers van verschillende merken, sommige gerestaureerd en sommige gewoon nog als restauratie project. We hebben in ieder geval foto's gemaakt.

BRAGA (P), BOM JESUS DO MONTE


Dinsdag 06 september 2011
 
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
201794. (51km)
N 41° 33'  23.7''
W 8° 22'  38.7''
Op ons verlanglijstje voor deze vakantie stond de bezienswaardigheid, Bom Jesus do Monte te Braga. Vanaf de bovenstaande camping was het slechts een uurtje om hier naar toe te rijden.
Het bijzondere aan Bom Jesus do Monte zijn de vele traptreden die je kunt lopen als je van beneden naar boven wilt lopen.
Er is een mogelijkheid om naar boven te gaan met een soort van kabel treintje. Wij doen alles te voet. We hebben de camper naast meerdere campers op een parkeerplaats gezet vanwaar je te voet direct bij de kerk aankomt. De trappen van Bom Jesus do Monte gaan dan naar beneden.
Je hebt dan geen erg in de trappen, totdat je de trappen weer omhoog gaat lopen. Je kunt dan de trappen zien zoals dat in vele boeken wordt weergegeven.

AVEIRO (P), CAMPISMO PRAIA DE BARRA


Dinsdag 06 september 2011
Woensdag 07 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
202003. (209km)
N 40° 38' 21''
W 08° 44' 42''
Vanaf Braga rijden wij verder naar Aveiro. We gaan hier naar camping Praia de Barra.  Misschien dat wij nog de bootjes zoals de gondels in Venetië kunnen zien. Jammer genoeg ligt de camping erg ver weg van het stadje Aveiro. We besluiten om een andere keer het stadje Aveiro te bezoeken. Aangekomen bij de camping zien wij een wat verwaarloosde camping met caravans hutje mutje en door elkaar staan. Wij krijgen een plekje aan de weg kant van de camping. Dit deel is meer het deel voor campers. We besluiten om hier slechts één nacht te blijven. De camping bevalt ons niet echt.
Na het eten wandelen we nog even richting de zee. Er is een lange pier die een flink eind de zee insteekt. Links van de pier is een schitterend strand. Het water ziet er ook zeer aanlokkelijk uit.
We lopen de pier helemaal toto het einde en zien een schitterende zonsondergang. Dat maakt een deel van de camping weer goed.

TOMAR (P), PARQUE MUNICIPAL DE CAMPISMO.


Woensdag 07 september 2011
Vrijdag 09 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
202193. (190km)
N 39° 36' 28''
W 08° 24' 37''
Omdat de vorige camping ons niet naar de zin was zijn we de volgende dag vertrokken naar Tomar. We willen het stadje Tomar en het kasteel van de Tempeliers bezoeken. Ook nu rijden we weer via de toeristische route richting Tomar, we willen zo rijden dat wij ook langs het bedevaart stadje Fatima rijden. We zien dat het hier erg druk is en besluiten om Fatima te laten liggen.
We vangen nog snel een blik op van het grote plein en de kerk.
Tomar is niet ver meer. We volgen de TomTom maar door de eenrichtings route door het stadje Tomar komen we niet daar waar wij willen. Ook de borden laten te wensen over. We weten dat de
camping nabij het stadion moeten liggen. We volgen de borden afwisselend, dan weer het stadion en dan weer de camping.
We arriveren tenslotte bij de gemeente camping. De camping is enkele jaren gesloten geweest maar net voordat wij definitief weg gingen vond ik de camping op het internet via de KOSMOS www.campingwijzer.nl.

Het was vandaag het erg warm. Om niet in deze warmte de stad en het kasteel van de tempeliers te bezoeken besluiten wij om het deze dag rustig aan te doen en verkoeling te zoeken in de schaduw van de bomen op de camping. We gaan de volgende dag het stadje Tomar en het kasteel van de Tempeliers bezoeken.

TOMAR

Ondanks de warmte besluiten wij toch nog om even het stadje in te lopen. We proberen zoveel mogelijk in de schaduw te blijven het is echt warm. Tomar is een schitterend stadje.

Het kerkje met zijn dambordplein is schitterend om te zien.

KASTEEL DER TEMPELIERS


Donderdag 08 september 2011
 

 

 
Vandaag naar het kasteel van de Tempeliers. Voor wat betreft de geschiedenis van het kasteel verwijs ik naar het Internet. Daar is genoeg te vinden.
Ook nu is het weer erg warm, we gaan door het park naar het kasteel. Vanuit Tomar kun je het kasteel boven op de heuvel zien liggen. Er gaat een wandelpad door het park omhoog. we moeten vanuit het park helemaal om het kasteel heen voor het bereiken van de ingang.
Het eerste stuk buiten is vrij toegankelijk, voor binnen moet je entree betalen (2011 6,00Euro).
Het eerste stuk is al schitterend we zullen zien hoe het binnen in het kasteel is.

In dit deel, de toren,  van het kasteel bevindt zich de kerk. MOOI!?
De foto's hieronder laten delen zien maar je moet het met je eigen ogen zien hoe mooi deze kerk van binnen is.In het kasteel is nog meer te zien, het is ontzettend groot. Helaas te groot om alle foto's te laten zien. We raden aan om gewoon zelf een bezoek aan het kasteel brengen.

VILA NOVA DE MILFONTES (P), SITAVA CAMPING.


Vrijdag 09 september 2011
Zaterdag 10 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
202511. (318km)
N 37° 46' 35''
W 08° 47' 37''
We gaan weer terug naar de kust van Portugal. Op zoek naar een camping aan zee.
 Dat is gemakkelijker gezegd dan gevonden. Uit de boeken hebben we verschillende campings gevonden die aan de kust zouden moeten liggen. Helaas is niets minder waar. Als je naar het strand of de zee wilt is het toch nodig dat je een flink eind moet lopen. Vreemd dat de boeken ook voortdurend "Nabij zee gelegen aangeven".

We zien iets merkwaardigs als wij nabij de kust komen; vanaf het land is een flinke mistbank boven zee te zien. Zo'n 500 meter landinwaarts is de mist volledig verdwenen. Het is in de mist ook koud. Heel vreemd om dit zo mee te maken.
We bekijken verschillende campings, alle campings te ver van het strand en zee.
Er zijn in Vila Nova de Milfontes meerdere campings, we kiezen na veel gezoek tenslotte de camping Sitava camping. Dit is een flinke camping, "nabij zee gelegen" waar je tenslotte bijna een kilometer voor moet lopen. We zijn nog wel naar het strand toe gelopen, het kleine stukje beschikbare strand vol met mist en 30 meter diep de duinen af.

De camping is verder goed, goed sanitair en als de zon schijnt zal het hier ook zeker goed vertoeven zijn.

ONDERWEG NAAR CABO DE CAÕ VICENTE


Zaterdag 10 september 2011
 

 
Het was de bedoeling om hier langer te blijven staan. We besluiten om vanochtend toch maar te vertrekken. De camping is echt in de "middle of nowhere" en we kunnen geen kant op.
We besluiten om er een toertocht van te maken. We rijden zolang mogelijk langs de kust en we willen naar het uiterste puntje van Portugal rijden, Cabo de Caõ Vicente.
We genieten van de rit en de schitterende omgeving, vooral de rots formaties langs de kust zijn boeiend om naar te kijken.
Cabo de Caõ Vicente
Cabo de Caõ Vicente, een schitterend kustgebied op het uiterste puntje van Portugal.

We genieten van deze natuur, schitterende rots formaties.

Ook nu hier geen campings direct langs de kust. Er is op de kaap een camping maar weer te ver weg van alle bezienswaardigheden en te ver weg van de zee waar je vanwege de geweldige rots kliffen niet bij kan komen.

We zetten de reis voort naar Luz.

LUZ (P), CAMPISMO ORBITUR VALVERDE.


Zaterdag 10 september 2011
Maandag 12 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
202705. (194km)
N 37° 06' 03''
W 08° 43' 05''
Tenslotte na een mooie rit besluiten wij om in Luz de camping op te zoeken. Ook deze camping is net te ver van het strand en het stadje Luz. We besluiten om hier twee nachten te blijven staan. We willen even een rustdag (zondag) inlassen.

Het dorpje Luz is zeer toeristisch en heeft een schitterende baai met mooi helder (zee) water.

FUSETA (P), PARQUE CAMPISMO FUSETA.


Maandag 12 september 2011
Donderdag 15 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
202831. (126km)
N 37° 03' 11''
W 07° 44' 40''
Eindelijk vinden wij een camping nabij het strand, een baai wel te verstaan. Het is geen minuut lopen naar een kleine baai direct nabij het dorpje Fuseta en de camping. Dit bedoelen wij.

We blijven hier een aantal dagen staan. Al snel hebben we het hier erg naar de zin. Goede camping, netjes, sanitair OK, (geen brillen op de toiletten), nabij het strand en ERG WARM, er is hier een hitte golf. De temperatuur kruipt overdag snel naar de uitschieter van 44graden Celcius.
Gewoon heet dus. Geen temperatuur om onbedekt in de zon te lopen, als je het uithoud!
De zon is zo heet op je vel dat je binnen een minuut weer onder de schaduw wil zitten. We besluiten dit dan ook maar te doen. Maximaal genieten van de rust, zon, zee en een heerlijk boek met een lekker sappie. Dit is vakantie, toch?

Vanaf 16.00uur koelt het weer af, dan is het weer te doen buiten de schaduw. We lopen zo veel mogelijk naar het strand, zwemmen in de heerlijke zee. Ook inkopen doen we in het dorpje Fuseta, de camping ligt tussen het dorpje en de zee. De haven grenst direct aan de achterkant van de camping. Aan de haven is een dagmarkt hal waar je vis en verse groente kunt kopen.

HUELVA - PUNTA UMBRIA (ES)


Donderdag 15 september 2011
 
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
202970. (139km)
N 37° 08' 26"
W 06° 52' 40"
Op de route naar Spanje gaan we langs de Huelva. De lange havenpier gaat door een schitterend natuurgebied en langs een schitterend strand. De totale route tot bijna het uiteinde van deze havenpier is ontzettend lang. We hebben erg genoten om door dit natuur gebied te rijden.
Wij zijn niet helemaal tot het einde van de havenpier gereden, de beton weg was behoorlijk slecht.
We zijn halverwege nog even gestopt om te genieten van het schitterende strand aan de haven pier. Natuurlijk ook de schitterende schelpen zoeken.

Het is echt de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze havenpier.
Schitterend uitzicht, natuur en strand.

EL ROCIO (ES), CAMPING LA ALDEA.


Donderdag 15 september 2011
Zondag 18 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
203042. (72km)
N 37° 08' 31"
W 06° 29' 21"
We wilden toch nog een keer naar El Rocio, we kwamen hier wat eerder dan de bedoeling was. We zochten namelijk nog een camping aan zee, in Matalascañas zou nog een camping zijn. Helaas nadat we het lange en hobbelige zandpad geheel waren afgereden kwamen wij tot de ontdekking dat de camping gesloten was, misschien iets duidelijker, de camping was opgeheven en het was een en al bouwval. Jammer het was best een lekker stekje geweest.
 
We zijn daarom doorgereden naar El Rocio. We wilden nog een keer de sfeer van dit stadje proeven. Wel zeggen we nu dat 's winters de sfeer beter is. Het was nu de bedoeling om nog een keer de kerkdienst op zondag bij te wonen, de sfeer de muziek en het stadje El Rocio zelf is gewoon geweldig.

Het liep weer net even anders dan dat wij in gedachten hadden. We vielen met de neus in de boter. Zaterdags waren er verschillende trouwerijen in de schitterende Spaanse klederdrachten. Zowel de Spaanse dames, heren en kinderen liepen in deze klederdracht.
n het schitterende kerkje aan het grote zandplein met een schitterend en wijds uitzicht over een stuk moeras gebied (was nu wel droger dan de vorige jaren), werden de trouwplechtigheden gehouden.
De laatste trouwerij was met zang en muziek. Je moet dit zeker een keer mee maken.
Na deze zaterdag besloten wij om 's zondags verder te reizen richting het oosten van Spanje.
Het verblijf op de camping La Aldea was warm. Gelukkig heeft de camping een zwembad, en nog beter het zwembad water was verfrissend maar niet koud. Gewoon lekker.

We zijn er nu in totaal drie maal in El Rocio geweest. We houden het de komende jaren voor gezien. Natuurlijk als wij er langs komen zullen wij natuurlijk het stadje aan doen.

SANTA ELENA (ES), CAMPING DESPEÑAPERROS.


Zondag 18 september 2011
Maandag 19 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
203470. (428km)
N 38° 20' 37''
W 03° 31' 59''
We besluiten om vandaag een flink eind door Spanje te rijden. We willen naar de oost kust van Spanje. We zullen hier enkele dagen over doen. De route zal richting Albarracín gaan. Van te voren hadden wij een locatie opgezocht in Santa Elena daar was de camping Despeñaperros.
De camping is prima en is schitterend gelegen in het bos op een vlak stuk terrein midden tussen de wijnboeren. Het sanitair kan beter, maar je kan je voldoende redden. We blijven hier voor één nacht.
Af en toe ontmoet je gewoon hele lieve mensen. We hebben bij onze buurtjes gewoon heerlijk met een glaasje "sap" gezeten.

ROUTE NAAR ALBARRACIN (ES)Maandag 19 september 2011
We gaan nogmaals naar Albarracín. Vorig jaar hadden wij in Albarracín heel veel regen, gezien enkele foto's komt het stadje in de zon veel beter uit. Ook was het de bedoeling om nogmaals de schitterende route er naar toe te rijden. Onderweg richting Cuenca was er weer veel te zien.
In onderstaande de typische Spaanse molens.
De route begint vanaf Cuenca. (de kaart van 2010 wordt opnieuw gebruikt) Deze route bracht ons langs schitterende bergen, bosgebieden een meer en zelfs een waterval.
Op de kaart is de weg CU901 aangegeven als een ZEER SLECHT begaanbare weg. Deze weg is inmiddels geasfalteerd en verbreed en brengt je naar een behoorlijke en schitterende hoogte.
 

ALBARRACIN (ES), CAMPING CUIDAD DE ALBARRACIN


Maandag 19 september 2011
Dinsdag 20 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
203869. (399km)
N 40° 24' 44"
W 01° 25' 41"
CAMPING CUIDAD DE ALBARRACÍN
Bij binnenkomst van het stadje, je rijdt een flink stuk door een kloof en vervolgens door een tunnel als je vanaf Cuenca het stadje binnenkomt, direct na de tunnel gaan we over de brug en rijden wij eerst naar de camping Cuidad Albarracín. 

ALBARRACIN (ES), STAD BEZOEK


Zoals eerder aangegeven wordt beweerd dat Albarracín het mooiste stadje van Spanje zou zijn.
Dit was de reden om het stadje te gaan bezoeken. Het was al gauw duidelijk: INDERDAAD een schitterend stadje midden tussen de bergen en in "the middle of nowhere"!
 
In onderstaande een impressie van het stadje Albarracín, de foto's zeggen genoeg. En inderdaad het stadje Albarracín komt veel beter uit in kleur en sfeer als de zon op het stadje schijnt.
Zie ook de verschillende links op het internet: GOOGLE zoeken: Albarracin.

http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=5805&RubriekID=54

ROUTE NAAR PEŇISCOLA (ES)Dinsdag 20 september 2011Wij doelen hier op het feit dat je vaak over zeer mooie provinciale wegen door een schitterende omgeving rijdt waar je kunt genieten van de natuur en de schitterende uitzichten.

Zie de kaart bij route naar Albarracín.
 
Vandaag een flink stuk rijden, de bestemming is Peňiscola, wij besluiten om de door de TomTom voorgestelde snelweg te negeren, wij maken een route planning over de leukere provinciale wegen. Immers wij hebben de tijd, wij hoeven niet om 12.00uur op de camping te staan. Tenslotte moet de route ook een vakantie zijn.

De route gaat vanaf Albarracín, Teruel, waar je vlak voor Teruel door een groot en vlak gebied rijdt, Corbalán, Cedrillas, Allepuz, Villarroya de los Pinares,...................................., op Pto de Villaroya heb je een schitterend uitzicht over een immens grote en schitterende vlakte. Dit is voor ons maximaal genieten, het schitterende Spaanse land en de heerlijke serene rust die hier heerst. Natuurlijk houden wij hier even stil voor een koffie pauze.Dit was een goede beslissing, het bleek dat deze route wederom door een schitterend en wijde omgeving ging langs mooie smalle weggetjes. Vorig jaar (2010) zagen wij hier in de omgeving muurtjes en kleine hutjes gebouwd van platte stenen. Daarnaast was de omgeving schitterend. We hebben daarom de route zo gepland dat wij hier weer langs gaan om dit nogmaals te bekijken. Het was de moeite waard om dit nogmaals te bekijken.
Na enige tijd vervolgen wij onze weg via Fortanete, Cantevieja alwaar de TomTom aangaf om LINKS af te slaan, ware het niet dat er in dit stadje een markt gaande was. Het was er zo druk met mensen dat wij besloten om niet links af te slaan, dit zou betekenen dat wij met de campers door de mensen menigte moesten rijden, dit leek ons niet verstandig. Wij sloegen daarom, wederom de TomTom negerend rechtsaf.

We hebben ook nu weer van de rit genoten. We zagen zelfs nog enkele vale gieren rond vliegen op de thermiek. We gingen verder langs Portelle de Morrella, Cinctorres naar Morella waar wij vervolgens de N232 hebben genomen richting Vinaròs, wat aan de Middellandse zee kust ligt.

PEŇISCOLA (ES), CAMPING VIZMAR


Dinsdag 20 september 2011
Woensdag 21 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
204133. (264km)
N 40° 23' 32''
E 00° 24' 22''

Ook wij hebben wel eens pech; wij wilden naar ons oude vertrouwde stekje in Peňiscola, camping Eden. Helaas was het er zo druk dat wij geen plek meer konden bemachtigen. Dus we gingen op zoek naar een andere camping. We vonden tenslotte tussen Peňiscola en Benicarlo  camping Vizmar.Gewoon een kleine doch zeker een nette camping met heel veel schaduw onder de olijven bomen. Helaas is deze camping niet te vergelijken met camping Eden en we besluiten om de volgende ochtend toch maar verder te reizen. 's Avonds zijn wij nog even naar de boulevard gelopen, ca. 300mtr vanaf de camping. Het strand langs de boulevard is druk bezocht en schitterend.

L'AMETLLA DE MAR (ES), CAMPING NAUTIC


Woensdag 21 september 2011
Donderdag 22 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
204218. (85km)
N 40° 53' 12''
E 00° 48' 22''
We maken op weg naar Santa Susanna nog even een stop. We komen terecht in L'Ametlla de Mar.
Net even buiten dit stadje was een ACSI camping, aldaar aangekomen hadden wij zoiets van NEEN, dit is niet een camping die wij zoeken. Dit omdat het strand nog steeds niet nabij was, en de camping was te ver verwijderd vanaf het stadje. Voor ons was de camping ook te groot.
Direct nabij het stadje moest nog een andere camping liggen, geen ACSI wat zeker in de prijs te merken was. De camping lag direct naast aan een baai en grensde direct naast het stadje L'Ametlla de Mar. Immers we willen ook nog wat van de Spaanse stadjes zien.
We hebben het er zeker naar de zin gehad. (2012 wordt het een ACSI camping)

BLANES (ES), CAMPING SOLMAR


Donderdag 22 september 2011
Maandag 26 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
204453. (235km)
N 41° 39' 42''
E 02° 46' 39''

De laatste locatie in Spanje, de vakantie loopt bijna ten einde. We besluiten om naar Blanes te gaan een zeer toeristisch dorpje direct aan zee. Na lang zoeken en meerdere malen de eenrichtings wegen te hebben gereden kwamen we tenslotte op de camping aan. De camping ligt niet echt in Blanes zelf maar op de rand. We hadden tips gekregen voor deze camping; Camping Solmar. Goede camping met goed sanitair, ruime plekken en een zwembad.
Ook weer 300meter vanaf het strand en de boulevard. De plekken op de camping zijn rondom voorzien van bomen die voor veel schaduw zorgen. Omdat het weer een dag te wensen over liet, REGEN, was de schaduw een beetje te veel van het goede.
Zaterdags zijn wij naar nog naar de markt geweest in Blanes. Blanes is een leuk dorpje maar geheel ingesteld op de toeristen. Gelukkig was het niet te druk met toeristen.

SAINT MAURICE L'EXILE (F), CAMPING LA COLOMBIÉRE


Maandag 26 september 2011
Dinsdag 27 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
205004. (551km)
N 45° 23' 49''
E 04° 47' 17''
Vandaag via de de tolwegen vanaf Blanes tot net voor Lyon gearriveerd. Een klein stukje vanaf de tolweg ligt deze kleine maar lekker gemakkelijke camping. We komen hier aan rond 16.00uur. De temperatuur is nog steeds lekker warm. We merken dat vele kampeerders deze camping gebruiken als doorreis camping. We maken nog dankbaar gebruik van het sanitair en de WiFi aansluiting (met wachtwoord). De camping heeft tevens een overdekt zwembad (koud).
   

 CORNY SUR MOSELLE (F), CAMPING PAQUIS


Dinsdag 27 september 2011
Woensdag 28 september 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
205235. (531km)
N 49° 02' 22"
E 06° 03' 31"
Omdat wij vandaag een flink stuk wilden rijden zijn wij doorgereden naar een camping tot net onder Metz. Dit is een kleine doorgangscamping waar wij het zeker geen meerdere dagen uit zouden kunnen houden. De camping heeft gewoon helemaal niets, het sanitair laat (2011) zeker te wensen over! Het sanitair voldoet zeker niet aan onze eisen en het ziet er naar uit dat het al weken niet is schoongemaakt. Daarnaast ligt de camping erg ver weg van de bewoonde wereld. Er loopt een spoorweg aan de overkant van de Moezel waar zeer regelmatig personen en vrachttreinen langs rijden. Dit geeft veel lawaai. De prijs van 13,60Euro per nacht viel gelukkig mee. Voor ons is dit dan ook de laatste maal geweest dat wij hier een tussenstop hebben gemaakt.

THUIS (NL)

TOTAAL GEREDEN 7522km
Vrijdag 29 september 2011
Vrijdag 02 oktober 2011
Stop KM stand:
Coördinaten:
 
206135. (600km)

 

Na een lekker ontbijt met vers stokbrood en koffie zijn wij rond 9.00uur gestart met de terugreis naar Nederland. Na een heerlijke dag rijden, vanaf ons startpunt tot voorbij Maastricht is het erg druk met vrachtwagens, arriveren wij tenslotte thuis rond 17.00uur en is de vakantie nu echt ten einde. Komende maandag weer aan het werk. We moeten weer wachten tot volgend jaar, het is nog een verrassing waar wij dan naar toe gaan.

EINDE VAKANTIE 2011

HOME

SITE UPDATE: 23 december 2011